Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Fundusz ETF oparty na indeksie MSCI World

Napisany przez Eberhard1234
Hej wszystkim,
aktualnie interesuję się funduszami, które odwzorowują MSCI jako ETF. Według danych Onvista, obecnie wygląda to następująco:

1 rok + 15,05 %;
3 lata + 9,87 %;
10 lat + 20,14 %
Średnia stopa zwrotu wynosi 2,01 % w ciągu 10 lat. Ta długoterminowa stopa zwrotu
jest oczywiście obecnie wyższa niż jakikolwiek oprocentowanie lokat bankowych (maks. 1%), ale ostatecznie
nie jest tak interesująca, jak to się teraz wydaje.
Oczywiście ta retrospektywna analiza nie ma znaczenia dla przyszłości.
Ze względu na fakty, obecnie ciężko jest mi podjąć decyzję.
Jestem ciekawy Waszej oceny.

Pozdrowienia
Eberhard1234

Napisany przez Tikonteroga

Witam wszystkich,

Obecnie interesuję się funduszami ETF, które odzwierciedlają MSCI. Obecnie wydajność MSCI wg Onvista prezentuje się następująco:

1 rok + 15,05 %;
3 lata + 9,87 %;
10 lat + 20,14 %

Oprocentowanie wynosi średnio 2,01% w ciągu 10 lat. To długoterminowe oprocentowanie jest oczywiście obecnie wyższe niż jakiekolwiek oprocentowanie lokat terminowych (maks. 1%), ale w końcu nie jest to tak interesujące, jak się to tu rozpowszechnia.

To retrospektywne podejście oczywiście nie ma znaczenia dla przyszłości. Na podstawie faktów trudno mi obecnie podjąć decyzję.

Jestem ciekawy Waszej oceny.

Pozdrowienia,
Eberhard1234
Witam,

Ja osobiście nie dochodzę do wzrostu 2,01%, lecz do 1,84% => 1,2014^(1/10) = 0,0184

Pozdrowienia

Napisany przez 2tneub
Na jaki ETF się zdecydowałeś, który istnieje już od 10 lat?
Pytanie brzmi, czy jest to ETF z dywidendą czy kapitalizujący?
PS:
Przeczytałem twój post jeszcze raz i zauważyłem, że od razu zainteresowałeś się MSCI World zamiast poszczególnych ETF-ów.
Zignoruj więc moje wcześniejsze wypowiedzi na ten temat.
W ciągu tych 10 lat uwzględniłeś oczywiście ekstremalny spadek z lat 2008/2009. Dlatego stopa zwrotu nie jest zbyt duża. Z kolei przyjrzyj się okresowi 15 lat. Zauważysz tam wyraźny wzrost.
Poszukaj w Google również trójkatu zwrotów indeksu DAX. Tam wyraźnie widać, że w przeszłości po 10 latach mogą pojawić się straty. Natomiast w okresie 15 lat nie było nigdy strat. Dlatego zaleca się inwestować tylko takie środki, które mogą pozostać zainwestowane przez co najmniej 10 lat lub regularnie dokładać nowe.

Napisany przez Eberhard1234
Preferuję AMUNDI ETF MSCI WORLD EUR ISIN FR0010756098
Czy ktoś ma tutaj doświadczenia? Myślę o jednorazowym zainwestowaniu oraz miesięcznej stałej opłacie.
Mam już akcje z DAX. Dla mnie dywersyfikacja ma duże znaczenie :-)

Napisany przez 2tneub
Też nie chciałem Ci polecać papierów Dax. Powinieneś po prostu spojrzeć na trójkąt zwrotów. Znalazłem to dotychczas tylko dla Daxa, ale myślę, że może to również dotyczyć Dow Jonesa lub MSCI World w podobnej formie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata