Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Opłaty za przelewy na terminalu???

Napisany przez ProfFF
Cześć wszystkim,

Ostatnio Sparkasse pobiera opłaty za przelewy na terminalu. Myślę, że to jakiś zły żart, uważam to za bezczelne! Czy u was też jest tak?

Mam wrażenie, że chcą przenieść nas do bankowości internetowej. Ale ja tego nie chcę, uważam to za zbyt niebezpieczne...

Napisany przez Daukind

Hej!
Ostatnio Sparkasse pobiera opłaty za przelewy wykonane za pomocą terminala. Szczerze mówiąc, wydaje mi się, że to jakiś żart - uważam to za bezczelne! Czy u Was też jest podobnie?
Mam wrażenie, że chcą nas zmusić do korzystania z bankowości internetowej. Ja jednak tego nie chcę, uważam to za zbyt niebezpieczne...

I co teraz? Terminal przelewów generuje koszty. Zarówno przy zakupie, jak i utrzymaniu. Dlaczego więc ta usługa miałaby być dla Ciebie darmowa?

Napisany przez peer

Ale ja nie chcę tego, to dla mnie zbyt niepewne...

Co dokładnie jest niepewne?
Jest wygodniejsze, bardziej przejrzyste i w pełni bezpieczne. Korzystam z bankowości internetowej od 10 lat, bez żadnych problemów!

Napisany przez Malapascua

Hej wszyscy,
Sparkasse od niedawna pobiera opłaty za przelewy na terminalu.

Kto dzisiaj w ogóle to robi?
Sparkasse powinno po prostu zlikwidować te terminale.

Mam wrażenie, że chcą zmusić nas do korzystania z bankowości internetowej. Ale ja tego nie chcę, jest zbyt niebezpieczne...

Terminal na pewno nie jest bezpieczniejszy. Nie żyjemy już w średniowieczu, dostosuj się. Jeśli klienci chcą korzystać z tej archaicznej formy przelewu, niech to robią. Ale niech też płacą.

Napisany przez Hanomag

I co? Terminal przelewów kosztuje pieniądze. Zarówno w zakupie, jak i w konserwacji. Dlaczego więc ta usługa miałaby być dla ciebie darmowa?

Ponieważ bank zmusił go do tego ze względu na oszczędności finansowe oraz dlatego, że istnieje wystarczająca liczba banków, które oferują tę usługę za darmo. Ponadto, zauważasz się (Daukind) na forum zawsze jako osobę, która uważa tych, którzy nie postępują oszczędnie, za głupich. Twoje sprzeczne argumenty są więc dowodem na twoją zadufaną postawę.

Cytat od użytkownika peer
Co tam jest niebezpiecznego?
Jest wygodne, przejrzyste i całkiem bezpieczne.

Tylko mogę się z tym zgodzić. Wygodnie z domu, przejrzystie do wydrukowania oraz zapisania i bezpiecznie, ponieważ wprowadzanie PIN w domu nie może zostać przejęte (nagranie). Bezpieczeństwo wynika również z faktu, że codziennie mogę sprawdzać, co się dzieje na koncie i w razie nadużycia natychmiast podjąć odpowiednie kroki.

Cytat od użytkownika peer
Uprawiam bankowość internetową od 10 lat, bez żadnych problemów!

Zacząłem około 30 lat temu z systemem BTX i obecnie mam konta online w czterech różnych bankach. Dotąd nie miałem żadnych problemów.
Może to być niebezpieczne dla tych, którzy prowadzą bankowość internetową z obcych komputerów, którzy oszczędzają na porządnych programach zabezpieczających, którzy przechowują swoje dane bankowe wraz z PIN na komputerze lub ujawniają je w odpowiedzi na jakiekolwiek zapytania e-mail.

Ponieważ z jednej strony bank zmusił go do tego w celu oszczędności kosztów, a z drugiej strony istnieje wystarczająca liczba banków, które oferują ten serwis za darmo.

Koszty nie powinny być problemem dla klientów banków spółdzielczych, ponieważ są oni liderami w tej dziedzinie.

Napisany przez Daukind

I w przeciwnym razie zawsze przedstawiasz (Daukind) w forum tych, którzy nie postępują oszczędnie. To, że teraz prezentujesz sprzeczne argumenty, świadczy o twojej zarozumiałości.

Co ma wspólnego skarżenie się na koszty usługi z dbałością o koszty? Dbaniem o koszty byłoby przejście na bankowość internetową albo jeszcze lepiej zmiana banku na bezpośredni.
Ale to, że mówisz same głupoty, na pewno nie jest niczym nowym.

Napisany przez Hanomag

Kto dzisiaj w ogóle jeszcze to robi?

To robi wiele starszych osób lub zlecają to swoim zaufanym, ponieważ sami mają z tym trudności.

Cytat autora Malapascua
Bank powinien po prostu zlikwidować te terminale.

To zdanie jest obce, ponieważ nadal istnieje wystarczająca liczba osób, zwłaszcza starszych, dla których te terminale są jedyną alternatywą obok okienka bankowego. A dlaczego miałoby się likwidować coś, co zostało zakupione zaledwie kilka lat temu.

Cytat autora Malapascua
Już nie żyjemy w średniowieczu, dostosuj się do tego. Jeśli klienci wciąż chcą korzystać z tej przestarzałej metody przelewu, proszę bardzo.

Jeśli tak, to bankowość internetowa też należy już do antyku, ponieważ była już wcześniej szeroko dostępna.

Cytat autora Malapascua
Ale wtedy również zapłacić.

W dłuższej perspektywie masz oczywiście rację, ale proszę, zawsze jeden krok na raz. Proszę, miej trochę zrozumienia dla starszego pokolenia. Nadal korzystają oni z usług banków spółdzielczych i Volksbanków i tak już płacą więcej niż elastyczni klienci bankowości internetowej. Potwierdzasz to sam:

Cytat autora Malapascua
Koszty nie mogą być dla klientów banków spółdzielczych żadnym problemem, to jest ich mocna strona.

Ta opinia jest obca, ponieważ wciąż istnieje wystarczająca liczba - zwłaszcza starszych - ludzi, dla których te terminale obok okienka bankowego stanowią jedyną alternatywę.

Komputerów nie potrafią obsługiwać, ale te dziwne terminale już tak?
Wydaje się, że ten pytający nie dotyczy problemu nie potrafię obsługiwać laptopa....
Opłaty są wymagane, bez względu na to, jak wiekowi lub niewidomi są klienci. Z tego powodu osoba korzystająca z usługi powinna również zapłacić.

Napisany przez Birgit
Więc myślę, że ten, kto nie ma Internetu w domu, nie będzie go kupował tylko po to, by korzystać z bankowości internetowej.
Ci ludzie korzystają z terminali. Nawet jeśli muszą za nie płacić opłaty.
Za Internet w domu także musieliby płacić opłaty.
I ci terminali nie są używane tylko przez starsze osoby.
Widziałem tam również osoby około 40 roku życia.
Trzeba także pamiętać, że nie każdy interesuje się Internetem i dlatego nie ma go w domu.
I przez to nie może korzystać z bankowości internetowej.
Tak samo jak nie każdy ma smartfona, tylko zwykły telefon do dzwonienia.
To nie oznacza automatycznie, że ktoś nie ma smartfona, bo nie potrafi z nim obchodzić się.
Po prostu ta osoba nie potrzebuje smartfona.

Więc myślę, że ktoś, kto nie ma internetu w domu, nie będzie go kupować tylko dla bankowości internetowej.

90% gospodarstw domowych w Niemczech ma dostęp do internetu. Jeśli doda się do tego udostępnione łącza (sąsiadów itp.) oraz internet mobilny lub dostęp do internetu przez miejsce pracy, to 99% populacji ma dostęp do internetu. W takim przypadku nie ma sensu trzymać się tych średniowiecznych terminali.
A autor pytania wyraźnie ma dostęp do internetu, w przeciwnym razie ten wpis na forum by nie powstał.
Logika stojąca za tego rodzaju żądaniami jest po prostu bezczelna. Nie chcę płacić za internet jak wszyscy inni, ale Ci ludzie powinni mi współfinansować te terminale bankowe.

Napisany przez peer

Więc myślę, że kto nie ma Internetu w domu, nie kupi go tylko do bankowości internetowej.
Ci ludzie korzystają z tych terminali. Nawet jeśli muszą za to zapłacić opłatę.
Za Internet w domu musieliby również płacić opłaty.

Ten użytkownik wziął udział w tym forum 74 razy. Wygląda na to, że zna i korzysta z Internetu.

Napisany przez Birgit
Pytający ma oczywiście dostęp do Internetu.
Jednak nie chce korzystać z bankowości online, ponieważ uważa to za zbyt niebezpieczne.
Nie będzie jednak jedyną osobą korzystającą z tych terminali bankowych.
Znam jednak kilka osób, które mimo posiadania Internetu w domu nie korzystają z bankowości internetowej. Mają po prostu obawy dotyczące bezpieczeństwa.
Gdybym korzystał z internetu sąsiada, z pewnością nie wybrałbym się na bankowość online.
Również nie dokonałbym przelewów za pomocą telefonu komórkowego.
Co do korzystania z internetu w miejscu pracy w celach prywatnych, również nie jestem przekonany. Naprawdę nie potrafię sobie tego wyobrazić.
Osobiście nie pracuję na komputerze. Jednak w miejscu pracy nie korzystałbym z komputera do celów prywatnych.
Sądzę, że te terminale nie istniałyby, gdyby nie było zapotrzebowania.
Więc musi być wiele osób, które nie korzystają z bankowości internetowej w domu.
Osoba chcąca skorzystać z takiego terminala musi po prostu zapłacić opłaty.
Lub dokonać tradycyjnych przelewów.
Która opcja jest tańsza, trzeba sobie dokładnie obliczyć.
To samo dotyczy korzystania z bankomatów.
Jeśli za korzystanie z nich trzeba płacić, zastanawiam się, czy używać bankomatu rzadziej, czy częściej płacić kartą.

Napisany przez Hanomag

Więc myślę, że ktoś, kto nie ma Internetu w domu, nie będzie go zakładał tylko dla bankowości internetowej.
Ci ludzie korzystają z terminali. Nawet jeśli muszą za to płacić opłaty.
Za Internet w domu muszą też płacić opłaty.

Jakie są koszty Internetu? Przecież obecnie jest on darmowy w ramach abonamentu telefonicznego, zwłaszcza że w przyszłości ma być tylko jedna sieć, za którą każdy użytkownik (z Internetem lub bez niego) będzie płacił taką samą kwotę.

Trzeba jednak pamiętać, że nie każdy ma zainteresowanie Internetem, w efekcie nie ma go w domu.
I w rezultacie nie może korzystać z bankowości internetowej.

Kto ma telefon stacjonarny, ma również dostęp do Internetu, musi go tylko aktywować.

Cytat Malapascua
90% gospodarstw domowych w Niemczech ma dostęp do Internetu. Dodając jeszcze współdzielone łącza (sąsiedzi itp.) i Internet mobilny lub pracowniczy, to 99% populacji ma dostęp do Internetu.

Tak, każdy telefon stacjonarny jest faktycznie również łączem internetowym.

Cytat Malapascua
Nie ma sensu trzymać się tych średniowiecznych terminali.

Wreszcie przyjmij, że wystarczająco dużo ludzi nie może lub nie chce nadążać za szybkim postępem.

Cytat Malapascua
I pytający ma oczywiście dostęp do Internetu, w przeciwnym razie ten wątek na forum by nie powstał.

Nie tylko ma, ale też korzysta. Dlatego ja i mój znajomy staramy się rozwiać jego obawy dotyczące bezpieczeństwa.

Cytat Malapascua
Logika stojąca za tego rodzaju żądaniami jest po prostu bezczelna. Nie chcę płacić za Internet tak jak wszyscy inni, ale ci ludzie powinni mi jednak współfinansować te terminale bankowe.
Jeśli mniej zaawansowani technologicznie, poprzez opłaty telefoniczne, finansują korzystanie z Internetu, poprzez przelewy papierowe i stałe opłaty bankowe więcej niż jest to związane z kosztem (również termianle), to klienci bankowości internetowej są bardziej bezczelni, jeśli sami nie płacą i nadal chcą żyć kosztem innych.

Cytat Birgit
Ten, kto chce korzystać z takiego terminala, musi po prostu zapłacić opłaty.
Albo korzystać z przelewów papierowych.

Wolę przejść na bankowość internetową lub zmienić bank.

Cytat Birgit
To samo dotyczy korzystania z bankomatów.
Jeśli muszę płacić za korzystanie, zastanawiam się, czy rzadziej korzystać z bankomatu, czy też płacić więcej kartą.

Jeśli banki kiedyś ustalą jednolitą politykę, to też zwolennicy postępu zapłacą swoją cenę, np. przez korzystanie z bankomatów.

Zaakceptuj wreszcie, że istnieje wystarczająca liczba ludzi, którzy nie mogą lub nie chcą nadążyć za szybkim postępem.

Wydaje się, że przyzwyczajenie się do tych dziwnych automatów się udało.... i wydaje się, że oczyszczenie się na forum też idzie całkiem nieźle.

Gdy banki w końcu ustawią jednolitą linię, to zwolennicy postępu również złożą swoją ofiarę, na przykład poprzez korzystanie z bankomatów.

Przez te lata nic za to nie zapłaciłem i nie zamierzam tego robić w przyszłości. Nawet jeśli ostatni bank wprowadzi opłaty, to po prostu będę płacił bezgotówkowo. W końcu wypłacam pieniądze maksymalnie raz na 2 miesiące, wszędzie przecież praktycznie można płacić kartą.

Napisany przez Hanomag

Teraz przez 20 lat nie płaciłem za to i nie będę tego robił także w przyszłości. Nawet jeśli ostatni bank wprowadzi opłaty za to, po prostu kupię wszystko bezgotówkowo. Wypłacam gotówkę tylko maksymalnie raz na 2 miesiące, przecież prawie wszędzie można płacić kartą.

Na pewno nie potrwa długo, zanim zaczną pobierać opłaty również za płatności bezgotówkowe, a jeśli wówczas zostanie również zniesiona gotówka, to wszyscy będziemy w tym uczestniczyć.
Ale dopóki są jeszcze dziury, płacą tylko ci głupi.

Ale dopóki istnieją luki, płacą tylko głupcy.

Jestem optymistyczny, że konkurencja w branży skutecznie temu zapobiegnie.

Napisany przez Caller
Tak czy inaczej banki muszą pokryć swoje koszty. Powinieneś zerknąć na modele kont osobistych i jeśli nie jesteś z nich zadowolony, zawsze możesz przełączyć się na inne. Chociaż sytuacja w innych bankach może być podobna, albo wszystko przeniesie się do Internetu.

Napisany przez Lukas_76
To uważam za bezczelne - miałem to samo w banku Volksbank Raiffeisenbank. Polecam ci zmianę na Internetowy Bank, o ile nie potrzebujesz ciągłej obsługi klienta przy okienku. Tam warunki są znacznie lepsze (przynajmniej na razie).

Napisany przez jan1980
Dlaczego nie korzystasz z Norisbank? Jest to spółka zależna Deutsche Bank, dzięki której oprócz bezpłatnego prowadzenia konta możesz korzystać z bezpłatnych terminali Deutsche Bank do przelewów, stałych zleceń itp.
Ponad 100 cech konta znajdziesz na stronie https://girokonto-vergleichen.net/girokonto-test/ aby szybko zapoznać się z warunkami banku.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata