Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: kredyt na remont

Napisany przez Sandraunterwegs
Cześć,
Planujemy kupić dwurodzinny Dom z 1923 roku, który jest częściowo wyremontowany.
Cena wynosi 110 000 €. Pozostałe prace remontowe i modernizacyjne będą kosztować około 40-50 000 €.
W przypadku wniosku kredytowego na Dom i modernizację mówi się o nieprzekraczaniu 30% kwoty kredytu na remonty. Dlaczego?
Nie rozumiem tego.
Jak w takim razie można przywrócić dobrej kondycji stare budynki?
Nasz doradca finansowy powiedział, że banki uważają, iż wszystko powyżej 30% byłoby zbyt ryzykowne lub nierentowne dla nieruchomości.
Czy ktoś może nam pomóc?
Potrzebujemy więcej niż 35 000 €, aby przywrócić Dom do stanu używalności.

Napisany przez BenniG
Dzień dobry Sandra,
w zasadzie sama udzieliłaś sobie odpowiedzi: związane z ryzykiem.
Jeśli od kwoty 110 000 € odliczysz wartość działki, zostaniesz z wartością domu może około 50 000 €. Z tego tylko 30% to już tylko 15 000 €.
Ale Wasz doradca finansowy na pewno zna banki, które uwzględniają całą modernizację jako zwiększającą wartość i finansują ją w ten sposób.
W przeciwnym razie może warto rozważyć zmianę doradcy finansowego.

Napisany przez NaTwoim13
Czemu wybrali Państwo Ing.DiBa?? Renowacje są w niektórych bankach wyceniane na 100% wartości i oczywiście są finansowane!
Całkowicie niepotrzebne jest zobowiązywanie się do Ing.DiBa w takim przedsięwzięciu w jednym z 460 banków.

Napisany przez Tikonteroga

Dzień dobry,
Planujemy kupić Dom dwurodzinny z 1923 roku, który został częściowo wyremontowany.
Ma kosztować 110 000€. Pozostałe remonty i modernizacje będą kosztować około 40-50 000€.
Podczas wnioskowania o kredyt na Dom i modernizację mówi się, że nie więcej niż 30% kwoty kredytu może być przeznaczone na remonty. Dlaczego?
Nie rozumiem tego.
Jak w takim razie można przywrócić do życia stare budynki?
Nasz doradca finansowy twierdzi, że banki twierdzą, iż cokolwiek ponad 30% byłoby zbyt ryzykowne lub niewartościowe dla nieruchomości.
Czy ktoś może nam pomóc?
Potrzebowalibyśmy co najmniej 35 000€, aby przywrócić Dom do użytku.

Cześć,
nie do końca mogę zrozumieć Wasze obliczenia.
Czy Dom kosztuje 110 000 EUR czy 110 000 EUR plus koszty remontu i modernizacji?
Jeśli Dom kosztuje 110 000 EUR, a remont i modernizacja będą dodać dodatkowo 40 000-50 000 EUR, to potrzebujecie kredytu w wysokości 150 000 do 160 000 EUR, jeśli finansujecie tylko koszty nabycia ze swojego kapitału.
Wtedy otrzymalibyśmy:
1) 40 000 EUR / (110 000 + 40 000) EUR = 0,2667 => 26,66 %
2) 45 000 EUR / (110 000 + 45 000) EUR = 0,2903 => 29,03 %
2) 50 000 EUR / (110 000 + 50 000) EUR = 0,3125 => 31,25 %
Więc kwoty od 40 000 do 45 000 EUR powinny być możliwe.
Pozdrowienia

Napisany przez NaTwoim13
To, co mi jeszcze zauważyłem, to fakt, że piszesz, że mówią to banki! To błąd, banki mają indywidualne podejścia do modernizacji i w najrzadszych przypadkach dotyczy to 30%. Ing.DiBa ma zasadę 30%, ale nie dotyczy ona prac malarskich i wykończeniowych. Te prace w ogóle nie są uwzględniane jako zwiększające wartość nieruchomości.

Jak już opisałem, dla mnie jest niezrozumiałe, dlaczego decydujesz się na Ing.DiBa jako partnera bankowego w tym przedsięwzięciu. Dlaczego pozwalasz, aby doradca nie trzymał się ich wytycznych i życzeń, zwłaszcza potrzeb, i wybierał Ing.DiBa pomimo to?

Może być to również inny bank, ale bank z tymi podejściami nie może zostać jeszcze/nadal Twoim partnerem bankowym.

Napisany przez Tikonteroga
... brzmi jak DVAG, gdy doradca finansowy właśnie poleca Ing.DiBa ...

Napisany przez wbs
..na pewno? Myślę, że DVAG jest wyłącznie Deutsche Bank, jeśli mam rację.

Napisany przez NaTwoim13
DVAG współpracuje także z Commerzbankiem. Faktem jest, że wygląda na to, że tu działa nieudacznik, ktoś prowadzący interesy z kramem

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata