Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Prawne kwestie sprzedaży nieruchomości

Napisany przez Stromer
Cześć, mam nadzieję, że ktoś tutaj może mi konkretnie pomóc. Mam następującą sytuację: Dom nabyty w marcu 2009 roku, wynajmowany jako domek letniskowy do października 2016 roku. Od października 2016 roku zamieszkały przez nas. Oczywiście chcemy sprzedać bez podatku, jaki termin obowiązuje, 10 lat czy 2 lata? Nasz doradca podatkowy nie jest pewien, ale przede wszystkim uważa, że absolutnie nie wolno nam oferować przed upływem okresu spekulacyjnego. Ja zakładam, że 2 lata, czyli październik 2018 roku i chciałbym zlecić maklerowi zadanie około maja 2018 roku. Termin w notariacie po październiku 2018 roku. Ponieważ chcemy nabyć inny Dom w innym landzie, kilka miesięcy wcześniejszego rozpoczęcia poszukiwań jest po prostu konieczne, aby znaleźć odpowiednie miejsce na emeryturę. Czekam na wasze odpowiedzi. Pozdrowienia, Stromer

Napisany przez xlarge
Po prostu spróbuj skorzystać z Google?
https://www.vlh.de/wohnen-vermieten/...en-sparen.html

Napisany przez Stromer
Cześć,
oczywiście skorzystałem z Internetu, dlatego też moje oszacowanie. Miałem nadzieję znaleźć tutaj eksperta, który mógłby mi odpowiedzieć, czy mogę zaoferować dopiero po upływie terminu, czy to jest bez sensu, ponieważ decydującą datą byłaby data umieszczona w umowie kupna, ale na razie nie znalazłem nic na ten temat w internecie ani tutaj.

Napisany przez Hanomag

Cześć,
mam nadzieję, że ktoś tutaj może mi konkretnie pomóc. Sytuacja jest następująca: Dom został zakupiony w marcu 2009 r. i był wynajmowany jako domek letniskowy do października 2016 r. Od października 2016 r. jestem w nim zameldowany. Oczywiście chciałbym go sprzedać zwolniony z podatku - która jest obowiązująca frist 10 lat czy 2 lata?

Z 10 latami jesteś na bezpiecznej stronie. Co do dwóch lat, to one muszą obejmować trzy lata.

Cytat od Stromera
Nasz doradca podatkowy nie jest pewien, ale przede wszystkim uważa, że nie wolno nam w żadnym przypadku wystawić oferty przed upływem okresu spekulacyjnego.
To byłby zły doradca podatkowy, gdyby tego nie wiedział. Prawdopodobnie jesteś sam sobie doradcą podatkowym. Mogę zaoferować w dowolnym momencie, istotne jest dokonanie sprzedaży.
Jeszcze raz taki wynik z Google-a, nie, poprawnie Bing-a.

Napisany przez Stromer
Dziękuję, pomocny link potwierdza moją ocenę, ale nie mówi również, czy można zaoferować to z góry. I nie, w żadnym wypadku nie jestem swoim własnym doradcą podatkowym

Napisany przez Hanomag

Dziękuję, pomocny link potwierdza moją ocenę, ale nie wspomina, czy można oferować przed czasem.

Dlaczego nie można oferować z wyprzedzeniem? Jedynym problemem, jaki widzę tutaj, jest sytuacja, gdy wynajmując nieruchomość generujemy straty podatkowe, co oznacza brak zamiaru osiągnięcia zysku (związanego z najmem). Prawdopodobnie mogłoby to skutkować niewzględnieniem ujemnych dochodów z tytułu najmu.

Napisany przez wbs
Cześć, jeśli wykorzystywana przez ciebie nieruchomość była używana jako mieszkanie prywatne między jej nabyciem lub ukończeniem a zbyciem, dochód ze sprzedaży jest zwolniony z opodat-kowania. To samo dotyczy sytuacji, gdy nieruchomość została przez ciebie użytkowana samodzielnie w roku sprzedaży i w dwóch poprzednich latach.
Heidi

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata