Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Karta kredytowa - Czy możliwe jest odwołanie autoryzowanych płatności?

Napisany przez JohnnyD
Cześć Forum,

mam następujące pytanie lub problem. Zaczątkiem lutego dokonałem zakupów w sklepie internetowym i zapłaciłem za nie zakupiony towar kartą kredytową. Teraz pojawił się problem z dostawą i chciałbym anulować płatność kartą kredytową. Moim bankiem stwierdzono, że zasadniczo to nie jest możliwe i że powinienem w razie potrzeby pozwać sprzedawcę do sądu cywilnego. Czy ta informacja jest poprawna, czy też próbowano mnie tylko zbyć? Jakie warunki muszą być spełnione, abym mógł żądać od swojego banku zwrotu autoryzowanej przeze mnie płatności kartą kredytową (nie mam na myśli nieautoryzowanych przeze mnie płatności kartą kredytową czy prób oszustwa, ponieważ kwestia prawna jest jasna)?

Dzięki i pozdrowienia

JohnnyD

Napisany przez Birgit
Jeśli chcesz zrezygnować z zakupu, ponieważ sprzedawca nie może dostarczyć towaru, zwraca on kwotę na twoje konto karty kredytowej.

Napisany przez Daukind
Autoryzowana transakcja zazwyczaj nie może być cofnięta, nawet jeśli sprzedawca nie spełnia warunków. Jeśli twoja bank jest pobłażliwa, to może to zrobić, ale nie musi.

Napisany przez 2Escorpio

Zazwyczaj autoryzowane transakcje nie mogą być cofnięte, nawet jeśli sprzedawca nie spełnił warunków umowy. Jeśli twoje bank jest łaskawy, to może to zrobić, ale nie musi.

Jeśli jednak sprzedawca nie dostarcza towaru, czy nie można postawić zarzutu oszustwa, co uzasadniałoby zwrot środków?

Napisany przez Daukind

Jeśli jednak sprzedawca nie dostarcza towaru, czy nie można podejrzewać oszustwa, co uzasadniałoby zwrot pieniędzy?

Takie domysły lub podejrzenia nie powinny być wystarczające.

Napisany przez JohnnyD
@Birgit
Można by się tego spodziewać, ale nie uwierzysz, są rzeczywiście sprzedawcy, którzy nie dostarczają towaru i nie zwracają pieniędzy....
Daukind ma rację. Zajrzałam do informacji i zabrałam się za mojego banku. Przekazałam mojemu bankowi korespondencję z handlarzem (było to ich warunkiem) i teraz nagle podejmują reklamację i starają się odzyskać pieniądze dla mnie. Więc coś jednak można osiągnąć, gdy wywieramy presję na bank. Wynik wciąż nieznany

Napisany przez Birgit

@Birgit
Można by się tego spodziewać, ale nie uwierzysz, są rzeczywiście handlowcy, którzy nie dostarczają towaru i nie zwracają pieniędzy....

Ja jeszcze czegoś takiego nie doświadczyłem.
Z jakiego powodu odmówiono zwrotu pieniędzy?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata