Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: ETF inwestycyjny dla początkujących

Napisany przez Speed
Kochane Forum,
zbyt długo po prostu akceptowałem niskie stopy procentowe. Ale w ten sposób nie osiągnę mojego celu, jakim jest zakup własnego mieszkania w kolejnej dekadzie. Chciałbym zainwestować moje oszczędności w sposób bardziej korzystny. Problem polega na tym, że kompletnie się na tym nie znam. Próbowałem się douczyć i ciągle natrafiam na ETF-y. Ponieważ mam konto w Diba, wydaje się, że jego obsługa jest dość prosta. Przy wyborze ETF-a z określonymi kryteriami wyszukiwania (ocena Morningstar, itp.), trafia się na fundusze, które wyglądają bardzo atrakcyjnie. Na przykład trafiłem na ten: AMUNDI ETF MSCI World ex Europe EUR
Ale nie chcę kupować na ślepo jakiegokolwiek funduszu, nie rozumiejąc dokładnie co robię. Rozumiem koszty TER, ale jak jest z opłatami za sprzedaż?
Moje pytanie brzmi: Czy możecie polecić mi artykuły, itp., które warto przeczytać, aby lepiej zaznajomić się z tematem? Jak Wy to robiliście na początku?
Dla mnie jest jasne, że nie zainwestuję całych oszczędności, oraz że nie chcę podejmować zbyt dużego ryzyka.
Cieszę się z odpowiedzi i pozostaję mimo wszystko przy swoim przekonaniu, że pieniądze nie sprawiają szczęścia!
Pozdrowienia,
Alex

Napisany przez geldhuepfer
Cześć,

Etf´s są świetnym rozwiązaniem! Sprawdź mój blog, napisałem tam artykuł na ten temat:

https://geldhuepfer.de/was-sind-akti...handle-ich-sie

Jeśli masz jeszcze jakieś pytania, skontaktuj się ze mną.

Powodzenia w inwestowaniu!

Napisany przez Speed
Cześć, dzięki za Twój link. Przeczytałem Twój blog. Był pomocny, ale nadal nie do końca rozumiem ETF-y. Jeśli jest to takie proste, dlaczego nie robi tego każdy? Nawiasem mówiąc, polecony przez Ciebie ETF ma świetne wyniki. Czy to naprawdę takie proste? Czy byłoby rozsądne lokować zaoszczędzone pieniądze w różne ETF-y, np. po 5000 euro, aby zwiększyć zabezpieczenie, czy coś przemawia przeciwko temu? Masz może jakieś dodatkowe wskazówki, jak mogę pójść dalej od tego punktu, w którym teraz się znajduję? Czy istnieje jakaś lista ETF-ów lub zestawienie, które ETF-y mają jakie opłaty, itp.? Dzięki!!!!

Napisany przez geldhuepfer
Cześć Speed,
ETF-y to bardzo fajny produkt do inwestowania pieniędzy w dłuższej perspektywie, niezależnie od tego, czy decydujesz się na plan oszczędnościowy czy jednorazową inwestycję.
Wystarczy zazwyczaj wybrać szeroko rozproszony ETF ACWI, ale oczywiście możesz także rozłożyć inwestycje na kilku wydawców, to zawsze kwestia gustu.
Tutaj jest bardzo dobra strona, na której możesz wybrać swoje ETF-y:
"https://www.justetf.com/de/"
Jedną rzeczą, którą powinieneś jeszcze wziąć pod uwagę, jest okres inwestycji.
Im dłuższy horyzont czasowy inwestycji, tym mniejsze ryzyko.

A jeśli chodzi o twoje pytanie dlaczego nie każdy to robi, skoro to takie proste?
Ponieważ wielu ludziom, od najmłodszych lat, wpajana jest niewłaściwa postawa wobec pieniędzy.....
Sprawdź moje rekomendacje i koniecznie kup książkę Alexa Fischera i Roberta Kiyosakiego, którzy jeszcze raz dokładnie to wyjaśniają...
Jeszcze jedno pytanie, czy warto zainwestować część majątku w inne klasy aktywów, takie jak np. kredyty prywatne, z którymi osobiście również mam bardzo doświadczenia...
Powodzenia

Napisany przez Speed
Dziękuję za odpowiedź. Spróbuję poczytać trochę w ten weekend i odezwę się ponownie!

Napisany przez Malapascua

Jeśli to takie proste, dlaczego tego nie robi każdy?

1. Większość obywateli Niemiec konsumuje wszelkie dochody lub inwestuje je w spłatę kredytu hipotecznego. Nie mają nic do zainwestowania w ETF-y.
2. ETF-y nie są dostępne dla inwestorów detalicznych od tak dawna
3. To o wiele mniej proste, niż myślisz, straty muszą być zrekompensowane przez bardzo długi okres czasu, czasami nawet dziesięciolecia

Czy warto zainwestować oszczędności np. 5000 euro w różne ETF-y, aby mieć większe zabezpieczenie, czy coś przemawia przeciwko temu?

Podaj nam wartość, o którą chodzi.

Czy masz jakieś wskazówki, jak mogę kontynuować od punktu, w którym teraz jestem?

Pierwszym krokiem byłoby porzucenie myśli, że ETF-y są odpowiednie do oszczędzania na nieruchomość.

Napisany przez Speed
Dzięki Malapascua. Masz rację, także ja nie uważam, że to takie proste i nadal jestem sceptyczny. To z nieruchomością było tylko przykładowe, nie jest to konieczne. Chciałbym zainwestować około 40 000 euro. To nie jest całe moje oszczędności. Reszta pozostaje na pewno na wypadek nagłych sytuacji, itp.

Napisany przez Malapascua
To już wygląda o wiele lepiej. Czy chcesz zainwestować tylko raz 40 000€, czy regularnie oszczędzać więcej?

Ogólnie lubię szczególnie rozwiązanie z 4 ETF-ami, ponieważ jest podatkooszczędne.

1. Ameryka Północna 30-40% (MSCI Ameryka Północna lub S&P 500)
2. Europa 20-30% (Stoxx Europe 600)
3. Rynki wschodzące 20-30% (MSCI EM)
4. Pacyfik 9-12% (MSCI Pacyfik)

Zaproponowany wcześniej MSCI ACWI na pewno też jest bardzo dobry, ale nie jestem pewien co do zeznania podatkowego.

Napisany przez Speed
Cześć Malapascua, obecnie chcę zainwestować te 40 000. Oczywiście mogę nadal oszczędzać co miesiąc. Ale wtedy mogę zrobić coś innego. Wprowadziłeś kolejny temat, o którym nie mam pojęcia - mianowicie podatek. Pytanie, na co powinienem zwrócić uwagę, jest pewnie głupie, ponieważ na pewno jest to bardzo skomplikowane. Dlaczego Twoje rozwiązanie 4 ETF jest pod względem podatkowym proste? Czy jest tu jakiś wątek, w którym mogę poczytać na ten temat?

Napisany przez Speed
tutaj jest dobry artykuł na ten temat, ale pewnie już się na ten temat orientujecie: 99
https://www.justetf.com/de/news/etf/...vestieren.html

Napisany przez Speed

Zdecydowanie również zasugerowany MSCI ACWI jest bardzo dobry, ale nie jestem pewien co do zeznania podatkowego.

Miejsce prowadzenia funduszy to Francja!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata