Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Sytuacja dotycząca umowy oszczędnościowo-kredytowej - potrzebna pomoc

Napisany przez Johnny1982fd
Cześć wszystkim,

potrzebuję pomocy dotyczącej mojej istniejącej umowy oszczędnościowej.

Najważniejsze informacje dotyczące umowy to:

- wartość oszczędności budowlanych wynosi 5000 euro
- umowa została podpisana w marcu 2012 roku
- stopa oprocentowania w wysokości 1,5% oraz premia w wysokości 2,5% = ogółem 4%
- koniec okresu blokady w marcu 2019 roku

Całkowita suma, którą wpłacam na umowę, to 40 euro miesięcznie. 13,30 euro otrzymuję od mojego pracodawcy jako środki z programu PPK.
Umowa jest zasilona w około połowę do dnia dzisiejszego.

Obecnie nie potrzebuję tych pieniędzy i faktycznie nie chcę, aby umowa wygasła. (ze względu na dobre oprocentowanie)

Co mogę zrobić? Po prostu wpłacić więcej? Czy aktywnie ubiegać się o przedłużenie umowy?

Czy Bausparkasse może rozwiązać umowę przed końcem okresu blokady?

Dziękuję za pomoc!

Re: Sytuacja dotycząca umowy oszczędnościowo-kredytowej - potrzebna pomoc

Napisany przez BenniG
Dzień dobry,
okres karencji dotyczy tylko dotacji.
Sam kontrakt działa do momentu osiągnięcia sumy oszczędności budowlanych, ponieważ po tej kwocie nie będziesz już mógł skorzystać z kredytu budowlanego.
Alternatywnie, obecnie ustaliło się prawem, że po przydzieleniu umowa musi pozostać w mocy tylko przez 10 lat. Ale do tego czasu masz jeszcze trochę czasu - ale twoja umowa musi być prawie gotowa do przydziału.
Więc albo po prostu nic teraz nie rób tak jak dotychczas. Jeśli nadal będziesz wpłacał około 500 € rocznie, twoja umowa będzie pełna za około 5 lat i wtedy dobry oprocentowanie zniknie.
Moja sugestia jest taka, żeby jak najszybciej wpłacić łącznie 4000 € na konto oszczędności budowlanych. Wtedy będziesz otrzymywać rocznie 60 € odsetek, a twoja umowa pozostanie poniżej 5000 €, jeśli nie wpłacisz więcej. Jednak moim zdaniem przyjęcie dodatkowych wpłat przez kasę oszczędnościowo-budowlaną jest losowe. Warto spróbować.
Jeśli kiedyś planujesz budowę lub zakup, po osiągnięciu 4000 €, powinieneś przenieść środki z programu Vl do innej umowy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata