Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy możemy sobie pozwolić na ten Dom?

Napisany przez MaschaM
Cześć drodzy eksperci!
Chcielibyśmy kupić Dom w południowej części Nadrenii Północnej-Westfalii.
Elegancki Dom, który oferuje dokładnie to, czego chcemy.
Głównym problemem jest cena. Dom jest praktycznie nowy. Ma zaledwie 2 lata. Właściciele sprzedają go, ponieważ mąż nagle zmarł, a pani nie jest w stanie go utrzymać. Według ekspertyzy Dom został wyceniony na 460 000 €. Koszty budowy wynosiły wtedy 520 000 €.
Posiadamy około 50 000 euro oszczędności własnych. Według pani, maksymalna cena sprzedaży wynosiłaby 440 000 €, wtedy wyszliby oni z tego praktycznie na zero. Mój chłopak (nie jesteśmy małżeństwem) miałby móc wziąć samemu kredyt, ponieważ moja praca jest niestabilna i mogłaby zawsze zaniknąć. On zarabia 3000 € netto miesięcznie. Z tendencją raczej wzrostową.
Ten temat jest u nas tematem numer jeden, ponieważ mój chłopak uważa, że to dla nas zbyt drogie. Ja mam inne zdanie. Mamy przecież 50 000 euro zaoszczędzone. Dla ludzi poniżej 30 roku życia uważam to za imponującą kwotę.
Chciałabym zapytać ekspertów tutaj o ich zdanie.
Czy możemy to zrobić, czy powinniśmy się z tego wycofać?
Pozdrowienia od Maschy i René

Napisany przez spassinnebacken
Naprawdę? Myślę, że ten plan jest zbyt duży.
Posiadane 50 000 kapitału własnego są oczywiście świetne, ale zostaną one w dużej mierze pochłonięte przez koszty dodatkowe związane z nabyciem.
A obsłużenie kredytu na kwotę około 400 000 euro przy dochodzie netto 3 000 euro uważam za niemożliwe.

Napisany przez wbs
Słabo lub w ogóle nie przedstawialne. W niektórych bankach można użyć maksymalnie 50% wynagrodzenia netto.
Wiele banków ustala nawet granicę na 40%. Zgadzam się. To dla was jest za duże wyzwanie.
Chociaż kiedyś obliczyłem na próbę oszczędności związane z budowaniem kapitału przez okres 20 lat.
400000 € na oprocentowanie 2,80%.
= 934 €
+ 446 € kapitałowo oszczędnościowy plan, korzystając z najgorszej stawki (oprocentowanie kapitału 0,2%)
= 1380 €
Byłoby to zatem możliwe w obecnym momencie. Ale mimo wszystko nie jest zalecane.
Po 20 latach dług wyniósłby 2,45%. Wysokość kredytu: 297.695 €
Spłata w ciągu 15 lat z ratą w wysokości 1969,00 €.
Koszty odsetkowe BSV: 58.884 €
Łączne koszty odsetkowe: 274884 €
Całkowity okres trwania: 35 lat
Ogólnie więc dosyć kosztowne. To było tylko szybkie zestawienie bez pretensji do kompletności, bez uwzględnienia wsparcia finansowego itp.
Heidi

Napisany przez flore
Cześć MaschaM,
To jest skomplikowany temat. Jeśli chcesz uzyskać kompetentną odpowiedź, najlepiej zapytaj specjalisty. Zdobyłem świetne doświadczenia z Feelix w kwestii finansowania budowy (znalazłem tam dobre finansowanie dla naszego domu). Ekspert feelix w zakresie finansowania budowy jest naprawdę przyjazny i zawsze ma gotowe rozwiązanie. Oto link: www.myfeelix.de
Powodzenia

Napisany przez NaTwoim13
Tak nie podejście do tego. Jeśli założymy tylko 3 000 euro, odradzałbym, ale co z jej dochodem? Jak długo jesteście razem? W jakiej branży pracujesz? Czy zawsze dostajesz pracę?

Jeśli te kwestie zostaną wyjaśnione, można kontynuować rozważania na ten temat.

Napisany przez ADMCI4
Oblicz to...
Cena zakupu: 440.000€
Dodatkowe koszty nabycia 8,5%
Razem około 480.000€ potrzebnych środków.
Macie 50.000€ wkładu własnego. Dlatego musielibyście sfinansować 430.000€. Byłoby to prawie finansowanie w 100%.
Według popularnych kalkulatorów kredytów hipotecznych mielibyście ratę około 1700€ miesięcznie plus 400€ koszty dodatkowe.
= 2100€ tylko na mieszkanie
Więc lepiej posłuchaj swojego przyjaciela i nie daj się zaślepić jakimkolwiek prezentacjom.

Napisany przez brainy
Tak samo widzę. 3.000/400.000 to już spora suma. Ale jesteście młodzi, a sytuacja odnośnie oprocentowania jest absurdalnie korzystna.

Dla mnie również istotne jest pytanie o przewidywany rozwój płac.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@MaschaM, jeśli twój chłopak ma wziąć pożyczkę samodzielnie, to bank będzie miał tylko jednego kredytobiorcę. Z EUR 3.000 netto nie podszedłbym sam do tak dużej sumy kredytowej (EUR 400.000). To jest zbyt duża kwota, pomimo dobrego kapitału własnego.

Napisany przez MaschaM
Dobry wieczór!

Dzięki za odpowiedzi. Były one inaczej niż się spodziewałem.

Hmm, ile moglibyśmy wydać z tych 3000 €? Praca mojego chłopaka jest dość pewna. Pracuje w tej samej firmie od 10 lat.

Moja praca niestety nie jest taka stabilna. Jako pielęgniarka często występują zwolnienia. Możesz być na ulicy z dnia na dzień. Dlatego nie miałoby to sensu. Jesteśmy razem od prawie 12 lat i mieszkamy razem od 8 lat.

Dlatego zdecydowaliśmy, że będziemy korzystać tylko z jego pensji. A na początek spłacimy jego Dom.

To co WBS napisał, byłoby ważne przez 20 lat, prawda? Na pewno będziemy w stanie sobie pozwolić na te 2000 euro w ciągu 20 lat.

Co o tym sądzicie?

Napisany przez Malapascua

Dzień dobry !
No to dzięki za odpowiedzi. Inaczej niż się spodziewałam.
Hmm, ile moglibyśmy wydać z tych 3000 €? Praca mojego chłopaka jest dość pewna. Od 10 lat w tej samej firmie.
Moja praca niestety nie jest taka stabilna. Jako pielęgniarka można być ciągle zwalnianym. Możesz z dnia na dzień znaleźć się na ulicy.

A ile czasu potrzebujesz w opiece zdrowotnej, aby znaleźć nową pracę? Tydzień? Dlatego możesz śmiało dodać swoje wynagrodzenie (może nawet zainwestować w ubezpieczenie ochrony prawnej pracownika i walczyć przeciwko takim zwolnieniom, przecież nie jesteśmy w Szwajcarii).

Napisany przez Malapascua

Zgromadziliśmy około 50 000 euro kapitału własnego. Najwyższa cena, jaką pani podała dla sprzedaży, to 440 000 euro, wtedy bylibyśmy praktycznie na zero. Mój chłopak (nie jesteśmy małżeństwem) powinien być w stanie wziąć sam kredyt, ponieważ moja praca jest niepewna i może zawsze zniknąć. On zarabia 3000 euro netto miesięcznie.

Z 3000 euro netto miesięcznie, moim zdaniem, nie będzie w stanie sobie pozwolić na spłatę 1600-1700. Nie zostanie mu nic. Razem by się udało, a w małżeństwie STK3/5 byłoby również atrakcyjne, ale samemu malutka szansa.

Napisany przez Daukind

Co o tym myślisz?

Po pierwsze, że bardzo chcesz domu, ale nie stać cię na niego. Po drugie, że naprawdę mi współczujesz twojego chłopaka.

Napisany przez hanes
P.s:
jako Związkowiec Pracujący w Pełnym Etycie masz obecnie gwarancję pracy na całe życie z minimalnym dochodem 2 tys. zł miesięcznie (według stawek).

Napisany przez ADMCI4

Po pierwsze, chcesz koniecznie mieć Dom, ale nie stać cię na niego. Po drugie, naprawdę współczuję twojemu przyjacielowi.

Mam nadzieję, że prawidłowo to odtwarzam - przynajmniej tak rozumiem sytuację i tłumaczę zdanie Daukinda
Chcesz, żeby twój przyjaciel sfinansował Dom samodzielnie, którego bank uważa, że nie może sobie pozwolić. Gdyby pojawiły się problemy z spłatą rat (długa choroba, bezrobocie, utrata źródła dochodu, itp.), twój przyjaciel musiałby sam ogłosić upadłość.
Nie-(zamierzony) dobry plan z twojego punktu widzenia. Może też powinienem to zaproponować mojej żonie.
Teraz coś konstruktywnego i z własnego doświadczenia sprzed 4 lat. Bank stwierdził, że niestety trzeba myśleć mniejszymi kwotami - nawet jeśli to boli i było to możliwe jeszcze 4 lata temu. Pozostańcie przy kwocie do maks. 300 tys. € (wszystko razem wliczone) oraz wspólnej finansowaniu.

Napisany przez Caspar2020

To, co napisała wbs, jest zdecydowanie na 20 lat, prawda? Pewnie za 20 lat nawet będziemy mogli sobie pozwolić na te 2000 euro.
Co o tym myślicie?

To, co napisała Heidi, to już przecież 30 000 zostało pominięte.
Do ceny sprzedaży dochodzą, jak zauważył @zaba, koszty dodatkowe wynoszące 8,5%. W związku z tym potrzebujecie minimum pożyczki w wysokości 430 000 euro.
I do tej pory nie spotkałem nikogo, kto wprowadzał się do nieruchomości bez włożenia jakiejś pracy. Znowu koszty; skąd będą opłacone?
Więc raczej 440 000 euro kredytu...

Napisany przez Banker
Cześć
Szczerze mówiąc... Twój chłopak powinien finansować ten Dom samodzielnie! (Zgodnie z Twoimi słowami)
Nie jesteście małżeństwem, a on twierdzi, że nie stać go na to! Teraz próbujesz udowodnić mu, że jednak stać go na to albo powinien to zrobić!
Nawet z tego powodu ja bym (gdybym był twoim chłopakiem) powiedział nie!
Czy Twój chłopak w ogóle chce domu? A może chcesz mu go wmówić?
Oprócz tego, jak już wspomniano, co do dochodów, nie będzie różowo.
Założę, że finansowanie w wysokości około 250 tys. EUR jest możliwe i może być dla niego samodzielnie wykonalne.

Napisany przez ADMCI4

Na pewno za 20 lat będziemy nawet stać na te 2000 euro.
Co o tym sądzicie?

Oczywiście, przy wspólnym zarobku netto 6000 euro bez dzieci jest to bardzo wygodne. Ale nie zapomnijcie, że do tych 2000 euro trzeba doliczyć jeszcze 400 euro opłat dodatkowych.
...i proszę, nie myślcie o nowym budownictwie jako alternatywie, aby taniej wyjść.
Twój znajomy czyta to przypadkiem?

Napisany przez nexttry
I dodatkowo po 20 latach znów wkłada się średnią pięciocyfrową kwotę do domu, ponieważ łazienki są przestarzałe, kuchnia powoli odmawia posłuszeństwa, podłogi nie odpowiadają już gustowi, malowanie jest konieczne co jakiś czas, ogrzewanie zbliża się do końca swojego życia, itd...

Przeliczone na miesiąc, efektywnie płaci się znacznie więcej za mieszkanie, niż za spłatę kredytu. Przy spłacie 2000 euro, jak wspomniano, dochodzą 400 euro kosztów dodatkowych za czynsz, dodatkowe koszty utrzymania nieruchomości wynoszą średnio (dla takiej nieruchomości) od 1 do 2% jej wartości rocznie, co oznacza dodatkowo 250-500 euro miesięcznie (które początkowo nie są widoczne, ale stopniowo się pojawiają).

-> Całkowity koszt mieszkania: 2000 + 400 + ~350 = 2750 euro... tylko za mieszkanie (o meblach itp. jeszcze nie wspomnieliśmy...).

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata