Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: kredyt samochodowy / Czy oddać samochód tak czy nie

Napisany przez Helado
Dobry wieczór społeczności,

potrzebuję profesjonalnej porady...

Od września 2015 roku mam kredyt na zakup mojego pojazdu w wysokości 22 900 € (nowy samochód, najgłupszy jaki kiedykolwiek... :-/). Moja miesięczna rata wynosi 192,00 €. Finansowanie trwa przez łącznie 4 lata, a ostateczna rata wynosi 14 500 €.

Teraz moje pytanie:

Od 01.07.2017 roku zaczynam nową pracę w mojej okolicy i będę korzystać z publicznego transportu. Zapytałem w salonie samochodowym, ile mogę dostać za mój pojazd w kwietniu 2017 roku, i odpowiedź brzmiała 14 500 €. Obecna kwota do spłaty wynosi 19 800 €. Oznaczałoby to, że musiałbym zapłacić dodatkowo 5 300 €, aby się wydostać. Ponieważ w przyszłości nie będę codziennie jeździć samochodem do pracy, chciałbym oddać pojazd. Zastanawiałem się także nad zwiększeniem miesięcznej raty do 300 €, co oznaczałoby, że ostateczna rata we wrześniu 2019 roku wynosiłaby 10 000 € (około). Co myślicie, lepiej oddać samochód i od razu zapłacić 5 000 €-6 000 € i być wolnym (bez miesięcznych kosztów za samochód, ubezpieczenie, paliwo oraz podatki) czy też nie rezygnować z pojazdu, zwiększyć raty, a następnie po 18 miesiącach spróbować spłacić 10 000 € na raz?

Z góry dziękuję!

Napisany przez 2tneub
Czy kiedykolwiek myślałeś o sprzedaży samochodu prywatnie i być może uzyskaniu więcej niż 14,5 tys. €?

Napisany przez Helado
Tak, jasne, chodziło mi przede wszystkim o to, co będzie najbardziej ekonomiczne... Wada: Brak samochodu, lepiej: Pieniądze.
Nawet jeśli muszę dołożyć, sprzedając go prywatnie, jestem tego świadom. Chciałem jedynie dowiedzieć się, co mówią eksperci i czy być może mogą mi udzielić rady.

Napisany przez BenniG
Jakie to miałyby być eksperci?

Mogę jedynie opowiedzieć Ci o moich nowych samochodach, które później sprzedałem.

W kwietniu 2008 roku kupiłem A3 1.4 TFSI za 30 000 € i 3 lata później, mając przejechane 26 631 km, sprzedałem za 17 500 € (latem jeździłem motocyklem, potem kupiłem używany samochód).

We wrześniu 2013 roku kupiłem Octavię RS TDI za 28 900 €, a w październiku 2015 roku, mając przejechane 34 900 km, sprzedałem za 25 750 € (profil jazdy się zmienił, a filtr cząstek stałych zaczął bardzo często regenerować się podczas jazdy).

W lutym 2016 roku kupiłem Leona 1.4 TSI za 17 476 € i w czerwcu 2016 roku, mając przejechane 4 110 km, sprzedałem za 17 550 € (duży spadek w porównaniu z RS i zbyt drogi).

Zawsze dokupowałem opony zimowe, ale przy ostatnich dwóch nowych samochodach wyszedłem naprawdę taniej niż przy niektórych starych gratkach. Przy sprzedaży trzeba mieć nieco cierpliwości i wyczucia, kiedy kupujący naprawdę chce dostać samochód. Ale jeszcze istotniejszym aspektem byłoby oczywiście, ile zapłaciłeś za samochód. Audi kupiłem u dealera z okolic (Wetzlar - środkowa Hesja), a inne dwa samochody kupiłem poprzez pośrednictwo dealera w Saarlandzie lub Nadrenii Północnej-Westfalii, co pozwoliło mi zaoszczędzić sporo.

Strata wartości 8400 € w ciągu 20 miesięcy wydaje mi się trochę za duża. Więc po prostu zacznij od 19 000 € na standardowych giełdach, nie reaguj na oferty poniżej 15 000 €, a następnie obniżaj cenę co tydzień o 100-200 €. Finansowany samochód jest zazwyczaj trudniejszy do sprzedania, ponieważ nie masz dokumentu pojazdu.

W ogólności warto zastanowić się, czy rzeczywiście nie będziesz potrzebował samochodu od lipca! Jak możesz tanio dojechać do pracy? Korzystając z transportu publicznego czy może skoro masz już samochód, który traci na wartości, to lepiej z niego korzystać? Może masz zagwarantowane prawo do zwrotu w finansowaniu i możesz zwrócić go na koniec umowy za 14 500 €?

Mam nadzieję, że udało mi się przekazać kilka wskazówek i perspektyw. W końcu musisz sam zdecydować, ile jesteś gotów zainwestować i czy jesteś z tego zadowolony.

PS: Obecnie jeżdżę około 10-letnim Volvo V50, które kupiłem w lipcu 2016 roku za 5 500 €. Od tego czasu przejechałem około 10 000 km i uszkodzone były akumulator i alternator. Do pracy jeżdżę rowerem, a czasem przydatne odcinki pokonuję motocyklem. Tak więc, w sumie, nie potrzebuję samochodu do pracy. Ale trasa do rodziny, na zakupy czy na wakacje jednak się sumuje.

Napisany przez 2tneub
Musisz sam decydować, czy oprócz mieszkania/pracy potrzebujesz samochodu do podróży na inne trasy. Jeśli regularnie musisz wypożyczać samochód, aby dotrzeć z punktu A do punktu B w czasie wolnym lub jechać na wakacje, oddanie go na pewno jest głupim pomysłem. Jeśli jesteście rodziną i macie drugi pojazd, sytuacja może być inna. W związku z tym nikomu nie można udzielić rzetelnej odpowiedzi, chyba że na pewno go nie potrzebujesz, wtedy spróbowałbym go sprzedać jak najdrożej i spłacić teraz kredyt.

Napisany przez Helado
Dziękuję za odpowiedź tneub. Moja dziewczyna również nie ma jeszcze samochodu, korzysta z samochodu swoich rodziców. Masz rację, kiedy mówisz, że jeśli chce się sięgnąć z punktu A do punktu B w wolnym czasie, nie ma możliwości tego zrobić. Ciągłe korzystanie z samochodu rodziców nie jest też rozwiązaniem... Twoja opinia naprawdę bardzo mi pomogła!

Napisany przez Helado
@BenniG
Bardzo przekonujące... Na chwilę obecną nie jestem pewien, czy mam prawo do zwrotu. Muszę sprawdzić w dokumentach, ale mocno podejrzewam, że nie jest to możliwe.
Na przykład, gdy chodzi o robienie zakupów lub planowanie urlopu albo spędzanie czasu z przyjaciółmi, potrzebne jest auto, trudno byłoby takie rzeczy załatwić komunikacją publiczną.
Wątpię również, czy samochód miałby wartość 5.000 € we wrześniu 2019 roku... (oczywiście nie mogę tego teraz przewidzieć) Chodzi mi o to, czy teraz na tym stracę czy w wrześniu 2019 roku, prawdę mówiąc nie ma to dla mnie znaczenia... Jeśli oddam teraz ten samochód, będę musiał kupić nowy, co oznacza, że spłacam dwa auta, choć faktycznie mam tylko jedno...
Tak! Bardzo mi pomogłeś, czasami warto usłyszeć osobistą opinię / ocenę od innych osób.

Napisany przez 2tneub
Sam próbowałem jeździć swoimi samochodami stosunkowo długo, aż do momentu, kiedy koszty napraw przekraczają wartość pojazdu, ponieważ przy każdej zmianie samochodu trzeba dopłacić. Czy to koszty rejestracji i wyrejestrowania, dodatkowe opony zimowe, inne uchwyty na rowery, hak holowniczy itp. Obecnie mam samochód służbowy, który zostanie wymieniony w maju. Znowu będę musiał kupić nowe adaptery do mojego uchwytu rowerowego, mimo że kupiłem je dopiero rok temu. Jeśli w przyszłości będziesz również potrzebować samochodu, spróbuj zaoszczędzić 14,500€ i kontynuuj korzystanie z tego samego auta. Wtedy przynajmniej wiesz, co masz i jak o nie dbasz. W przypadku nowego używanego samochodu nie masz tej pewności.

Napisany przez Helado
Tak, zgadza się. Zwiększam miesięczną ratę do 300 €, więc za 16 miesięcy będę musiał spłacić tylko jeszcze 10 000 €. Dodatkowe wpłaty, takie jak premie świąteczne czy urlopowe, będą również przeznaczone na samochód, co pozwoli mi zaoszczędzić trochę pieniędzy każdego miesiąca lub odłożyć je na bok.
I właśnie dlatego (!) przyszedłem tutaj po radę, i oto zobacz, jak bardzo się to opłaciło!! Dziękuję serdecznie!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata