Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Intel sprecyzował IV kwartał.

Napisany przez 2cybercrash
Podczas gdy branża chipów pozostaje silnie zmienna i czasami produkuje poprawione prognozy (np. Texas Instr., Nat. Semicond.), Intel wczoraj wyraził się powściągliwie. Ze względu na słabość kursu i niską wycenę poniżej PE 20, ponownie umieszczono pakiet na niższym poziomie. Przecież dzisiaj jest także czwarty hedgingowy sabat. Zawsze zdumiewa, jak precyzyjnie pewne amerykańskie giganty opracowują swoje prognozy i tym samym krótkoterminowo pomagają kursom w ich upadku? Oto komunikat: 06:33 Intel precyzuje prognozę sprzedaży na bieżący kwartał Nazwa Ostatnia Zmiana INTEL CORP 25.70 -0.45 (-1.72%) SANTA CLARA (AWP/dpa-AFX) - Intel precyzuje swoją prognozę sprzedaży na bieżący kwartał. Jak poinformował największy na świecie producent chipów w czwartek po zamknięciu giełd USA, górna i dolna granica dotychczasowego zakresu zostały zmienione o 0,2 miliarda dolarów amerykańskich. Dotychczas Intel zakładał sprzedaż w kwocie od 10,2 do 10,8 miliarda dolarów w czwartym kwartale. Teraz producent półprzewodników oczekuje sprzedaży między 10,4 a 10,6 miliarda dolarów. Analitycy niedawno spodziewali się średnio 10,606 miliarda dolarów sprzedaży. Intel prognozuje marżę brutto na poziomie 63 procent. Teraz przewiduje się odchylenie o jeden punkt procentowy w górę lub w dół. Firma Intel podkreśliła, że marża brutto będzie nieco wyższa od średniej tej różnicy. Wcześniej spodziewano się, że odchylenie wynosić będzie kilka punktów procentowych. Inwestycje w kapitały mają być poniżej średniej dotychczasowego zakresu 5,9 miliarda dolarów plus lub minus 200 milionów. hi/fat/ng

Napisany przez beta
Cześć Takiej formy nie znałem.... :idea: Dżingiel Intela może naprawdę denerwować w codziennej reklamie. Ten dobrze znany dźwięk określa Toshibę jako kokainę przemysłu komputerowego. Znalazłem tu interesujący artykuł: https://www.mac-essentials.de//mac/16356/ Od razu przychodzi mi na myśl DT.... który ma podobnie nachalny dźwięk... Pozdrowienia

Napisany przez Simona
Jeszcze kilka informacji na temat Intel’a: https://moneycab.presscab.com/de/templates/?a=11635&z=2 A propos, Micronas będzie również w Vegas w przyszłym tygodniu. (Tak na marginesie). Pozdrowienia, Simona

Napisany przez beta
Fajna nowa reklama 8) 8) https://www.apple.com/intel/ads/ Trochę musi być...:-) Jasne: Intel również chce skorzystać z pozytywnego wizerunku Apple...

Przebieg kursu Intela jest rzeczywiście kompletną katastrofą, musi chyba dokładnie odzwierciedlać rozwój opóźnionego DowJonesa z kompensacją w dolarach? Wskaźnik ceny do zysku (PE) ledwo wynosi 20. Płynie w gotówce, ale nic dla akcjonariuszy. Kurs dawno powinien przekroczyć 30 dolarów, wystarczy porównać przebieg kursu konkurenta AMD, którego PE przekracza 40! Tak wiele do sprawiedliwej wyceny! Nie pozbywać się akcji Intela.

Napisany przez ADMCI4
To również moje zdanie - podobna sytuacja jest w przypadku Cisco i Oracle. Czy ma to związek z żałosnymi lub zerowymi dywidendami? Zobacz, jak praktycznie bankrutujący GM i Ford nadal wypłacają dywidendę, aby zatrzymać swoją wartość rynkową. Lancelot

Napisany przez richard100
W sprawie Div .: Czy ma to związek z szacunkiem dla darczyńców? Dla mnie osobiście tak.! Pozdrowienia Rich

Również dzisiaj, 6 lutego, można zaobserwować piękne zjawisko spadków na amerykańskiej giełdzie w przypadku Intel. Ważne jest wiedzieć, jak efektywnie to działa. Dlatego należy dokonywać zakupów frakcyjnie. Tutaj będą łupy zdobyte ze stop lossów, ci którzy kupili Intela na kredyt lub trzymają deriwy, zostaną bezlitośnie wyciągnięci na ruszt. Moje ostrzeżenia prawie zawsze trafiają w sedno.

Napisany przez ADMCI4
Cześć Cybercrash, kupiłem ponownie po 20,90, zacząłem się już trochę martwić, czy ta inwestycja powinna się powoli zakończyć, czy może musimy się liczyć nawet z cenami na poziomie 18, co myślisz? Dzięki, bm

Cześć Cybercrash, Dzięki najpierw za wskazówkę. Sprzedałem moje ostatnie INTC w listopadzie 2001 roku i od tego czasu nie zwracałem na nie uwagi. Kurs zaczyna być już interesujący do zakupu. Będę śledzić dokładniej jego rozwój. Pozdrowienia, Rich

Napisany przez ADMCI4
Jeśli Intel znów zbliży się do poziomu około CHF 25, rozważę możliwość wejścia, wydają mi się zbyt mocno obalone, a wycena wygląda ok. Moim zdaniem kluczowe pytanie, które trzeba sobie zadać przed inwestycją w INTC, brzmi: Czy AMD nadal odnosi sukcesy? Obecnie czekam i obserwuję sytuację.

Powielanie i ważne wygłupianie się jest zawsze łatwe, co nie, Cupra? Zobaczmy zatem, co tak naprawdę ma ta Cupra na swojej liście obserwowanych, co sama widzi i zauważa. Czytamy i rejestrujemy. Jak dotąd nie ma żadnego własnego pomysłu, może się to jeszcze poprawi? Nie jest to złośliwe, ale napisane złośliwie.

Napisany przez ADMCI4
Okidoki drogi CC, ujawniam ci moją skrzynię ze skarbami, ponieważ jesteś mi tak sympatyczny. Jeśli czegoś nie zrozumiesz, daj znać, zrezygnowałem tym razem z wyjaśnień, chociaż obecnie obciążenie pracą nie jest tak duże jak dawniej: - Szwajcaria: Ciba Lindt&Sprüngli Zurych Swiss Life Valora - Niemcy: TUI E.ON Deutsche Telekom Balda - Ameryka: NEW/NFI/IMH (jeśli prognoza moderatora na zamkniętym forum trendów cię nie zniechęca) ConocoPhillips Frontline Cal Maine Foods NENG (tytuł do spekulacji!) A kilka funduszy z Ameryki Południowej/Chin/Rosji też nigdy nie zaszkodzi. A u ciebie jak?

Dobra selekcja i dość zróżnicowana, dziękuję za listę Cupra. Do moich ulubionych należy wymienić 50 do 100 tytułów, których tutaj nie wymieniam. Zawsze są to raczej małe pozycje na co najmniej 15% różnych poziomów cenowych. Osoby, które uważnie czytają forum, będą dobrze wiedzieć, które są moimi faworytami, kiedy zostały kupione i sprzedane, jest to dość dokładny zapis tego, co naprawdę robię. Nawet niepowodzenia są udokumentowane. Nasza platforma oferuje ogromną zaletę: bardzo szybką komunikację i możliwość szybkiej reakcji na sytuację.

Napisany przez ADMCI4
Cybercrash, jestem zadowolony, że moja reputacja wzrosła przynajmniej do minus 10. Wiem już o tym, śledzę sytuację tutaj od około 2-3 miesięcy i chciałem teraz także coś zwrócić, mam na myśli im więcej solidnych opinii, tym lepiej. Chciałbym mieć również 50-100 pozycji, ale niestety nie mam wystarczającej płynności :? Mam nadzieję, że za 10 lat poziom na rynkach akcji będzie nadal interesujący, aby moje większe oszczędności (mam nadzieję) mogły gdzieś się ulokować Zobaczymy, jak będzie się rozwijać Intel, ale osobiście podoba mi się ta firma. Zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie.

Napisany przez beta
Cupra pisze: Trzeba się zastanowić nad podstawowym pytaniem przed inwestycją w INTC: Czy AMD nadal zyskuje przewagę?
Chociaż sam nie biorę w tym udziału, ponieważ zaczynają mnie wkurzać giganci technologiczni, to jednak przy wartościach chipów decydujące znaczenie mają długoterminowe nakłady na badania, które są kluczowe i ogromnie ważne. W tym przypadku Intel prawdopodobnie będzie generować więcej wartości w dłuższej perspektywie niż AMD. Pozdrowienia

Napisany przez ADMCI4
No cóż, muszę się już przygotować na dłuższy okres suszy, tak mi się wydaje. Dziś wydawało mi się, że mogłoby dojść do pierwszego wzrostu - ale nic z tego. Tak więc jak dotąd czuję się głupawo trzymając swoje 10800 papierek Intela, bo sądzę, że to może potrwać. Zgadzacie się ze mną? Miłego wieczoru. bm

Napisany przez Mustang98
Trzymam też Intela od około tygodnia, kupiłem za 27. Ale to tylko mały kawałek, obecnie trzymam 7 tytułów, głównie z NYSE. Marzę tylko o takim kawałku jak ty, tak, każdy zaczyna od małych kroków.

Napisany przez ADMCI4
Mustang, to zaczyna się od małych rzeczy, ale czy nie płacisz prowizji? Na przykład, mając siedem tytułów, zapłaciłbyś 10 franków prowizji za zakup i 10 za sprzedaż w Swissquote, czyli musiałbyś uzyskać zysk co najmniej 30 franków tylko po to, aby je pokryć. Czy coś źle rozumiem? @benchmark, naprawdę tyle? Mam nadzieję, że 10 800 nie stanowią więcej niż 5% Twojego portfela, bo w przeciwnym razie trzeba mieć odwagę...

Napisany przez Mustang98
To jest zupełnie zgodne :idea: Jestem w Raiffeisenbank, trochę przeszkadza mi polityka dotycząca prowizji. Jeśli kupisz 10 kilo Ge, to płacę prowizję, opłatę od obrotu, opłatę giełdową wraz z dodatkową opłatą :shock: i wychodzi to w sumie 67 franków. Na zagranicznych giełdach dochodzą jeszcze obce opłaty :cry: Zawsze wygrywają banki :twisted:

Napisany przez ADMCI4
no dobrze, ale... .... na pewno miałeś też trochę cs i ubs w depozycie, dlatego zyski zostały odzyskane .... nie chodziło o to, żeby grać na giełdzie w Raiffeisen, czy mają specjalne dobre oferty? Moim zdaniem w Raiffeisen mają pasywne fundusze i kredyty hipoteczne. Nie polecam nikomu kupowania akcji za mniej niż 500 franków... chyba że są to akcje spekulacyjne.

Napisany przez Mustang98
Tak, trzymamy naszą hipotekę tam. Nie jestem typem tradera, trzymam akcje relatywnie długo. Dobrze, gdy potrzebuję pieniędzy i nie mam gotówki, sprzedaję. Trzymam już NOVN od roku, BP od 2 lat, po sprzedaży zazwyczaj muszę (najczęściej :lol: ) patrzeć, jak dalej rośnie ops:. Gold Fields skorzystałem z dźwigni. sprzedałem za 22.--, myślałem, że to koniec, a gdzie jesteśmy teraz? Ale niezależnie od tego, cieszmy się dobrym zdrowiem.

Napisany przez beta
Przepraszam, nie chcę się czepiać, ale proponuję omówienie tego w sekcji Inne posty. W przeciwnym razie może szybko stać się bardzo niejasne... to wątek dotyczący Intel :wink: Pozdrowienia

Napisany przez ADMCI4
Czym dzisiaj znowu jest Intel, czy ktoś coś wie?

Napisany przez ADMCI4
Właśnie zauważyłem, że KZ zostało obniżone z 29 $ na 21 $... przy wskaźniku KGV wynoszącym 15! To trzeba mi ktoś wytłumaczyć.

Napisany przez beat
benchmark pisze: co się dzieje dzisiaj z Intelem, czy ktoś coś wie?
Dobra wiadomość jest taka, że Dell nie planuje na razie montażu procesorów AMD. Zła wiadomość polega na tym, że Dell zanotował słaby kwartał, co również odbija się na Intelu jako dostawcy. Wysoki kurs USD powstrzymuje mnie przed wejściem.

Napisany przez beta
Dell obniżył dzisiaj prognozy co dotyczy zarówno użytkowników PC, jak i dostawców. Perspektywy Della okazały się rozczarowujące. Ani Intel, ani AMD nie są z tego zadowoleni. Pozdrowienia ------------ Telepatia? :shock:

To są świetne wyjaśnienia i uzasadnienia, wszystko w porządku. Dla mnie to standardowe rozbijanie pochodnych, ponieważ dziś jest mały termin opcji. Po prostu zachowaj spokój, kamień węgielny wytrzyma te ciosy.

Napisany przez ADMCI4
Dzisiaj RBC Capital Markets obniżyło swoje krótkoterminowe cele cenowe z $29 do $21. Nie jestem przekonany przez ich wyjaśnienie, ale rynek reaguje mimo wszystko. To pokazuje siłę nawet mało kompetentnych analityków. Oto fragment ich raportu z 18 stycznia 2006 roku, kiedy jeszcze nie obniżyli swojego celu cenowego. The Correction is Here! Apjit Walia, Analityk (212) 428-6406 apjit.walia@rbccm.com Jas Rashid, Analityk Stowarzyszony (212) 428-6419 jas.rashid@rbccm.com Near-term Correction or Carnage?: Po byciu byczo nastawionym do sektora od października 2005 roku, wczoraj stanęliśmy negatywnie wobec półprzewodników z naszymi oczekiwaniami, że obojętne prognozy sektorowych liderów Intel i Texas Instruments mogą wywołać krótkoterminową korektę w sektorze. Nadal zalecamy inwestorom zyski na rajdzie półprzewodników, który obserwujemy od kilku ostatnich miesięcy. Wierzymy, że ta wyprzedaż w końcu zapewni dobry punkt wejścia dla inwestorów długoterminowych, ponieważ oczekujemy, że półprzewodniki powrócą w ciągu najbliższych kilku miesięcy dzięki solidnemu makrośrodowisku. Ale najpierw musimy przejść przez krótkoterminowe spustoszenia. Lancelot

Napisany przez ADMCI4
Jakie jest waszym zdaniem sprawiedliwe ocenienie Intela na obecnym poziomie? Pozdrowienia bm

Napisany przez ADMCI4
Ocena Fair? Również nie wiem, ale przy kursie $28 mielibyśmy P/E wynoszące 20. To powinno być osiągalne jako średnioterminowy cel. Dziś zarejestrowałem w każdym razie mniejszą transzę po cenie $20.64. Pozdrowienia, Simon

Napisany przez beta
simon pisze: Słuszna ocena? Sama nie wiem, ale przy kursie $28 mielibyśmy P/E na poziomie 20. To powinno być osiągalne jako średnioterminowy cel. Dzisiaj wprowadziłem więc mniejszą transzę po cenie $20.64. Pozdrowienia, Simon
Gratulacje, to było niemal minimum sprzedaży dla dnia 8) Ja jeszcze nie mam odwagi. Nie kupię przed osiągnięciem mojej psychicznej granicy na poziomie $18. Oczywiście, mam nadzieję, że ta kwota nigdy nie zostanie osiągnięta. Słuszna ocena? Również nie mam pojęcia. Obecnie P/E około 15 ?? wow, kuszące.... Miłego weekendu

Napisany przez ADMCI4
Jak oceniacie długoterminowe perspektywy Intela? Posiadam jeszcze Euwax Calls grudzień 06 (EP 0,28 EUR). Życzę miłego weekendu.

Szanowny Panie Schmocker, ta platforma służy wyłącznie do dyskusji na temat akcji, dlatego jeśli ktoś uważa się za bardzo mądrego i chce zajmować się opcjami na podstawie analizy fundamentalnej na tej platformie, to jest to jego własna decyzja i ponosi za nią pełną odpowiedzialność. Ten, kto tak spektakularnie się przewraca, nie ma nawet mojego współczucia. Tutaj była mowa wyłącznie o frakcyjnym zakupie akcji z otwartym horyzontem czasowym (technika analizy wykresów wiele mówi!) i nigdy nie było mowy o zakupie opcji. Jeśli nadal naiwni spekulanci opcji będą się tu pojawiać, złożę wniosek do dostawcy platformy o otwarcie odpowiedniej sekcji, na przykład w nowej sekcji czatu, którą właściwie nie potrzebuję, w formie zakątka dla spekulantów opcji.

Napisany przez ADMCI4
Zasady savoir-vivreu na forum Mała lista ważnych zasad, które każdy powinien przestrzegać na forum: Możesz zadawać pytania, uczestniczyć w dyskusjach i wiele więcej. Nikt nie musi się tutaj ukrywać, bo czegoś nie wie. Nikt nie będzie wyśmiany ani zażenowany przez głupie zaczepki. Niemniej jednak od czasu do czasu konieczne są wskazówki, aby prowadzić owieczki (czyli was, użytkowników) z powrotem na właściwą drogę. Przede wszystkim jednak traktuj innych tak, jak chciałbyś być traktowany. Z nocnymi pozdrowieniami hschmocker

Szanowny Panie Schmocker, zasady forum są mi i innym doskonale znane. Ta platforma była, jest i prawdopodobnie nadal będzie platformą, której głównym celem jest inwestowanie z myślą o wartości oraz realizowanie stosunkowo bezpiecznych transakcji w obecnie bardzo ryzykownych rynkach kontrolowanych przez hedgerów. Ta strategia wyraźnie wyklucza handel ryzykownymi opcjami, które są zwolnione z podatku! Dlatego chciałbym, aby to było jasne tutaj, dziś i na zawsze, zarówno z zasadami forum, jak i bez nich. Życzę Panu Schmockerowi oraz wszystkim naiwnym sympatykom miłego weekendu i zdrowego snu.

Napisany przez ADMCI4
Na froncie brokerskim Intel spadł po obniżeniu przez ThinkEquity Partners z rekomendacji akumuluj do sprzedaj i zmniejszeniu ceny docelowej z 26 do 16 dolarów. Broker uważa, że Intel rozbudowuje zapasy, traci udziały - szczególnie w serwerach - i prawdopodobnie będzie negatywnie wpływać na niego obniżka cen, którą prawdopodobnie podejmie w celu zachowania udziałów w rynku. To znowu nie jest dobry dzień dla akcjonariuszy Intela. Być może akcje niedługo będą kosztować 5$, kto wie - te spadki akcji są teraz zbyt śmieszne! Akcje spadają przed sesją giełdową. BM

Wreszcie zaczynają się obniżki cen w szaleńczych kursach i stosunku PE=14, Intel jest teraz najtańszym na rynku akcją z czołówki i dinosaurusem indeksowym, na którego można trafić. Zniżka na akcje Intela potrwa jeszcze przez wiele lat, dopiero gdy ostatnia akcja Intela wraz ze stop-loss wpadnie na rynek, a ostatnia impreza grillowa związkowa z instrumentami pochodnymi zostanie odwołana, wtedy sytuacja może się odwrócić, co może potrwać. Powoli, ale celnie! Atak jest szeroki, Dell także traci na wartości przy stosunku PE=20, a także inne liderujące firmy branżowe.

Napisany przez Dany1
cybercrash pisze: Wreszcie zaczynają się obniżki w przypadku kursów dryfujących i PE=14, Intel jest teraz najtańszym wysokobieżnym i dinozaurem indeksowym wartym uwagi. Cały ten bajzel wokół spadków wartości Intel będzie trwał przez kilka kolejnych lat, dopiero gdy ostatnia akcja Intel z zatrzymaniem na rynku poleci w przestworza i odbędzie się ostatnia impreza grillowa związana z deriwatami, wtedy się to odwróci, ale może to potrwać. Spiesz się powoli! Atak jest szeroki, ponieważ spada również Dell przy PE=20 oraz inni liderzy branży.
Cześć Cybercrash A czy nie ma tam oporu w okolicach 19,90 $? Być może jest on wystarczająco duży? Czy warto się spieszyć czy też lepiej poczekać, aby się zarejestrować? Być może jutro warto kupić w frankach szwajcarskich?

Napisany przez ManfredBali
Wczoraj dokonałem zakupu dodatkowych akcji DELL po cenie 29,55, aby obniżyć cenę emisyjną (obecnie 31,61). Czy wszystkie złe wieści zostały już uwzględnione w cenie? Mam nadzieję, że nie wyrzuciłem dobrych pieniędzy za złe. Określiłem cel na około 33,50? Po rozstaniu się z MSFT, SONY i IBM, mam już dość DELL-a. HP byłoby lepszym rozwiązaniem, no cóż :cry: **** Verizon (obecnie 33,99) trochę się poprawił, choć wczoraj znowu odnotował spadek o 1%. Sprzedam część za 34,50, mam nadzieję, że niedługo. **** Wczoraj zakupiłem także akcje Pentair (PNR) po cenie 38,75. Biznes wodny zawsze się przyda. Raczej tanio, ponieważ analitycy oczekują więcej? Analitycy są raczej wstrzymujący. https://finance.yahoo.com/q/ta?s=PNR&t=1y&l=on&z=m&q=l&p=m50,m200&a=&c=

Napisany przez beta
ManfredBali pisze: Po pożegnaniu się z MSFT, SONY i IBM, mam już dosyć także z DELL. HP byłaby lepszym rozwiązaniem, no cóż :cry:
Cześć Manfredzie To wszystko są wartościowe marki, nie ma wątpliwości. Osobiście dla mnie zbyt ciężkie. Unikam coraz bardziej takich flagowych produktów. Z pewnością są to produkty najwyższej jakości i posiadające dużą penetrację na rynku, ale trzeba się napracować, żeby je zdobyć. Dell vs HP, Microsoft vs. Sony, Google vs. Yahoo, Intel vs. AMD, itd.... tu nie rozdaje się żadnych prezentów. Ale są też Azjaci: ..............................................SAN JOSE, Calif., 23 lutego 2006 r. (AP Online via COMTEX) -- Zwiększając konkurencję w branży komputerowej, Lenovo Group Ltd., trzeci co do wielkości producent komputerów na świecie, wprowadza swoje pierwsze komputery marki Lenovo do sprzedaży poza swoim macierzystym rynkiem w Chinach. Nowe produkty - niskobudżetowe komputery stacjonarne i przenośne skierowane do małych firm i konsumentów - będą oznaczać pierwszy krok marki Lenovo poza Chiny od momentu zakończenia zakupu przez nią kłopotliwego biznesu komputerowego IBM Corp. w maju 2005 roku. Produkty zostaną zaprezentowane na konferencjach prasowych w czwartek w 10 miastach na całym świecie, w tym w Nowym Jorku, Paryżu i Turynie we Włoszech, gdzie Lenovo był głównym sponsorem Igrzysk Olimpijskich wspierającym tym swoją markę poza Chinami. To nasze coming-out party: Igrzyska Olimpijskie wypromowały nas na całym świecie, a te produkty będą wprowadzone pod tą marką, powiedział Jeff Dudash, rzecznik prasowy Lenovo. Dzięki swojej nowej serii komputerów 3000, Lenovo dokładnie próbuje powrócić do tych samych rynków docelowych, z których IBM wcześniej zrezygnowało, aby skoncentrować się na sprzedaży produktów ThinkPad w bardziej zyskownym sektorze korporacyjnym. Będą dwie linie komputerów stacjonarnych, zaczynające się od $350, podczas gdy nowa linia laptopów zacznie się od $599. Produkty będą dostępne od razu na stronie internetowej Lenovo i poprzez jego partnerów biznesowych. Dudash odmówił ich identyfikacji, ale analitycy sugerują, że będą to prawdopodobnie detaliści. Jeśli Lenovo osiągnie sukces w tak znaczącej ekspansji, mógłby naprawdę stać się marką znaną na całym świecie, tak jak IBM, powiedział analityk Rob Enderle z The Enderle Group. To niesamowicie ważny krok dla chińskiej firmy, powiedział Enderle. Ale jeśli chcesz stać się kimś więcej, być następnym IBM-em, musisz być rozpoznawalny na całym świecie i wrócić przed konsumentów oraz do sprzedaży detalicznej. Notebooki z serii C firmy Lenovo będą srebrne - nie w tradycyjnym czarnym kolorze IBM - ważyć 6,2 funta i posiadać wbudowane WiFi, czytnik kart 3 w 1 i inne funkcje multimedialne. Odchodząc od polegania IBMa na chipach Intel Corp., komputery stacjonarne Lenovo będą oferować chipy zarówno od Intela, jak i Advanced Micro Devices Inc. Dzięki swojemu nabyciu IBMa, Lenovo w zeszłym roku awansował na trzecie miejsce po Dell Inc. na pierwszym i Hewlett-Packard Co. na drugim miejscu pod względem udziału w światowym rynku PC, według firmy badawczej IDC. W czwartym kwartale 2005 roku Lenovo miał udział w rynku wynoszący 7,2 procenta, w porównaniu do 17,2 procent dla Della i 15,7 procent dla HP, według IDC. ................................................. Trzeba się przygotować, to woła wręcz o konsolidację. Piłka jest trzymana nisko (czy tak się mówi, nieprawdaż?!) Wolę wziąć banany. Pozdrowienia

Dzisiaj opublikowałem małą porcję INTC po 26,45 sfr. Jeśli coś pójdzie nie tak, będzie winny Cybercrash... :lol: Nie, żartuję, po opublikowaniu przez Cybercrash przyjrzałem się bliżej temu tytułowi. Z odrobiną cierpliwości i wytrwałości będziemy ponownie widzieć wyższe kursy. Co prawda możliwe są jeszcze niższe kursy, ale kto to wie. Pozdrowienia, Rich

Zawsze jestem trochę winny za wskazówki, czy idą szybko czy też wolno. Zazwyczaj mówię tylko o inwestycjach akcyjnych, gdzie horyzont czasowy może być dowolny. Moje wskazówki nigdy nie dotyczą bardzo mądrych graczy na opcjach. Ryzyko strat dla akcjonariuszy na obecnym poziomie jest prawie równoważne zeru?Obok: przebieg kursu Nestle przed i po stabilnych wynikach prawie dokładnie się potwierdził! Mała lekcja dla naiwnych graczy na opcjach!Jutro przyjdzie jeszcze większa perła, co do reakcji kursu po opublikowaniu wyników. Kandydat nazywa się Synthes-Stratec, już długo przeze mnie obdarzany wyższymi celami kursowymi, w kolejnych poziomach zanurzeń. To właściwie nie należy do Intelu, ale do doświadczenia.

Napisany przez ADMCI4
Ja szczerze mówiąc też uważam, że jest to inwestycja praktycznie bez ryzyka. W tej chwili Intel nie ma zbyt gorących produktów na rynku desktopów i serwerów ze swoją architekturą Pentium 4 i Xeon (Netburst). Jednakże Intel posiada bardzo dobre procesory mobilne (Pentium M oraz Core Solo/Duo), a dzięki Itaniumowi w segmencie serwerów przegrywa pewnie sporo pieniędzy. Pomimo tych luksusowych problemów, Intel zarobił bardzo dobrze w ciągu ostatnich 2 lat. Spodziewa się jednak ulepszeń w ofercie produktów na drugą połowę roku, które zdecydowanie wyróżnią się od obecnie oferowanych oraz wywierzą presję na konkurencję (głównie AMD): - nowa architektura zastępująca Netburst i efektywniej pracująca - procesory x86 z czterema rdzeniami (początek 2007) - produkcja już w 65nm, podczas gdy AMD do jesieni na 90nm - na początek 2007 roku oczekiwane są pierwsze produkty w 45nm --> prawdopodobnie z czterema rdzeniami - procesory Itanium II z 2 rdzeniami Jedynym problematycznym obszarem wydaje się być Itanium: od czasu początku jego rozwoju na początku lat 90. Intel wydał miliardy dolarów i znacznie odstaje nawet od najbardziej konserwatywnych prognoz sprzedaży. Nie można jednak zakończyć tego produktu, gdyż partner rozwoju, Hewlett-Packard, buduje na nim swoje systemy dla przedsiębiorstw i przeprowadził na nim portowanie dwóch systemów operacyjnych: HP-UX i OpenVMS. To mogłoby być jednak zaletą; jeśli Itanium zawiedzie, klienci korporacyjni HP mogą masowo przenieść się do IBM i Sun. Dlatego na pewno podejmą wszelkie działania, aby ten produkt odniósł sukces. Zobacz również: Ale jak już powiedziałem, ogólnie rzecz biorąc, ja również widzę tę sprawę bardzo pozytywnie i wczoraj prawie znów kupiłem pakiet...

Dzisiaj, 28 lutego Intel reaguje bardzo silnie na bardzo słabym rynku amerykańskim po raz pierwszy od wielu tygodni. Poziom 20$ na razie nie został przełamany. Wygląda na to, że tworzy się baza, ale nie wolno zapominać o poziomie 18$. Inteliści zawsze doprowadzają kurs tam, gdzie chcą, nawet jeśli to potrwa?

Napisany przez beta
Jak już wspomniano, obecnie to nie moja sprawa. Niemniej jednak tytuł musi pozostać pod obserwacją.... Obowiązkowy dla każdego, czy jest zainwestowany czy nie. W końcu Intel to jeden z wielkich przewodników gospodarczych.... Ważne jest, żeby 20$ po raz pierwszy nie zostały przekroczone. Zgadzam się z tym Cybercrachem. Oto krótka relacja z BW, która ponownie rzuca Intel w nieco lepszym świetle.... Pozdrowienia PS: Gdzie jest Intel, tam jest także ożywienie.....Wietnam..... ------------------------------ Intel: Dzień dobry, Wietnam Inwestycja w zakład do testowania i montażu chipów sprawiła, że urzędnicy ogłosili nadejście nowej ery. Czy to narodziny kolejnego Azjatyckiego Tygrysa? Trudno jest winić Wietnamczyków za wczesne ujawnienie wiadomości. To nie zdarza się codziennie, że kraj znany z eksportu ryżu i butów Nike (NKE) przyciąga takiego ciężkiego gracza jak Intel (INTC). Chociaż mieli zachować milczenie do czasu przyjazdu do Wietnamu przewodniczącego Intela, Craiga Barretta, aby ogłosić to 28 lutego, przeciekły informacje, że Intel otrzymał licencję inwestycyjną o wartości do 605 milionów dolarów na budowę zakładu do testowania i montażu półprzewodników w Ho Chi Minh City. Faktycznie, liczba, którą Intel ma ogłosić dzisiaj, jest mniej więcej połową tego. Faktyczna początkowa inwestycja wyniesie zaledwie 300 milionów dolarów, co i tak jest ogromną kwotą dla kraju takiego jak Wietnam. Zakład do testowania i montażu będzie zlokalizowany w Saigon High Tech Park i zatrudni do 1200 osób do czasu zakończenia budowy w drugiej połowie 2007 roku. Ta umowa stanowi ogromne uznanie potencjału Wietnamu. Chwalimy postępy, jakie kraj poczynił w rozbudowie infrastruktury technologicznej i wsparciu programów edukacyjnych w celu rozwijania umiejętności miejscowej siły roboczej - powiedział Barrett w oświadczeniu prasowym. WARTOŚĆ PR. Różnica między liczbą Intela a rządami wietnamskimi wynika z sposobu, w jaki zazwyczaj są licencjonowane inwestycje zagraniczne. Wietnamczycy postanowili ujawnić maksymalną możliwą kwotę inwestycji określoną w licencji Intela, choć może to obejmować kilka faz inwestycji przez wiele lat. Liczba Intela odnosi się tylko do początkowej inwestycji. W każdym razie ta umowa prawdopodobnie była jednym z najgorzej strzeżonych tajemnic Wietnamu. Wietnam chciał uzyskać jak najwięcej wartości public relations z tej informacji i zrobił wszystko, aby wydarzenie było jak najbardziej na wysokim poziomie. Dlatego urzędnicy postanowili zorganizować to w Pałacu Zjednoczenia, zapewne najbardziej historycznym miejscu w południowym Wietnamie. Wicepremier Nguyen Tan Dung przyleciał na to wydarzenie z Hanoi, aby osobiście wręczyć licencję inwestycyjną Barrettowi. Wietnam stara się zainicjować sektor technologii informacyjnych od 2000 roku, kiedy to rząd uznał go za kluczowy filar swojej strategii rozwoju. Przyciągnięcie inwestycji od Intela wyraźne pokaże innym inwestorom zagranicznym, że Wietnam posiada potencjał do awansu na wyższy szczebel wartości dodanej. Pierwszy krok. Kolejnym amerykańskim inwestorem wyrażającym optymizm co do przyszłości Wietnamu jest IDG, który utworzył fundusz o wartości 100 milionów dolarów przeznaczony na inwestycje w start-upy z branży technologii informacyjnych w Wietnamie. To bardzo ważny pierwszy krok dla Wietnamu, aby znalazł się na etapie, na którym może przyciągnąć giganta technologicznego światowej klasy, dokonującego znaczącej inwestycji - mówi Henry Nguyen, który zarządza IDG Ventures Vietnam. Może to być na niższym szczeblu łańcucha wartości w kontekście Intela, ale dla Wietnamu to ogromne wydarzenie. To, że Intel zdecydował się zbudować nową lokalizację na gruntach wietnamskich, kiedy mógł łatwo rozbudować swoje operacje w Szanghaju, Chengdu, Filipinach lub Malezji, mówi wiele o konkurencyjności i potencjale Wietnamu. Minimalne płace w przedsiębiorstwach z inwestycjami zagranicznymi wynoszą około 55 dolarów miesięcznie w Ho Chi Minh City, podczas gdy w Szanghaju jest prawie trzykrotnie więcej, a w Malezji jeszcze więcej. To ogromna oszczędność w procesach pracochłonnych związanych z testowaniem i montażem półprzewodników. WYZWANIE SZKOLENIOWE. Jednak nie każdy jest przekonany o słuszności tej decyzji. Teraz się zastanawiam - mówi Philip Koh, dyrektor ds. badań nad półprzewodnikami w Gartner Dataquest w Singapurze. Zazwyczaj pierwsi przychodzą producenci oryginalnego sprzętu, a potem producenci chipów pojawiają się, aby wspierać swoich klientów. Ale producenci oryginalnego sprzętu jeszcze tu nie są. Z perspektywy półprzewodników to nie brzmi zbyt logicznie - tłumaczy. Podobnie jak w innych miejscach, Intel Wietnam będzie importować chipy produkowane w swoich zakładach wytwarzających pastylki krzemowe w Irlandii, Izraelu i USA. Biorąc pod uwagę, że w całym kraju o 82 milionach ludzi jest zaledwie około 1,5 miliona komputerów, inwestycja Intela jest oczywiście skierowana na eksport, co ma sens, biorąc pod uwagę, że Wietnam prawdopodobnie przystąpi do Światowej Organizacji Handlu już w tym roku. Intel ma sporo pracy związanej ze szkoleniem lokalnych pracowników. Choć pracownicy kraju mają silne podstawowe umiejętności matematyczne i przyrodnicze, praktycznie nie ma doświadczonych inżynierów półprzewodników i początkowo Intel będzie musiał polegać na pomocy zagranicznej. Kierownik Intel Vietnam Than Trong Phuc mówi, że już otrzymał e-maile od Wietnamczyków pracujących za granicą w Intelu, którzy chcą wrócić do kraju. Sam Phuc wrócił do Wietnamu z Intelem w 2000 roku, po tym jak opuścił kraj jako uchodźca w 1975 roku. NISKA PRZEPUSTOWOŚĆ. Mimo że kraj zmienił się od tamtego czasu, daleko mu jeszcze do cyfrowej ekonomii. IDC szacuje, że komputery mają dostęp do mniej niż 2% potencjalnych użytkowników, a kraj jest podłączony do Internetu od mniej niż 10 lat. Przewiduje się, że do połowy tego roku będziemy mieć około 10 milionów użytkowników Internetu - z czego większość to młodzież poszukująca informacji, przeglądająca z kawiarni internetowych. W ciągu ostatnich dwóch lat rozrywka komputerowa przetrzymuje tych użytkowników przez wiele godzin. Vinagame, dostawca gier online, w którym IDG Ventures Vietnam ma udziały, ma ponad 2 miliony zarejestrowanych użytkowników, mówi Nguyen. Faktycznie, penetracja Internetu jest ograniczona głównie przez koszty. Przy dochodzie narodowym brutto wynoszącym zaledwie 620 dolarów rocznie, dostępność stanowi duży problem dla rozwoju komputerów osobistych w Wietnamie. Większość maszyn w użyciu to zwykłe komputery stacjonarne o koszcie w przedziale między 250 a 500 dolarów. W 2005 roku sprzedano 339 000 komputerów w kraju, co stanowi wzrost o 8% w porównaniu z rokiem poprzednim, i ponad dwukrotnie więcej niż 162 000 jednostek sprzedanych w 2001 roku, według IDC. ROZSZERZANIE. Jednak Intel z zadowoleniem obserwuje, że sprzedaż laptopów zaczyna teraz wzrastać, szczególnie w Ho Chi Minh City, gdzie PKB per capita jest ponad dwukrotnie wyższe od średniej krajowej. W zeszłym roku, a zwłaszcza w tym roku, widzimy szybki wzrost sprzedaży laptopów - mówi Phuc. Na koniec 2006 roku, uważamy, że sięgnie 15% rynku, podwajając się z 7%. Wszystkie laptopy sprzedawane w Wietnamie to importowane zagraniczne marki, takie jak Hewlett-Packard (HPQ), Lenovo (LNVGF) i Dell (DELL). Ale Intel poszerzając działanie poza mikroprocesory i wchodząc w branże elektroniki użytkowej, ochrony zdrowia i komunikacji bezprzewodowej, Wietnam może mieć dużo większy potencjał niż sugeruje penetracja komputerów osobistych. Phuc zauważa, że strefy WiFi pojawiają się w kawiarniach i hotelach w Hanoi i Ho Chi Minh City, a na początku tego roku Wietnam ogłosił, że przyznaje licencje na Wi-Max trzem lokalnym dostawcom usług, którzy powinni uruchomić usługi testowe w tym roku. Być może następnym razem, gdy urzędnicy rządowi zdecydują się ujawnić dużą korporacyjną wiadomość, Wietnamczycy będą mogli przeczytać o niej na urządzeniach przenośnych.

Intel obniżył prognozę sprzedaży dzisiaj, 3 marca 2006 roku, co oznacza, że próg 20$ można teraz pożegnać. Przeciągające się gierki Hatchera dzieją się, jak się obawiano, tymczasowo brak wzrostu nawet przy niesprzyjającej ocenie. W przeciwieństwie do AMD, który ma wskaźnik P/E daleko powyżej 100 i kurs 40$ zmierzający w kierunku historycznego szczytu, notujący znaczną wartość dodaną. Meldung Intel: 15:16 Intel redukuje prognozy sprzedaży na pierwszy kwartał Name Letzter Veränderung INTEL CORP 20.49 0 (0%) SANTA CLARA (AWP International) - Największy na świecie producent mikroprocesorów, Intel, obniżył prognozę sprzedaży na pierwszy kwartał. Zamiast zakładanego przychodu między 9,1 a 9,7 miliarda dolarów, teraz zakłada się przychód między 8,7 a 9,1 miliarda dolarów, poinformował Intel w piątek w Santa Clara. Spadek sprzedaży odbije się także na marży zysku brutto. Powodem są malejące zapotrzebowanie oraz utrata udziałów w rynku. Przed otwarciem giełdy akcje spadły o 1,5 procent do 20,18 dolara. FX/fn/cs

cybercrash pisze:Intel obniżył prognozy przychodów dzisiaj, 3 marca 2006 r., więc możliwe jest pożegnanie się z poziomem 20$. Standardowe sztuczki Hatchera idą tak jak się obawialiśmy, na razie nie ma wzrostu nawet przy niewłaściwej wycenie. W przeciwieństwie do AMD, którego wskaźnik PE jest znacznie powyżej 100, a kurs wynosi 40$ zmierza w kierunku historycznego szczytu i już zyskuje. Mam nadzieję, że się nie mylisz... Na razie trzymają się jeszcze... Hatcher nadal w kawie...? Pozdrawiam, Rich

Napisany przez ADMCI4
Niesamowite jest to, że pomimo tego obrotu AMD spada, a Intel prawie odrobił straty. Intel zamierza rozpocząć program odkupu akcji o wartości 21 miliardów dolarów i już to zainicjował. Ktoś powinien mi wytłumaczyć wczorajszy przebieg kursu, zazwyczaj ostrzeganie o spadku sprzedaży w USA jest karane.

Napisany przez Dany1
benchmark pisze: wolumen, AMD wzrosło a Intel praktycznie odrobił straty. Intel rozpocznie program skupu akcji o wartości 21 mld USD i już się za to zabrał. Ktoś może mi wytłumaczyć wczorajszy przebieg kursu, zazwyczaj ostrzeżenia o spadku obrotów w USA są karane.
Cena spadła o 25% w ciągu ostatnich 3 miesięcy, więc chyba już wszystko w niej zawarte... trzymam swoje akcje w frankach szwajcarskich, kupione za 26.45. Mam czas i cierpliwość... teraz Intel dostarcza do MAC-a, jestem hojny.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata