Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Oddzielne finansowanie działki i domu vs. odroczone finansowanie

Napisany przez RegensburgerAS
Cześć Kochani Użytkownicy Forum,
Potrzebujemy waszej pomocy, porady i opinii.
W Bawarii otrzymaliśmy teren od miasta i musimy w ciągu najbliższych 3 tygodni odpowiedzieć, czy chcemy go kupić czy nie.

Cena działki: 150 000
Kapitał własny: 100 000
Miesięczny dochód netto: 3 100 (praca na stałe) + 1 800 (umowa czasowa),
Z dzieckiem w najgorszym przypadku byłoby to 3 500 (3. klasa podatkowa) + 192 (zasiłek rodzicielski)
Mamy po 30 lat.
Planowane jest dziecko za 1-2 lata po zbudowaniu domu.

Na razie szacuję koszt domu jednorodzinnego na około 250 000 + 50 000 koszty dodatkowe. To jest szacunek, ponieważ nie byliśmy jeszcze u architekta/firmy budowlanej. Wykonalibyśmy też kilka rzeczy samodzielnie.

Ponieważ zaczęlibyśmy budowę dopiero za 12-18 miesięcy (ponieważ cała sytuacja nadeszła tak niespodziewanie i musimy najpierw wszystko zaplanować), nie mamy jeszcze konkretnej kwoty kosztów domu dla banku.

Teraz pytanie brzmi, jak zorganizować finansowanie.

Czytałem już tutaj na forum, że nie powinno się robić 2 osobnych kredytów.

Najlepiej finansować działkę na 50 000 (150 000 – 100 000 kapitał własny) z zmiennym oprocentowaniem. I po 12-18 miesiącach porównać oferty i zastąpić ten kredyt nowym. W sumie wzięlibyśmy 350 000 kredyt.

Jednakże obawiam się, że do tego czasu stopy procentowe znacząco wzrosną (możliwe podwyżki stóp procentowych itd.) i musielibyśmy sfinansować całą kwotę z oprocentowaniem 2-3%.

Czy też

Obecnie sfinansować w całości działkę (150 000 kredyt) z niskim oprocentowaniem (mam nadzieję poniżej 1,4) i minimalnym spłacaniem. A po 18 miesiącach najprawdopodobniej w tej samej banku wziąć pozostałe 200 000. Prawdopodobnie z wysokim oprocentowaniem. Pytanie brzmi, jak wysokim? Czy ktoś ma doświadczenie, ile banki żądają podwyżki oprocentowania przy osobnych kredytach? Ponieważ ten bank ma pierwszeństwo w hipotece i będzie starał się to w pełni wykorzystać.

Co sądzicie?

Jeśli zapomniałem o jakichś informacjach, proszę o sugestię, dostarczę.

Z góry dziękujemy!

Napisany przez ADMCI4
Przeprowadziłem również osobne finansowanie, ponieważ po prostu nie było możliwe w krótkim czasie stworzenie realistycznego finansowania ogólnego. Teoretycznie możliwe, ale praktycznie nie takie proste, ponieważ szybko można wpaść w odsetki za kredyt (sam okres inwestycji nie jest możliwy do oszacowania, a na gminę nie można liczyć) i podwójne obciążenie czynszem przy danej sumie nie jest zabawne.
Co do tematu: Osobiście bym (i tak też robię/albo robiłem) teraz wprowadził kapitał własny i sfinansował 50k€ zmiennie. W lutym 2017 roku w DKB skończyłem na 55k€ kredytu i 1,5% oprocentowania. Planuję spłacić działkę w styczniu 2018 roku. Na razie plan się sprawdza.
Nie możesz wpłynąć na oprocentowanie za 12-18 miesięcy, ale możesz wpłynąć na obecne oprocentowanie dla swojej działki poprzez maksymalne zaangażowanie kapitału własnego.
Ponadto, jeśli oprocentowanie znacząco wzrośnie, możesz przejść na niższe oprocentowanie w dowolnym miesiącu.

Napisany przez Martin79HN
Cześć,
czy w całkowitej sumie za działkę jest wszystko zawarte?
Podatek od nabycia nieruchomości, notariusz, hipoteka itp.?
Musicie szczególnie uważać na hipotekę 1 i później hipotekę 2!
Jeśli teraz finansujecie np. 50 000 € hipoteką 1, to później (bez znaczenia, jaki będzie wtedy oprocentowanie) warunki będą gorsze!
Powód: Hipoteka 2 jest naliczana w kolejności po hipotece 1 i nie zapewnia takiego samego zabezpieczenia.
Uważam, że łączna kwota na Dom jednorodzinny wolnostojący jest również zbyt nisko oszacowana!
Na pewno skończycie na około 400 000 tylko na Dom. (140-160 m² powierzchni mieszkalnej z piwnicą)
Pozdrowienia
Martin

Napisany przez ADMCI4

Dzień dobry,
Czy cała suma dla działki zawiera wszystko?
Musicie koniecznie uważać z hipoteką 1 i późniejszą hipoteką 2!
Jeśli teraz finansujecie np. 50 000 € hipoteką 1, później (bez względu na wysokość oprocentowania) otrzymacie gorsze warunki!
Powód: hipoteka 2 stoi niżej w kolejności i nie zapewnia takiego samego zabezpieczenia jak hipoteka w pierwszej kolejności.
Uważam, że suma budowy wolno stojącego domu jednorodzinnego jest również zbyt niska!
Na pewno skończycie z około 400 000 tylko na Dom. (140-160 m² powierzchni mieszkalnej z piwnicą)
Pozdrowienia
Martin

Zgadzam się z tobą w odniesieniu do paragrafów 1 i 3.
W przypadku tematu hipoteki zgadzam się tylko częściowo. W przypadku stałego oprocentowania zgadzam się z tobą, że mogą pojawić się problemy w przypadku nowego finansowania domu w trakcie okresu wiązania. Jednak w przypadku kredytu zmiennego nie koniecznie. Zwłaszcza jeśli wcześniej zostało spłacone.

Napisany przez RegensburgerAS

Ponadto, jeśli stopa procentowa znacznie wzrośnie, możesz zmienić wiązanie odsetek na koniec każdego miesiąca.

Bardzo dobrze, nie wiedziałem o tym.

Cytat od Martina79HN
Czy cała suma dla działki zawiera wszystko?

Tak, 150.000 obejmuje już koszty zakupu.

Cytat od Martina79HN
Musicie uważać na hipotekę 1 i później hipotekę 2!
Jeśli teraz finansujecie np. 50.000 € hipoteką 1, to później (bez względu na wysokość oprocentowania) otrzymacie gorsze warunki!
Powód: Hipoteka 2 jest dana w kolejności odwrotnej i nie oferuje takiej samej pewności jak hipoteka 1.

O kolejności hipoteki dowiedziałem się już tutaj na forum. Byłoby naprawdę interesujące, gdyby ktoś miał konkretny przykład (z liczbami).

Cytat od Martina79HN
Uważam, że suma dla wolnostojącego domu jednorodzinnego jest również zbyt niska oszacowana!
Na pewno skończycie na około 400.000 tylko na Dom. (140-160mkw powierzchni mieszkalnej z piwnicą)
Faktycznie, na chwilę obecną mogę kompletnie się mylić, ponieważ nie rozmawialiśmy jeszcze z architektami/firmami budowlanymi i prawdopodobnie nie uda nam się szybko tego zrobić. Ponieważ trzeba będzie się zaznajomić z planem, budową ścian, ogrzewaniem i innymi informacjami. I wszystko to spowoduje znaczne różnice w cenie.
Dlatego szacuję na szybko z doświadczenia naszych przyjaciół, którzy właśnie zbudowali willę miejską na 250 + 50 masywnym z piwnicą.

Napisany przez ADMCI4
Zastanawia mnie aktualny brak zaangażowania specjalistów tutaj.

Prawdopodobnie potencjał prowizyjny jest zbyt niski, jeśli chcesz tylko finansować zmienny grunt za ponad 50 tysięcy euro.

Szkoda. Byłbym zainteresowany pomysłami na realizację.

Napisany przez NaTwoim13
@Zaba

Racja, za mało prowizji. Dobrze, że chcesz podkręcić dyskusję, świetnie!

Skoro jesteś taki mądry, to może zrzuć jakiś mądry komentarz! Pomóż zamiast rozdzielać prowizje!

Niewiarygodne, teraz prowizje już się pojawiają, gdy ktoś nic nie pisze!!! Tak to wygląda, na przykład, gdy zupełnie przestanę pisać. Jest tylu użytkowników, którzy chętnie coś insynuują, prowokują i wiedzą, jak ludzie tutaj funkcjonują. Chciałbym też przeczytać coś merytorycznego i rzeczowego.

Napisany przez ADMCI4
Interesujące, kto czuje się tutaj wywołany przez mój komentarz
Wszystko, co wiedziałem, zostało już przeze mnie przedstawione we wcześniejszym poście.
W zasadzie spodziewałem się, że specjaliści się wypowiedzą, ponieważ osoby posiadające wiedzę zwykle reagują szybko na wątki z kwotami 300k€ i więcej.
Po 6 dniach braku reakcji, wydaje mi się, że około 200€ netto prowizji nie jest atrakcyjne. Ale jak już wspomniałem, jest to tylko przypuszczenie. Na pewno istnieją inne powody.
Ponadto to forum nie jest twierdzą obiektywizmu... przeważnie jest to raczej miejsce dla narcyzów.
Życzę udanego weekendu.

Napisany przez NaTwoim13
@Zaba
Omawianie kwot prowizji w tego typu wątkach prowadzi jedynie do napięć, wrogich zachowań i prowokacji. Kwoty prowizji, jakie można zarobić, są jawne i dostępne dla każdego konsumenta.
Ważne jest opracowanie koncepcji finansowania, która będzie najbardziej elastyczna, korzystna i najlepiej dopasowana do danej sytuacji. Zarobki dla najlepszego doradcy nie odgrywają wtedy żadnej roli. Czy przecież sprzedawczyni w piekarni mówi ci, ile zarabia sprzedając rogaliki, albo pracownik stacji benzynowej, ile zarabia tankując samochód? Mimo że nie jest to wymagane i uważam to za w pełni akceptowalne w naszej branży, czy to ma jakiekolwiek znaczenie?
Ponadto, dyskusje na temat prowizji są prowadzone również przez osoby, które nie oddają swojej siły roboczej bez wynagrodzenia. Dokąd zmierza ta dyskusja? Czy to wyjaśnia, jak dobry jest doradca lub koncepcja? Czy to pomaga konsumentowi w jakikolwiek sposób? Co w końcu się liczy?
Co to jest Thread ASAP?
Twoje obelgi dotyczące neurozy profilu również podsycają konflikt? Po prostu nie miałem ochoty na zagłębianie się w kwestie swojego profilu, więc może teraz nadszedł twój czas. Dlaczego nie pomagasz trochę TE, gdy wydaje ci się to takie proste, gdy zawsze masz na to ochotę i chcesz ciągle zarabiać prowizje.

Napisany przez vision
asap = tak szybko, jak to możliwe

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata