Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Przenieś dochody z najmu na dzieci.

Napisany przez testbild
Żyję z moją żoną i naszymi trójką dzieci (2, 7 i 9 lat) w domu. Moja żona prowadzi gabinet terapeutyczny w przylegającym do domu budynku. Nie ma oświadczenia o podziale, w księdze wieczystej jest tylko budynek i teren wolny, ul. Trallala 1. Nieruchomość zakupiliśmy w 2008 roku. Cena zakupu została podzielona w umowie kupna na 3/4 dla dwóch mieszkań i 1/4 dla aneksu. Nie było wtedy oświadczenia o podziale dla obu mieszkań. Planowano wtedy, że później zostanie sporządzone takie oświadczenie. Jak się teraz okazuje, jest to niemożliwe, ponieważ ze względów budowlanych nie można wydać zaświadczenia o samodzielności dla aneksu. Pod względem podatkowym moja żona i ja jesteśmy rozliczani wspólnie. Moja żona płaci mi miesięczny czynsz za aneks. Do tej pory czynsz ten miał wpływ jedynie na świadczenie emerytalne mojej żony. Urząd skarbowy nie ma z tym problemu, ponieważ wydatki na czynsz mojej żony są u mnie jako przychody z najmu. Amortyzacja dla aneksu jest bardzo przystępna. Chciałbym w jakiś sposób przekazać moim dzieciom dochody z najmu w wysokości 1.200,- miesięcznie z aneksu. Jak mogę osiągnąć, bez oświadczenia o podziale, że dochody z najmu z aneksu przysługują moim dzieciom i że te dochody oczywiście również są przez nich opodatkowane? Cały Dom nie powinien być przeniesiony na dzieci. Czy byłoby możliwe i dozwolone, że moja żona przekaże mi swoją połowę wspólnej własności, ja z moimi dziećmi lub z opiekunem uzupełniającym zawrzę bardzo korzystną lub bezpłatną umowę najmu dla aneksu, a następnie moje dzieci wynajmą aneks mojej żonie?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata