Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Pobranie raty/kwoty kredytu.

Napisany przez matzi
W dniu 10 każdego miesiąca jest pobierana rata z mojego konta w związku z pożyczką. Zgodnie z umową, płatność jest wymagalna 10 dnia miesiąca. Tego dnia moje konto było rano przekroczone o 20 €. W godzinach porannych o 10.00 bank zwrócił pobraną ratę wraz z opłatami. Uważam, że należy mi dać czas na uregulowanie salda konta tego dnia. W mojej umowie jest napisane, że w dzień 10 musi zostać uregulowana rata, więc moim zdaniem mam 24 godziny na uregulowanie salda konta. Jak wy to widzicie? Pozdrawiam, Matzi

Napisany przez wbs
Cześć Matzi,

faktycznie się mylisz. Twoje konto musi wykazać odpowiednią płynność finansową na dzień 10., kiedy zaczyna się dzień księgowy.

Jest to związane między innymi z tym, że istnieją określone okresy księgowe. W okresie od do przeprowadzane są np. transakcje X.

Powinieneś znaleźć te informacje także w Regulaminie oraz Warunkach Kredytowych Twojej umowy.

Pozdrawiam serdecznie,
Heidi

Napisany przez BenniG
A więc jeszcze raz zrozumiale.
Masz konto i pożyczkę. Twoje konto nie może być przekroczone. Aby spłacić pożyczkę, co miesiąc, 10. dnia, zostaje pobrana opłata z Twojego konta. W chwili obciążenia Twoje konto nie było wystarczająco pokryte. W rezultacie obciążenie zostało odrzucone, a pożyczkodawca zażądał opłaty w wysokości 5 € lub 10 €.
Twierdzisz teraz, że pożyczkodawca mógłby najpierw zapytać Twojego posiadacza konta, czy jest wystarczająca ilość pieniędzy, i jeśli nie, to nie obciążać. Pożyczkodawca może powtarzać ten proces co 2 godziny, aż Twoje konto zostanie pokryte?!? Czy też posiadacz konta powinien poczekać do 18:00 z odrzuceniem obciążenia?
Jeśli źle zrozumiałem, proszę daj znać.

Napisany przez Freeliner

Oto mój problem
Muszę zawsze spłacać pożyczkę 15. dnia każdego miesiąca.
Tym razem 15. dzień przypada w tym miesiącu na poniedziałek.
Teraz dzieje się następujące: Kwota zostaje pobrana już w sobotę z mojego konta ze walutą na poniedziałek. Saldo na moim koncie wynosi 1100 euro, pobranie pożyczki w sobotę 1000 euro.
Jednak chciałbym w sobotę przelać 500 euro. Nie jest to możliwe, ponieważ wtedy przekroczę stan konta. Powinienem móc dysponować kwotą 1100 euro do niedzieli do północy.
pożyczka jest przecież wymagalna dopiero w poniedziałek.
Czy ktoś może mi coś doradzić?
Pozdrowienia matzi

Napisane przez matzi dnia 10.08.16

Cytat od matzi
W dniu 15. moja pożyczka jest wymagalna. Jest to dzień roboczy. I wtedy mają Państwo pobierać w dniu 15., a nie 13. Chcę móc korzystać z mojego konta do 14. do północy.
Jeśli 15. przypada na środę, to pobierają Państwo pożyczkę dopiero 15.., a nie już 13.
Pozdrowienia

..... mogę tylko potrząsnąć głową

Napisany przez BenniG
Ach, więc ten, kto przyjdzie pierwszy, ten pierwszy zmieli, a ten, kto chce później pobrać pieniądze, zostanie z niczym i stworzy dodatkowe koszty?
Trzeba jakoś ustawić swoje priorytety...

Napisany przez matzi
Teraz myślisz, że pożyczkodawca mógłby zapytać najpierw twojego dawcę konta, czy jest wystarczająca ilość pieniędzy, a jeśli nie, to nie pobierać opłaty. Ten proces pożyczkodawca może powtórzyć co 2 godziny, aż Twoje konto zostanie pokryte?!? Czy dawca konta powinien poczekać z zwróceniem płatności do godziny 18? Jeśli źle to zinterpretowałem, proszę daj znać.
To zdarza się tylko 1-2 razy w roku. To stało się ekstremalne teraz. Płacą dokładnie o 10:00. Dzisiaj zaryzykowałem trochę i chciałem uregulować saldo konta debetowego o 9:59. Niestety się nie udało, a pieniądze zostały przelane dopiero o 10:02. Ale było już za późno. Moja bank zmieniła oprogramowanie 6 tygodni temu i od tego czasu jest tak. Mam w banku 4 konta, na trzech pozostałych kontach był wystarczający stan konta. Jestem klientem tam od 40 lat, z rocznym obrotem zawsze przekraczającym 600 000 euro. Nie ma sensu tak się denerwować. To mnie irytuje.

Napisany przez Daukind
Wygląda na to, że z obrotu nie zostaje nawet promil zysku, jeśli nie możesz nawet zarobić 20 euro.

Napisany przez BenniG
I dlaczego grasz w pokera i chcesz zostawić pieniądze na innym koncie tak długo, jak to możliwe? Czy jest jakiś bonus za każdą sekundę, przez którą pieniądze tam leżą?

Napisany przez schunckt

...
...
Mam 4 konta w banku i na pozostałych 3 kontach było wystarczająco środków.
Jestem klientem od 40 lat, z rocznym obrotem zawsze przekraczającym 600 000 EUR.
Nie ma potrzeby takiego zachowania. To mnie denerwuje.

O mamo, serio?
Porozmawiałeś już z doradcą, słowo klucz tolerowany debet?
Jeśli w innych przypadkach twoja zdolność kredytowa jest w porządku, bank powinien to zrobić bez problemu, zwłaszcza jeśli chodzi tylko o kilka dni.

T.

Napisany przez xlarge

Mam 4 konta w banku, na trzech z nich było wystarczająco dużo środków.
Już od 40 lat jestem klientem z rocznym obrotem zawsze powyżej 600 000 euro.
Nie ma potrzeby robić takiego zamieszania. To mnie irytuje.

Jak obliczyć roczny obrót w wysokości 600 000 euro?
Na 4 kontach - po 150 000 euro na konto - czyli 12 500 euro obrót na konto i miesiąc - zewnętrzne transfery lub przelewy z konta 1->2->3->4->1?
(Wtedy na 600 000 euro obrót wystarczy 3000 euro przerzucanych tam i z powrotem dziennie - albo gdy 3000 euro to 1500 euro pobrania i 1500 euro wpłaty, to również połowa ...)
Ale jeśli brakuje 20 euro, to czyżby z wiarygodnością było coś nie tak???

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata