Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Podatek: WHEN Zagadnione) studia po zatrudnieniu zawodowym po ukończeniu nauki jak określono?

Napisany przez ujbso
Cześć!
Próbuję krótko i zwięźle przedstawić moją sytuację z niezbędnymi danymi:
- Wykształcenie farmaceutyczne (2 lata szkoły, 6 miesięcy praktyki na umowie o pracę)
- Kilka lat pracy na pełny etat
- obecnie: studia dualne w obszarze społecznym, bez żadnych zarobków poza dodatkowymi 450 € (-składka na ubezpieczenie emerytalne)
- właściciel mieszkania
- nie przysługuje mi prawo do stypendium (Bafög) itp., ubezpieczenie zdrowotne opłacam w całości samodzielnie (powyżej 30. roku życia...)
Moje pytania teraz:
Czy studia są traktowane jako drugie wykształcenie i czy mogę uznawać koszty z nimi związane jako koszty uzyskania przychodów oraz składać z tym związany zeznanie o przeciwstawieniu stratom? Czy studia, ponieważ nie mają one nic wspólnego z moją poprzednią pracą, są uważane za pierwsze wykształcenie (w danej dziedzinie) i czy mogę odliczać wydatki tylko w latach, gdy płacę podatki jako wydatki specjalne?
Studiuję dualnie, ale nie zarabiam, ponieważ firma opłaca bezpośrednio opłaty za studia prywatnej szkole wyższej. W 2016 roku płaciłem jeszcze podatki, w związku z moją dotychczasową działalnością, i rozpocząłem studia na semestr zimowy. Od tego czasu opłacam w całości moje ubezpieczenie zdrowotne. Czy mogę doliczyć te koszty do opłat z tytułu mojej podlegającej opodatkowaniu działalności czy też muszą być one zgłoszone oddzielnie (gdzie?)?
Byłoby świetnie, gdyby ktoś mógł mi pomóc!
Pozdrowienia

Re: Podatek: WHEN Zagadnione) studia po zatrudnieniu zawodowym po ukończeniu nauki jak określono?

Napisany przez Hanomag

Czy studia są uznawane jako drugie wykształcenie i czy mogę uznać koszty za koszty reklamowe i złożyć z nimi zeznanie podatkowe na straty? Czy studia, ponieważ nie mają nic wspólnego z moją poprzednią pracą, są uznawane za pierwsze wykształcenie (w tej dziedzinie) i mogę ubiegać się jedynie o odliczenia od podatku w latach, w których płacę podatki?

To powinno być traktowane jako drugie wykształcenie.

Cytat od ujbso
Studiuję systemem dualnym, ale nie zarabiam, ponieważ firma płaci bezpośrednio za opłaty za studia w prywatnej uczelni.

To by się zniwelowało. Moim zdaniem nie masz tam dochodu, ale nie możesz również zaliczyć żadnych kosztów, czyli opłaty za studia nie są dla Ciebie kosztami reklamowymi.

W 2016 roku nadal płaciłem podatki ze względu na moje dotychczasowe zajęcie i rozpocząłem studia na semestr zimowy. Od tego czasu opłacam w całości moje ubezpieczenie zdrowotne. Czy mogę doliczyć te koszty do składek podczas mojej pracy podlegającej opodatkowaniu, czy muszą być one zgłaszone osobno (jako/ gdzie?)?

Składki na ubezpieczenie zdrowotne jako odliczenie specjalne mogą być odliczone jedynie w roku poniesienia.

Cytat od ujbso
nie ma dochodu oprócz dodatkowych 450€(-Składka na ubezpieczenie społeczne)

Jeśli wynagrodzenie z tej pracy jest obliczane według klasy podatkowej, a nie jest opodatkowane przez pracodawcę w formie ryczałtu, to ponoszone koszty reklamowe zostaną odjęte.

Napisany przez ujbso
Dziękuję za odpowiedź!
Jestem świadomy(a), że nie mogę odliczyć opłat za studia. Pozostają jednak koszty związane z literaturą fachową, kosztami podróży, itp.
Składkę zdrowotną płacę sam(a) przez cały okres studiów. Oznacza to, że muszę ponieść jej koszty w całości, ponieważ w tym czasie nie płacę podatków. Czy mogę je jednak odliczyć przez zaliczenie straty przekazanej na kolejne lata?

Napisany przez Hanomag

KJ opłacałam/am całe studia samodzielnie. Oznacza to, że pozostanę z nimi w całości, ponieważ w tym czasie nie płacę podatków

Tak

Cytat od ujbso
...czy mogę odliczyć je również jako straty do przodu?
Nie, tylko koszty uzyskania przychodów. Jednak jeśli w tych latach miałbyś/miałabyś niskie dochody - mieszczące się w kwocie wolnej od podatku - (np. praca na pół etatu ze skrajną kategorią podatkową), składki KJ mógłby/mogłaby zmniejszyć te dochody jako wydatki specjalne i tylko pozostałość po tej redukcji mogłaby zmniejszyć odliczalne koszty uzyskania przychodów. W ten sposób składki KJ pośrednio zwiększałyby stratę do przodu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata