Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Obliczanie ryzyka osobistego bankructwa w przypadku niemożliwej finansowania budowy.

Napisany przez testbild
Jestem niezdecydowany, czy ten temat w ogóle pasuje do tego forum, ale chcę pokazać, co może się stać z zbyt wysokim finansowaniem nieruchomości podczas końcowego etapu życia, oraz ostrzec, że posiadanie własności nie jest dla każdego i niesie za sobą solidne ryzyko.
Krótka prezentacja faktów:
Moi teściowie oboje są emerytami, on dostaje 1465 euro miesięcznie, a ona 615 euro miesięcznie. Mają około 80 000 euro długów. Wartość nieruchomości wynosi około 100 000 euro, natomiast długi z pożyczek i kredytów wynoszą około 180 000 euro. Poza 10-letnim łóżkiem wodnym, nie mają innych wartościowych przedmiotów.
Moi teściowie przeprowadzili się rok temu z domu do mieszkania wynajmowanego. Powrót do domu nie ma sensu, gdyż Dom jest w bardzo złym stanie technicznym i niezbyt odpowiedni dla osób starszych.
To są tylko długi bankowe, rachunki za telefon, prąd i czynsz zawsze są spłacane punktualnie. Raty kredytowe również zawsze były płaczone, pomagały w tym córki.
Mam zamiar porozmawiać z wierzycielami o umorzeniu długu, ale potrzebuję kilku liczb, żeby zrozumieć, jakie roszczenia mieliby wierzyciele w trakcie prywatnej upadłości.
Znalazłem informacje poniżej, więc będę wdzięczny za ewentualne korekty:
Emerytura mojej teściowej podlega egzekucji, wynosząc 615 euro. Z emerytury mojego teścia egzekwowalne jest 270,28 euro. Nie jestem pewien, czy moja teściowa jest osobą zobowiązaną do płacenia alimentów dla niego, gdyż nie mogłaby sama przeżyć z 615 euro miesięcznie. W takim przypadku nie byłoby nic do egzekucji u mego teścia.
Egzekwowalna część łącznej emerytury moich teściów wynosi 270,28 euro miesięcznie, czy to się zgadza?
Sumarycznie mówimy o 72 miesięcznych egzekucjach w wysokości 270,28 euro, co daje łącznie 19 460,16 euro. Reszta długu, poza kosztami postępowania, zostanie umorzona. Czy to się zgadza?
Ostatecznie pozostanie 5 wierzycieli: dwie banki, które łącznie żądają około 30 000 euro, oraz dwie córki i ja jako zięć, żądający około 50 000 euro. Nasze roszczenia są uznawane przez syndyka upadłościowego i wszystkie transakcje odbywały się poprzez konta bankowe.
Czy można orientacyjnie oszacować koszty syndyka upadłościowego i koszty postępowania?
Pozostając przy kwocie 270,28 euro, jak będą one rozdzielane?
Co przypada syndykowi upadłościowemu, co trafia do sądu, a co pozostaje dla wierzycieli?

Re: Obliczanie ryzyka osobistego bankructwa w przypadku niemożliwej finansowania budowy.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Teraz spróbuję skopiować i wkleić tutaj jeszcze raz:
https://forum.f-sb.de/forumdisplay.ph...huldenprobleme

Napisany przez testbild
Dziękuję bardzo za wskazówkę

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata