Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: ubezpieczenie na życie

Napisany przez Berry
Cześć,
mam pytanie dotyczące naszego ubezpieczenia na życie PB Leben. Jest to ubezpieczenie na życie z kapitalizacją, które maleje liniowo. Jesteśmy ubezpieczeni na kwotę 100 000 euro na osobę.
Jednocześnie mamy kredyt hipoteczny w wysokości 250 000 euro. Mam kilka pytań dotyczących ubezpieczenia. Czy jest ono wystarczające do zabezpieczenia kredytu? Co oznacza malejące liniowo? Czy suma maleje już teraz rocznie, czy od kiedy?

Napisany przez xlarge
Czy to polisa na życie z ubezpieczeniem kapitałowym?
Linearnie malejąca oznacza moim zdaniem, że co miesiąc lub co rok odpada odpowiedni ułamek sumy ubezpieczenia (o ile został idealnie spłacony z kredytu).
Jeśli którakolwiek z ubezpieczonych umrze na początku ubezpieczenia, przeżyły otrzyma 100 000 € - połowę tej kwoty po upływie połowy okresu ubezpieczenia.
Czy to wystarczająca kwota, musisz przeliczyć na początku umowy, czyż nie? - Czy przeżyły może kontynuować spłatę rat do końca kredytu, jeśli w tym czasie wykorzysta sumę ubezpieczenia?

Napisany przez Berry

Czy to jest ubezpieczenie na życie z ryzykiem lub z gromadzeniem kapitału?
Według mojej interpretacji, liniowe opadanie oznacza, że co miesiąc lub co rok odpowiedni ułamek sumy ubezpieczenia zostaje pomniejszony (w idealnym przypadku został spłacony kredytem).
Jeśli którakolwiek ze ubezpieczonych umiera na początku ubezpieczenia, ocalały otrzymuje 100 000 € - w połowie okresu otrzyma 50 000 €.
Czy to wystarczająca kwota, którą musicie sprawdzić przy zawieraniu umowy, czyż nie? - Czy ocalały może kontynuować spłatę rat do końca kredytu, jeśli w tym czasie zużyje sumę ubezpieczenia?

To jest ubezpieczenie na życie z ryzykiem i liniowym spadkiem z kapitałowym odkupieniem. Okres trwania to 35 lat. Mamy kredyt w wysokości 250 000 euro (okres spłaty 25 lat), a ubezpieczenie na życie ma świadczenie w przypadku śmierci w wysokości 100 000 euro na osobę. Nie jestem pewien, czy byłbym w stanie kontynuować spłatę rat do końca okresu kredytowego. Mój mąż jednak mógłby to zrobić.

Napisany przez Tikonteroga
Cześć,
więc moim zdaniem idealne nie jest to, co dotyczy ubezpieczeń na życie.

Moim zdaniem należy ubezpieczyć nie tylko kredyt, ale również sumę wszystkich rat kredytowych (które trzeba będzie zapłacić do końca okresu obowiązywania oprocentowania), w których zawarte są także odsetki. Wtedy ma sens, nawet jeśli suma ubezpieczenia maleje liniowo, ponieważ suma pozostałych rat kredytowych również maleje liniowo. Wysokość, o jaką spada wartość kredytu, wzrasta bowiem z każdą ratą kredytową... Moim zdaniem miałoby również sens, gdyby na przykład w przypadku pary małżeńskiej partner zarabiający więcej był ubezpieczony kwotą większą.

Napisany przez Matthew Pryor

Cześć,
mam pytanie dotyczące naszego ubezpieczenia na życie PB Leben. Jest to ubezpieczenie spadkowe o charakterze liniowym z kapitalizacją. Mamy ubezpieczonego na kwotę 100 000 euro na osobę.
Równolegle posiadamy kredyt hipoteczny w wysokości 250 000 euro. Mam kilka pytań odnośnie ubezpieczenia. Czy to wystarczy do zabezpieczenia kredytu? Co oznacza spadający liniowo? Czy suma spada już obecnie rocznie, czy od kiedy?

Nie, to nie wystarczy, to powinno być oczywiste. Chyba że chcecie i możecie uregulować pozostałą kwotę, która się pojawi (jeśli obecnie kredyt jest wyższy niż suma ubezpieczenia na wypadek śmierci) w inny sposób.
Jeśli chodzi o opcje spadające: Zazwyczaj są 2. Klasyczna jest liniowa, niezależnie od powodu. Suma ubezpieczenia maleje stale z roku na rok. Przykład: 100k ubezpieczenia, 20 lat okresu ubezpieczenia, 100/20=5. Co oznacza rocznie 5k mniejszej sumy ubezpieczenia.
Jest to rozwiązanie niezbyt odpowiednie dla kredytobiorców. Dlatego istnieje również opcja 2, której oferuje o wiele mniej dostawców. W tym przypadku suma ubezpieczenia jest dostosowywana do pozostałego zadłużenia, uwzględniając stopę procentową i odsetki. Należy również rozważyć ewentualne refinansowanie.

Napisany przez Berry
Cześć,
dziękuję za odpowiedzi. Byłem teraz ponownie u naszego maklera ubezpieczeniowego i teraz mamy dodatkowe 100 000 z kapitalizacją i kolejne 100 000 bez kapitalizacji, również spadających liniowo. Jednak teraz niejasne dla mnie, zwłaszcza w kontekście sumy spadającej liniowo, odnosi się to do jakiego okresu czasu. Więc ubezpieczenie 1 z kapitalizacją trwa 35 lat, zarówno okres ubezpieczania, jak i płacenia składek. ubezpieczenie 2 bez kapitalizacji ma okres ubezpieczania 35 lat i okres płacenia składek 17 lat. Do kiedy następuje spadek ubezpieczenia? 17 lat czy 35?

Napisany przez xlarge
Dlaczego nie zostało to ustalone przed podpisaniem umowy u ubezpieczyciela?

Napisany przez Berry
Ponieważ było to bardzo mylące z tym wszystkim umowom. Już pytałem, ale odpowiedź nie rozjaśniła sprawy.

Napisany przez xlarge
Czego się nie rozumie -> nie podpisuj!

Napisany przez Matthew Pryor

Ponieważ to było bardzo mylące z tymi wszystkimi umowami. Już pytałem, ale nie stałem się mądrzejszy z odpowiedzi.

Z dużym prawdopodobieństwem w ciągu następnych 35 lat.

Napisany przez Berry
Tak, ale podpisaliśmy już nasze pożyczki i mieliśmy głowę już całkiem zapchaną. Zazwyczaj zgadzam się z tobą, że wtedy nie powinno się podpisywać.

@Matthew Pryor Dziękuję. Mam nadzieję, że są to 35 lat, wtedy każdego roku suma spadnie o 2857 euro. Przy 16 latach suma spada zbyt szybko.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata