Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Podatek od sprzedaży nieruchomości - Jak obliczyć?

Napisany przez kanightlife
Cześć wszystkim,
być może ktoś tutaj może mi pomóc z góry.
Chciałbym sprzedać mieszkanie, które mam dopiero od 1 roku (niezamieszkiwane, tylko wynajmowane)
Jak dokładnie oblicza się podatek w tym przypadku?
Żonaty, 2 małe dzieci, żona również pracuje w 50% i mamy klasy podatkowe 3/5 (ja/żona)
Znalazłem różne modele podatkowe online, ale żaden nie był zbyt dokładny.
Umówię się na spotkanie z doradcą podatkowym dopiero wtedy, gdy inne rzeczy będą jasne.
Z góry dziękuję za pomoc
Kanightlife

Napisany przez Daukind
Zysk ze spekulacji zwiększa Twój dochód roczny, od którego pobierane są podatki. W bardzo ogólnym ujęciu.

Napisany przez Hanomag

Znalazłem różne modele podatkowe online, ale żaden z nich nie był szalenie dokładny.

Jeśli nie można ustalić wartości do obliczeń, to też nie można ich dokładnie obliczyć. Wydawałoby się, że proste obliczenie zysku (cena sprzedaży - cena zakupu) powinno być przeprowadzone przy użyciu właściwych wartości. Cena zakupu może zwiększyć się na przykład o podatek od nabycia nieruchomości, koszty pośrednika oraz koszty notarialne niezwiązane z finansowaniem. Cena ta może być zmniejszona o odpisy amortyzacyjne związane ze zmniejszaniem wartości w trakcie wynajmu.
Następnie oszacowany zysk zwiększa dochód podlegający opodatkowaniu (zvE). Ten jest określany w decyzji podatkowej. Z wartościami starego i nowego zvE zwiększonego o zysk, odczytuje się w kalkulatorze podatkowym odpowiedni podatek dochodowy. Na podstawie zvE wartości związane z klasami podatkowymi (ponieważ i tak są one tymczasowe) są nieistotne.
Niezależnie od tego, dochody z najmu nieruchomości mogą zwiększyć lub zmniejszyć zvE w następujący sposób: przychody z najmu pomniejszone o amortyzację, koszty finansowania (odsetki, koszty notarialne związane z finansowaniem itp.), bieżące koszty, które nie są przenoszone na najemcę.

Napisany przez 2tneub
Jako małe uzupełnienie do Hanomag.
Wszelkie koszty związane z sprzedażą zmniejszają zysk ze spekulacji.
Moim zdaniem obejmuje to również odszkodowanie z tytułu przedterminowej spłaty.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata