Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Pytania dotyczące zrzeczenia się kredytu WHEN i bonusowych odsetek) mojej oszczędności budowlanej, które nie są dla mnie jasne.

Napisany przez rafapancho
Mam BSV BHW (D Maxx) z 2002 roku i obecnie próbuję zrozumieć, jak postępować w czasie do upływu 10 lat od przydzielenia (przydział odbył się 01.11.2011). Mam jednak trzy pytania, na które, mimo starannego zapoznania się z Ogólnymi Warunkami, niestety nie mogę znaleźć klarownych odpowiedzi. Będę wdzięczny za fachowe wsparcie!

Przed pytaniami napiszę warunki mojej umowy: Moje BSV zostało ustalone na kwotę 13000 €. Obecnie powinno być w nim około 9500 €. Osiągnąłem maksymalne obniżenie składek, aby nadal spełniać wymagania umowy. Oznacza to, że wpłacam 39 € miesięcznie na konto. Przydział nastąpił 01.11.2011 (co oznacza, że od lutego umowę można rozwiązać z Bausparkasse od 01.11.2021...).

Pytanie 1: Jak obliczyć bonus od odsetek
Przeczytałem na różne tematy w internecie. Na przykład o dodatkowych kontach bonusowych, na których odsetki są prowadzone równolegle. W Ogólnych Warunkach mojej umowy napisano: „Jeśli oszczędzający rezygnuje z budżetu po co najmniej 7 latach od przyjęcia przydziału kredytu budowlanego, całkowite oprocentowanie środków oszczędnościowych na budowanie podnoszone jest wstecznie od początku umowy do 4,25% rocznie. Oprocentowanie całkowite nie podnosi się dla sald większych od sumy budowlanej.” Moje pytanie: Czy dobrze to rozumiem, że odsetki bonusowe są obliczane rocznie(!), czyli od pierwszego roku, dodawane są resztkowe 2,25% odsetek do pierwotnego salda (zawiera to już podstawowe 2% odsetek), a następnie w kolejnym roku prowadzone są obliczenia na podstawie nowego salda wynikającego z tego? W szczególności nie do końca jest jasny ostatni punkt – czy odsetki podnoszą się po prostu co roku, czy też nowe saldo z poprzedniego roku jest również brane pod uwagę jako podstawa obliczeń? To naprawdę robi sporą różnicę w obliczeniach bonusowych po na przykład 17 latach…

Pytanie 2: Kiedy umowa jest „przeoszczędzona”
Czytam w internecie wielokrotnie, że powinno się oszczędzać określoną kwotę w stosunku do całkowitej kwoty BSV, a następnie przestać, ponieważ w przeciwnym razie jest to uważane za „przeoszczędzone”. Inaczej mówiąc, Bausparkasse może wypowiedzieć, ponieważ w zasadzie nie można już skorzystać z kredytu. Czasami mówi się o 80%, czasami o 85%. Niestety, w Ogólnych Warunkach mojej umowy w ogóle nic na ten temat nie znalazłem! Znaczenie tego pytania zależy oczywiście od pytania 1, ponieważ jeśli odsetki są obliczane tak, jak zrozumiałem warunki, to bonusowo przekraczam kwotę budowlaną, zanim osiągnęłbym 80% tej kwoty. A od kwoty budowlanej, zgodnie z warunkami, nie ma już dodatkowych bonusowych odsetek (patrz pytanie 1).

Ale! (Pytanie 3): Czy, jeśli jestem w stanie przekroczyć 80% kwoty (ponieważ nie mogę tego znaleźć w warunkach), mogę nadal oszczędzać do 2020/2021 i zrozumiałe dobrze, mogę korzystać ze standardowych odsetek za kwoty powyżej 13000 €, tak?

Bardzo bym się ucieszył z pomocy i wskazówek!

Re: Pytania dotyczące zrzeczenia się kredytu WHEN i bonusowych odsetek) mojej oszczędności budowlanej, które nie są dla mnie jasne.

Napisany przez Spiagei
Cześć,
w DispoMaxx jest bardzo łatwo.
Ponieważ masz już ponad 7 lat okresu trwania, możesz otrzymać premię odsetkową w przypadku ODSTĄPIENIA OD POŻYCZKI (nie zapomnij oznaczyć krzyżykiem w wniosku o przydział). Wtedy umowa zostanie cofnięta wstecz i ustalona tak, jakbyś miał od samego początku 4,25%
Możesz nadal wpłacać na swoje BSV, ale bardzo ważne: kiedy twoje saldo wraz z odsetkami będzie większe niż suma oszczędności na cele mieszkaniowe, stracisz premię w całości!!!
Więc lepiej oszczędzać mniej i regularnie kontrolować. Umowa zostanie rozwiązana i wypłacona z bonusem najpóźniej po 10,5 latach od przydziału.
W BHW nie obowiązuje granica 80%.
Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej, prześlij mi e-mail na adres info@baufi-chiemgau.de wraz z numerem twojego BS. Wówczas chętnie zajrzę do systemu.
Pozdrowienia, Stefan

Napisany przez NaTwoim13
Kluczowe jest to, że dodatkowy odsetek premiowy nie jest wliczany do salda. W saldzie uwzględnione są normalne odsetki, które otrzymuje także pożyczkobiorca. Dopiero po przyznaniu kredytodawcy z rezygnacją z kredytu umowa zostanie przedstawiona tak, jakby od samego początku istniała stopa procentowa wynosząca 4,25% w skutek odsetek odsetkowych. Zaakceptuj przydział w odpowiednim czasie przed osiągnięciem kwoty kredytu budowlanego za pomocą odpowiedniego formularza (z powodu zaznaczenia rezygnacji z kredytu).

Wow - dziękuję za szybką odpowiedź!
Jestem w drodze (wizyty w rodzinie w Wielkanoc), dlatego nie mam teraz mojego numeru BS, ale być może skorzystam z Twojej miłej oferty, Stefan - Dziękuję!
Teraz mam dwie wynikające z tego pytania:
1. Jeśli dobrze zinterpretowałem wyciągi z konta (nie do końca rozumiem, jak dokładnie zostały one obliczone...), to moja podstawowa stopa procentowa została zawsze obliczana tylko na podstawie wpłat z pierwszej połowy roku. Czy oznacza to, że w przypadku zrezygnowania z kredytu, nowa stopa procentowa w wysokości 4,25% będzie obliczana w ten sam sposób, czy też będzie obliczana na podstawie wszystkich wpłat w ciągu roku? W zależności od tego, to robi już sporą różnicę...
2. @Stefan, gdy piszesz, że stracę cały zysk, jeśli suma oszczędności + odsetki przekroczyłaby sumę oszczędności na budowę, o jakie odsetki Ci chodzi w tym przypadku? Czy chodzi o stopę podstawową (2%) czy o stopę bonusową (4,25%)? W warunkach czytam: Dla kwot, które przekraczają sumę oszczędności na budowę, ogólny poziom oprocentowania nie wzrasta.
Czy to oznacza, że oprocentowanie nie wzrasta tylko dla kwot, które przekraczają sumę oszczędności na budowę? Według mojej interpretacji nie stracę oprocentowania wliczając w to bonus, nawet gdy przekroczę sumę oszczędności na budowę - jedynie to, co przekracza tę granicę, nie będzie już obliczane z wyższą stopą procentową. Czy to nie oznacza, że stopa podstawowa będzie nadal obowiązywać dla kwot powyżej sumy oszczędności na budowę i tylko podwyżka do 4,25% będzie naliczona od kwot powyżej 13000,- €. Czyż nie?
Dziękuję teraz za pomocne odpowiedzi!

Napisany przez NaTwoim13
W efekcie składkowym od pierwszego centa wpłaconego, czyli na wszystkie wpłaty wstecz.

Oprocentowanie bazowe wynoszące 2% jest już uwzględnione w saldzie i saldo to nie może przekraczać sumy budowlanej.

Nie ważne co, gdzie i jak jest napisane, SN ma wydane jasne orzeczenie, którego będą musiały przestrzegać kasy budowlane, jeśli nie chcą wypłacać bolesnej premii procentowej.

Może się zdarzyć, że chcesz zarobić 2% na wpłatach ponad sumę budowlaną, ale na skutek orzeczenia SN nie będzie to już możliwe i uważam, że biorąc pod uwagę, że oszczędzanie w ramach funduszu budowlanego opiera się na zasadzie kolektywnej, jest to w pełni słuszne. Celem jest suma budowlana, to było jasne dla każdego przy zawarciu umowy, bez względu na to, jak słaba była doradza wówczas i dostąp myszy to jest osiągnięte w końcu.

Masz prawo odstąpić od umowy (każda kasa budowlana postępuje inaczej i samowolnie) i nie musisz wypłacać premii, możesz zabrać maszyny budowlane, postępując zgodnie z naszymi radami i zaleceniami.

Cześć Noelmaxim,
Takie wyjaśnienie rzeczywiście ma dużo sensu - dziękuję bardzo!
Oznacza to, że powinienem kontynuować oszczędzanie w ramach umowy tak powoli, jak to możliwe, a gdy suma oszczędności przekroczy kwotę oszczędności na kredyt wraz z oprocentowaniem bonusowym, zrezygnuję z tego kredytu. Ponieważ po przekroczeniu tej kwoty nie otrzymam już żadnych odsetek od oszczędności, które zostaną tym samym przewyższone.
Niestety, są dwie rzeczy, które nie są dla mnie jasne (bardzo dziękuję za cierpliwość!):
Nadal nie do końca rozumiem to, że efekt odsetkowy odsetek odnosi się do wszystkich wpłat od samego początku. Czy to oznacza, że odsetki są naliczane od każdej pojedynczej wpłaty (!)? Trudno mi w to uwierzyć... Od jakiej kwoty są naliczane odsetki? Od sumy wpłat w danym roku? Od każdej pojedynczej wpłaty?
Po drugie, wszędzie czytam, że zaleca się zaprzestanie wpłat. Ale jeśli przeczytam warunki umowy, jasno wynika stamtąd, że po zaniedbaniu sześciu standardowych opłat i po wezwaniu do uzupełnienia płatności przez instytucję budowlaną (dwumiesięczny termin), umowa może zostać wypowiedziana. Oznacza to więc, że nie mogę po prostu zakończyć wpłat, czyż nie?
Dziękuję za cierpliwość! To są subtelności, których nie można znaleźć nigdzie indziej w wyjaśnieniach, poza ekspertami, takimi jak Ty/wy - dziękuję!

Napisany przez Spiagei
DLaczego nie otrzymujesz bonusu, jeśli przekraczasz sumę oszczędności wliczając odsetki, ma prosty powód.
Wysokość kredytu Bauspar = suma oszczędności - saldo. Jeśli Twoje saldo jest wyższe niż suma oszczędności, nie możesz otrzymać kredytu. Bonus otrzymasz tylko wtedy, gdy zrezygnujesz z kredytu, co wtedy nie będzie możliwe. Tak argumentują W ramach kas oszczędnościowych.
Joker z odsetkami kredytowymi nie został jeszcze wykorzystany przez BHW. A jeśli tak się stanie, muszą Cię poinformować, że możesz spłacić kwotę od razu. Więc ryzyko jest niskie.
Jak powiedziałem, skontaktuj się, a powiem Ci, ile wynosi Twój bonus i czy może to stanowić problem z brakiem oszczędzania.
Pozdrowienia Stefan

Drogi Stefanie,
Dziękuję za wiadomość! Skontaktuję się po Wielkanocy. Obliczanie odsetek premiowych wydaje się być prawdziwą sztuką...
Życzę Ci teraz miłych Świąt Wielkanocnych!

Napisany przez Cbraun87
Cześć wszystkim,
muszę powrócić do tego tematu. Mam ten sam kontrakt o podobnej długości trwania. Zawsze sądziłem, że zgromadzona suma + bonusowa stopa zwrotu za nieprzyjęcie kredytu (łącznie 4,xx%) nie powinny przekraczać pełnej kwoty oszczędności na kontrakcie.
Zgodnie z powyższymi wyjaśnieniami, kontrakt może być nadal zasilany włącznie z 2%, które zawsze są brane pod uwagę, aby otrzymać zwrot bonusowy z tyłu. Czy to jest poprawne?
Więc:
Kwota ogólna: 13000
Oszczędności: 10000
Czy otrzymam zwrot z 2% + zwrotnie 2,25%?

Napisany przez Spiagei
Cześć CBraun87,
Nie, aktualnie saldo jest oceniane samodzielnie, bez dodatkowego bonusu.
Możesz wpłacić do 1.024 € rocznie, ale jeśli przekroczysz 13.000 € wraz z odsetkami, bonus całkowicie przepada. Więc nie wpłacaj już zbyt wiele.
Twój umowa również zostanie rozliczona, jeśli zostanie przyznana na okres dłuższy niż 10 lat, ale do tego czasu 4,25% nie są złe :-)
Pozdrowienia, Stefan

Napisany przez Cbraun87
Dziękuję za szybką odpowiedź!

Napisany przez Polli1209
Czy mogę zapytać ponownie?
Saldo, które nie może przekroczyć sumy oszczędności budowlanych, to saldo „regularne”, w tym podstawowe oprocentowanie, które jest corocznie wykazywane na wyciągu z konta, prawda? Bonus przepada tylko wtedy, gdy oszczędzając (wliczając podstawowe oprocentowanie w wysokości 2%) przekracza się sumę oszczędności budowlanych.
Mam też taki sam kontrakt (suma oszczędności budowlanych 35 000) i nadal regularnie go oszczędzam - mimo że od kwietnia tego roku jest on zrealizowany - za pomocą regularnej opłaty oszczędnościowej. Ponieważ na razie jest tam tylko niecałe 10 000 euro (wliczając 2% podstawowe oprocentowanie), mogę jeszcze długo kontynuować oszczędzanie, zanim zbliżę się choćby w pobliże 35 000. Tuż przed osiągnięciem tej kwoty chciałbym zaakceptować realizację, zrezygnować z kredytu i wtedy otrzymałbym wstecznie 2,25% bonusowe oprocentowanie od początku kontraktu. Niezależnie od tego, czy wraz z oprocentowaniem bonusowym przekroczę być może 35 000 euro sumy oszczędności budowlanych, nie miałoby to konsekwencji.
Czy takie myślenie jest poprawne?

Napisany przez Spiagei
Cześć Polli,
Całkowicie poprawne.
Masz teraz 10 lat, po przydzieleniu czasu, zanim BHW będzie mógł go rozwiązać.
Nie możesz wpłacić więcej niż rata ustalona zgodnie z regulaminem...

Napisany przez Polli1209

Nie wolno wpłacać więcej niż miesięczna stawka zgodnie z regulaminem...

Już to zauważyłem, kilka lat temu wpłacałem przez pewien czas więcej niż zazwyczaj i w końcu zauważyli, zwracając nadwyżkę. Od tamtej pory wpłacam tylko zgodnie z miesięczną stawką.

Napisany przez Spiagei
Nie tylko ty. :-)
Mam tutaj mnóstwo klientów, którzy chcieliby tam wpłacić więcej.
Kiedyś można było to zrobić, jeśli wpłacało się zawsze mniej niż 1 000 €.....czyli 999 € każdego dnia. Ale niestety dziura została także zamknięta ;-)

Napisany przez KingRollo
Mam także pytanie dotyczące tego tematu:

Mam D maxx 3,75 z dnia 01.06.2006 roku. Od marca 2016 roku jest on gotowy do przydziału. Niestety nie pamiętam, jakie są zarówno podstawowe, jak i premiowe oprocentowania.

Kilka tygodni temu dzwonił do mnie pracownik BHW, aby zaproponować mi świetne nowe oferty. Przy moim oprocentowaniu na poziomie 1% istniały lepsze alternatywy.

Gdy zapytałem o oprocentowanie premiowe, odpowiedział, że nie ma takiej opcji. Umowa była oprocentowana wyżej w ciągu pierwszych 10 lat, dlatego teraz nie ma premiowego oprocentowania.

Nie mam o tym pojęcia.

Czy jest prawdą, że rok przed wypłatą kredytobiorca musi ubiegać się o wyższe oprocentowanie? Czy to jest premiowe oprocentowanie? Tak było w umowie mojej żony (Schwäbisch Hall). Czy dotyczy to tylko umów zawartych po 2011 roku?

Być może ktoś może rozjaśnić tę sprawę.

Napisany przez Spiagei
Hej KingRollo,
Stawka podstawowa wynosi 1%, a premia jest zmienna w przedziale od 1,5 do 3%. Ze względu na niskie stopy procentowe z ostatnich lat, wynosi ona obecnie 1,5%.
To o premii jest poprawne. Maksymalna premia została przyznana na 8 lat, co oznacza, że do 2014 r. otrzymywałeś 2,5%, a od tego czasu otrzymujesz 1% oprocentowanie, które będziesz miał również przez kolejne 8 lat.
To z wnioskiem złożonym z rocznym wyprzedzeniem to specjalność SH, ale nie obowiązuje w BHW.
W BHW istnieje możliwość złożenia wniosku o przydział i umieszczenia pieniędzy na koncie PB z oprocentowaniem około 1,75% na 2-3 lata. Ale co potem?
Po prostu zależy, co planujesz zrobić z BSV. Możesz otrzymać oprocentowanie kredytu na poziomie 1,9%, rezygnując przy tym z wszystkich bonusów.....
Pozdrawiam, Stefan

Napisany przez KingRollo
Cześć.

Muszę oddać w listopadzie przyszłego roku 20 000 euro krewnym (wtedy bezodsetkowa pożyczka na budowę domu). Zastanawiam się, czy byłoby bardziej sensowne wykupić mój kontrakt BHW na tę kwotę (wtedy około 16 500 euro w nim). Różnicę do 20 000 euro spłaciłbym ze swojego konta oszczędnościowego.
Możemy pozostawić kontrakt mojej żony (A-Spezial z 2003 roku, 2% oprocentowanie, 20 000, koniec 2016 roku w nim było 14 000 euro). Choć złożyliśmy wniosek o dodatkowe odsetki (których wysokość nie znam, prawdopodobnie 1%), to prawdopodobnie nie musimy ich wykupić rok po złożeniu wniosku o dodatkowe odsetki, prawda? Możemy go utrzymać jeszcze przez około 2-3 lata. Nie wiem, kiedy kasa może to rozwiązać, a dodatkowe odsetki znikną. Jeśli jest nadmiarowość, to jest jasne. A prawdopodobnie dziesięć lat po przydzieleniu? Kończył się koniec września 2010 roku. Być może ma sens tutaj zmniejszenie comiesięcznych wpłat (aktualnie 1200 rocznie), aby nadal odbierać odsetki przez długi czas. Jednak z punktu widzenia 10 lat jest to prawdopodobnie obojętne.

Napisany przez Martin79HN
Cześć Spiagei,

mamy również BHW DispoMaxx z maja 2009 roku.
Oprocentowanie kredytu 1%, oprocentowanie pożyczki 1,9%, niestety brak oprocentowania premiowego (przekazane jako zabezpieczenie przy finansowaniu domu).
Saldo 46% = 46t przy sumie kredytowej wynoszącej 100t. Przydział za około 6 lat i 9 miesięcy.
Przyczyna: miesięczna rata spłaty 350 € (dlatego długi czas do przydziału).

Obecnie umowa nie jest już wpłacana.
Przyczyna: Zbieranie kapitału, aby w ciągu 8 lat całkowicie spłacić inną pożyczkę z pozostałym długiem w wysokości około 110t. Bardziej opłacalne oprocentowanie salda niż oprocentowanie pożyczki! (oszczędność przez następne 8 lat).

BHW skontaktowało się ze mną wcześniej i chciało poinformować mnie o istotnej fazie dotyczącej umowy oszczędnościowo-kredytowej. :-)

Czy mam naprawdę jeszcze ponad 16 lat na przyznanie kredytu?
W ciągu 8 lat przekazana umowa kredytowa zostanie nam zwrócona. (Premia mimo wszystko zniknie, prawda?)

Mielibyśmy około 9 1/2 roku możliwość wcześniejszej spłaty lub refinansowania.
Opcja 1: (za 9 1/2 roku) pozostały dług w wysokości 230t, który można spłacić 100t kredytem BHW 1,9%, 50t Alte Leipziger 1,5% bez zabezpieczenia, pozostałe 80t jako pożyczka bieżąca.

Jednak żadna z opcji wcześniejszej spłaty nie pozwala na oprocentowanie pożyczki w wysokości 2,35% przez kolejne 4 lata i pół z 2% spłaty oraz brak możliwości dodatkowej spłaty. (kredyt preferencyjny w pierwszych 10 latach 0,75%, a następnie oprocentowanie pożyczki w wysokości 2,35% przez kolejne 5 lat).
Cały pozostały dług po 14 latach mógłbyśmy całkowicie rozłożyć w sposób następujący (alternatywa dla Opcji 1): pozostały dług 208t (230t zostało spłacone 2% przez 4 lata i pół, dlatego 208t), 100t BHW 1,9% oprocentowanie (saldo 1,0%), 50t Alte Leipziger 1,5% oprocentowanie (saldo 0,25%), 50t BHW 1,25% oprocentowanie (saldo 0,1%), pozostałe 8t to saldo.

Opcja 1, Opcja 2, czy uzależnienie od oprocentowania rynkowego?

Nasze finansowanie jest więc dość stabilne. :-)
Pozdrawiam,
Martin

Napisany przez Martin79HN
Dom z działką: 600 000 € (opłaty eksploatacyjne, ogród, kuchnia itp., wszystko wliczone)
(Ekspert bankowy ocenia wartość na 550 tys.)
kredyt preferencyjny 287 500 € (na 9 lat z oprocentowaniem 0,75% i kolejne 5 lat z oprocentowaniem 2,35%) 2. miejsce
Bank domowy 118 tys. z możliwością odroczenia spłaty w wysokości 100 tys. bez oprocentowania na 8 lat, po czym spłata w wysokości 18 tys. z oprocentowaniem 2% i opcją dodatkowej spłaty w wysokości 10%. 1. miejsce 74 tys. hipoteki + 100 tys. plan oszczędnościowy na budowę z cesją (aktualnie saldo 46 tys.)
Bank domowy pierwotnie obrót wynosił 118 tys., który po 8 latach zostanie całkowicie spłacony z salda.
Pozostała spłata kredytu preferencyjnego po 9 i pół roku wynosi około 230 tys. lub po 14 latach około 208 tys.
BHW 100 tys. odsetki 1,9%, saldo 1% z 2009 roku (saldo 46 tys.)
Stare Leipziger odsetki 1,5%, saldo 0,25% z około 2014 roku (saldo 5 tys.)
BHW 50 tys. odsetki 1,25%, saldo 0,1% z 2015 roku (saldo 3 tys.)
Oszczędności w ramach porozumienia z kasą oszczędnościowo-budowlaną zostały zmniejszone do 124 € miesięcznie (przydział dopiero po 15 latach!)

Napisany przez NaTwoim13
Martin79HN,

Część twojego finansowania prawie byłem zapomniał, dzięki że przypomniałeś mi o niej jeszcze raz

Myślę też, że powoli jestem w stanie ją znać na pamięć.

Napisany przez blaablubb
Cześć wszystkim,
mam pytanie do forum. W tym roku otrzymałem wypłatę z ubezpieczenia na życie w Debeka i odwiedziła mnie miła pani, która przedstawiła mi kilka inwestycji, które obecnie ze względu na poziom oprocentowania są raczej mało atrakcyjne.
Mam jednak nadal umowę oszczędnościową typu Bausparvertrag w Debeka na kwotę 10 000€. Jest to plan BS1, który podpisałem w grudniu 2006 roku. Obecnie na koncie jest około 8 400€ środków, i nie wpłacam aktywnie na plan oszczędnościowy, aby uzyskać jak najwięcej odsetek. Pani poinformowała mnie jednak, że musiałbym przyznać plan oszczędnościowy przed osiągnięciem salda 9 000€, aby otrzymać premię. Patrząc na poprzednie posty, można jednak skorzystać z obecnie bardzo atrakcyjnego oprocentowania 3% nawet z saldem 9000€, o ile pozostanie się poniżej sumy oszczędnościowej 10 000€. W warunkach umowy nie znalazłem informacji o 9000€ czy konkretnej stawce procentowej. Czy ktoś może już miał z tym doświadczenie lub zna się na tym?
Z góry dziękuję za pomoc

Napisany przez NaTwoim13
Pani przynajmniej również nie zna się na tym, albo zrobiła to celowo i przekazuje im fałszywe informacje.

Tak jak opisaliśmy, 10 lat po przyznaniu lub osiągnięciu sumy oszczędności budowlanych - przy czym bonus, jeśli nie jest już uwzględniony, nie wchodzi w to - zaczną mieć problem z odsetkami.

Napisany przez blaablubb
Dziękuję za szybką i uspokajającą odpowiedź. Co oznacza obliczenie premii? Jak to sprawdzić? W ABB jest napisane:
Jeśli oszczędzający zrezygnuje z pożyczki hipotecznej po przydziale (patrz § 4) i po co najmniej 7-letnim okresie trwania umowy, zanim zostanie dokonana pierwsza wypłata, otrzymuje premię odsetkową. Premia odsetkowa polega na zwiększeniu odsyłającego się do początku umowy oprocentowania salda według ust. 1. Wysokość oprocentowania salda zależy od uzyskanej oceny oraz okresu trwania umowy w chwili rezygnacji z pożyczki. Premia odsetkowa jest wypłacana z salda oszczędności hipotecznych.

Napisany przez NaTwoim13
Wtedy nie jest to uwzględnione w saldzie na rocznych wyciągach kont, co oznacza, że mogą Państwo używać rzeczywistego salda jako miernika postępu, o ile suma oszczędności nie osiągnęła jeszcze wysokości sumy [url]kredytu[/url] budowlanego i nie minęło jeszcze 10 lat od przyznania [url]kredytu[/url], mogą być Państwo spokojni.

Napisany przez Heimatexperte
Uwaga! Aby oszczędzający na budowę mógł zrezygnować z [url]kredytu[/url] budowlanego, musi nadal być w stanie otrzymać taki [url]kredyt budowlany[/url]. Nie mogę rezygnować z czegoś, co w ogóle nie jest już możliwe do uzyskania, czyli co zostało już zlikwidowane.
Ponieważ najniższa kwota [url]kredytu[/url] w ramach BSV w Debeka wynosi 1000 €, bardzo możliwe jest, że Debeka wykorzysta ten joker i dlatego obowiązują maksymalne saldo 9000 €. Inne towarzystwa budowlane mogą teraz postępować tak samo w podobnych przypadkach. Wyjątek jest możliwy tylko wtedy, gdy zrzeczenie się [url]kredytu[/url] zostało zgłoszone wcześniej, ale przydział nie został jeszcze zaakceptowany.

Napisany przez blaablubb
Dziękuję za odpowiedź. Skąd masz informacje o minimalnej kwocie [url]kredytu[/url] w wysokości 1000€? Nie mogę znaleźć żadnej wzmianki o tej zasadzie ani w broszurach informacyjnych, ani w OGÓLNOPOLSKICH WARUNKACH BANKOWEGO KREDYTOWANIA sprzed lat.

Napisany przez NaTwoim13
Więc nie ma też tej reguły, co oznacza, że mogą zaoszczędzić pełną sumę oszczędności budowlanych.

Napisany przez C. Andreas
Zrobiłbym to na twoim miejscu, przyjąłbym przydział i wypłacił salda + bonus.

Napisany przez Heimatexperte

Dziękuję za wyjaśnienie. Skąd masz informację o minimalnej kwocie pożyczki w wysokości 1000€? W ani w broszurach informacyjnych, ani w warunkach ogólnych z tamtych czasów nie mogę znaleźć żadnej wzmianki o tym zaleceniu.

Z praktyki, ponieważ miałem już do czynienia z przypadkami, w których kasy oszczędnościowo-budowlane argumentowały w ten sposób i odmawiały wypłaty premii lub płatności lojalnościowych. Zresztą, nie musi istnieć osobna klauzula w warunkach ogólnych, jeśli w taryfie jest określona minimalna kwota pożyczki, klient nie może zrezygnować z pożyczki, jeśli różnica między saldem a kwotą oszczędności w kasie oszczędnościowo-budowlanej jest poniżej tej minimalnej kwoty pożyczki.
Spróbuj uzyskać pożyczkę przy saldzie w wysokości 9.200 € i umowie oszczędnościowo-budowlanej na 10 T€, to nie zadziała. Jeśli coś jest niemożliwe, to nie można z tego zrezygnować, to wynika z zdrowego rozsądku. Ale proszę, najlepiej skonsultuj to bezpośrednio z kasą oszczędnościowo-budowlaną i poproś o pisemne potwierdzenie, do jakiej kwoty bonus będzie wypłacony.

Napisany przez NaTwoim13
Tak, ale musi istnieć określona minimalna kwota pożyczki, inaczej ta kwota nie istnieje, bądź też [url]kasa oszczędnościowa[/url] nie może się na nią powołać.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata