Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Dlaczego kredyty z możliwością odroczenia spłaty kapitału mają tak złą opinię?

Napisany przez TatzyXY
Cześć,
mam małe pytanie, dlaczego kredyty TA, na przykład od Schwebisch Hall, mają tak złą opinię?
Czytam ciągle:
1. Nie spłaca się, tylko oszczędza, więc suma nie zmniejsza się, a płaci się pełne odsetki od kwoty pożyczki.
To prawda, ale wielu zapomina, że w fazie oszczędzania stopa procentowa jest naprawdę niska. W moim przypadku wynosi 1,7%.
2. Oszczędności są źle oprocentowane.
To prawda, ale w przypadku kredytu ratalnego również nigdzie nie jest oprocentowany.
Całkowite koszty, które musiałbym ponieść, to 46 000 euro (Raiba Schwebisch Hall). W przypadku oferty porównawczej od Allianz z kredytem ratalnym musiałbym zapłacić 45 000 euro. Obecnie zastanawiam się jednak nad skorzystaniem z oferty banku, ponieważ znają mnie od dłuższego czasu i tak czy inaczej jestem już ich klientem.

Re: Dlaczego kredyty z możliwością odroczenia spłaty kapitału mają tak złą opinię?

Napisany przez Banker
Cześć

Czy mógłbyś proszę podać wszystkie dane. Kwotę kredytu, wysokość raty w fazie oszczędzania, wysokość raty w fazie spłaty kredytu, oprocentowanie w fazie spłaty kredytu, całkowity okres trwania...

Bez tych informacji trudno cokolwiek ocenić. Ale jeśli oprocentowanie kredytu wynosi 1,7%, to nie jest zbyt imponujące.

Napisany przez Hanomag

mam małe pytanie, dlaczego kredyty TA, na przykład od Schwebisch Hall, mają złą opinię?
Czytam ciągle:
1. Nie spłaca się, ale oszczędza, więc suma nie zmniejsza się, a płaci się pełne odsetki od kwoty kredytu.
To prawda, ale według mojej opinii wielu ludzi zapomina, że w fazie gromadzenia kapitału stopa procentowa faktycznie jest niska. W moim przypadku wynosi 1,7%.

To może być słuszne w obecnej fazie niskich stóp procentowych. W przeszłości było wręcz odwrotnie. Zgodzono się na wysoką stopę procentową dla przedfinansowania, a późniejsza stopa procentowa dla uzyskanego kredytu hipotecznego była wyższa od stóp rynkowych. Dlatego to, co kiedyś było złe, może teraz być dobre.

Cytat TatzyXY
2. Oszczędności są słabo oprocentowane.
Faktycznie, ale w przypadku kredytu ratalnego też nic się nie oprocentowuje.

W przypadku kredytu ratalnego oszczędza się na każde euro spłacone jako oprocentowanie kredytu.

Cytat TatzyXY
W sumie musiałbym zapłacić 46 000 euro (Raiba Schwebisch Hall).
W przypadku oferty porównawczej Allianz z kredytem ratalnym musiałbym zapłacić 45 000 euro.
Obecnie zastanawiam się nad skorzystaniem z oferty banku, ponieważ znają mnie od dłuższego czasu i tak czy siak jestem już ich klientem.

Chociaż nie znam wysokości twojego kredytu, czy wziąłeś pod uwagę, że z kredytem hipotecznym zabezpieczasz sobie stałą stopę procentową przez cały okres kredytowania?

Napisany przez NaTwoim13
Wskaźnik obciążenia hipotecznego? Obliczany jako stosunek ceny zakupu plus ewentualnych modernizacji do sumy kredytu hipotecznego. Okres oprocentowania lub okres kredytowania kredytu hipotecznego wynoszący 1,7%?

Napisany przez 6Bankkaufmann
@TatzyXY

W zasadzie zawsze chodzi o koszty ogólne finansowania.

Istnieją modele, w których rozwiązanie związane z kredytem budowlanym może pokonać kredyt z terminową spłatą.

Wszystko zależy od oprocentowania po okresie zobowiązania kredytu z terminową spłatą, np. po 10 lub 15 latach. Oprocentowanie to jest nieznane.

Z kredytem budowlanym masz pewność co do oprocentowania do samego końca.

Dlatego zawsze porównuj koszty ogólne obu modeli finansowania. I poproś o to na piśmie, aby móc to zweryfikować.

Napisany przez Banker
Cześć
Po prostu zsumuj całe koszty i porównaj je z 20-letnim kredytem o stałym oprocentowaniu na przykład 2% od kwoty 100 000 EUR:
1. kredyt od Schwäbisch Hall na kwotę 100 000 EUR: 50% oszczędności = 50 000 EUR na 10 lat
Przyjmowane oprocentowanie kredytu hipotecznego na 1,5% = 15 000 EUR
Faza spłaty kredytu (myślę, ze stopa wynosi 6 promili) = 72 000 EUR
Łączny koszt: 137 000 EUR
2. kredyt na 20 lat z ustalonym oprocentowaniem i spłatą kapitału w pełnej wysokości w kwocie 505 EUR przy oprocentowaniu 2% = Łączny koszt 121 200 EUR
To tylko przykład. Aktualne dane z Schwäbisch Hall niestety nie są mi znane.
Być może ktoś może je dostarczyć dla porównania.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata