Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Obliczenie dobrowolnego ubezpieczenia zdrowotnego WHEN dochody tylko z kapitału)

Napisany przez Traube
Jestem dobrowolnie ubezpieczony w GKV. Moimi jedynymi dochodami są dochody z kapitału.
Ponieważ w zeszłym roku sprzedałem kilka akcji, po raz pierwszy przekroczyłem minimalną granicę składki (2017: 991,66 EUR).
Przeczytałem Podstawowe zasady postępowania wobec samopłacących, ale nie do końca zrozumiałem, jak oblicza się moją składkę na ubezpieczenie zdrowotne.
https://www.gkv-spitzenverband.de/me..._Aenderung.pdf

Mam następujące pytania:
1. Składka jest obliczana od dochodów z kapitału czy od dochodu podlegającego opodatkowaniu zgodnie z decyzją podatkową (co byłoby porównywalne z pensją brutto)?
2. Jeśli chodzi o dochody z kapitału: Czy odlicza się od nich podatek od dochodów kapitałowych i składkę solidarnościową oraz/lub kwotę wolną od podatku dla oszczędności (801 EUR)?
3. Gdy dostanę nową decyzję podatkową w czerwcu i od razu prześlę ją do ubezpieczyciela zdrowotnego, od kiedy muszę płacić wyższą składkę?
4. W 2017 roku na pewno ponownie będę poniżej minimalnej granicy składki. Prawdopodobnie nie otrzymam nowej decyzji podatkowej przed majem 2018 roku, od kiedy zatem obowiązywać będzie dla mnie znowu minimalna składka na ubezpieczenie zdrowotne?

Re: Obliczenie dobrowolnego ubezpieczenia zdrowotnego WHEN dochody tylko z kapitału)

Napisany przez Hanomag

Przeczytałem „Zasady dotyczące składania deklaracji jako samopłacący”, ale nie do końca je zrozumiałem,...

Mnie również to dotyczy. Ale chciałbym podzielić się moją wiedzą na ten temat.

Cytat od Traube
1. Czy składka jest obliczana od dochodów kapitałowych czy od dochodu podlegającego opodatkowaniu zgodnie ze wskazaniem organu podatkowego (co można porównać do wynagrodzenia brutto)?
2. Jeśli chodzi o dochody kapitałowe: Czy odlicza się od nich podatek od dochodów kapitałowych i dodatek solidarnościowy oraz/lub kwotę wolną od podatku dla oszczędności (801 EUR)?
3. Jeśli otrzymam nowe postanowienie podatkowe w czerwcu i złożę je od razu do zakładu ubezpieczeń zdrowotnych, od kiedy będę musiał płacić nową, wyższą składkę?
4. W 2017 roku na pewno ponownie nie przekroczę minimalnej podstawy wymiaru składki. Prawdopodobnie nie otrzymam kolejnego postanowienia podatkowego przed majem 2018 roku; od kiedy obowiązywać będzie dla mnie ponownie minimalna składka dla ubezpieczenia zdrowotnego?

dot. 1. Ani to, ani to. Podstawa wymiaru składki musi uwzględniać całą wydolność finansową członka. Dochody nieuwzględnione w postanowieniu podatkowym muszą dodatkowo zostać udokumentowane.
dot. 2. Dochody kapitałowe nieuwzględnione w postanowieniu podatkowym ze względu na podatek liniowy muszą być dodatkowo uwzględnione. Podatki nie są odliczane, co do kwoty wolnej od podatku nie jestem pewny, ponieważ nie stanowi ona kosztów uzyskania przychodów.
dot. 3. Jeśli dotychczasowa składka nie była ustalona pod warunkiem, wówczas od czerwca, w przeciwnym razie wstecznie od wzrostu.
dot. 4. Od momentu otrzymania postanowienia podatkowego, dlatego najlepiej złożyć wniosek jak najszybciej i przesłać go za pomocą Elstera, aby przyspieszyć proces.

Napisany przez Peter Wolnitza
Tylko krótko:
- patrz załącznik - GKV Spitzenverband (choć z 2013, ale wciąż obowiązuje): Katalog przychodów i ich ocena pod względem składkowym ..... Strona 24 powinna pomóc dalej...
- Decydujący dla ustalania składki od osób samozatrudnionych jest zazwyczaj decyzja podatkowa. Od 01.01.2018 r. zmienia się procedura ustalania składki dla osób samozatrudnionych.
Obecnie zmiany w ustalaniu składki na podstawie nowej decyzji mają zastosowanie wyłącznie w przyszłości; nie następuje zwrot składek za przeszłość.
Od 2018 r. składka dla ubezpieczonych dobrowolnie będzie miała charakter wstępny. Decydujące jest przede wszystkim dochód z pracy osoby samozatrudnionej. Podstawą (wstępnego) ustalenia składki od 2018 r. będzie ostatnio dostępna decyzja podatkowa. Ostateczne ustalenie składki nastąpi, gdy decyzja podatkowa dla danego roku kalendarzowego zostanie przedstawiona ubezpieczycielowi. W rezultacie może dojść do zwrotów lub naliczenia składek. Jeśli osoba samozatrudniona nie przedstawi decyzji podatkowej w ciągu trzech lat kalendarzowych, będzie musiała zapłacić składkę wstecznie w wysokości maksymalnej. Te nowe przepisy będą obowiązywać nie tylko w przypadku dochodów z pracy, ale także w przypadku dochodów z najmu i dzierżawy.

Uwaga: Ustalenie składki na podstawie minimalnego dochodu lub zgodnie z przepisami dotyczącymi trudnej sytuacji finansowej pozostaje w mocy. Całość pozostaje do obserwacji, jak te zmiany wpłyną na praktyczne funkcjonowanie GKVen - myślę, że jeszcze wymaga to pewnych dostosowań, mam nadzieję, że na razie to pomaga.

Napisany przez Hanomag

Tylko krótko:
- zobacz załącznik - GKV Spitzenverband (choć z 2013 roku, nadal obowiązuje): Katalog dochodów i ich ocena pod względem składania składek ..... Strona 24 powinna pomóc dalej...

W tym katalogu znajduje się również wiele rodzajów dochodów, które nie podlegają opodatkowaniu lub opodatkowanie odbywa się w przypadku dochodów kapitałowych (także zysków ze spekulacji akcjami) poprzez podatek liniowy. W związku z tym nie pojawiają się one w zeznaniu podatkowym.

- Istotnym dla określenia składek osób samozatrudnionych jest z reguły zeznanie podatkowe.

I to, co nie znajduje się w zeznaniu podatkowym, jest zasadniczo uznawane za uzasadnione.

Od dnia 01.01.2018 zmienia się sposób ustalania składek dla osób samozatrudnionych.
Obecnie zmiany dotyczące ustalania składek na podstawie nowego zeznania stają się skuteczne wyłącznie w przyszłości; nie dokonuje się zwrotów za przeszłość.
Od 2018 roku ustalanie składek dla osób dobrowolnie ubezpieczonych będzie miało charakter tymczasowy. Podstawą jest przede wszystkim dochód z działalności własnej. Podstawą (tymczasowego) ustalenia składek od 2018 roku będzie ostatnie zeznanie podatkowe. Ostateczne określenie składek nastąpi, gdy zeznanie podatkowe dla danego roku kalendarzowego zostanie przedstawione ubezpieczeniu zdrowotnemu. Może to prowadzić do zwrotów lub dopłat. Jeśli osoba samozatrudniona nie przedstawi zeznania podatkowego w ciągu trzech lat kalendarzowych, będzie musiała płacić składkę maksymalną z tyłu. Ta nowa regulacja dotyczy nie tylko dochodów z pracy, ale także dochodów z najmu i dzierżawy.

Długo oczekiwany krok.
W przypadku autora wątku (AW) nie jest konieczne posiadanie zeznania podatkowego. Jest to np. wtedy, gdy podaje zyski z akcji na zeznaniu podatkowym w nadziei, że podatki po przeprowadzeniu testu korzyści podatkowej przy osobistym współczynniku podatkowym będą niższe niż stawka podatku liniowego w wysokości 25 %.
Jeśli występują takie dochody zwolnione z podatku (renta z tytułu wypadku, dofinansowanie BAföG, i wiele innych) lub opodatkowane wcześniej (podatek liniowy), należy udokumentować je niezależnie od zeznania podatkowego za pomocą dodatkowych dowodów.
Nadal niejasne pozostaje pytanie, czy dochody z kapitału można pomniejszyć o kwotę wolną od podatku dla oszczędności (801 €). Od 2009 roku zastępuje ona ustawową kwotę wolną od podatku (51 €) oraz coroczny zezwolenie na oszczędności (750 €). Obecnie obowiązujące strony GKV-Spitzenverbandu nadal zakładają koszty uzyskania przychodu w wysokości 51 € (lub, jeśli jest to udokumentowane, wyższe). Te informacje mogą być przestarzałe, dlatego AW i ja jesteśmy nieco zdezorientowani. Byłbym skłonny odliczyć 801 €, ponieważ są one zdefiniowane jako koszty uzyskania przychodu zgodnie z § 20 (4) UStG i wykluczają oszacowanie wyższych kosztów uzyskania przychodu.

Napisany przez Traube

Mir geht es ähnlich.

Dziękuję za odpowiedzi.

Czy jesteś również w takiej samej sytuacji po raz pierwszy i nie otrzymałeś jeszcze takiego obliczenia od ubezpieczyciela zdrowotnego?

Cytat Hanomag
Ewentualne dochody niewymienione w zeznaniu podatkowym muszą być dodatkowo udokumentowane.

Jak napisałem na początku, mam tylko dochody z kapitału, nic więcej. Dotychczas ubezpieczyciele zdrowotni zawsze żądali tylko zeznań podatkowych i nie pytali o nic więcej.

Cytat Hanomag
Podatek nie jest potrącany,

OK, więc podatek od kapitału (który muszę zapłacić od dochodów z kapitału) nie jest brany pod uwagę. Szkoda.

Cytat Hanomag
Co do 3. Jeśli dotychczasowa składka nie była ustalana z zastrzeżeniem, to od czerwca, w przeciwnym razie wstecznie po podwyżce.
Co do 4. Od otrzymania zeznania podatkowego, dlatego złożenie wniosku jak najwcześniej i za pośrednictwem Elstera, aby szybciej przebiegło procedurę.

Brzmi to przynajmniej spójnie. Gdzieś czytałem, że podwyżki muszą być płatne wstecz, ale obniżki stają się skuteczne dopiero od następnego miesiąca po otrzymaniu zeznania podatkowego. Wykorzystuję ElsterFormular, ale na przykład zeznania podatkowe banków czasami docierają dopiero pod koniec marca, co oznacza, że nie mogę złożyć zeznania podatkowego wcześniej.

Cytat Petera Wolnitzy
- Istotne dla ustalania składki dla osób samozatrudnionych jest zasadniczo zeznanie podatkowe. Od 01.01.2018 r. zmienia się procedura ustalania składek dla osób samozatrudnionych.

Nie jestem samozatrudniony, więc nie wykonuję żadnej działalności, ani na zasadzie umowy o pracę, ani na zasadzie samozatrudnienia. Czy więc obowiązują inne przepisy niż te tutaj wymienione?

Cytat Petera Wolnitzy
Ostateczne ustalenie składki następuje w chwili otrzymania przez ubezpieczyciela zdrowotnego zeznania podatkowego za dany rok kalendarzowy. Może to skutkować dodatkowymi zapłatami lub zwrotami.

Byłoby w porządku. Najważniejsze, żeby próg składki wzrastającej i spadającej był taki sam.

Cytat Hanomag
Nadal pozostaje otwarte pytanie, czy dochody z kapitału można pomniejszyć o kwotę wolną od podatku dla oszczędzających (801 €). Od 2009 r. kwota ta zastępuje środki na cele zawodowe (51 €) oraz kwotę wolną od podatku dla oszczędzających (750 €). Odnośne strony Głównego Związku Ubezpieczeń Zdrowotnych zakładają nadal środki na cele zawodowe w wysokości 51 € (lub wyższe, jeśli są udokumentowane). Mogą one być przestarzałe, dlatego TS i ja jesteśmy dość zaniepokojeni.
Czasami czytałem, że niektóre ubezpieczalnie tylko odliczają 51 €. Wygląda na to, że każda kasa ubezpieczeniowa robi to inaczej? Dlatego chciałbym się dobrze poinformować zanim zacznę polegać na tym, co oblicza moja kasa ubezpieczeniowa, ponieważ zdaje się, że w tym zakresie zdarzają się błędy. Wygląda na to, że nawet osoby takie jak ja, które nie potrafią prawidłowo zrozumieć oficjalnych tekstów ustaw, są interpretowane na różne sposoby?

Cytat Hanomag
Byłbym skłonny odliczyć 801 €, ponieważ zgodnie z § 20 (4) Ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych są one definiowane jako środki na cele zawodowe i wykluczają możliwość wyższych środków na cele zawodowe.
Jak można odliczyć? Albo kasa ubezpieczeniowa to odliczy, albo nie, pytanie brzmi, czy to jest poprawne. Ponieważ nie pracuję na etacie, nie mam również wydatków na cele zawodowe, więc nie zgłaszam ich w deklaracji podatkowej.
Być może ktoś jeszcze się odezwie, kto ma już doświadczenie w tym temacie, jak jego kasa ubezpieczeniowa przelicza te kwoty i być może to dodatkowo uzasadni.

Napisany przez Hanomag

Czyli jesteś także po raz pierwszy w tej sytuacji, nie otrzymałeś jeszcze żadnych takich obliczeń od kasy chorych?

Nie, zajmuję się wyłącznie kwestiami prawymi z czystego zainteresowania. Na szczęście mam bardzo korzystne ubezpieczenie zdrowotne z dobrymi dodatkowymi polisami, które mają stosunkowo stałe składki i umożliwiają mi status pacjenta prywatnego.

Jak wspomniałem na początku, mam tylko dochody z kapitałów, nic więcej. Dotychczas kasy chorych zawsze żądały tylko zeznania podatkowe i nic więcej.

Więc zadeklarowałeś swoje dochody z kapitałów w celu zwolnienia podatkowego w urzędzie skarbowym (sprawdzanie opłacalności).

OK, więc podatek od zysków kapitałowych (który muszę zapłacić od dochodów z kapitałów) nie jest brany pod uwagę. Szkoda.

To tylko logiczne, inne dochody, przede wszystkim te pracowników i samozatrudnionych, podlegają składkom na ubezpieczenie zdrowotne przed opodatkowaniem.

Brzmi przynajmniej spójnie. Gdzieś czytałem, że podwyżki trzeba płacić wstecz, ale obniżki obowiązują dopiero od następnego miesiąca po otrzymaniu zeznania podatkowego.

Przeczytałeś to dobrze, jednak dotyczy to tylko pierwszego ustalenia (bo szacowane), ale tak jak pisze Wolnitza, powinno być to ogólną praktyką w przyszłości.

Korzystam z ElsterFormular, jednak np. zeznania podatkowe banków czasami dochodzą dopiero pod koniec marca, dlatego nie mogę złożyć deklaracji podatkowej wcześniej.

Masz rację.

Nie jestem samozatrudniony, czyli nie zajmuję się żadną działalnością, ani zatrudniony, ani samozatrudniony. Czy w takim przypadku obowiązują inne reguły niż te wymienione tutaj?

Na pewno nie, chyba że dla osób samozatrudnionych w pełnym wymiarze zawierana jest wyższa stawka minimalna.

To byłoby w porządku. Najważniejsze, żeby było jednolite zarówno przy podwyżkach, jak i obniżkach składki.

Według Wolnitza, od 2018 roku ma być tak, więc prawdopodobnie nie będzie już różnicy między samozatrudnionymi a artystami życia. Może Wolnitza mógłby jeszcze raz przeczytać swoje źródło lub podać link tutaj.

Czytałem, że niektóre kasy chorych obniżają tylko te 51 €. Wygląda na to, że każda kasa chorych robi to inaczej? Dlatego chciałbym się dobrze poinformować zanim zacznę ufać temu, co oblicza moja kasa chorych, ponieważ jak się okazuje, błędy w tym zakresie zdarzają się dość często.

Jest możliwe, że nie zastosowały Państwo już od 2009 roku kwoty wolnej od podatku od oszczędności.

Wygląda na to, że nawet osoby takie jak ja, które nie ogłaszają się w zatrudnieniu, nie mają kosztów uzyskania przychodu, więc w deklaracji podatkowej również nic nie wpisuję.

Dla dochodów z kapitałów mówi się również o kosztach uzyskania przychodu, zobacz tutaj.

Cytat Traube
Może się jeszcze ktoś odezwa, kto ma już doświadczenie w tym, jak jego kasa chorych dokonuje obliczeń i co za tym stoi.

Niestety, większość ludzi szuka porady, ale nie daje nic w zamian. Mam nadzieję, że Ty będziesz postępować inaczej!

Napisany przez Traube

Tak, przeczytałeś to poprawnie, jednak dotyczy to tylko pierwszego ustalenia (ponieważ jest szacowane), ale jak pisze Wolnitza, ma to być ogólna praktyka w przyszłości.

Więc jednak niesprawiedliwie?! Jeśli otrzymam decyzję podatkową w czerwcu, od kiedy będę musiał płacić zaległe należności? Od 01.01.17 czy już w 2016?

Mit absetzen meinte ich abziehen.

Tak, ale czy mogę w ogóle coś z tym zrobić? Kasa chorych odlicza kwotę, a potem pojawia się pytanie, czy jest to poprawne.

W przypadku dochodów kapitałowych mówi się również o kosztach uzyskania przychodów, zobacz tutaj.

Tak, ale tylko te 801 €, więcej nie mogę odliczyć, ponieważ nie jestem zatrudniony. I te 801 € są również uwzględniane podatkowo w zeznaniu podatkowym lub odliczane.
Dzięki za link. Jest mowa o koszcie uzyskania przychodów w kwocie 801 € w przypadku kwoty wolnej od podatku dla oszczędzających, jednak tam napisano:

Zgodnie z tym przy określaniu dochodów z kapitału podatkowego należy odjąć kwotę 801 euro jako koszty uzyskania przychodów.

Pytanie brzmi, czy dotyczy to tylko podatków czy również kasy chorych?
Obawiam się, że Kasa chorych odliczy tylko 51 € kwotę wolną od podatku jako koszty uzyskania przychodów. Czy w takim przypadku mogę złożyć sprzeciw, ale na co to się zda, na co mogę się powołać, skoro nie ma tego jasno uregulowanego nigdzie?
Muszę to przeliczyć, żeby zobaczyć, jak to się ogólnie przełożyłoby u mnie na euro, czy odjęto 801 € czy tylko 51 €.

Napisany przez Hanomag

Czy to naprawdę niesprawiedliwe?!

Niesprawiedliwe jest tylko wtedy, gdy po późnym dostarczeniu decyzji podatkowej nic nie zostanie zwrócone.

Jeśli otrzymuję swoją decyzję podatkową w czerwcu, to od kiedy muszę płacić zaległe opłaty? Od 01.01.17 czy już w 2016 roku?

Jeśli składka np. za 2016 rok zostanie potwierdzona po raz pierwszy poprzez decyzję podatkową, dopiero wtedy Kasa ma potwierdzenie, że nie próbujesz jej oszukać. Zacznie ona pobierać opłaty zaległe tylko wtedy - od początku ubezpieczenia - jeśli (świadomie lub nieświadomie) przeszacowałeś swoje dochody. Jednak jeśli już kilkakrotnie przedstawiałeś decyzję podatkową (powtarzający się przypadek), to stosuje się to, co zostało zacytowane w § 7 ust. 7 z twojego cytowanego pisma:

Za ostatnio ustalone w decyzji podatkowej dochody z pracy mają znaczenie do otrzymania kolejnej decyzji podatkowej. Nowa decyzja podatkowa jest brana pod uwagę do określenia składek od początku kolejnego miesiąca po datą jej sporządzenia. Jeśli osoba ubezpieczona przedstawi decyzję podatkową później i okaże się, że prowadzi to do korzystniejszego określenia składek, okoliczności te są brane pod uwagę od początku miesiąca następującego po przedstawieniu tej decyzji podatkowej.

Cytat od Traube
Obawiam się, że Kasa Chorych odejmie ode mnie tylko 51 € kosztów uzyskania przychodu. Czy mogę wtedy złożyć sprzeciw, ale co to wniesie, na co mogę się powołać, skoro to nigdzie nie jest jasno uregulowane?

Jasno niż w cytowanym poniżej punkcie 4 ustawy o podatku dochodowym nie może być uregulowane.

Cytat od Hanomag
Byłbym skłonny odliczyć 801 €, ponieważ są one określone jako koszty uzyskania przychodu zgodnie z § 20 ust. 4 ustawy o podatku dochodowym i wykluczają możliwość wyższych kosztów uzyskania przychodu.

Tylko pytanie, czy Kasa zaakceptuje to bez sporu sądowego.

Napisany przez Traube

Jeśli wpłata, na przykład za 2016 rok, jest po raz pierwszy potwierdzona przez świadectwo podatkowe, wtedy kasa ma potwierdzenie, że nie próbujesz jej oszukać. Będzie pobierać składki wstecz tylko wtedy, gdy (świadomie lub nieświadomie) zbyt nisko oszacowałeś. Ale skoro już kilka razy przedstawiłeś świadectwo podatkowe (powtórzenie), stosuje się to, co jest powołane w § 7 ust. 7 cytowanego przez Ciebie pisma:

Jestem w obecnej kasie zdrowia dopiero od 01.04.17 roku i wraz z wnioskiem przedstawiłem świadectwo podatkowe za 2015 rok, ponieważ nie miałem jeszcze aktualniejszego. Z tego powodu byłem poniżej minimalnej granicy składki i dlatego płacę minimalną składkę. Ze względu na wyższe dochody kapitałowe przekroczyłem w 2016 roku minimalną granicę składki (2017: 991,66 EUR), dlatego teraz moja składka będzie wyższa.
Zgodnie z powyższym pismem, miało to nastąpić od 01.07.17 roku, gdy dostanę świadectwo podatkowe za 2016 rok w czerwcu 2017 roku. Po prostu pytanie, czy kasa też tak to widzi?

Pozostaje tylko pytanie, czy kasa zaakceptuje to bez sporu sądowego.

Dokładnie, to jest pytanie.
Kilka tygodni temu moja obecna kasa ponownie poprosiła o wypełnienie formularza dotyczącego moich dochodów lub o aktualne świadectwo podatkowe (2016). Odpowiedziałem, że jeszcze nie mam tego dokumentu, ale go dostarczę.
Właśnie ponownie przeczytałem wskazówki dotyczące tego formularza, gdzie jest napisane o dochodach z majątku kapitałowego: Jeśli faktycznie nie wystąpiły wyższe koszty uzyskania przychodu, uwzględniana jest kwota 51 € rocznie.
Nie podano żadnych paragrafów ani czegoś podobnego. Więc żadne 801 € ...
Jeśli to się potwierdzi, to mogę złożyć sprzeciw, żądając 801 € zamiast 51 € i powołując się na § 20 (4) Ustawy o podatku dochodowym. Zobaczymy co się stanie ... (szczerze mówiąc, nie mam żadnych nadziei, zwłaszcza u kasy chorych).

Napisany przez Hanomag

Jestem w obecnej kasie od 01.04.17 r., a wraz z wnioskiem złożyłem decyzję podatkową za 2015 r., ponieważ nie miałem jeszcze aktualniejszej. Zgodnie z tym byłem poniżej minimalnej podstawy składkowej i dlatego płacę minimalną składkę. W związku z wyższymi przychodami z kapitałów byłem w 2016 r. powyżej minimalnej podstawy składkowej (2017: 991,66 EUR), dlatego teraz moja składka będzie wyższa.
Zgodnie z powyższym pismem, miało to wejść w życie od 01.07.17 r., gdy otrzymam decyzję podatkową za 2016 r. w czerwcu 2017 r. Pytanie tylko, czy kasa też tak to widzi?

W związku z tym wyższe dochody już były ci znane od 01.04.17 r. z powodu zysku kapitałowego z 2016 r. i powinieneś był je zgłosić. W związku z tym na pewno będziesz musiał płacić od daty rozpoczęcia ubezpieczenia.
Jak długo byłeś ubezpieczony w poprzedniej kasie? Tam, jeśli dłużej dobrowolnie opłacałeś składki, możliwe, że musiałbyś zapłacić więcej od następnego miesiąca po otrzymaniu decyzji podatkowej - aktualnie lipiec 2017 r.

Przed kilkoma tygodniami moja obecna kasa znowu zwróciła się do mnie formularzem o moje dochody lub o aktualną decyzję podatkową (za 2016 r.). Odpowiedziałem, że jeszcze jej nie mam i dostarczę ją później.
Właśnie przeczytałem ponownie wskazówki do tego formularza i dotyczące dochodów z kapitałów jest napisane: Jeśli faktycznie nie wystąpiły wyższe koszty uzyskania przychodu, uwzględnia się kwotę 51 € rocznie.
Nie podano paragrafów ani podobnych informacji. Więc nie ma mowy o tych 801 € ...

Pytanie brzmi, dlaczego nadal obowiązują te przestarzałe 51 € od 2009 r.? Choć już zdumiewające jest to, że przy dochodach kapitałowych w ogóle uwzględnia się koszty uzyskania przychodu, gdyż w porównywalnej sytuacji dochód każdego pracownika ubezpieczonego przed potrąceniem składki nie jest zmniejszany o koszty uzyskania przychodu.

Cytat od Traube
Jeśli tak się stanie, mogę złożyć sprzeciw, żądając 801 € zamiast 51 € i powołując się na § 20 (4) Ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych. Zobaczymy, co się stanie ...

Na pewno też bym to zrobił i w uzasadnieniu odniósł się do zmian z 2009 r.

Cytat od Traube
(Szczerze mówiąc, nie mam w tym żadnych nadziei, zwłaszcza u ubezpieczyciela).

Prawdopodobnie masz rację.

Napisany przez Traube

Wtedy wiedziałeś już 01.04.17, że wyższe dochody związane z zyskiem ze spekulacji z 2016 roku były Ci znane i powinieneś je było zgłosić.

Byłem świadomy, że moje dochody będą powyżej minimalnej podstawy wymiaru składki, ale w ogóle nie było dla mnie jasne, na czym polega obliczanie wysokości składki na ubezpieczenie zdrowotne: Czy uwzględniana jest podatek od dochodów kapitałowych i składka solidarnościowa, kwota wolna od podatku od oszczędności, koszty uzyskania przychodu, jeśli tak, to w jaki sposób? Czy to jest dochód podlegający opodatkowaniu (co dla mnie jest porównywalne do wynagrodzenia brutto), ale coś, co jest ustalane dopiero w zeznaniu podatkowym za pomocą programu Elster, czego jeszcze nie miałem i wiedziałem, że jest błędne, jak teraz wiem.
Ponieważ nie miałem niczego ani żadnej wiedzy, wysłałem im ostatnie postanowienie podatkowe (z 2015 roku), to było dla mnie jedyne oficjalne dokument, jakie miałem.

Dlatego na pewno będziesz musiał płacić od daty rozpoczęcia ubezpieczenia.

Więc od 01.04.17.

Jak długo byłeś właściwie ubezpieczony w poprzedniej kasie?

Około 2 lata.

Zdecydowanie powinieneś to też zrobić i w uzasadnieniu powołać się na zmianę od 2009 roku.

Chciałem teraz przeczytać dokładny tekst § 20 (4) Ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, ale wydaje się, że jestem zbyt głupi, żeby to znaleźć. Całkowicie na dole, w (9) (czy to jest 9. akapit?) jest mowa o kosztach uzyskania przychodu i o odliczeniu 801 €. Czy może jakoś pominąłem 4. paragraf w tej sprawie?
https://www.gesetze-im-internet.de/estg/__20.html

Napisany przez Hanomag

Byłem świadomy, że przekroczę minimalną podstawę wymiaru składek, ale w ogóle nie zdawałem sobie sprawy, na czym i jak jest obliczana składka ubezpieczenia zdrowotnego: Czy podatek od zysków kapitałowych i dopłata solidarnościowa, kwota wolna od podatku dla oszczędności, koszty reklamowe są brane pod uwagę, jeśli tak, to jak? Czy podstawą jest dochód podlegający opodatkowaniu (co dla mnie jest porównywalne z wynagrodzeniem brutto),

Ponieważ byłeś świadomy, że pomimo odliczenia wszystkich wymienionych kosztów nadal przekraczasz minimalną podstawę wymiaru składek, teraz nie możesz skarżyć się. Brutalnie nie można w żaden sposób porównywać z zvstE.

co jednak jest ustalane dopiero w zeznaniu podatkowym z Elsterem, czego jeszcze nie miałem i tak czy siak było błędne, jak teraz wiem.
Ponieważ nie miałem niczego ani nie wiedziałem, wysłałem im ostatnią decyzję podatkową (2015), która była dla mnie jedynym oficjalnym dokumentem, jaki miałem.

Oczywiście, laik może wiele podejrzewać, zwłaszcza gdy kasa zawsze żąda tylko decyzji o podatku dochodowym. Ale nic się nie stało, teraz też nie płacisz więcej. Chyba że kasa może naliczać odsetki.

Więc od 01.04.17.

Najprawdopodobniej. Chyba że istnieje ustawa, zgodnie z którą decyzja podjęta przez poprzedniego ubezpieczyciela musi zostać zaakceptowana do czasu otrzymania decyzji o podatku dochodowym. Jednak tej ustawy nie ma, przynajmniej mi nie jest znana. Powinno to również być zawarte w piśmie Związku Krajowych Funduszy Ubezpieczeń Zdrowotnych.

Cytat od Traube
Chciałem sprawdzić dokładny tekst § 20 (4) ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, ale widocznie jestem zbyt głupi, żeby to znaleźć. Na samym dole pod (9) (czy to 9 akapit?) jest coś o kosztach uzyskania przychodów i że można odjąć 801 €. Czy jakimś sposobem przeoczyłem 4. akapit od tego?
https://www.gesetze-im-internet.de/estg/__20.html

To nie ty jesteś głupi, nie, ja byłem głupi w nazwaniu odpowiedniego akapitu. Przyporządkowałem tekst z niejasnego źródła w niewłaściwy sposób.

Napisany przez Traube

Ponieważ wiedziałeś, że mimo odliczenia wszystkich wymienionych kosztów przekraczasz minimalną podstawę wymiaru składek, teraz nie możesz narzekać. Brutalnej kwoty nie można w żadnym wypadku porównywać ze zvstE.

Nie wiedziałem, jaką kwotę podać. Oczywiście nie chciałem podać zbyt wysokiej kwoty, ponieważ nie wiedziałem, czy ewentualnie otrzymam zwrot. Ponadto, ponieważ na złożenie tego formularza został wyznaczony termin, nie miałem czasu, aby dokładnie szukać informacji - na szybko nie znalazłem niczego, co by mi pomogło.

To nie Ty jesteś głupi, nie, ja byłem za głupi, żeby prawidłowo zidentyfikować odpowiedni akapit. Przyporządkowałem tekst z chaotycznej źródłowej błędnie.

Nie ma problemu. Bardzo Ci dziękuję za cenne wskazówki, bo bez nich nadal byłbym zagubiony.
Więc dziewiąty akapit § 20 ustawy o podatku dochodowym jest poprawny, a tekst, który jest dla mnie istotny (który podam w sprzeciwie) brzmi:

Przy ustalaniu przychodów z kapitału należy odliczyć kwotę 801 euro (kwota wolna od podatku dla oszczędzających); odliczenie rzeczywistych kosztów uzyskania przychodów jest wykluczone.

Proszę potwierdzić krótko, dziękuję.

Napisany przez Hanomag

Więc paragraf 9 ustęp 20 Ustawy o podatku dochodowym jest poprawny, a dla mnie istotny tekst (który zostanie podany w moim sprzeciwie) brzmi:
Proszę potwierdzić krótko, dziękuję.

Tak, w tym kontekście zwróciłbym uwagę również na zmienione od 2009 roku przepisy prawne.

Napisany przez Traube
Tak więc § 20 UStG został zmieniony w 2009 roku? Czy jest to gdzieś udokumentowane, abym mógł się na to powołać? Zawsze lepiej móc udowodnić wszystko w jakiś sposób.

Napisany przez Hanomag

Czyli § 20 ustawy o podatkach dochodowych został zmieniony w 2009 roku? Czy jest to gdzieś udokumentowane, abym mógł się na to powołać? Zawsze lepiej mieć możliwość udokumentowania wszystkiego.

Może tutaj i/lub tutaj?

Napisany przez Traube
Dziękuję. Jeśli dobrze rozumiem, od 01.01.2009 wprowadzono podatek w formie karty podatkowej, a także stworzono kwotę wolną od podatku dla oszczędności w wysokości 801 €. To również jest uznawane za koszty reklamowe przy ustalaniu dochodów z kapitału.
Ponieważ za linkami nie ma nic oficjalnego, nie będę się nimi kierować i będę trzymać się ogólnych zasad, że od 2009 roku zmieniły się przepisy (jak już napisałeś). Ostatecznie decydujące jest to, co jest zawarte w ustawie, co jest jasne.

Napisany przez Hanomag

Dziękuję. Jeśli dobrze rozumiem, od 01.01.2009 r. wprowadzono podatek od zysków kapitałowych i ustanowiono kwotę wolną od podatku dla oszczędności w wysokości 801 €.

Racja.

A ta kwota jest również uznawana za koszty uzyskania przychodów przy ustalaniu dochodów z kapitału.

Również prawda. I z tą kwotą 801 € są uwzględnione koszty uzyskania przychodów, nawet jeśli są wyższe.

Ponieważ za linkami nie ma nic oficjalnego, nie mogę się na nie powoływać i pozostanę ogólny, że od 2009 r. sytuacja prawna w tym zakresie uległa zmianie (jak już napisałeś). Ostatecznie ważne jest to, co jest zawarte w ustawie, co jest jasne.

Co może być oficjalniejsze niż ustawa? W notatce 38 do podlinkowanej ustawy jest również podane to samo, co data.

Napisany przez Traube
Dziękuję za potwierdzenie. Wreszcie to zrozumiałem.
Uwaga 38 pochodzi ze strony steuertipps.de, to właśnie miałem na myśli mówiąc, że nie jest to oficjalne źródło, którego na pewno nie akceptuje żadna kasa chorych, jeśli podam steuertipps.de lub Wikipedię jako źródło. Lepiej byłoby coś np. z Ministerstwa Finansów, gdzie jest napisane, że przepisy w tej sprawie zmieniły się od 2009 roku. Ale nieważne, odnoszę się do ustawy o podatku dochodowym i dodaję jako wstęp, że od 2009 roku zmieniła się sytuacja prawna w tej kwestii.

Napisany przez Traube
Ostatniego tygodnia ostatecznie otrzymałem zeznanie podatkowe za 2016 rok i od razu wysłałem je do mojej kasy chorych. Dzisiaj dostałem od nich ponowne obliczenie składki.

Zostaje uwzględniona kwota wolna od podatku w wysokości 801 €. Co koliduje z waszym własnym formularzem, gdzie wykazano 51 € jako koszty reklamowe (patrz #9).

Z kwoty kapitałowej odliczane są 801 € jako kwota wolna od podatku, a na tę kwotę (podzieloną przez 12 miesięcy) obliczane są składki na ubezpieczenie zdrowotne/pielegniarskie. Obliczenia te są poprawne.

Nowa, wyższa składka zacznie obowiązywać od 01.09.17, ale zapłata będzie wymagalna dopiero 15.10.17.

Byłoby to zaskakujące, gdyby w innej kasei chorych obliczono składkę inaczej...

Jeszcze raz ogromne podziękowania dla Hanomaga za liczne cenne wskazówki, sam pewnie nie zrozumiałbym tego wszystkiego.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata