Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Zastaw na nieruchomościach z istniejącym kapitałem lub klasyczne kredyty budowlane?

Napisany przez mx49
Cześć wszystkim,
mój przypadek wygląda następująco:
Mój ojciec odziedziczył mieszkanie własnościowe o wartości poniżej limitu podatkowego (tutaj: 400 000 euro). Wartość rynkowa wynosi 200 000 euro.
Chciałbym przejąć to mieszkanie i teraz szukam niedrogiej i eleganckiej opcji.
Mój ojciec może sobie wyobrazić przekazanie mi tego mieszkania (darowizna), ale zgodziliśmy się, że zostanie dokonana pewna forma wyrównania płatności (100 000 euro).
Ponieważ nie mam tej kwoty, pozostaje mi tylko finansowanie - w jakiejkolwiek formie.
Ogólnie rzecz biorąc, mam obecnie na myśli dwie opcje:
1.) Darowizna - obciążenie istniejącej nieruchomości (100 000 euro) [w tym dostosowanie testamentu w przypadku śmierci < 10 lat]
2.) Zwykły zakup (bez podatku od nabycia nieruchomości, ponieważ sprzedaż ojciec-córka) z potrzebą finansowania w wysokości 100 000 euro
Która opcja wydaje się być dla was bardziej rozsądna (szczególnie pod względem niższych kosztów związanych z obciążeniem odsetkami)?
Czy istnieją inne możliwości?
Czekam na wasze opinie - pozdrowienia mx

Re: Zastaw na nieruchomościach z istniejącym kapitałem lub klasyczne kredyty budowlane?

Napisany przez NaTwoim13
Cześć mx49,
niezależnie od tego, na którą opcję się zdecydujesz, warunki odsetkowe nie będą miały na to żadnego wpływu. Prawdopodobnie istotne będzie, czy masz rodzeństwo, oraz czy twój ojciec posiada dodatkowe nieruchomości. Przez 10 lat, bez podatku, można otrzymać darowiznę w wysokości 400 000 euro. Jeśli istnieją dodatkowe aktywa, należy wziąć pod uwagę te 10 lat. Darowizna czy dziedziczenie nie odgrywa wielkiej roli, różnice są marginalne.
Co jeszcze jest interesujące w przypadku darowizny, to to, co ojciec myśli na temat całej sytuacji, jeśli kiedyś stanie się osobą wymagającą opieki. Darczyńcom zaleca się, aby był możliwy zwrot (z powodu rozwodu, choroby, opieki, trudności finansowych, zgonu).
Poprzez zakup można uniknąć ewentualnych problemów w przyszłości (rodzeństwo, konflikty z rodzicami), ponieważ nieruchomość została kupiona, a nie podarowana lub przekazana w spadku.
Kwota 100 000 euro musi być związana z najlepszymi podstawowymi warunkami kredytowymi, jedynie w zakresie sumy może się zdarzyć dodatkowy koszt w niektórych bankach. W bankach oferujących rabaty lub specjalne warunki, takie korzyści mogą nie zostać dalej przekazane, ponieważ zazwyczaj są one uzależnione od minimalnych kwot.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć mx49, co dokładnie chcesz zrobić z nieruchomością?
Wynająć czy zamieszkać w niej?

Napisany przez Hanomag

Ogólnie rzecz biorąc, mam obecnie na myśli dwie możliwości:
1.) Darowizna – obciążenie nieruchomości mającej – się (100.000 euro) [wraz z dostosowaniem testamentu w przypadku śmierci poniżej 10 lat]
2.) „Zwykły” zakup (bez opłaty skarbowej od nabycia, ponieważ sprzedaż ojciec-córka) z potrzebą finansowania w wysokości 100.000 euro
Która wersja wydaje się bardziej inteligentna (a przede wszystkim tańsza pod względem obciążenia odsetkami)?
Czy istnieją inne możliwości?

Nie widzę różnicy między obiema wersjami. Za każdym razem mamy czynny i zaczerpnięty sposób nabycia, który w przypadku finansowania jest interpretowany jako 50% kapitału własnego i skutkuje bardzo korzystnymi warunkami finansowania dla obu wersji.

Napisany przez mx49

Cześć mx49, co chcesz zrobić z tą nieruchomością?
Wynająć czy zamieszkać w niej?

Zamieszkać w niej

Napisany przez NaTwoim13
Edytuj: To pytanie powinno być w innym wątku

Napisany przez 6Bankkaufmann
Jeśli chcesz sam w nim mieszkać, oprocentowanie nie ma znaczenia. Bez względu na to, czy kupujesz czy otrzymujesz w darowiźnie. Przy pożyczce na 50% wartości nieruchomości otrzymasz bardzo korzystne warunki. Zalecamy jednak, aby oprócz oferty swojego banku, zasięgnąć jeszcze 2-3 inne propozycje warunków kredytu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata