Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Badanie zdrowia dla RLV jako nietypowe obciążenie?

Napisany przez Xor
Cześć wszystkim,
chcę wykupić ubezpieczenie na wypadek śmierci, aby zabezpieczyć finansowo moją żonę i dzieci, w razie mojego nieszczęśliwego wypadku. Suma ubezpieczenia powinna wynosić 150.000€.
Jednak już mam ubezpieczenie na wypadek śmierci na kwotę 180.000€, które ma pokryć koszty związane z moimi kredytami budowlanymi w przypadku najgorszego scenariusza.
Ubezpieczyciel teraz żąda ode mnie - ponieważ chcę ubezpieczyć łącznie więcej niż ćwierć miliona euro - szczegółowego raportu zdrowotnego od mojego lekarza rodzinnego z testem na HIV, EKG wysiłkowym i innymi badaniami.
Mój lekarz domowy powiedział, że NFZ nie pokryje tych kosztów, ponieważ przekraczają one zwykłą kontrolę zdrowia. Sam test na HIV kosztowałby 150€ plus koszty laboratoryjne - kolejne badania to około takiej samej kwoty.
Ubezpieczyciel nie pokryje tych wydatków, ponieważ według ich informacji można je odliczyć od podatku dochodowego jako koszty nadzwyczajne.
Jako laik przeprowadziłem w tej sprawie badanie - i nie sądzę, żebym w tym przypadku otrzymał zwrot. Z dwójką dzieci i rocznym dochodem przekraczającym 60.000€ (wraz z żoną i z dodatkiem na dzieci) próg obciążenia byłby na poziomie 2% - co oznacza kwotę ponad 1200€.
Czy ktoś może mi coś na ten temat powiedzieć w sposób zrozumiały dla laika?
Dziękuję i pozdrawiam,
Xor

Napisany przez Daukind
Możesz odliczyć to jako nadzwyczajny wydatek. Jeśli nie przekraczasz granicy, to pech dla Ciebie.

Napisany przez Xor
Oznacza to, że potrzebuję około 1200€ na nietypowe obciążenia i potem dostanę każdego euro z powrotem? Czy tak to działa?
Przepraszam, jeśli dla was to może być trywialny temat, ale dla mnie to czarna magia :-)

Napisany przez Daukind

Czy to oznacza, że potrzebuję ~1200€ na nietypowe obciążenia i następnie dostaję każdego euro z powrotem? Czy jak to działa?

Byłoby pięknie. Nie, od tej granicy każde euro zmniejsza Twój dochód podlegający opodatkowaniu. Prawdopodobnie więc otrzymasz z powrotem około 20-30% każdego euro powyżej kwoty granicznej.

Napisany przez uwehaensch

Witam wszystkich,
chciałbym zabezpieczyć finansowo moją żonę i dzieci poprzez wykupienie ubezpieczenia na życie w razie mojego nieszczęśliwego wypadku. Suma ubezpieczenia powinna wynosić 150 000€.
Jednakże już mam ubezpieczenie na życie w ramach zabezpieczenia moich kredytów budowlanych w tej samej firmie ubezpieczeniowej na kwotę 180 000€, które w razie potrzeby ma pokryć te koszty dla mojej rodziny.
Teraz jednak firma ubezpieczeniowa żąda ode mnie - ponieważ łącznie chcę ubezpieczyć się na kwotę ponad 1/4 miliona euro - szczegółowego sprawozdania lekarskiego od mojego lekarza rodzinnego z testem na HIV, EKG wysiłkowym i innymi badaniami.

Dlaczego wybrałeś tę firmę ubezpieczeniową, skoro istnieje wiele tańszych dostawców, którzy w Twoim przypadku nie wymagają dodatkowego badania lekarskiego (poza pytaniami w formularzu)? Czy skorzystałeś z pomocy brokera ubezpieczeniowego czy załatwiałeś to samemu?

Napisany przez Xor
Moje ubezpieczenia mam prawie wszystkie w Debeka, ponieważ jeden z moich dobrych przyjaciół tam pracuje i załatwił mi wszystko. Jestem bardzo zadowolony z usług - korzystałem z różnych świadczeń i zawsze było to szybkie i bezproblemowe.
Generalnie nie ma problemu, ale ponieważ ubezpieczona suma śmierci przekracza określony próg, chcą teraz uzyskać potwierdzenie tych pytań zdrowotnych od lekarza.
Zakładając jednak, że nie odzyskam nic z poniesionych kosztów, będę musiał poszukać alternatywy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata