Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Jak działają świadczenia majątkowe?

Napisany przez Fifranz
Cześć wszystkim,
czy możecie mi powiedzieć, jak dokładnie działa współfinansowanie majątkiem i kiedy oraz na jakich warunkach mogę z niego skorzystać?
Pozdrowienia

Napisany przez Studi24
Cześć Fifranz,
Usługi VL to dodatkowe świadczenia na cel budowy majątku, udzielane przez pracodawcę. Kwota ta może wynosić od 0 do 40 euro (w szczególnych przypadkach nawet więcej i może być zwiększona również prywatnie). Zazwyczaj pracownik ma swobodę wyboru, w jakim planie majątkowym chce zainwestować świadczenia VL. Jednak kwota oszczędności zostanie wypłacona najwcześniej po siedmiu latach.
Zazwyczaj dostępne są następujące opcje oszczędzania:
- Plan oszczędnościowy w banku
- Plan oszczędzania w fundusze
- Umowa oszczędnościowa mieszkaniowa
- Spłata prywatnego finansowania budowy mieszkania
- Riester (jako AVWL)
- bAV (jako AVWL)
Wybór odpowiedniej formy inwestycji dla danego pracownika zależy zawsze od indywidualnej sytuacji.

Napisany przez Hanomag

Jak dokładnie działają środki majątkowe i kiedy oraz w jakich warunkach mogę z nich skorzystać?

Sprawdź, co pisze na ten temat Finanztip.

Napisany przez Brego81
Cześć,

Tego typu wsparcie finansowe jest zazwyczaj oferowane tylko w większych firmach. Kiedy kiedyś pracowałem w znanym producencie samochodów, oferowano na przykład takie świadczenia związane z majątkiem, miałem również umowę oszczędnościową na budowę domu, gdzie pracodawca pokrywał 75% miesięcznej składki. Zazwyczaj pracodawca udziela określonej kwoty na podstawie układu zbiorowego pracy, porozumienia zakładowego lub umowy o pracę. Dlatego nie można jednoznacznie określić, jak wysokie są dopłaty.

W każdym razie było warto, choć w ciągu ostatnich dwóch lat musiałem opłacać składki samodzielnie, ponieważ nie pracowałem już w tej firmie. Całość trwała siedem lat i jeśli twojemu pracodawcy oferuje coś takiego, nie powinieneś przepuścić okazji.
Ale jakie jest najlepsze dla Ciebie rozwiązanie, to powinieneś omówić z doradcą finansowym. Porównanie różnych form oszczędzania znajdziesz tutaj: https://www.anbieter-vergleichen.de/vl.html

Pozdrawiam

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata