Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Inwestycja kapitałowa - Dom lub mieszkanie oraz pytania dotyczące finansowania.

Napisany przez Mona64
Cześć wszystkim.
Rozważałem zakup małego mieszkania w celach inwestycyjnych. Przeglądałem różne mieszkania i zainteresowałem się jednym, które znajduje się w miejscu o bardzo dobrej możliwości wynajęcia (obecność uniwersytetu oraz centrum badawczego, do którego często przyjeżdżają ludzie poszukujący mieszkań). Jednakże jestem nowicjuszem i z pewnością jeszcze dość niedoświadczony.
W związku z tym rozmawiałem na ten temat z bankiem. Moje warunki finansowe zostały zaakceptowane. Niemniej jednak nie dostałem kredytu na to mieszkanie, ani od banku (ani od innych banków, do których mają dostęp), ponieważ mieszkanie było zbyt małe (35 mkw) i mimo dobrej możliwości wynajęcia, zbyt wiele mieszkań było w kompleksie, w którym się znajdowało (dwupiętrowy budynek z około 150 małymi mieszkaniami). Jest to dzielnica zamożna, gdzie zazwyczaj mieszkają studenci i pracownicy naukowi. Przedstawiciel banku zwrócił moją uwagę również na to, że przy tak dużej liczbie mieszkań, mogę zostać szybko przegłosowany podczas zgromadzeń, jeśli na przykład trzeba byłoby podjąć decyzję o remontach. Zapytałem także o to agenta nieruchomości, który powiedział mi, że obecnie składki na zasoby wynoszą 500 euro rocznie i w ciągu ostatnich lat przeprowadzono rozległe prace remontowe, takie jak wymiana ogrzewania, dachu i izolacji.
Cena tego mieszkania wynosiła około 50 000 euro z opłatami dodatkowymi. Zamiast tego zaproponowano mi skorzystanie z doradztwa w celu znalezienia alternatywnej formy inwestycji.
Teraz naprawdę nie wiem, co zrobić. Czy ten dobry pracownik banku próbuje mi coś wcisnąć? Czy ma rację, że generalnie mieszkanie nie jest dobrym pomysłem, czy to tylko w tej konkretnej sytuacji? Nie wiem także, czy mały Dom byłby lepszym pomysłem.
Czy macie jakieś sugestie i pomysły w tej sprawie?
Dziękuję.

Re: Inwestycja kapitałowa - Dom lub mieszkanie oraz pytania dotyczące finansowania.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Mona64, poza powierzchnią mieszkalną ważne są także zasoby majątkowe i dochody. Zalożmy, że te dane pasują, ale ze względów biznesowych wielu banków niestety finansuje mieszkania dopiero od 40m² lub 45m². Dlatego przy 35m² mogą pojawić się trudności z realizacją. Miałem podobną sytuację w Konstanz w zeszłym roku. Niemniej jednak istnieje kilku partnerów bankowych, którzy finansują nawet przy 35m². Decyduje wiele czynników, w tym majątek, dochody, itp.

Napisany przez BenniG
Szukasz inwestycji kapitałowej, ale chcesz pożyczyć kapitał, który chcesz zainwestować?
Ile kapitału masz osobiście i jak wiele ma kosztować mieszkanie?

Napisany przez NaTwoim13
@Bankkaufmann
zdolność kredytowa pasuje, jak twierdzi. Jedyną odpowiedzią - jeśli faktycznie chce kupić tę konkretą nieruchomość, o czym wyraźnie powiedziała - jest znalezienie banku, który nie narzuca ograniczeń dotyczących jej wielkości.
@BenniG
Dlaczego nie na kredyt? To nie wpływa negatywnie na podatki. Poza tym zysk będzie mógł przyjść dopiero, gdy nieruchomość zostanie spłacona i zostaną stworzone wartości oraz dochody. Czy powinna zamiast tego bez sensu inwestować w kapitałowy ubezpieczenie na życie bez korzystania z kredytu?

Napisany przez BenniG
No cóż, jeśli nie masz (lub masz niewielki) własny kapitał do zainwestowania, to możesz również niewiele stracić. Dlatego łatwiej jest zainwestować te pieniądze, ale warto być świadomym konsekwencji. Co się stanie, jeśli najemca nagle nie zapłaci oczekiwanej czynszu? Co jeśli ten najemca zdemoluje mieszkanie i zostawi je w chaosie? Ile lat czynszu kosztuje cena zakupu?

Napisany przez wbs

No cóż, jeśli nie ma się własnego kapitału (lub ma się go niewiele), można również niewiele stracić. Dlatego też łatwiej jest zainwestować te pieniądze, ale trzeba również być świadomym potencjalnych konsekwencji.
Co się stanie, gdy najemca nie zapłaci oczekiwanej czynszu? Co się stanie, gdy ten najemca zdemoluje mieszkanie i zostawi je w chaosie?
Iluletnie czynsze wynoszą cenę zakupu?

Benni, to dobre argumemt. Generalnie zawsze polecam, nawet jeśli jest to drogie, aby w przypadku małej ilości kapitału zainwestowanego w taką nieruchomość, zabezpieczyć się przed ryzykiem utraty czynszu i dewastacji. Zazwyczaj koszty takich ubezpieczeń wynoszą około 1000 € rocznie na jednostkę.
Niektórzy uważają, że jest to wyrzucone pieniądze. Ja uważam, że jeśli mam mało lub wcale nie mam kapitału i podejmuję takie przedsięwzięcie, muszę więcej wydać na własne zabezpieczenie. Nie polecam tego na zawsze. Ale przynajmniej przez pierwsze lata, dopóki nie zostanie zbudowany zrównoważony kapitał i fundusz na utrzymanie nieruchomości.
Pozdrowienia
Heidi

Napisany przez NaTwoim13
Blisko uczelni, małe mieszkanie? Jakie są szanse na Twoje scenariusze? Zwłaszcza że ona wyraźnie wybrała to małe mieszkanie ?!?! A co do ryzyka, gdyby kiedyś zwrócił sieczekwigiliaoneczaj? Myślę, że bank - który, jak pisze, już ocenił zdolność kredytową - już to uwzględnił.

Napisany przez Mona64
Ryzyko utraty czynszu (prawdopodobnie nie związane z dewastacją) można nawet uniknąć, przylegając mieszkanie do puli. Oznacza to niższe dochody z czynszu, ale stałe.

Nie wiem, co bankowiec chciał mi alternatywnie zaoferować. Według niego jednak powinno to być coś, gdzie środki są zawsze dostępne. Zastanawiam się tylko, co można teraz dobrze oprocentować.

Napisany przez Banker
Pytanie brzmi także, skąd weźmiesz pieniądze na tę inwestycję (z dowolnym dostępem)?
Finansowanie książeczki oszczędnościowej??
Myślę, że bank (z biznesowego punktu widzenia) tego nie zrobi, dlatego musi pojawić się alternatywa. W przeciwnym razie nie zrealizuje swojego biznesu.
Myślę, że na podstawie twoich dotychczasowych informacji, twój plan jest wykonalny i sensowny. Jak już wspomniałem, na podstawie dotychczasowych informacji.
Jeśli mógłbyś przedstawić trochę swojej sytuacji finansowej i być może podać informacje o kapitale własnym, niektórzy mogliby ci tutaj pomóc.
Może także kilka danych na temat obiektu (szczególnie lokalizacja)
Pozdrowienia
Banker

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata