Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Rozwiązanie umowy oszczędnościowej / BHW D maxx 5

Napisany przez Sallandi87
Cześć wszystkim,

mój ojciec zawarł w 2003 roku umowę oszczędnościową na budowę dla mnie, a niestety sam jestem kompletnym laikiem w tej dziedzinie.

Chodzi o to: We wrześniu 2016 roku dostałem list od BHW, że moja umowa oszczędnościowa na budowę została przydzielona 01.11.2016 i teraz mogę zdecydować, czy wypłacić moje oszczędności budowlane czy skorzystać z korzystnego kredytu hipotecznego. Chciałbym teraz wypłacić oszczędności. Mój ojciec powiedział mi wtedy, żebym koniecznie skorzystał z premii procentowej. Przed tym, zanim zadzwonię do BHW, chciałbym poznać wasze zdanie. Czy faktycznie mam prawo do premii procentowej - jeśli tak, na jakim poziomie ona jest? Podczas poszukiwań znalazłem stawki procentowe wynoszące od 3 do 4 %.

Umowa została zawarta w 2003 roku. Na odwrocie listu z przydziałem widnieje następujące: Dla umów zawartych po 01.06.2011 na D maXX, §3 obowiązuje w następujący sposób: Oszczędzający na budowę może ubiegać się o zwiększone oprocentowanie, jeśli oszczędności budowlane stanowią 40% sumy oszczędnościowej. Wyższe oprocentowanie jest przyznawane wstecznie od początku umowy, jeśli oszczędności budowlane po złożeniu wniosku nie spadną poniżej 40% sumy oszczędnościowej (...)

W moim przypadku obecnie stan oszczędności wynosi około 35% sumy oszczędnościowej. Niestety zgubiłem moje ówczesne dokumenty i chciałbym wiedzieć, jak wyglądały warunki umowy w 2003 roku. Czy ten paragraf również był wtedy obowiązujący? Czy ktoś miał podobne doświadczenia i może mi coś na ten temat powiedzieć? Chciałbym tylko wiedzieć, czy mam prawo do premii procentowej i jeśli tak, jak wysoka jest ta premia. Wtedy mogę dobrze przygotować się do rozmowy z doradcą BHW.

Pozdrowienia i z góry dziękuję

Andreas

Napisany przez matti85
Jaka jest suma budowlana?

Po prostu wpłaciłbym brakujące 5% i skończył. Moim zdaniem to działa.

Kwota oszczędności budowlanych wynosi 14 000 €, a ja mam teraz około 5 000 €. Właśnie podczas przerwy obiadowej szybko przeglądnąłem moje stare dokumenty i w Regulaminie z 2003 roku nie ma nic o od 40% kwoty oszczędności budowlanych....czyli te Regulaminy powinny także być wciąż ważne.

Napisany przez Polli1209
Mam również konto oszczędnościowe BHW z pakietem D maxx 5 z sierpnia 2003 roku. Otrzymuję 2% oprocentowania podstawowego, a na koniec dodatkowe oprocentowanie premiowe w wysokości 2,25% (wstecznie od daty zawarcia umowy!!). Ponieważ chwilowo nie potrzebuję pieniędzy, po spełnieniu warunków przydziału po prostu je pozostawiłam (czyli nic nie zrobiłam, zignorowałam pismo BHW, nie zaakceptowałam przydziału) i nadal wpłacam ustalaną comiesięczną kwotę oszczędnościową. Robię to aż do momentu, kiedy będę potrzebować pieniędzy, albo do osiągnięcia kwoty oszczędnościowej (wliczając w to premiowe oprocentowanie) albo do prawie 10 lat po przydzieleniu. To rewelacyjne inwestowanie, gdzie obecnie można dostać 4,25% oprocentowanie? Dopóki nie minie 10 lat po przydzieleniu, BHW nie może wypowiedzieć umowy, ostatnio był w tej sprawie wyrok sądu najwyższego. Rozważyłbym więc, czy nie warto kontynuować korzystania z kasy oszczędnościowej. Jeśli chcesz odebrać pieniądze, musisz po prostu zaakceptować przydział, ale zrezygnować z pożyczki, wtedy BHW musi obliczyć/wypłacić Ci umowę wraz z oprocentowaniem premiowym. Przed podjęciem decyzji jednak zadzwoń do nich do Hameln, aby dowiedzieć się, jak to wygląda z tym zakumulowaniem 40% kwoty oszczędnościowej i w razie czego kontynuuj oszczędzanie, aż do jej osiągnięcia, jeśli bonusowe oprocentowanie byłoby dla Ciebie trudne do oszacowania. Myślę jednak, że dla Twojej umowy obowiązują Warunki Umowy z 2003 roku - w obecnych warunkach umowy jest również napisane dla umów zawartych... od 01.06.2011 r., co nie obejmuje Twojej umowy.

Mam spotkanie z moim doradcą BHW na miejscu o 15:00. Tak jak ty, na początku zignorowałem list z informacją o przydziale (który dostałem we wrześniu 2016) i po prostu kontynuowałem oszczędzanie. Teraz jednak potrzebuję tych pieniędzy, dlatego chcę je teraz wypłacić. Jestem ciekawy, co doradca BHW powie na temat nowych i starych warunków umowy i zamieszczę tutaj wynik rozmowy. Jestem też dość pewny, że dla mnie obowiązują jeszcze stare warunki umowy.

Napisany przez NaTwoim13
Dlaczego stare Regulaminy i Warunki Świadczenia Usług powinny przestać obowiązywać??

Napisany przez Spiagei
Cześć Andreasie, jeśli podasz mi dokładną datę zakończenia, jutro mogę sprawdzić, jak otrzymasz swoją premię. Mam wszystkie warunki taryfowe BHW od 1970 roku w biurze. Od 15.09.2003 r. była podstawowa stopa oprocentowania 2% + premia 1,5%, jeśli spełnione są następujące warunki. Wcześniej było to 2%+2,25%. Warunki. - nie dotyczy salda powyżej BSS - zrzeczenie się po przydziale - 7-letni okres kredytowania - Prawo do premii: We wszystkich wariantach zrzeczenie się po otrzymaniu alokacji. Jeśli po udzieleniu kredytu zrzeczesz się go, uprawnienie do premii wygasa! Dlatego ważne!! Postaw krzyżyk przy zrzeczeniu się pożyczki. Opłata za zakończenie zostanie zwrócona, jeśli spełnione są następujące warunki. - nie spowodowane zmianą taryfy - brak wypłat debetu - nie poprzez zmianę taryfy lub - SaSu >= suma kredytu budowlanego x 10 - brak zmian w umowie - zrzeczenie się po przydziale - 7-letni okres kredytowania Twój doradca BHW może powiedzieć Ci, jak wysoka może być suma sald, albo jeśli nie może, proszę o prywatną wiadomość Stefan.

Napisany przez Freeliner

Mam rozmowę z moim doradcą BHW na 15:00..............Napiszę tutaj rezultat rozmowy.

Cześć, jak przebiegła rozmowa?

Napisany przez danfango
Też jestem zainteresowany. U mnie również znajduje się dokładnie to samo w liście przydziału, a obecnie zgromadziłem około 35%. Przypominam: Dla umów zawartych po 01.06.2011 r. dla D maXX obowiązuje punkt 3 w następujący sposób: Oszczędzający może ubiegać się o wyższe oprocentowanie, jeśli saldo oszczędności osiągnie 40% sumy oszczędności. Wyższe oprocentowanie będzie udzielane wstecznie od daty rozpoczęcia umowy, jeśli saldo oszczędności nie spadnie poniżej 40% sumy oszczędności po złożeniu wniosku (...) Pozdrowienia Chris

Napisany przez Nelsonhw
Cześć Stefan,

przeszukuję właśnie forum w poszukiwaniu regulaminu BHW i natrafiłem na Twój komentarz, że być może masz potrzebne nam dokumenty.

Mamy umowę BHW D maXX 5 z 2003 roku na kwotę oszczędności budowlanych w wysokości 205 000 euro. Zostało na niej oszczędzonych około 76 000 euro. Kiedyś została przekazana. czyli mieliśmy sfinansowanie domu za pomocą ubezpieczenia na życie w 1999 roku, a w 2003 roku zmieniliśmy i zamiast ubezpieczenia na życie założyliśmy konto oszczędnościowe budowlane. Te konto nie była przekazana do banku BHW.

Jak już dowiedzieliśmy się, doszło do zmian w regulaminie, i tu leży nasz problem. Wymieniliśmy z nimi wiele korespondencji dotyczącej przekazu i wypłaty itp. Posiadamy także wyciąg z konta BHW z 2003 roku, na którym widnieje opłata za otwarcie z datą 20.03.03. Jednakże... nie posiadamy umowy, certyfikatu konto oszczędnościowego ani niczego podobnego, a już na pewno nie regulaminu.

Proszę nie osądzać nas zbyt surowo, jesteśmy bardzo sumienni w przechowywaniu dokumentów. Jednakże nie jesteśmy w stanie ich odnaleźć.

Umowa stała się gotowa do wypłaty w listopadzie 2017 roku. Drugie zobowiązanie również wtedy się zakończyło, w związku z czym znaleźliśmy inną formę finansowania. Ostatecznie nie skorzystaliśmy z kredytu budowlanego, ale dalej opłacaliśmy nasze raty.

Nasze pytanie teraz brzmi, jak możemy dostać ewentualnie potrzebny certyfikat konto oszczędnościowego. Chcielibyśmy przeczytać regulamin, aby dowiedzieć się, czy otrzymamy dodatkowe oprocentowanie. Ponieważ inne finansowanie wygasa za dwa lub trzy lata, chcielibyśmy zaplanować lub dowiedzieć się wcześniej, jak ewentualnie postępować dalej. Czy są potrzebne wcześniejsze dokumenty, takie jak umowa początkowa, do wypłaty oszczędności z konta oszczędnościowego. Myślimy, że raczej nie, jednakże byłoby to przydatne, jeśli chodzi o dodatkowe oprocentowanie i ewentualne zwroty opłat za otwarcie.

Czy możesz nam doradzić, czy powinniśmy je zdobyć wcześniej. Może masz przynajmniej regulamin z 2003 roku. Szczególnie w 2003 roku doszło do zmian.

Z góry dziękuję
Heike

Napisany przez Spiagei
Cześć Heike, ponieważ wtedy byłem w BHW, mogę powiedzieć, że o ile mi wiadomo, nigdy nie było bonusu przy cesji. Opłaty za zakończenie na pewno nie są już zwracane, dobrze pamiętam. Ale nie mam już żadnych Regulaminów z tamtego okresu. Były one wtedy jeszcze w Waszym wniosku z obrazkiem osoby w niebieskich okularach. :-) Jeśli jednak istnieje taki bonus, otrzymacie go automatycznie spełniając 2 warunki. W BHW nie ma z tym problemów. 1. Akceptacja przydziału (żadnych odstąpień) 2. Zaznaczenie przyjęcia. Ostateczne zrzeczenie się korzystnego kredytu odsetkowego. W przeciwnym razie możecie również do mnie zadzwonić, to mogę podać więcej szczegółów. Pozdrawiam, Stefan

Napisany przez Nelsonhw
Cześć Stefan, W związku z cesją w przypadku DmaXx 5 otrzymaliśmy informację, że to ograniczenie zakazu cesji zostało dodane dopiero od 2004 roku. Niestety nie mamy dokumentów ani wniosku, aby ostatecznie to dla nas wyjaśnić. Dlatego pytanie dotyczące Regulaminu.

Napisany przez NaTwoim13
Czy tutaj należy zwrócić uwagę na moment cesji czy na uwalnianie z zobowiązań cesji??

Być może doszło tutaj do retrospektywnej zmiany Regulaminu, czyli w chwili zawarcia umowy ograniczenia jeszcze nie było, ale w późniejszym czasie zostało to zmienione z określeniem terminu cesji.

Możliwe jest również, że klauzula dotyczy momentu uwolnienia, czyli jeśli uwolnienie następuje po czasie zmiany, bonus i zwrot nie zostaną również wypłacone.

Napisany przez Spiagei
Nie pozostawiło mi to spokoju. Sprawdziłem ponownie. W sprawozdaniu wewnętrznym dotyczącym wszystkich ofert oszczędności budowlanych BHW sprawdziłem i tak, przed rokiem 2004 opłata za zamknięcie nie jest już zwracana, ale nie ma tam nic o tym, że również bonus zostanie zniesiony...
Po prostu zadzwoń do mnie jutro do biura. Z numerem oszczędności budowlanych mogę sprawdzić, czy przysługuje bonus.

Pozdrowienia Stefan

Napisany przez marinapecunia
Hej - wiele odpowiedzi - oto kolejna.
\n
\n Oczywiście na życzenie otrzymasz wszystkie podstawy bezpośrednio od BHW i będziesz mógł uzyskać wyjaśnienie dotyczące premii bezpośrednio od BHV - to ich zadanie, zarabiają na tym swoje pieniądze
\n
\n
\n ORAZ
\n
\n Zapytaj w BHW o następujące:
\n
\n Czy jest możliwe częściowe wypowiedzenie. I jakie są koszty z tym związane, opłata za zakład również odpada.
\n
\n BSV, suma ubezpieczenia zostanie podzielona, jednemu z was przyjdzie kwota którą potrzebujesz, ten zostanie wypowiedziany, a reszta trafi na drugiego. BSV, który pozostaje będzie nadal uzupełniany. To ma tę zaletę, że otrzymujesz tutaj prawdopodobnie dość rozsądny oprocentowanie dla bezpiecznej lokaty, ale należy zwrócić uwagę na miesięczne koszty, jeśli nie planujesz budowy lub remontu.
\n Jednak bez wypowiedzenia nie dostaniesz swoich pieniędzy w BSV. Istnieją również terminy wypowiedzenia.
\n
\n Jeśli otrzymujesz świadczenia odnoszące się do majątku, zapytaj, czy umowa może zostać przeniesiona na Ciebie, bezpłatnie, wówczas możesz ewentualnie również dokładać doń te środki.
\n Więc trzeba trochę policzyć.

Napisany przez NaTwoim13

\n Hy - wiele odpowiedzi - oto kolejna.
\n
\n Oczywiście na Twoje pytanie otrzymasz od BHW wszystkie dokumenty bezpośrednio i będziesz mógł poprosić o wyjaśnienie premii bezpośrednio od BHV - to ich zadanie, dzięki temu zarabiają pieniądze
\n
\n
\n I
\n
\n Zapytaj w BHW o następujące rzeczy:
\n
\n Czy jest możliwe częściowe wypowiedzenie. I jakie są związane z tym koszty, opłata za zamknięcie zniknie.
\n
\n BSV, suma BSSumme zostanie podzielona, jedna część zostanie zamknięta, tę, którą potrzebujesz, a druga pozostanie. BSV, który pozostaje, będzie nadal oszczędzany. To ma tę zaletę, że prawdopodobnie nadal otrzymasz dość korzystną stopę procentową za bezpieczne lokowanie, ale porównaj to z miesięcznymi kosztami, jeśli nie planujesz budowy lub remontu.
\n Jednak nie będziesz mógł uzyskać środków z BSV bez wypowiedzenia. I są określone terminy wypowiedzenia.
\n
\n Jeśli otrzymujesz środki z programu oszczędzania, zapytaj, czy umowa może być przeniesiona na Ciebie, bez dodatkowych opłat, wtedy będziesz mógł również wpłacić na nią te środki.
\n Więc trochę obliczeń jest tu wymagane. \n

\n Chodzi o teoretyczne roszczenie do premii, które może zostać utracone z powodu cesji, z czego także wychodzę.
\n
\n Jedno jest pewne, podziały i obniżki od pewnego momentu (moje lata 2000) w przypadku wszystkich kas oszczędności mieszkaniowych prowadziły do utraty premii.
\n
\n Czesanie według mnie zawsze!

Napisany przez Spiagei

\n Hy - wiele odpowiedzi - oto kolejna.
\n
\n Oczywiście, na żądanie otrzymasz wszystkie dokumenty bezpośrednio od BHW i możesz poprosić o wyjaśnienie premii bezpośrednio od BHV - to ich zadanie, zarabiają na tym swoje pieniądze
\n
\n
\n ORAZ
\n
\n Zapytaj w BHW o następujące kwestie:
\n
\n Czy możliwe jest częściowe wypowiedzenie umowy. I jakie poniesiesz koszty, opłata za zawarcie umowy już odpada.
\n
\n BSV, suma BSS zostanie podzielona, z jednej strony będziesz miał środki, których potrzebujesz do wypowiedzenia umowy, ta część zostanie wypowiedziana, a z drugiej strony pozostanie reszta. Wartość BSV, która pozostanie, będzie nadal powiększana. Ma to tę zaletę, że prawdopodobnie otrzymasz tu jeszcze dość rozsądną stopę procentową dla bezpiecznego lokowania środków, ale porównaj to z miesięcznymi kosztami, jeśli nie planujesz budować ani remontować. Bez wypowiedzenia umowy nie będziesz mógł wybrać się do swoich pieniędzy z BSV. A istnieją okresy wypowiedzenia.
\n
\n Jeśli otrzymujesz świadczenia odnośnie kapitału, zapytaj, czy umowa może być przeniesiona na ciebie, bez dodatkowych kosztów, wtedy możesz ewentualnie wpłacać również te środki.
\n Więc ważne jest, aby trochę policzyć. \n

\n Nie dzielić!!!! Definitywna strata premii! To byłby naprawdę drogi błąd.
\n
\n Och, Buhman już to napisał
\n
\n Pozdrawiam Stefan

Napisany przez Enno

\n Servus Heike,
\n
\n jako że wówczas byłem w BHW, mogę powiedzieć, że o ile mi wiadomo, przy cesji nigdy nie było udzielanej premii. Opłaty z tytułu zawarcia umowy na pewno nie są już zwracane, dobrze to pamiętam.
\n Ale nie posiadam już ogólnych warunków umownych sprzed tamtych czasów. Wtedy były one wciąż zawarte w waszym wniosku z obrazkiem z niebieskimi okularami na wierzchu.
\n
\n Jeśli ta premia jednak istnieje, otrzymacie ją automatycznie pod dwoma warunkami. W BHW nie ma z tym problemu.
\n 1. Akceptacja przypisania (bez anulowania)
\n 2. Zaznaczenie akceptacji. Ostateczne zrzeczenie się korzystnego kredytu mieszkaniowego.
\n
\n W przeciwnym wypadku możecie również do mnie zadzwonić, wtedy mogę powiedzieć więcej szczegółów.
\n
\n pozdrawiam Stefan
\n

\n Cześć Stefanie,
\n
\n mam pytanie odnośnie Twojego stwierdzenia Opłaty z tytułu zawarcia umowy na pewno nie są już zwracane, dobrze to pamiętam. z cytatu powyżej.
\n
\n Nie rozumiem tego. Dlaczego opłata z tytułu zawarcia umowy nie jest już zwracana?
\n
\n Jak to ma się do Twojego oświadczenia z dnia 12.06.2017, które moim zdaniem jest całkowicie poprawne również dla zawartej w 2003 roku umowy o BHW Dispo maXX?
\n Wtedy napisałeś coś takiego:
\n Opłata z tytułu zawarcia umowy jest zwracana, jeżeli spełnione są następujące warunki.
\n - nie wynika z zmiany w taryfie
\n – brak wypłat z kredytu mieszkaniowego
\n – nie wynika z zmiany w taryfie lub
\n – SaSu > = suma kredytu mieszkaniowego x 10
\n – brak zmian w umowie
\n – zrzeczenie się kredytu po przypisaniu
\n – 7 lat trwania umowy
\n
\n Jak to zatem jest? Nie znajduję w AGB z 2003 roku żadnego sformułowania, które opisywałoby zależność premii od opłaty z tytułu zawarcia umowy oraz cesji umowy oszczędnościowej.
\n Bardzo bym był wdzięczny, gdybyś mógł mi to krótko wyjaśnić lub pokazać, gdzie mogłem źle zrozumieć.
\n
\n Już raz wysłałem wiadomość bezpośrednio do użytkownika Nelsonhw (Heike) dnia 07.05.2020 (o godzinie 13:37), aby dowiedzieć się, jaki był wynik w sprawie BHW w ich przypadku, niemniej jednak nigdy nie otrzymałem odpowiedzi, mimo że po ostatnich aktywnościach użytkownika (również 07.05.2020 - 14:51) mogłem zauważyć, że moja wiadomość została przeczytana.
\n Dlatego zastanawiałem się, czy może BHW zapłaciło premię i opłatę z tytułu zawarcia umowy (mimo późniejszej cesji umowy oszczędnościowej), jednak pod warunkiem zachowania w sprawie milczenia.
\n Dla użytkownika Nelsonhw sprawa jest najwyraźniej zamknięta, ponieważ nie było więcej wiadomości od Nelsonhw na ten temat.
\n
\n Ale być może wiesz, jak to się skończyło, i możesz tu krótko opowiedzieć. Byłbym naprawdę wdzięczny.
\n
\n Z góry dziękuję za szybką odpowiedź i pozdrawiam,
\n
\n Enno

Napisany przez Nelsonhw
Cześć razem,

Aby wyjaśnić sprawę. Wypłaciliśmy naszą umowę oszczędnościową hipoteczną.

Zrobiliśmy to bardzo szybko. Otrzymaliśmy bonus wstecz i również pełną prowizję od obowiązywania umowy.

Pozdrowienia

Napisany przez Nelsonhw
Umowa oszczędnościowa na budowę nie została przekazana. Patrz pierwsza wiadomość ode mnie. Mieliśmy ubezpieczenie na życie na oszczędności oraz umowę bankową na odsetki. Oszczędności z ubezpieczenia na życie zostały przeniesione w 2003 roku na umowę oszczędnościową na budowę. Po dwukrotnym przedłużeniu umowy oprocentowania finansowaliśmy Dom inaczej. W związku z tym nie potrzebowaliśmy już umowy oszczędnościowej na budowę, a po wyznaczeniu kontynuowaliśmy oszczędzanie z korzystnymi oprocentowaniem. To oczywiście teraz opłaciło się w postaci wypłaty wstecznej wraz z opłatą za zakończenie umowy.

Napisany przez Nelsonhw
Nie doszło do żadnych dodatkowych ustaleń między BHW a nami. Zrezygnowaliśmy w zeszłym miesiącu i w ciągu tygodnia otrzymaliśmy środki wraz z premią i opłatą końcową na nasze konto.

Napisany przez Enno
Dziękuję Heike (Nelsonhw) za odpowiedzi!!!
\n
\n Teraz mogę spać o wiele spokojniej, chociaż muszę dla siebie osobiście (i być może również dla innych czytających tutaj) wyjaśnić kilka kwestii, zwłaszcza dotyczących często wspominanej cesji...

Napisany przez NaTwoim13
Przepraszam, ale cesja (gdzie umowa oszczędnościowa hipoteczna służyła jako instrument spłaty kredytu ostatecznego) powoduje, że praktycznie wszystkie kasy oszczędnościowe nie otrzymują prawa do premii i po jej zwolnieniu nie można z niej skorzystać.

Napisany przez Enno

\n Przepraszam, ale przekazanie (gdzie umowa oszczędnościowa na cele budowlane służyła jako instrument spłaty dla kredytu końcowego) powoduje u większości kasy oszczędnościowo-budowlanych konsekwencje, polegające na braku prawa do premii, a co za tym idzie, po zwolnieniu, nie można z niej skorzystać.
\n

\n Witaj Thomas (Noelmaxim), dziękuję za Twoją odpowiedź.
\n
\n Miałem nadzieję, że jako jeden z ekspertów tutaj udzieliłbyś odpowiedzi, aby nieco rozjaśnić sprawę.
\n Chciałbym więc zapytać, czy mógłbyś krótko wyjaśnić pojęcie przekazanie.
\n Mam bowiem powoli wrażenie, że nie rozumiem tego terminu prawidłowo.
\n
\n Wcześniej napisałem również do Stefana (Spiagei), ponieważ zastanawiam się, czy przekazanie w przypadku kredytu Dispo maXX z 2003 roku w ogóle stanowi problem:
\n Jak to więc należy zrozumieć? W AGB z 2003 roku nie znajduję sformułowania, które opisuje związek czy zależność premii od opłaty za otwarcie oraz przekazanie umowy oszczędnościowej na cele budowlane.
\n Będę bardzo wdzięczny za krótkie wyjaśnienie albo pokazanie mi, czego mogłem nieprawidłowo zrozumieć.
\n
\n
\n Czy pod przekazaniem nie należy rozumieć użycia umowy oszczędnościowej na cele budowlane jako zabezpieczenia dla kredytu, czy to w BHW, czy też w innej banku?
\n
\n Czy więc każda umowa oszczędnościowa w BHW była przekazana, gdy w określonym momencie zaciągnięto kredyt budowlany w BHW i jednocześnie zawarto umowę oszczędnościową do zabezpieczenia tego kredytu?
\n
\n Oczywiście pomysłem BHW było, aby w późniejszym czasie spłacić kredyt budowlany BHW, korzystając z umowy oszczędnościowej BHW.
\n
\n Jednak jeśli spłacimy kredyt budowlany BHW z innych źródeł przed terminem dojrzewania umowy oszczędnościowej BHW, umowa ta nie jest już wiązana z kredytem BHW i tym samym nie jest już przekazana.
\n
\n Czy źle coś rozumiem?
\n
\n
\n Jeśli teraz dokładnie przeczytam Twoją ostatnią odpowiedź, napisałeś przekazanie (gdzie umowa oszczędnościowa na cele budowlane służyła jako instrument spłaty dla kredytu końcowego).
\n
\n Piszesz ...służyła.
\n
\n Czy oznacza to więc, że mówimy o przekazaniu tylko wtedy, gdy umowa oszczędnościowa faktycznie służyła do spłaty kredytu budowlanego?

Napisany przez NaTwoim13
Przypuszczam, że może to być różne w zależności od konkretnego kasy oszczędności mieszkaniowych, ale ogólnie bonusowa zasada jest wykluczona dla cesji umów oszczędności mieszkaniowych, które służą jako zabezpieczenie spłaty kredytu zastępczego lub finansowania wstępnego. Zazwyczaj jest to szczegółowo zawarte w umowie kredytowej lub odrębnie poinformowane klienta poprzez osobne pismo. Taki zapis znajduje się również w wielu Ogólnych Warunkach Umowy, jeśli nie we wszystkich. kredyty zastępcze i finansowanie przedterminowe są kredytami końcowymi, gdzie nie ma bezpośredniej spłaty, a umowa oszczędności mieszkaniowych, która jest cesjonowana, pełni tę funkcję. Cession oznacza tutaj, że oszczędzający nie może swobodnie zarządzać umową oszczędności mieszkaniowych, specjalna deklaracja cesji musi zostać podpisana. W Kasie Oszczędności Mieszkaniowej w Leonbergu i Kasie Oszczędności Mieszkaniowej Wüstenrot cesja była odnotowana w systemie. Jeśli umowa oszczędności mieszkaniowych jest teraz zwolniona, na przykład gdy kredyt zastępczy został spłacony innymi środkami, oryginalna cesja Kasy Oszczędności Mieszkaniowej nie ulega utracie. Oznacza to, że jeśli oszczędzający nadal utrzymuje umowę przez pewien czas, zwolnienie nie zmienia faktu, że kiedyś była ona cesjonowana, co wykluczało opcję bonusową. W swoim łańcuchu argumentacyjnym jestem nieco ostrożny, bo już widziałem konie rzygające przed apteką, ale generalnie jestem całkiem pewien, że ta praktyka ma zastosowanie we wszystkich kasach oszczędności mieszkaniowych.

Napisany przez NaTwoim13
Enno pisze:
Jeśli teraz dokładnie przeczytam twoją ostatnią odpowiedź, to napisałeś abtretung (wo der Bausparvertrag als Tilgungsinstrument für ein endfälliges Darlehen gedient hat).

Piszesz ...gedient hat.

Czy oznacza to więc, że mówimy o cesji tylko wtedy, gdy umowa oszczędnościowa dla budowy rzeczywiście służyła jako instrument spłaty kredytu na nieruchomość?

Nie, cesja to formalny proces, podobnie jak przydział umowy oszczędnościowej dla budowy i/lub spłata/zapłata hipoteki.

Napisany przez Enno
noelmaxim pisze:
Przypuszczam, że sytuacja może różnić się w zależności od instytucji oszczędności mieszkaniowych, ale w zasadzie dla przekazanych umów oszczędności mieszkaniowych - które służą jako zastępstwo spłaty kredytu zaliczkowego lub prefinansowania - zasada premii w większości instytucji oszczędnościowych jest wyłączona. Zazwyczaj jest to jasno określone w umowie kredytowej lub zostało przekazane klientowi w oddzielnym piśmie. Ten fragment można również znaleźć w niektórych Ogólnych Warunkach Umowy, a być może nawet we wszystkich Ogólnych Warunkach Umowy.

kredyty zaliczkowe lub prefinansowania to kredyty spłacane jednorazowo, gdzie nie ma bezpośredniej spłaty, a zamiast tego służy do tego umowa oszczędnościowa, którą się przekazuje.

Przekazanie oznacza tutaj, że oszczędzający nie może dowolnie dysponować umową oszczędnościową, dlatego konieczne jest osobiste podpisanie oświadczenia o przekazaniu.

W przypadku Bausparkasse z Leonberger i Bausparkasse Wüstenrot przekazanie zostało zarejestrowane w systemie. Jeśli umowa oszczędnościowa zostanie teraz zwolniona, na przykład ponieważ kredyt zaliczkowy został spłacony innymi środkami, oznacza to, że pierwsze przekazanie oszczędności mieszkaniowych nie zostanie utracone. Oznacza to, że jeśli oszczędzający zachowa umowę przez pewien czas, zwolnienie nie zmieni faktu, że kiedyś została ona przekazana i dlatego opcja premii została wyłączona.

Jestem nieco ostrożny w moim łańcuchu argumentacji, ale przede wszystkim jestem dość pewien, że ten sposób postępowania znajduje zastosowanie we wszystkich instytucjach oszczędnościowych.

Dziękuję za Twoją ocenę i wyjaśnienia!

Jednak nie przypominam sobie, żebym w 2003 roku podpisywał oddzielne oświadczenie o przekazaniu przy zawieraniu Umowy oszczędnościowej BHW, i nie mogę znaleźć odpowiedniego dokumentu w moich dokumentach.

Jedyną rzeczą, która w jakimś stopniu pasuje do tego, to następujący fragment w równocześnie zawartej umowie kredytowej BHW:
Umowa oszczędnościowa zawarta z Bausparkasse służy do spłaty kredytu.
Jednakowoż nie ma wzmianki o tym, że poprzez tę konstrukcję wyłączono premie odsetkowe czy zwrot opłaty za założenie umowy.
Co mnie również zdziwiło: W końcu okresu ustalenia wysokości odsetek (koniec 2013 roku) mogłem spłacić kredyt innymi środkami i nie byłem zobowiązany do tego, by uczynić to przy użyciu umowy oszczędnościowej zawartej w tym celu. Być może miało to jednak związek z tym, że umowa oszczędnościowa wtedy jeszcze nie była gotowa do przyznania.

To, co teraz mnie jednak najbardziej interesuje, zwłaszcza po tym, co napisałeś o Bausparkasse z Leonberger i Bausparkasse Wüstenrot, to w jaki sposób BHW postępuje z kwestią przekazania/premii odsetkowych/opłaty za założenie umowy, jeśli umowa oszczędnościowa nie została użyta do spłaty kredytu i prawa do przyznania jeszcze nie zostały wykorzystane.

Niestety, mimo intensywnych poszukiwań w internecie, nie udało mi się dotrzeć do opinii klientów BHW, którzy w 2003 roku zawarli umowę oszczędnościową BHW Dispo maXX (w związku z kredytem budowlanym BHW) i nie użyli umowy oszczędnościowej do spłaty kredytu, a zamiast tego nadal ją wspierali, aby w końcu wypłacić oszczędności wraz z premiami odsetkowymi i opłatą za założenie.

Dlaczego chciałbym przeczytać o takich doświadczeniach, wynika z faktu, że zgodnie z wypowiedzią doradcy BHW z 2012 roku, po zaakceptowaniu przyznania i zrzeczeniu się kredytu oszczędnościowego z umowy oszczędnościowej otrzymam zwrot premii odsetkowych i opłatę za założenie, mimo że umowa oszczędnościowa pierwotnie była połączona z kredytem budowlanym.

Jeśli więc jest ktoś, kto może podzielić się takimi doświadczeniami, byłbym bardzo wdzięczny.

Napisany przez NaTwoim13
Mało istotne jest, czy umowa została wykorzystana do spłaty, czy nie, istotne jest, że została przekazana, a to tylko wy możecie ocenić.

Jeśli hipoteka nie miała bezpośredniej spłaty, ale służyła do tego umowa oszczędnościowa, to została przekazana, a jeśli została przekazana, to żądanie premii nie zachodzi, i nie powstaje ono również później, jeśli umowa oszczędnościowa została uwolniona, ponieważ hipoteka (wówczas był to kredyt zaliczkowy, kredyt bezzwrotny na rzecz umowy oszczędnościowej, finansowanie wstępne) została spłacona innymi środkami. Taką mam wiedzę, tak było w firmie Wüstenrot i Leonberger Bausparkasse.

Jeśli było jednak inaczej......

Dlaczego chciałbym przeczytać o takich doświadczeniach, wynika z tego, że według informacji doradcy z BHW z roku 2012, po przyjęciu przydziału i zrezygnowaniu z kredytu oszczędnościowego z umowy oszczędnościowej mam otrzymać zwrot odsetek premiowych i opłat końcowych, chociaż początkowo umowa oszczędnościowa była powiązana z pożyczką budowlaną.

Jeśli jednak opowiedział on bajki albo tak jest w BHW, to właśnie tę informację sprawdzę dzwoniąc do centrali BHW.

Napisany przez Enno
noelmaxim pisze:
....to albo opowiadał bajki, albo rzeczywiście tak jest w BHW, i właśnie dowiedziałem się tego dzwoniąc do centrali BHW w Erfurcie.

Teraz jestem naprawdę ciekawy, jak wypowie się siedziba...
Chociaż tak naprawdę mogę sobie już wyobrazić, co powie siedziba: Z pewnością oświadczy, że premie procentowe i opłata za zawarcie umowy nie zostaną zwrócone w podanych okolicznościach.

Dlaczego wierzę w to?
Przez lata otrzymywałem (jako klient) niesłuszne informacje od BHW, czy to dotyczące opłat manipulacyjnych, które w ogóle nie powinny być naliczone (lub w takiej wysokości), czy innych kwestii (przykład poniżej).
W każdym przypadku te błędne informacje zawsze były na korzyść BHW, a nie klienta. (Kto by się spodziewał.)
BHW zawsze ustępowała dopiero wtedy, gdy pokazywało się, dlaczego np. opłaty nie były uzasadnione lub za wysokie.

Dobrym przykładem jest reakcja BHW na moje zawiadomienie, że planuję spłacić kredyt budowlany BHW (kredyt budowlany/kredyt przed zawiązaniem) z własnych środków na koniec okresu wiązania oprocentowania, i nie zamierzam do tego celu używać zawartej w tym celu umowy oszczędnościowej.
W odpowiedzi z BHW zostało mi powiedziane:
Zgodnie z umową kredytową z dnia xx.yy.2003 ustaliliśmy wspólnie, że Twój kontrakt XY po przydziale i zakończeniu wiązania oprocentowania na dzień 31.12.2013 służy do spłaty kredytu ZZ.
To była zatem odpowiedź ze siedziby BHW.
Jak wspomniałem wcześniej, spłata kredytu budowlanego BHW z własnych środków ostatecznie nie stanowiła problemu.
To tyle jeśli chodzi o informacje i reakcje, jakie otrzymuje się jako klient od siedziby BHW.
To raczej rzadkość, że klient otrzymuje odpowiedź lub wskazówkę, która przynosi mu korzyść. (W ostatnim przykładzie mogli mi np. powiedzieć, że choć istniała umowa co do spłaty kredytu budowlanego, mimo tej umowy można dokonać spłaty z własnych środków.)

Co mnie teraz interesuje:
Czy doradca finansowy otrzymuje inne/lepsze/wiarygodniejsze informacje ze siedziby BHW, czy też dostaje te same informacje, co klient ze siedziby BHW?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata