Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Koszty w umowie riestera są ... zbyt wysokie/Ok?

Napisany przez vaderle
Cześć społeczności forum finansowego,

Zdecydowałem się na zawarcie umowy na Riestervertrag ERGO Riester-Rente Garantinvest tuż przed moimi 30 urodzinami w sierpniu 2011 roku. Jest to ubezpieczenie emerytalne związane z funduszami. W ciągu ostatnich lat nie sprawdzałem warunków umowy szczegółowo. Teraz jednak chciałbym ponownie zbadać to zagadnienie. Od momentu zawarcia umowy wpłacam miesięcznie 148 euro.

Czy można dokonać wstępnej oceny umowy na podstawie kosztów? Czy według was umowa jest w porządku, czy lepiej z niej zrezygnować, a może nawet warto z niej zrezygnować?

Koszty przed rozpoczęciem wypłaty renty:

Koszty związane z zawarciem i dystrybucją: jednorazowo 2,669,35 €. Dodatkowo, za każde otrzymane 100 € jako ulgi na emeryturę: jednorazowo 4 €. W skład składki wliczony jest dodatek za uwzględnienie comiesięcznej formy płatności. Wynosi on 39,86 € w pierwszym roku i wzrasta maksymalnie o 78,48 € rocznie. Bieżące opłaty, bez uwzględnienia dodatkowych opłat za raty (do 09.2047): rocznie 127,87 €. Dodatkowo, za każde otrzymane 100 € jako ulgi na emeryturę: jednorazowo 12,50 €.

Koszty w okresie pobierania świadczeń:

Koszty pobierania renty w wysokości 100 € rocznie: rocznie 1,10 €. Dodatkowo występują koszty jednostkowe w wysokości 6 € rocznie. Przy przeniesieniu mojego kapitału do innego dostawcy będą naliczone 100 €.

Na koniec 2016 roku moje saldo kapitałowe wynosiło około 7500 € (z czego 2400 € jest zainwestowane w fundusz). Do końca 2016 roku wpłaciłem około 9,500 €. Pobieranie kosztów z tytułu zawarcia umowy miało być rozłożone na kilka lat i powinno teraz stopniowo ustawać. Mimo to chciałbym ponownie skonsultować się w sprawie warunków umowy.

Napisany przez Spiagei
Cześć Vaderle,
Koszty są naprawdę wysokie.
4% opłaty początkowej to dużo. Obecnie 2,5% jest standardem.
170€ rocznie opłat administracyjnych to już sporo.
Ale to, co mnie najbardziej zaskoczyło, to 12,5% dodatkowej premii do 4% opłaty początkowej.
Jednak Ergo nigdy nie była znana z bycia tanim.
Inni dostawcy są często tańsi i prawdopodobnie lepsi. Ale musisz pamiętać o nowych opłatach początkowych.
Musisz bardzo dokładnie policzyć, czy opłaca się zmienić.
Pozdrawiam, Stefan

Napisany przez vaderle
Cześć Stefanie,

te jednorazowe opłaty w wysokości 12,50 euro za każde 100 euro w rzeczywistości nie są jednorazowe, lecz pojawiają się za każdym razem, gdy otrzymuję 100 euro dodatku :-( Ponieważ już uregulowałem większość kosztów związanych z zawarciem umowy, teraz trzeba dokładnie przeliczyć, czy zmiana w ogóle się opłaca, ponieważ u nowego dostawcy ponownie będę miał koszty związane z zawarciem umowy (choć na pewno nie będą tak wysokie jak w przypadku ERGO). Czy nie mogę po prostu napisać do ubezpieczycieli i poprosić ich o udokumentowanie, że zmiana byłaby dla mnie opłacalna?

Pozdrowienia
Robert

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata