Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Oferta finansowania od banku domowego z dużą literą S

Napisany przez luigii85
Cześć,
znaleźliśmy nasz wymarzony Dom z żoną i mamy akceptację od maklera. Potwierdzenie finansowania także jest.
Otrzymaliśmy następującą ofertę:
Cena zakupu: 239.000 €
Podatek od nabycia nieruchomości: 15.535 €
Notariusz: 4780 €
Makler: 11.376 €
Potrzeba remontu: 15.000 €
Kapitał własny: 30.691 €
Potrzebne finansowanie: 255.000 €
1 filar: KFW 124,50.000 €, Stopa procentowa 1,4%, Spłata 3,51%, 10 lat stałego oprocentowania
2 filar: pożyczka ratalna, 65.000 €, Stopa procentowa 1,9%, Spłata 2,5%, 10 lat stałego oprocentowania
3 filar: pożyczka ratalna, 140.000 €, Stopa procentowa 2,36%, Spłata 2,31%, 30 lat stałego oprocentowania
Martwię się o wysoki pozostały dług po dwóch pierwszych filarach.
Bardzo ucieszy mnie każda opinia!

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Luigii85, Na pewno otrzymałeś ofertę umowy oszczędnościowo-kredytowej na pozostały dług po zakończeniu okresu ustalania oprocentowania od swojego banku domowego z wielkim S, prawda?

Napisany przez BenniG
Dlaczego nie przeniesiesz tych 65 000 € ze drugiego filara do trzeciego? Przy zaledwie 0,46% różnicy zdecydowanie warto się nad tym zastanowić. Innymi słowy, stopa procentowa 1,9% na 10-letnią pożyczkę ratalną jest słaba, nawet jeśli w praktyce macie finansowanie w 100%.

Napisany przez luigii85

@Luigii85, Sie haben doch bestimmt von der Hausbank mit dem großen S auch ein Bausparvertrag für die Restschuld nach der Zinsbindung angeboten bekommen oder?

Nie otrzymałem tego do tej pory, jutro mam kolejną rozmowę z nimi. Myślę, że na pokrycie pozostałej kwoty po zakończeniu okresu obowiązywania oprocentowania może przyjść w grę taka umowa oszczędnościowa Bauspar lub Wohnriester. Obecnie mam Riester w funduszach inwestycyjnych z aktualnym saldem 5800 €. Przeczytałem, że można to zastosować do Wohnriester.

Napisany przez luigii85

Dlaczego nie przeniesiesz 65 000 € z drugiego filaru do trzeciego?
Przy zaledwie 0,46% różnicy zdecydowanie warto o tym pomyśleć.
Innymi słowy, stopa procentowa wynosząca 1,9% dla 10-letniego kredytu ratalnego jest niska, zwłaszcza że praktycznie są Państwo finansowani w 100%.

Trzeci filar z kwotą 140 000 € pochodzi od Provinzial, nie mogą oni mieć w niej udziału większego niż 60%. Także mnie drażni ta stopa 1,9%... Wynika to z faktu, że byłaby to druga pozycja w księdze wieczystej.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Luigi85,
ta oferta jest do niczego i nieprzemyślana. Co więcej, miesięczne wydatki na emeryturę Riester mogą zapewnić bezpieczeństwo Twojego planu finansowego. Jednakże nie polecam korzystania z planu Riester, lepiej wpłacić miesięczne składki do innego instrumentu zabezpieczającego oprocentowanie niefinansowany przez Riester.
Ja bym zdecydował się na zaciągnięcie KfW na 10 lat i zabezpieczenie pozostałego długu za pomocą umowy oszczędnościowo-kredytowej F60 Signal, resztę spłacałbym w ciągu 15 lat z odsetkami 1%. Resztę długu z kredytu ratalnego również zabezpieczyłbym za pomocą F60.
W ten sposób pozostajesz elastyczny (obie umowy BSV nie są przekazywane z powodu ratalności w dwóch kredytach), możesz w razie potrzeby zawsze skorzystać ze środków oszczędnościowych, wstrzymać i ponownie zrównoważyć płatności, masz pewność stopy procentowej dla całego zapotrzebowania finansowego i mieszaną stopę procentową poniżej 1,8% na cały okres kredytowania do końca spłaty.
Umowa BSV od LBS oferowana przez Twoje konto oszczędnościowo-rozliczeniowe jest zbędna, podobnie jak zbyt skomplikowane Riester w finansowaniu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata