Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie domu pomimo negatywnej historii kredytowej w Biurze Informacji Kredytowej WHEN Schufa) i egzekucji jest możliwe?

Napisany przez Daniel20021987
Cześć, ja i moja żona chcielibyśmy zakupić Dom mając 3 dzieci w wieku 11, 9 i 7 miesięcy.
Problem polega na tym, że mam trwającą egzekucję komorniczą i negatywną historię w Biurze Informacji Kredytowej.
Kiedyś wziąłem kredyty i z powodu przepukliny kręgosłupa nie mogłem spłacić rat w wysokości ponad 400 euro w 2014 roku.
W związku z tym zgłosiłem się do doradcy finansowego z Advoneo, którzy pomogli mi zminimalizować raty. Trzy banki zgodziły się, ale jeden bank stanął na przeszkodzie, żądając mojej sytuacji majątkowej, co skłoniło mnie do złożenia oświadczenia majątkowego.
Krótko po tym wszystko zostało zaakceptowane i teraz spłacam swoje długi! Gorąco polecam usługi doradztwa finansowego! Teraz moje pytanie brzmi, czy w ogóle mogę dostać finansowanie na Dom od banku??? Czy muszę czekać do 2022 roku, aż wszystko się ureguluje???? Będę wdzięczny za pomoc.
Z poważaniem Daniel Michel z Bawarii

Re: Finansowanie domu pomimo negatywnej historii kredytowej w Biurze Informacji Kredytowej WHEN Schufa) i egzekucji jest możliwe?

Napisany przez Daukind
Z EV nie ma finansowania. W przypadku miękkich kryteriów istnieją finansujący, którzy pobierają drastyczne dopłaty do oprocentowania. Ale nie z EV

Napisany przez wbs
Cześć Danielu,

w zasadzie Daukind ma rację. Z takim EV nie dostaniesz kredytu. Przynajmniej nie ty. A jak wygląda sprawa z twoją żoną? Czy ma ona może odpowiednie dochody, aby ewentualnie finansować tylko na swoich barkach? Jaką kwotę zakupu mielibyście na myśli?

Poza tym, jeśli chodzi o całą tę sprawę. Bez znajomości warunków prywatnego kredytu. EV zostanie usunięte z rejestru Schufa dopiero 3 lata po spłacie długu. Jeśli jednak spłacisz długi wcześniej, możesz złożyć wniosek o usunięcie z Schufa. Usunięcie to następuje 3 lata po złożeniu wniosku. Jeśli więc złożysz wniosek na przykład w styczniu 2017 roku, cały rok 2017 zostaje stracony, ponieważ zliczenie trzech lat zaczyna się dopiero od 2018 roku.

Ale jak wspomniałem. Być może twoja żona ma możliwość. To wszystko jednak oznaczałoby, że musiałaby zostać jedynym właścicielem i musicie ustalić rozdzielność majątkową itd. To byłoby więc wiele, zbyt wiele, aby omawiać to tutaj na forum. Mogę wam tylko polecić, abyście skorzystali z pomocy doradcy lub swojego banku i omówili różne możliwości.

Pozdrowienia,
Heidi

Napisany przez Malapascua

Informacja o zdarzeniach kredytowych (EV) zostanie usunięta z rejestru Schufa dopiero 3 lata po spłaceniu długu. Jeśli jednak spłacisz długi wcześniej, możesz złożyć wniosek o usunięcie informacji w Schufa.
W takim przypadku informacja zostanie usunięta 3 lata po złożeniu wniosku.

Jaka jest różnica między 3 lata po spłaceniu długu a 3 lata po spłaceniu długu + złożenie wniosku o usunięcie informacji?

Napisany przez wbs
Różnica polega na usunięciu twardego elementu negatywnego. Świadectwo na mocy przysięgi to taki twardy negatywny element.

Jeśli spłacasz kredyt zawsze terminowo, to Schufa przechowuje informację o spłacie przez kolejne 3 lata. To pomaga Ci w transakcjach kredytowych, ponieważ przyszli kredytodawcy widzą tę spłatę. To samo dotyczy negatywnych elementów. Tylko w tym przypadku masz silne zainteresowanie, aby szybciej się ich pozbyć, dlatego możesz złożyć wniosek o wcześniejsze usunięcie, jeśli spłacisz dług szybciej niż pierwotnie zaplanowano.

Napisany przez Banker
Z EV nie otrzymasz kredytu.
Również propozycja z kobietą nie zadziała, ponieważ możesz mieć problemy z obsługą kapitału.
Alternatywą byłoby zaangażowanie wszystkich rodziców jako poręczycieli. Wtedy byłoby to możliwe.

Napisany przez guest

Alternatywą byłoby zaangażowanie wszystkich rodziców jako poręczycieli. Wtedy byłoby to możliwe.

I ewentualnie próbować przeforsować ich do brania udziału w tym brudnym interesie...Już podczas mojego szkolenia (dawno temu) obowiązywało powiedzenie: poręczyciel niech ginie. Nie sądzę, aby zmieniło się to do dnia dzisiejszego.
I tak, zazwyczaj znajdą się pośrednicy, którzy potrafią zarobić pożyczkę dla żony (pod warunkiem, że jest bez zadłużeń / braku negatywnych informacji). Jeśli jednak nie ma wystarczającego dochodu, to i klej w oknach wkrótce się skończy...
Pozdrowienia
gość

Napisany przez Spiagei
Była taka sytuacja
Rodzice wzięli na siebie finansowanie, a po 3 latach przeniesiono długi na syna (uwaga, wysokie koszty). To wiąże się z dużym ryzykiem dla rodziców.
Dlatego być może lepiej, jeśli to rodzice kupują Dom. Wy wynajmujecie go od nich i kiedyś przejmujecie. Ale będą dodatkowe koszty związane z wpisem do księgi wieczystej. Przejście własności wiąże się z pewnymi kosztami, warto też omówić to z doradcą podatkowym rodziców z wyprzedzeniem.
Pozdrawiam, Stefan

Napisany przez 6Bankkaufmann
Dodatkowa informacja: Oczywiście istnieje możliwość uzyskania finansowania/kredytu budowlanego w przypadku złożenia oświadczenia o majątku lub złożenia przysięgi.

Zazwyczaj podczas fazy wypowiedzenia umowy kredytowej w banku, wcześniej czy później konieczne jest przedstawienie tego wierzycielowi lub komornikowi.

Osobiście przerobiłem wiele przypadków restrukturyzacji w ramach przymusowej licytacji, gdzie zwykle kwestia złożenia oświadczenia o majątku lub jego nieprzedstawienia była istotna.

Oczywiście, ogólnie rzecz biorąc, oprocentowanie jest wyższe, warunki nie są tak korzystne. Jednak restrukturyzacja zadłużenia często przynosi oszczędności z miesięcznych rat, co pozwala utrzymać Dom. Mam teraz przypadek, gdzie klient ma aż 26 kredytów ratalnych. Dzięki restrukturyzacji zadłużenia, jego sytuacja uległa poprawie i wszystko jest w porządku.

Jednak nie zalecam takiego rozwiązania dla zakupu domu, o którym myśli autor wątku. Oczywiście, posiadanie dochodu nie stanowi problemu przy zakupie zabezpieczonego hipoteką domu, nawet jeśli składa się oświadczenie o majątku.

Podsumowując, można powiedzieć krótko: „Upadłość osobista i zwolnienie z długów to negatywna przeszkoda uniemożliwiająca uzyskanie finansowania. Wszelkie inne czynniki również mogą wpłynąć negatywnie. Jednak nie są one natychmiastową przeszkodą w uzyskaniu finansowania.”

Napisany przez hann
Ähm ...
a następnego dnia przed nowo zakupionym domem pojawił się GV ...

@hann, proszę dokładnie przeczytaj, co napisałem.
Z egzekucją komorniczą oraz zerwanym kredytem bankowym i wieloma kredytami ratalnymi warto rozważyć skonsolidowanie długów, aby dotychczasowy obiekt należący do właścicieli od lat pozostał ich własnością.
Jednakże z egzekucją komorniczą nie miałem jeszcze do czynienia w przypadku, gdy klient nabywał nową nieruchomość.
Jeśli chodzi o egzekucję komorniczą, sprawdza się to tylko w przypadku istniejących nieruchomości.
Życzę dalszego słonecznego dnia :-)

Napisany przez NaTwoim13
Ale proszę mi wyjaśnić, jak klient może mieć aż 26!!!! kredytów ratalnych. Już po 8. lub 9. raty, każdemu konsumentowi zostanie przyznane rację przez sędziego, jeśli nie będzie w stanie spłacać rat. Który bank nadal udziela 8. lub 9. kredytu ze względu na taką drażliwą sytuację, chyba że konsument nie jest samozatrudniony ani przedsiębiorcą?

@Noelmaxim, niestety w lokalnym krajobrazie kredytowym istnieje możliwość uzyskania nieograniczonych kredytów ratalnych, jeśli ocena kredytowa pasuje.
Jako zabezpieczenie służą przecież roszczenia o wynagrodzenie.
Tak, pewien partner bankowy, nazwijmy go C.F. (żółty), udziela szalonych kredytów z niewielką liczbą miesięcznych rat.
Całą tę sytuację traktuję mentalnie jako rodzaj konsumpcyjnej manii (kupowanie za 0% finansowania, tu laptop, tam rower, potem telefon i jeszcze jeden oraz telewizor...)
A banki na to przystają.
Aż pewnego dnia tracisz orientację i mówisz: Kurczę, chcę spłacać jedną ratę, a nie 26 rat, już nic nie ogarniam...
Bo w międzyczasie już było parę firm windykacyjnych, a gdy klient zda sobie sprawę, że można zajść do pracodawcy po wypłatę, wielu klika...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata