Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: 2 Prace + dodatkowy dochód, kwestia podatkowa

Napisany przez Einhorn
Cześć,
Obecnie jestem zatrudniony przez 2 pracodawców objętych ubezpieczeniem społecznym i zarabiam około 1300 netto przy 35 godzinach pracy. Teraz mam w zasięgu wzroku jednorazowy(!) projekt publicznego/państwowego instytucji, dzięki któremu mogę zarobić około 250 brutto. Moje pytanie brzmi, w jaki sposób muszę to teraz uregulować pod względem podatkowym? Kierownik projektu powiedział, że potrzebuje mojego numeru podatkowego. Czy oznacza to, że będzie to działalność wolnorynkowa, czy muszę wystąpić o zezwolenie na prowadzenie działalności gospodarczej? Przecież nie jestem zatrudniony przez tę instytucję publiczną. Zapewne będzie to oparte na zasadzie honorarium.
Uwaga: dotychczas nie musiałem składać zeznań podatkowych ani nie jest to dla mnie konieczne w tej chwili. Czy ostatecznie będę musiał to zrobić w związku z tym publicznym zleceniem?
Dziękuję z góry za pomocną odpowiedź.

Napisany przez Eberhard1234
Jeśli chcesz zaakceptować zlecenie, musisz podać numer identyfikacyjny podatkowy zleceniodawcy. Obowiązek złożenia deklaracji podatkowej istnieje przy dodatkowych dochodach w wysokości od 410 EUR.

Napisany przez andreasun
Jak powiedział mój poprzednik. Jednakże bardziej poleciłbym skonsultować się z doradcą podatkowym. Zazwyczaj mają oni większą wiedzę niż my tutaj na forum.

Napisany przez ProfFF
Albo po prostu skonsultować się z urzędem skarbowym...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata