Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy można zastawić 100% prywatnego prawa użytkowania wieczystego?

Napisany przez MBraun
Cześć i dobry wieczór.
Po długim szukaniu w końcu znaleźliśmy naszą wymarzoną nieruchomość. Chcieliśmy ją teraz kupić, ale dostaliśmy znowu mały zgrzyt, ponieważ Dom znajduje się na działce, na której istnieje prywatne prawo do użytkowania wieczystego. To prawo do użytkowania wieczystego trwa jeszcze 70 lat i zgodnie z umową istnieje możliwość jego wykupienia za kilka lat. Umowa o użytkowanie wieczyste mówi, że obciążenie hipoteczne może wynieść maksymalnie 100%. W internecie znalazłem jednak informacje, że możliwe jest obciążenie hipoteczne tylko do 60 lub 70%, dlatego chciałbym się teraz zapytać, zanim zacznę się trudzić, co jest właściwe.
Właściciel prawa do użytkowania wieczystego jest gotowy udzielić pełnej zgody na złożenie oświadczenia o zaniechaniu działań i zgody na obciążenie.
Pozdrowienia
Manfred

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć, moim zdaniem zakup można generalnie sprawdzić, dlaczego nie? Jeśli zostało to spisane w umowie dzierżawy wieczystej, to można to także bankowo przedstawić.
Jeśli państwa bank domowy lub finansujący bank sprawdza, to widzi również podstawowe dane dotyczące działki, umowy itp.
Moim zdaniem ważne jest, aby trwało jeszcze 70 lat, czyli dłużej niż okres spłaty kredytu.

Napisany przez MBraun
Ponieważ mój bank powiedział mi przez telefon, że tego nie robią. Dlatego chciałem to dokładnie wiedzieć. Dlatego pytam jeszcze raz. Czy prywatne prawo użytkowania wieczystego można obciążyć hipoteką w 100%?

Napisany przez Banker
Ogólnie tak. Po prostu niektóre banki tego po prostu nie robią. Zalecałbym zapytanie w kilku miejscach.

Napisany przez MBraun
Od czego zależy, czy coś zrobią?

Napisany przez Banker
Ogólnie rzecz biorąc, to zawsze zależy od banku, czy udzieli pożyczki czy nie. W zasadzie mogą odmówić udzielenia pożyczki każdemu. Każdy bank ma inne kryteria.

Napisany przez MBraun
No cóż. Ale czy teraz nie ma żadnych przepisów prawnych ani czegoś takiego? Próbuję po prostu zrozumieć, dlaczego banki mówią, że nie powinno się korzystać z prawa do użytkowania wieczystego, więc jaka jest z tym związaną groźba lub problem?

Napisany przez NaTwoim13
Jak wyglądają inne ramowe warunki? W jakim regionie - ze względu na dostępność lokalnych banków - jest dokonywany zakup?
Istnieje wystarczający i odpowiedni wybór banków, które udzielają kredytów hipotecznych do 100% na prywatne prawa wieczyste.

Napisany przez MBraun
Region znajdowałaby się w Hürth koło Kolonii. Jakie banki by tam były?

Napisany przez MBraun
Chciałbym zapytać ponownie. Teraz podałem region. Czego jeszcze potrzebujesz?

Napisany przez NaTwoim13
Wiadomość prywatna, telefon czy e-mail.

Napisany przez MBraun
No dobrze, ale gdzie mam zadzwonić? W ogóle nie wiem, która bank byłaby odpowiednia.

Napisany przez NaTwoim13
To nie jest teraz poważne, prawda?
U mnie.

Napisany przez MC87
Tu pytanie mam do was drodzy eksperci, mam nadzieję, że to w porządku. W przeciwnym razie otworzę nowy temat.

Chodzi o następujące pytanie. Załóżmy, że mam Dom, który przekracza moje możliwości finansowe. Bo cena końcowa po prostu jest zbyt wysoka, a ja finansowo nie jestem wystarczająco silny. Samo to rozpoznanie już boli, ale też chroni przed niewłaściwą decyzją.

Załóżmy, że sprzedawca mówi: kupisz ten Dom po cenie, którą jest wart, na podstawie mojej wyceny.

On zachowuje grunt i sprzedaje mi go za 15 lat. W zamian otrzymałby roczną kwotę w wysokości 1% wartości gruntu. I zapłacona kwota zostanie zaliczona do ceny zakupu. Aktualna wartość gruntu jest ustalona jako podstawa sprzedaży w umowie.

Przeliczając na miesiąc, nagle bilans finansowy banku działa. Byliby oni również z tym zgodni, bo prywatne prawo użytkowania wieczystego jest możliwe, tak jak publiczne, kościelne itp. Bank powiedział mi, że to nie ma dla nich znaczenia, bo priorytetem zawsze są wydatki/przychody. Muszą one się zgadzać.

Nagle zakup stałby się możliwy, z tym że wynikłaby różnica, że wynajmuję grunt na ograniczony czas, a później go wykupię. Bank jednak oczekiwałby co najmniej 50-letniego prawa użytkowania wieczystego.

Teraz pytanie dla mnie brzmi: Czy faktycznie miałoby to sens, czy może tylko wmawiam sobie coś, czego w sumie i tak nie mogę sobie pozwolić. W przeciwnym razie mógłbym kupić wszystko od razu... To przynajmniej jedno z rozpoznań lub sposobów myślenia.

Bank jako sprzedawca finansowania powiedział, że nie powinienem patrzeć na to w taki czarny sposób. Ponieważ umowa przewidywałaby także odnowienie prawa użytkowania wieczystego, przedstawili mi projekt, który można omówić, pożyczka zostałaby spłacona już dawno i to stanowiłoby alternatywę. A za 50 lat miałbym przynajmniej 80 lat. Być może do tego czasu kupiłbym już grunt.

Pozdrawiam

Marc

Napisany przez NaTwoim13
Nie chcę dotknąć czyichś uczuć, ale podejrzewam, że pytanie to zostało już zadane pod inną nazwą, być może w innym miejscu na forum finansowym.

Jeśli jako kupujący nie skontaktujesz się osobiście z żadnym z ekspertów tutaj i wydaje się, że jedyną opcją jest bank, albo jako sprzedawca zapytasz tylko raz, to nie pomoże ci to w żaden sposób!

Jeśli jesteś kupującym, to albo pomaga ci bank, albo jeśli jesteś sprzedawcą, skontaktuj się z ekspertem i przedstaw mu całe zagadnienie!

Co tu jest niejasnego? W innym wątku zajmowałem jasne stanowisko. Takie rzeczy można załatwić za pomocą resztkowej hipoteki. Następnie zawiera się prywatną umowę. Podmiot, który wchodzi w posiadanie prawa do użytkowania wieczystego, o którym mówi inicjujący wątek, w ogóle z tym nie ma nic wspólnego. Użytkowanie wieczyste nie ma sensu w tej sytuacji, ponieważ jest zbyt skomplikowane (niepotrzebnie dużo formalności), zbyt drogie (trzeba utworzyć rejestry gruntów związane z użytkowaniem wieczystym) i zbędne, ponieważ sprzedający nie chce wynajmować, ale sprzedać.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata