Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy bank może od razu zatrzymać swoje opłaty manipulacyjne WHEN VFE) ze sprzedaży poprzez hipoteki?

Napisany przez testbild
Mam bezwzględną kwestię ekonomiczną, z którą Google nie mógł mi pomoc:
Muszę sprzedać Dom. W księdze wieczystej domu wpisane są łącznie 175 000 euro długów hipotecznych. Z tej kwoty 150 000 euro zajmuje Bank1 jako pierwszy wierzyciel, a 25 000 euro Bank2 jako drugi wierzyciel.
Pozostały dług Banku1 wynosi 148 000 euro, a Banku2 22 000 euro.
Bank1 otrzymałby około 17 000 euro odszkodowania za wcześniejsze spłacenie, Bank2 około 2 500 euro odszkodowania za wcześniejsze spłacenie.
Dom mógłby być sprzedany za 170 000 euro.
Moje pytania:
Ile Bank1 otrzyma ze sprzedaży? Czy otrzyma kwotę pozostałego długu 148 000 euro oraz 17 000 euro odszkodowania, czy najpierw tylko kwotę pozostałego długu 148 000 euro, czy też pozostały dług + 2 000 euro, ponieważ zarejestrował 150 000 euro długu hipotecznego?
Ile otrzyma Bank2?
Mam nadzieję, że pytanie jest zrozumiałe.

Re: Czy bank może od razu zatrzymać swoje opłaty manipulacyjne WHEN VFE) ze sprzedaży poprzez hipoteki?

Napisany przez 6Bankkaufmann
@testbild, Twoje pytanie jest zrozumiałe.
Nieruchomość zostaje sprzedana za 170 000 euro przy długach (wszystko razem) w wysokości 189 500 euro.
Z mojego punktu widzenia, żaden bank w ogóle nie otrzyma nic, ponieważ cena zakupu nie zostanie uregulowana przez notariusza.
Chyba że przy umowie kupna sprzedaży jako sprzedający określisz, w jaki sposób spłacisz resztę pożyczek.
Czyli w formie kapitału własnego?

Napisany przez testbild
Dziękuję za odpowiedź.
Muszę to z niedowierzaniem zapytać: czy to naprawdę prawda?
Bank może odmówić uwolnienia hipoteki, jeśli nie została również uregulowana VFE? To jasne, że VFE pozostaje jako wymagalne po sprzedaży.

Napisany przez spassinnebacken
To rzeczywiście tak.
Przeniesienie własności musi nastąpić bez obciążeń w dziale III księgi wieczystej, w przeciwnym razie nabywca nie zgodzi się na transakcję.
Wymagana jest zgoda na skreślenie obciążeń zarówno od Banku 1, jak i od Banku 2.
Oba banki uzależnią zgodę na skreślenie od spłaty istniejących zobowiązań kredytowych oraz dodatkowej odszkodowawczej za wcześniejsze spłacenie kredytu.
Prawdopodobnie będzie trzeba się dogadać z bankami w kwestii konieczności zaciągnięcia pozostałych należności (niezabezpieczonych) jako pożyczki osobistej, z odpowiednimi stopami procentowymi.
Bez tego żaden bank nie udzieli zgody na skreślenie, a sprzedaż nie dojdzie do skutku.

Napisany przez Banker
Cześć
O ile pamiętam, banki zostaną poinformowane o zgłoszeniu swojego roszczenia (w tym opłaty manipulacyjnej). Następnie ta kwota zostanie im przelana. Reszta zostanie przelana Tobie.

Napisany przez spassinnebacken
Z różnicą, że w powyższej konstelacji nie zostanie żaden zysk dla sprzedającego, a pozostanie zaległy dług.

Napisany przez Banker
Pełne zgody Musisz porozmawiać z bankami, jak zostanie uregulowany pozostały dług. Prawdopodobnie poprzez zwykły kredyt biały.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata