Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Program KfW na rzecz własności nieruchomości 124

Napisany przez Planlos83
Cześć, wraz z żoną mieliśmy w piątek spotkanie z notariuszem w sprawie zakupu domu. Finansowanie odbywa się poprzez Lbs i Sparkasse. Otrzymaliśmy wiążącą decyzję kredytową od Lbs, na podstawie której zostanie sfinansowana cena zakupu domu. W Sparkasse złożymy wniosek o kredyt Kfw, który ma pokryć dodatkowe koszty zakupu, takie jak prowizja dla pośrednika, opłata notarialna i podatek od nabycia nieruchomości. Moje pytania teraz brzmią: jak długo trwa przetwarzanie wniosku w Kfw? Czy przy kredycie Kfw nie można spłacić innego kredytu? Czyli pożyczka pośrednia nie jest również możliwa, prawda?

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Planlos83,
ok, opisujesz siebie w ten sposób, ale ta wypowiedź jest całkowicie nieprawdziwa. Z funduszami KfW na pewno nie zostanie opłacony ani grosz kosztów dodatkowych. Oznacza to, że decyzja finansowania nie jest oparta na funduszach KfW i nie zastępuje brakującego kapitału własnego. Tak to rozumiem, w przeciwnym razie nie rozumiem, dlaczego koszty dodatkowe nie są opłacane z kapitału własnego, ponieważ powinny być one wykorzystane w pierwszej kolejności, a koszty dodatkowe są pierwszymi do opłacenia.

Napisany przez Planlos83
Cześć Noelmaxim,
Dzięki najpierw za odpowiedź.
Teraz jestem zdezorientowany. Kapitał własny został przekazany do kredytu Lbs na podstawie umowy o kredyt budowlany, która została zrealizowana. kredyt obejmuje cenę zakupu domu i został zatwierdzony.
Niestety zaniedbaliśmy kredyt Kfw. Część ma być wykorzystana na koszty remontowe, a część na koszty dodatkowe. Pomysł pochodził od banku oszczędnościowego, a nie od nas. Sprawdziłem jeszcze raz na stronie domowej Kfw i tam pisze: Przy zakupie:
Cena zakupu
Koszty remontu, przebudowy i modernizacji
Koszty dodatkowe, takie jak opłaty notarialne lub pośrednictwa oraz podatek od nabycia nieruchomości.
Czyli Kfw pokrywa koszty dodatkowe związane z zakupem, czy coś przeoczyłem? Więc moje pytania są takie same. Czy mogę zrefinansować kredyt Kfw? I jak długo trwa proces wnioskowania? Niestety nie znalazłem informacji na stronie Kfw na ten temat.

Napisany przez NaTwoim13
Nie mogę niestety zrozumieć całego Pana/Pani zapytania. Czyli posiada Pan/Pani kapitał własny, który został wpłacony jako kredyt LBS? Dlaczego nie złożył Pan/Pani od razu wniosku o kredyt KfW, ale nawet jeśli tak było, gdzie poszedł Pana/Pani kapitał własny???

Kredyt obejmuje cenę zakupu domu, ok, ale z czego zostaną opłacone koszty dodatkowe, jeśli kapitał własny został zainwestowany w konto oszczędnościowe LBS?

Oczywiście, pomijając te bezsensowne, zbyt drogie i nieelastyczne zobowiązania kredytowe związan z oszczędzaniem mieszkaniowym oferowane przez LBS od banków oszczędnościowych!!! Standaryzowane i uniwersalne (co oczywiście nie jest prawdą) koncepcje finansowania.

Dlaczego kredyt KfW nie został uwzględniony w koncepcie finansowym? Musi Pan/Pani złożyć wniosek o ten kredyt poprzez bank oszczędnościowy, z KfW nie można tego zrobić bezpośrednio!

Napisany przez Planlos83
Mam umowę oszczędnościową w budownictwie mieszkaniowym z Lbs. Jeszcze nie jest gotowa do przydzielenia, dlatego chodzi o zabezpieczenie wstępne. Umowa oszczędnościowa, czyli to, co dotychczas zostało wpłacone, stanowi nasz kapitał własny. kredyt Kfw został złożony w Sparkasse, ale jeszcze nie został zaakceptowany. Dlatego pytanie, jak długo trwa proces rozpatrywania wniosku przez Kfw? Czy można zabezpieczyć kredyt Kfw jako finansowanie pośrednie?

Napisany przez NaTwoim13
Te pytania powinny być jasne, skoro musiał ci to wyjaśnić Sparkasse. Nie może być tak, że odchodzisz z rozmów finansowych z bankiem tak nieświadomie??
Jak wysoki jest oprocentowanie kredytu bauspar z umowy oszczędnościowej, że nadal wpłacasz depozyt zamiast podzielić go, aby dodać do kapitału własnego i mieć oszczędności z umowy bauspar, z którymi można kupić mały kredyt bauspar (jak opisano po podziale większej umowy, aby przyporządkować ją dostępnym oprocentowaniem)?
Podejrzewam znowu złą rozmowę finansową Sparkasse z niewłaściwym planem finansowym!
Jaka była cena zakupu?
Jakie były koszty dodatkowe zakupu?
Jaki był udział kosztów modernizacji?
Ile kapitału własnego zostało zainwestowane?
Jak wysokie było saldo na umowie bauspar?
Jaki był składnik finansowania?
To mnie znowu denerwuje, to jest niedopuszczalne!

Napisany przez Planlos83
Jutro dzwonię do Sparkasse i zapytam. Podczas rozmowy dotyczącej finansowania podpisaliśmy wniosek Kfw na kwotę około 17000 € na koszty dodatkowe związane z zakupem, a resztę na około 30000 € na koszty remontu. Następnie mieliśmy kontakt tylko z pracownikiem Lbs, który przedfinansuje nam 120000 € do momentu kiedy umowa oszczędnościowa zostanie przyznana. Obecnie saldo na koncie oszczędnościowym wynosi około 28000 €. Problem, który teraz mamy, polega na tym, że nie wiemy, kiedy otrzymamy pieniądze z programu Kfw, aby opłacić koszty dodatkowe związane z zakupem. Naszym błędem było zaniedbanie kredytu Kfw poprzez Sparkasse, skupiając się na wszystkim związanym z Lbs. Dlatego chciałbym się dowiedzieć, ile zazwyczaj trwa taki wniosek.

Napisany przez NaTwoim13
Finansowanie powinno zostać całkowicie zaniechane!

Odpowiedz musi być podzielona, a ze środkami z rachunku oszczędnościowego w umowie oszczędnościowej i pożyczką w wysokości 30 000 euro. Może być skrócone do czasu alokacji.

Z tych 56 000 euro kapitału własnego (w tym 30 000 euro kapitału obcego) znajdź najlepszy bank z długoterminowymi okresami ustalania oprocentowania, włącznie z KfW.

Czy sprawdzili Państwo dostępność środków pomocowych krajowych?

Napisany przez Spiagei
Cześć Planlos,
nie potrafię tego zrozumieć. Dlaczego bank oszczędnościowy jeszcze nie złożył wniosku o kredyt KFW? A pożyczka KFW na cele NK??? Nie słyszałem o takiej ofercie żadnego banku. Sam fakt, że wpłacacie swoje kapitał własny do BSV. To oznacza, że musicie finansować swoje oszczędności??? Jaki sens ma ta decyzja? A jaki to BSV w LBS? Czy ma on korzystne warunki i czy możecie sobie na niego pozwolić?
Radziłbym zebrać jeszcze jedną ofertę od innego pośrednika. Wasza oferta wydaje mi się podejrzana.
Pozdrawiam, Stefan

Napisany przez Planlos83
Dziękuję za wasze odpowiedzi. Wydaje mi się, że po prostu nie potrafię się dobrze wyrazić i wszystko sobie mieszać. Jutro jeszcze raz wezmę umowę i wszystko dokładnie spiszę. Właściwie chciałem tylko wiedzieć, jak długo Kfw potrzebuje na swoją decyzję.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata