Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Odmowa kredytu alternatywnie: wysoki debet

Napisany przez schinkenbrot
Witajcie wszyscy,
jestem tutaj nowy i mam nadzieję, że zadaję pytanie we właściwym dziale, tutaj na forum, więc proszę o łaskę...!
Forum wydaje mi się bardzo sympatyczne, dlatego zwracam się do was.
Nie chcę teraz dużo gadać, zacznijmy od mojego problemu.
Od tego roku, od końca marca, mogę wreszcie nazwać się Ex. Altenpfleger (pierwsze wykształcenie), to znaczy, ukończyłem moje szkolenie.
Jednym z moich celów było, żeby zaraz po szkoleniu zainwestować w pięknego nowego Audi. Uwielbiam jeździć samochodem, to dla mnie niewyobrażalne.
Ponieważ nie mam innych dużych wymagań, czyli nie chodzę na imprezy, nie palę, chciałem zaciągnąć kredyt w banku.
Kiedy zakończył się okres szkoleniowy, zmieniłem zakład pracy, więc trafiłem znowu na okres próbny, co - według doradcy bankowego - wyklucza możliwość kredytowania.
Zaproponował mi alternatywę!
Powiedział mi, że możemy skorzystać z konta debetowego.
Mój doradca bankowy zapewnił mi co najmniej telefonicznie, że - 7000€ jest możliwe.
Moje dochody to:
1400€ netto (pracuję 15/30 dni, pełen etat, nocne zmiany.)
Wydatki:
1.035€ stałe + koszty zużycia
Ogólnie mam 365€ na koncie, przy 95€ na prąd miesięcznie, płacę dużo, aby uzyskać wysokie zwroty (czy to się tak mówi?)

Moje obliczenia:
Przy 7000€ musiałbym płacić co miesiąc 250€, aby po 2,5 roku +/- wrócić do zera. W TEORII.
Do tego dochodzą jeszcze odsetki, a wydatki związane z paliwem będą trochę wyższe...
Nie chcę przecież całego życia walczyć z długami...
Niestety nie mam innego pomysłu, ponieważ jestem całkowicie sam.
Jestem świadom, że piękne Audi znowu byłoby tylko problemem luksusowym & na luksus trzeba mieć zaoszczędzone pieniądze, a nie kierować się w pułapkę zadłużenia, mimo to jestem w rozterce...
Myślicie, że z dodatkową pracą długi będą wyglądały zupełnie inaczej? Jak już mówiłem, pracuję tylko pół miesiąca.

Mam nadzieję, że pomożecie mi konstruktywnie w moim problemie luksusowym.
Pozdrowienia dla wszystkich

Napisany przez wbs
Naprawdę szczerze: To głupi pomysł. kredyt debetowy kosztuje nie tylko 3-4 razy więcej odsetek.
10-11% to tam wcale nie rzadkość. Debet ma wadę polegającą na tym, że nie musi być spłacany na stałe.
To praktycznie droższa wersja kredytu ramowego.

Mimo że rozumiem, że chcesz jeździć ładnym samochodem, radzę poczekać na koniec okresu próbnego i wtedy wziąć pożyczkę w rozsądnych warunkach, o ile twoja sytuacja finansowa na to pozwoli.
W tym modelu zarobi jedynie jedna strona. I jest to bank.

Pozdrawiam,
Heidi

Dobrze jest usłyszeć opinię neutralnej osoby.

Tylko jedna osoba by zarobiła na tym modelu. I jest to bank.

być może coś mi jeszcze wypadnie z samochodem, wizyty w warsztacie.. i bank znów dostanie ode mnie pieniądze..
Dziekuję Ci Heidi!
Pozdrowienia

Napisany przez ichilas
Cześć Schinkenbrot,
nie rób tego w żadnym wypadku. Po prostu sprawdź w Google dispofalle.
Dopóki masz samochód sprawny, lepiej odłóż trochę pieniędzy.
Jeśli jednak jesteś tak nierozsądny i koniecznie chcesz samochód, upewnij się, że zdobędziesz korzystny kredyt, który będziesz mógł spłacić względnie szybko (2-3 lata).
I szczerze mówiąc, uważaj na swojego doradcę bankowego! 7000 € debetu przy dochodzie 1400 €, uf. Być może możesz zdobyć korzystny kredyt poprzez salon samochodowy.

Napisany przez xlarge
Przy limicie debetowym 7000€ i (szacunkowych) 12% odsetek, płacisz rocznie 840€ (co daje dodatkowo 70€ miesięcznie). Jeśli płacisz 250€ miesięcznie, tylko 180€ będzie przeznaczone na spłatę główną, a całość potrwa około 39 miesięcy - czyli 3,25 roku - jeśli nic się nie stanie (pralka/pasek rozrządu/koła/...). Czy w stałych kosztach miesięcznych w wysokości 1035€ są już uwzględnione dodatkowe koszty związane z samochodem? (podatek/ubezpieczenie/serwis/TÜV/paliwo/...) Mam nadzieję, że w tej kwocie uwzględnione są również wydatki na jedzenie/ubrania/telefon/internet/...

Jeśli masz obecnie samochód, to radzę kontynuować jego użytkowanie i kupić nowy (używany) dopiero, gdy będziesz mógł sobie na to pozwolić. (Brak kredytów na towary konsumpcyjne...) - Jeśli jeszcze nie masz samochodu, a potrzebujesz go do pracy, zacząłbym od tańszego modelu Audi. Czy koniecznie musi to być samochód z silnikiem Diesla? Za kilka lat mogą być problemy z wjazdem do wielu miast, a ceny odsprzedaży również mogą spaść.

Napisany przez Batman_BU
Choć uważam to za dość głupi pomysł (przepraszam), to nie jest tak straszne, jak to tu malowane, jeśli chodzi o odsetki.

1. Za każdym razem, gdy wpływa wynagrodzenie, spłacane jest od razu 1400 EUR. Oczywiście, wydatki stopniowo zwiększają wykorzystanie debetu znowu, ale obciążenie odsetkami jest zazwyczaj niższe i nie odpowiada kwocie podanej przez xlarge.
2. Obciążenie odsetkami maleje z czasem.
3. Po okresie próbnym powinna być możliwa refinansowanie na kredyt ratalny.
4. Niemniej jednak zaczekałbym (co najmniej) do zakończenia okresu próbnego. (Kosztowne odsetki za czas do tego momentu pozostają, jeśli skorzystasz z debetu)
5. Obserwowałbym swoją stronę wydatków i w razie potrzeby obniżyłbym je na 1-2 lata (jeśli to możliwe). Oszczędzałbym nadwyżkę. Wtedy zajmie to 2-3 lata, a będziesz mógł kupić samochód bez kredytu. Ponadto dowiesz się, czy pracodawca jest odpowiedni i czy chcesz tam zostać.

Napisany przez Freeliner
Może warto byłoby dojść do wniosku: Nie stać mnie na pięknego nowego Audi !!!!????
Zamiast od razu zadłużać się na luksusy, może najpierw zarabiaj trochę pieniędzy i zawsze odkładaj trochę na bok.
Ogólnie ucz się zarządzania pieniędzmi, oszczędzaj na cel, być może czasami żyj skromniej zgodnie z tym celem.
Im więcej teraz w młodym wieku żyjesz na wielką stopę i robisz zbędne długi, tym trudniej będzie później i będziesz żałować.
Lepiej jeszcze raz przemyśl tę sprawę!

Napisany przez schunckt
Jeśli koniecznie musi być, to w DiBa i Volkswagenbank jest tzw. kredyt ramowy. Całkowicie elastyczny jak debet, ale oprocentowanie tylko około 6-7%.
T.

Napisany przez BenniG

Jednym z moich celów było zainwestować bezpośrednio po ukończeniu szkolenia w pięknego nowego Audi.

Cytat od Freeliner
Jakie więc jest przekonanie: Nie stać mnie na pięknego nowego Audi !!!!????

Jakiego pięknego nowego Audi można dostać za 7 000 €?
Być może za 10 lat nowy (stary) Audi?
Poza tym mogę tylko powiedzieć, że finansowanie samochodu za pośrednictwem debetu jest największą bzdurą, jaką od dawna słyszałem. Nawet twój doradca bankowy nie otrzymuje dodatkowej prowizji i nie ma z tego żadnej korzyści.

Dziękuję za liczne odpowiedzi!!
Pójdę za radą i najpierw zaoszczędzę, a starym Polem dalej jeżdżę.
@BenniG, za 7.000€ w moich oczach dostanę przynajmniej rozsądne (subjektywnie) Audi 1.9 TDI z prawie 100.000 km, mój stary Audi z tą samą maszyną miał na koniec 250.000 km, dopóki nie przestał działać turbosprężarka.

Jeszcze raz dziękuję za Wasz trud! ;-)

Napisany przez Malapascua

G
Czy myślicie, że sytuacja wygląda inaczej, gdy masz dodatkową pracę? Jak już wspomniałem, pracuję tylko przez połowę miesiąca.

Zdobądź dodatkową pracę, ale mimo wszystko nie kupuj takiego proletariackiego auta i najpierw odłóż na bok 3-miesięczne wynagrodzenie netto. Później znajdź sobie partnerkę, i razem odkładajcie jeszcze więcej pieniędzy.
Taki samochód w twoim przedziale dochodowym to po prostu marnotrawstwo pieniędzy.

Napisany przez hanes
mh...
Bez auta, za to z kobietą...
Dobry pomysł, ale coś w tym jest...

Napisany przez spassinnebacken

Dziękuję za liczne odpowiedzi!!
Pójdę za radą i najpierw zaoszczędzę pieniądze i będę jeździł dalej starym Polkiem.
@BenniG, za 7.000€ uważam, że dostanę rozsądny (subjektywnie) Audi 1.9 TDI o przebiegu prawie 100.000 km, mój stary Audi z tym samym silnikiem miał na koniec 250.000 km, zanim turbina odmówiła posłuszeństwa.

Jeszcze raz dziękuję za wasze zaangażowanie! ;-)

Bardzo mądra decyzja z twojej strony, całkowicie serio i z szacunkiem za twoją wnikliwość.
Wzięcie teraz kredytu na samochód (przedmiot o dużej utracie wartości i kosztów eksploatacji) tuż po zakończeniu nauki byłoby bardzo nierozważne.
Myślę, że dobrze jest dopasować samochód zawsze do swoich możliwości finansowych, a nie do własnych pragnień.
Wszystko inne prowadzi do czystej marnotrawstwa pieniędzy.
Jeśli na prawdę masz miesięcznie około 300 euro na boku, odkładaj je. Po dwóch latach gdy uzbierasz około 7.000, zobaczysz czy chęć posiadania auta nadal jest tak duża, żeby zainwestować ciężko zarobione pieniądze w ten cel. Zobaczysz też, ile z nich w rzeczywistości zostanie, bo doświadczenie pokazuje, że zwykle nie są to 7.000, a raczej realistycznie ok. 3.000, ponieważ chciało się też pojechać na wakacje lub coś się niespodziewanie pojawiło.
Dlatego: Dobra postawa!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata