Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Osobiste oszczędności starego Lipska

Napisany przez ricokeip90
Cześć drodzy członkowie,

Przemyślałem kwestię oszczędzania na budowę przez długi czas. I zdecydowałem się na stary Leipziger. Mam jeszcze kilka pytań.

Chodzi o al-baufinanz 1,5:

Oszczędności budowlane 30000 € (aby nie było wpisu, czy jak to się nazywa)

Opłata za otwarcie 1% lub 1,6% (można później bezpłatnie podwoić do 60000 €) - co polecacie? A może lepiej otworzyć 2 umowy z opłatą 1% (jedną dla mojej dziewczyny i jedną dla mnie)?

Czy przy tym oszczędzaniu budowlanym są możliwe dodatkowe wpłaty, na przykład jednorazowo 10000 euro? Jeśli oszczędzanie budowlane staje się do podziału, jak szybko trzeba go spłacić? Jakie są raty? Na przykład, jeśli także do 60000 €, to się zmienia. Nie radzę sobie z kalkulatorem ?.

Chcę szybko wypełnić oszczędności budowlane, aby zwiększyć kapitał własny na zakup domu.

Chcę wpłacać na niego 600 € miesięcznie i ewentualnie 10000 € jednorazowo przy zawarciu umowy, jeśli to możliwe.

Z poważaniem

Napisany przez Tikonteroga
Cześć,

oto kilka informacji z ogólnych warunków.

Wskaźnik oszczędności wynosi 0,4 % sumy kredytu mieszkaniowego (stawka oszczędnościowa). Przy miesięcznej stawce oszczędności w wysokości 600 EUR, suma kredytu mieszkaniowego wynosiłaby 150 000 EUR, a opłata za zamknięcie wynosiłaby 1 500 EUR przy stawce 1%. Wydaje mi się, że nie chcesz tego tak. Stawka oszczędnościowa większa niż 0,4 % sumy kredytu mieszkaniowego wymaga zgody kasy oszczędnościowo-budowlanej. §2 ust. 1, ust. 2 Roczna opłata za prowadzenie konta wynosi 15 EUR. § 17 Stopa oprocentowania oszczędności wynosi 0,25%. §3 Minimalny poziom oszczędności wynosi 50% sumy kredytu mieszkaniowego. §4

Przy sumie kredytu mieszkaniowego 30 000 EUR doszłem do następujących wyników.

Stawka oszczędnościowa: 120 EUR (0,4% sumy kredytu mieszkaniowego)
Opłata za zamknięcie: 300 EUR (1% sumy kredytu mieszkaniowego)
Opłata za prowadzenie konta: 15 EUR rocznie
Minimalna wartość oszczędności: min. 15 000 EUR (50% sumy kredytu mieszkaniowego)
Saldo budowlane po 10 latach i 8 miesiącach: 15 056,96 EUR*
Wpłacone składki po 10 latach i 8 miesiącach: 15 360 EUR*

*Bez gwarancji

Oprocentowanie oszczędności przez ponad 10 lat nie wystarcza nawet na opłacenie prowadzenia konta...

Czy to tak sobie wyobrażałeś/aś?

Pozdrowienia

Nie, właściwie nie... myślałem, że mogę zasilić konto oszczędnościowe budowlane tak szybko, jak chcę... no cóż, w takim razie ma to niewiele sensu... ponieważ zakup domu powinien nastąpić wkrótce... maksymalnie w ciągu 2 lat

Napisany przez NaTwoim13
Boahh, Tikonteroga, po co teraz twoje informacje? Zwłaszcza do czego odgrywa rolę stopa oszczędnościowa? Po co? Co chcesz powiedzieć 50% minimalnego oszczędzania? Kto oszczędza kontrakt w 50%?? Przekroczenie limitu??? @ricokeip90 Skąd wziąłeś ten pakiet? Dlaczego nikt cię nie doradza? Kwota oszczędności na budowę w wysokości 30.000 euro nie jest decydująca dla bezwarunkowej alokacji, ale maksymalna kwota kredytu budowlanego w wysokości 30.000 euro. Do tej maksymalnej kwoty kredytu w wysokości 30.000 euro, która może być udzielona bezwarunkowo, dołącza się wartość oszczędności na budowę, razem stanowią one bez dodatkowego przekroczenia kwoty oszczędności na budowę. Decydujące jest określenie, kiedy umowa oszczędnościowa powinna być dostępna. Podobnie istotne są stopy oszczędnościowe i to we współpracy z określaniem okresu spłaty po przyznaniu, aby spłata kredytu na budowę nie obciążała zbyt bardzo dalszego braku zaangażowania w zakresie ogólnej płatności odsetek i kapitału wszystkich środków kredytowych. Na podstawie tych parametrów można określić najodpowiedniejszą taryfę.

Co by Pan/Pani polecił/a w takim przypadku? Chcę założyć blanko oszczędności mieszkaniowe, które będę mógł/mogła podzielić maksymalnie za 2 lata.
Chciałbym/miałabym oszczędzać 600 euro miesięcznie... i wpłacić jednorazowo 10000 euro przy podpisywaniu umowy, jeśli to możliwe.

Napisany przez ichilas
@Tikonteroga
w przeciwieństwie do noelmaxim uważam, że Twoje informacje są bardzo ważne. Po prostu wymienione fakty bez zbędnego gadania. Dzięki, zasługujesz na pochwałę!!
@ricokeip90
jeśli zakup domu rzeczywiście ma nastąpić w ciągu najbliższych 2 lat, warto poczekać. Jak już pokazał Tikonteroga, taki oszczędnościowy plan (opłata za otwarcie konta + prowadzenie konta) kosztuje.
Jeśli zakup domu jest już pewny, to oszczędnościowy plan może być w dłuższej perspektywie rozsądnym rozwiązaniem dla finansowania dodatkowego. Naturalnie, to zależy od ogólnego planu finansowego.

Spłata powinna wynosić maksymalnie 300 euro, ponieważ później trzeba będzie jeszcze spłacić kredyt na Dom

Napisany przez NaTwoim13
@ichilas
Czy mówisz poważnie? Czy znasz się na oszczędzaniu budowlanym? Proszę powiedz mi, gdzie te informacje mogą pomóc dalszemu użytkownikowi (TE), gdzie? Regularna składka oszczędnościowa??? Stopień oszczędzania 50%???
Proszę podziel się z użytkownikiem TE lub Tikonterogą, który plan oszczędzania budowlanego powinien wybrać (jest już na właściwej drodze z AL), dlaczego nie AL Tarf albo dlaczego nie powinien brać w ogóle planu oszczędzania budowlanego do gromadzenia kapitału własnego na zakup nieruchomości. Szczególnie, po co wspominać o nieistotnych danych dotyczących planu, które użytkownik TE może sam sprawdzić i - patrz stopień oszczędzania 50% i regularna składka oszczędnościowa - które nie mają żadnego znaczenia?!?
Opłaty za zawarcie umowy? Tak i co z tego? Kupione kredyt budowlany (nie wspominając nawet o zabezpieczeniu stopy procentowej) zwiększa kapitał własny i obniża stopę obciążenia pozostałymi potrzebnymi środkami kredytowymi!! Jakie znaczenie mają tu 300 euro za opłatę za zawarcie umowy, jeśli stopa procentowa na pozostałe środki kredytowe może spaść o 0,1 lub 0,2 %?

Napisany przez NaTwoim13
@ricokeip90
Co według Ciebie będzie czas oszczędzania/czekania do skorzystania z umowy kredytowej?
Oszczędzanie przez 10 lat jest równie bezsensowne, jak ustalanie kwoty kredytu budowlanego, aby oszczędzać za pomocą standardowej kwoty oszczędnościowej, gdy chcesz oszczędzać 600 euro. Umowa w ogóle nie musi być oszczędzana w 50%. Opłaty i słabe oprocentowanie należy brać pod uwagę, ale można je zignorować, jeśli zrozumiesz cel umowy kredytowej, który polega na zwiększeniu wkładu własnego w celu zmniejszenia poziomu obciążenia hipotecznego i uzyskania lepszych warunków. Ten lepszy stopa procentowa wpłynie potem na całą kwotę, która będzie jeszcze potrzebna. Jak już opisano, to, co oznacza 0,1% lub 0,2%, jest niewspółmiernie niskie w stosunku do opłat i słabego oprocentowania. Wyższy kapitał własny dzięki wyższemu oprocentowaniu inwestycji nie może zastąpić kredytu na zasadzie deklaracji, kiedy chodzi o uzyskanie lepszych oprocentowań w przyszłości.
Jak również już opisano, czas oszczędzania, miesięczna kwota oszczędności i/lub jednorazowe wpłaty, pożądana stopa spłaty kredytu po przydzieleniu to parametry, które programy obliczeń potrzebują do określenia prawidłowego planu, równie jak możliwa kwota kredytu budowlanego. Standardowy wkład własny i minimalna wpłata - odczytane z Warunków Ogólnych Umów (ABB) i opisów produktów, na razie są całkowicie nieistotne i nie pomagają w znalezieniu i określeniu najlepszego planu.

Napisany przez ichilas
@noelmaxim
ach noelmaxim, na taką reakcję od Ciebie tylko czekałem. Znam się również na ruchu drogowym, chociaż nie jestem instruktorem jazdy.
Użytkownik jasno zadał kilka pytań, a Tikonterog odpowiedział na nie krótko, korzystając z Ogólnych Warunków AL. FAKT!!
Ty z kolei zadajesz od razu 2 przeciwnokierunkowe pytania.
I nie, teraz nie będę z Tobą dyskutował.

Napisany przez NaTwoim13
Naprawdę teraz, czy informacje od Tikonteroga pomagają ci w jakikolwiek sposób? W ogóle i gdziekolwiek? Czy nie sądzisz, że TE mógłby to znaleźć sam i wcale nie posunąłby się dalej? Całkowicie pomijając intencję TE, zwłaszcza że wszystko to - minimum 50% oszczędności i regularna składka - są zupełnie nieistotne, ponieważ w ogóle nie pomagają mu w określeniu kwoty kredytu budowlanego oraz najlepszego planu ubezpieczeniowego. Jeśli nie chcesz prowadzić ze mną dialogu, dlaczego mnie wspominasz i mówisz coś o blablable? Zachowaj dla siebie swoje blablable.

Napisany przez ichilas
Przepraszam noelmaxim, chyba źle zinterpretowałeś.
Blabla nie odnosiło się do twojego wpisu i nie wspomniałem o tobie.
Chciałem tylko wyrazić, że podobał mi się sposób, w jaki odpowiedział Tikonteroga.
Krótko i zwięźle, => potocznie, bez zbędnego blabla czy jakkolwiek chcecie to nazwać.

Napisany przez BenniG
Czy ktoś już miał doświadczenie z AL lub innymi kasami oszczędnościowymi na cele mieszkaniowe? Co się stanie, jeśli PRZED zawarciem umowy (na piśmie) ustalisz, że możesz wpłacić jednorazowo 10 000 € oraz miesięcznie 600 €?

Napisany przez NaTwoim13
To w ogóle żaden problem, zwłaszcza przy nowszych taryfach.

Tak jak już wielokrotnie wspominałem, chciałbym oszczędzać miesięcznie 600 euro i jednorazowo wpłacić 10000 euro przy zawarciu umowy... Chciałbym, aby Bausparvertrag został przyznany około 2 lata!

Co możecie polecić?

Spłata nie powinna być tak szybka jak czas oszczędzania, myślałem o spłacie w wysokości 300 euro.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata