Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: pożyczka z zaprzestaniem spłaty głównego długu - osoba laik potrzebuje pomocy.

Napisany przez Haus
Dobry wieczór i pochwała dla twórców forum.

Mam pytanie dotyczące moich umów oszczędnościowo-kredytowych oraz pożyczki z umorzeniem spłat:

Umowa oszczędnościowa 1:
Oferta: Fuchs Specjalna
Stopa oprocentowania oszczędnościowa: 0,25%
Kwota oszczędnościowo-kredytowa: 66.000€
Bieżące saldo: 11.111,12€
Współczynnik wyceny z 24.3.: 2,752

Umowa oszczędnościowa 2:
Oferta: Fuchs Rentowność
Stopa oprocentowania oszczędnościowa: 1,5%
Kwota oszczędnościowo-kredytowa: 10.000€
Bieżące saldo: 4.597€
Współczynnik wyceny z 24.3.: 46,749

pożyczka z umorzeniem spłat:
Oferta: Fuchs Specjalna
Stopa oprocentowania kredytu: 2%
Kwota zaliczki: 66.000€
Bieżące saldo: -65.670€
Stopa odsetkowa: 110€

Wkrótce będę dysponował kwotą 65.000€ z sprzedaży nieruchomości. Czy mam możliwość zrezygnowania z umów oszczędnościowo-kredytowych i następnie wykorzystania zgromadzonych kwot (11.111€ + 4.597€), oraz powyższych ok. 65.000€ na natychmiastową spłatę pożyczki z umorzeniem spłat?

Nie do końca ogarniam ten temat i mam nadzieję, że na forum znajdę specjalistów i ekspertów finansowych. Nie chcę dać się naciągnąć przez Schw. Hall.................

Dziękuję za wszelką pomoc!

Pozdrowienia
Dom

Re: pożyczka z zaprzestaniem spłaty głównego długu - osoba laik potrzebuje pomocy.

Napisany przez Banker
Cześć

Zakładam, że kredyt TA ma stałe oprocentowanie i określony termin spłaty. Dlatego nie będziesz mógł z niego zrezygnować przed tą datą. Zazwyczaj jednak otrzymuje się dokumenty, w których jest to opisane. Skontaktowanie się z Schwäbisch Hall również może przynieść informacje.

Napisany przez NaTwoim13
Prawda jest taka, że jeśli stoi tam stałe do przypisania, możesz od razu wyjść, ponieważ ten zapis został uchylony przez Federalny Trybunał Sprawiedliwości.

Jeśli masz ustaloną stawkę procentową z określonym czasem trwania zabezpieczenia stawki procentowej, musisz tego przestrzegać. W razie potrzeby możesz mieć zapis w warunkach umowy, który pozwala na spłatę przed końcem okresu zabezpieczenia stawki procentowej. Musisz sprawdzić, w jaki sposób przypisanie może wpłynąć na to zabezpieczenie.

Napisany przez Haus
Dziękuję za opinię, ale nie rozumiem wszystkich fragmentów. Myślę, że już się nie wydostanę............

Napisany przez nemo
Faktem jest, że do momentu przypisania możesz natychmiast wyjść, ponieważ ten zapis został unieważniony przez BGH.
HALLO NOELMAXIM:
Odnośnie powyższego zdania mam konkretne pytanie, jak brzmi dokładnie orzeczenie BGH i jaki jest jego numer. Tło: W 2013 roku podpisałem umowę kombiwojenną (kredyt TA na kwotę 100 000 euro i umowę BSP do Riestera Wohnriester na kwotę 100 000 euro. Stopa procentowa kredytu TA: 1,95%, więc wówczas lepsza niż stopa procentowa równa ratom rocznym w PSD-Bank na poziomie 2,19%. Jednakże w umowie kredytu TA w Schwäbisch-Hall zapisano, że stopa procentowa zostaje zastrzeżona do momentu przypisania. Oznacza to (jak wyżej), że w przypadku zabezpieczenia stopy procentowej do momentu przypisania istnieje możliwość natychmiastowego wyjścia z umowy kombiwojennej, przynajmniej z kredytu TA, bez płacenia odszkodowania.
W obecnej korzystnej sytuacji z rynku oprocentowania PSD byłaby nawet skłonna zaoferować świetny kredyt hipoteczny z ratą na poziomie 1,39%, dzięki czemu w ciągu prawie 10 lat (z dodatkowymi spłatami) mógłbym całkowicie spłacić zobowiązania.
Czy moglibyście podać mi dokładne orzeczenie BGH dotyczące niejasnego okresu zabezpieczenia stopy procentowej w kredytach TA oraz opowiedzieć, jaka sprawa była wówczas rozpatrywana?
Serdeczne podziękowania i pozdrowienia
NEMO

Napisany przez nemo
Fakt ist, stojąc tu zdecydowanie do momentu przypisania, możesz od razu się wycofać, ponieważ ta klauzula została uchylona przez BGH.
HALLO NOELMAXIM:
W odniesieniu do powyższego zdania mam konkretne pytanie, jak brzmi dokładnie wyrok BGH oraz jaka jest jego numer. Tłem jest to, że w 2013 roku podpisałem umowę pakietową (kredyt TA na kwotę 100 000 euro oraz umowę BSP-Vertrag Fuchs Wohnriester na kwotę 100 000 euro. Stopa procentowa kredytu TA wynosiła wtedy 1,95%, czyli wówczas lepsza niż stopa procentowa kredytu ratalnego w PSD-Bank wynosząca 2,19%. We wspomnianej umowie kredytu TA w Schwäbisch-Hall stwierdzono, że stopa procentowa jest stała do momentu przypisania. Dodają Państwo (jak powyżej), że w przypadku ustalenia zapisu dotyczącego czasu fiksacji stopy procentowej do momentu przypisania istnieje możliwość natychmiastowego wycofania się z umowy kredytowej wielotorowej lub przynajmniej z kredytu TA bez ponoszenia kosztów.
Przy obecnie korzystnym poziomie stóp procentowych PSD byłaby nawet gotowa zaoferować atrakcyjny kredyt ratalny oprocentowany na poziomie 1,39%, dzięki czemu przy dzisiejszych miesięcznych ratach byłbym w stanie spłacić całość w niemal 10 lat (z dodatkowymi spłatami specjalnymi).
Czy mogliby Państwo podać mi dokładny wyrok BGH dotyczący niejasnego okresu łączenia stopy procentowej w przypadku kredytów TA oraz jakiego przypadku dotyczyła sprawa wówczas?
Bardzo wdzięczny i serdecznie pozdrawiam
NEMO

Napisany przez nemo
[QUOTE=noelmaxim;144987]Fakt jest taki, że do momentu przydziału można natychmiast zrezygnować, ponieważ ta klauzula została unieważniona przez BGH.
Fakt jest taki, że do momentu przydziału można natychmiast zrezygnować, ponieważ ta klauzula została unieważniona przez BGH.
WITAJ NOELMAXIM:
Odnośnie do powyższego zdania mam konkretne pytanie dotyczące treści wyroku BGH i jego numeru. Tło: W 2013 roku zawarłem umowę kombi-kredytową (kredyt na zakup nieruchomości w wysokości 100 000 euro oraz umowę BSP-Vertrag Fuchs Wohnriester na 100 000 euro. Stopa procentowa kredytu na zakup nieruchomości: 1,95%, czyli wówczas lepsza niż oprocentowanie w ramach kredytów ratalnych w PSD-Banku wynosząca 2,19%. Jednak w umowie kredytu na zakup nieruchomości Schwäbisch-Hall jest zapisane, że stopa procentowa jest stała do momentu przydziału. Napisali Państwo powyżej, że w przypadku zapisania "stała do momentu przydziału" istnieje możliwość natychmiastowego wyjścia z umowy kombi-kredytowej lub przynajmniej z kredytu na zakup nieruchomości bez żadnych odszkodowań.
W obecnej korzystnej sytuacji rynkowej PSD byłaby nawet skłonna zaoferować fantastyczny kredyt ratalny w wysokości 1,39%, gdzie z dzisiejszymi miesięcznymi ratami mogłbym być prawie spłacony w ciągu 10 lat (z dodatkowymi wpłatami).
Czy moglibyście podać mi dokładny wyrok BGH dotyczący niejednoznacznego okresu ustalania stopy procentowej w umowach kredytu na zakup nieruchomości oraz jaki przypadek był wtedy rozpatrywany?
Bardzo dziękuję i pozdrawiam ciepło
NEMO

Napisany przez NaTwoim13
Nemo, Klamer i Cudzysłów muszą znajdować się na początku i na końcu cytatu.
Tak, odpowiadam na Twojego e-maila.

Napisany przez Haus
Chciałbym jako autor wątku powrócić do mojego pytania.
W międzyczasie rozmawiałem z moim bankiem oszczędnościowym. Oto wynik:
Z umowy oszczędnościowej mogę wcześniej wyjść, czyli bez przestrzegania 6-miesięcznego okresu, kosztuje to około 200€ opłaty.
Do skorzystania z odroczenia spłaty kredytu hipotecznego pozostały 4 lata. Mogę z niego zrezygnować z wyprzedzeniem, ale muszę zapłacić odsetki za 4 lata jako odszkodowanie. Jednak nie w całości. W każdym razie trochę mniej niż gdybym musiał nadal regularnie płacić odsetki przez kolejne 4 lata.
Tak więc opłaca się......
Dla obliczenia całej tej sprawy bank oszczędnościowy pobiera opłatę w wysokości 175€.
Dzięki dostępnym środkom z sprzedaży nieruchomości mógłbym to całkowicie spłacić.
Pytanie: Jak jest z opłatami w sumie? Czy bank oszczędnościowy może tutaj naciągnąć, jak opisano? Mam nadzieję, że wszystko dobrze zrozumiałem.
Dziękuję wszystkim, którzy ewentualnie napiszą mi kilka komentarzy na ten temat.

Pozdrawiam
Dom

Napisany przez NaTwoim13

Fakt jest taki, że dopóki nie zostaną przyznane, możesz natychmiast wycofać się, ponieważ ten zapis został unieważniony przez BGH.

Muszę niestety to nieco skorygować, ponieważ decyzja BGH w tej sprawie jeszcze nie zapadła, ale istnieją wyroki w tym kontekście, więc stwierdzenie dotyczące możliwości odwołania umowy pozostaje niezmienione.

Napisany przez Banker
Opłaty bankowe są określone w ich harmonogramie opłat, a zatem zależą od decyzji banku lub kasy oszczędnościowo-budowlanej. W przypadku kredytów te opłaty są zazwyczaj bardzo wysokie i nie proporcjonalne do nakładu pracy (mogę powiedzieć to z własnego doświadczenia). Niestety nie da się z tym nic zrobić.

To, o czym mówisz, że odsetki muszą być wypłacone do daty wygaśnięcia, nazywa się odszkodowaniem za nadpłacony kredyt. Zazwyczaj jednak się to nie opłaca, chyba że w twoim przypadku, gdy mam pieniądze na spłatę w całości.

--------------------------------------------------

Przykład: Rozliczanie zmiennego kredytu poprzez spłatę u innego banku z przeniesieniem hipoteki kosztuje 500€. Zapłaciłem za to sam. Nakłady banku przekazującego są prawie zerowe. Konieczne jest jedynie podpisanie cesji hipoteki.

Napisany przez NaTwoim13
Och, drogi bankierze, w ostatnim elemencie trochę się mylisz. Przy cesji zaangażowani są notariusze banków i oni też nie robią tego za darmo.

Napisany przez Banker
Oh Nein!
Notariusza musiałem dodatkowo opłacić, a bank przyjmujący (z wyrozumiałości) zażądał opłatę w wysokości 100€ (normalnie według cennika usług 250€).
Według cennika usług banku przekazującego, opłata za cesję hipoteki wynosi 500€; opłaty notarialne nie są uwzględnione i są naliczane osobno. Koszty dla działu kredytowego to tylko wydrukowanie formularza i podpisanie przez zarząd. Wiem to, ponieważ kilka lat temu pracowałem w dziale kredytowym. (Nawet w tym samym banku)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata