Re: Kto zna się na platformie oszczędnościowej Depotlux Premium Baumann und Partner?
Napisany przez fin123anz -
- sob cze 24, 2017 8:16 am
Cześć wszystkim,
otrzymałem następującą propozycję dotyczącą zabezpieczenia emerytalnego od mojego doradcy finansowego i chciałbym poznać wasze zdanie na ten temat.
Produkt pochodzi od Baumann & Partner i nazywa się Zielspar-Depotlux-Premium, o następujących parametrach:
- Okres trwania od 5 lat
- Elastyczne wpłaty, poczynając od 50€/miesiąc
- bezpłatna dynamika
- możliwość zawieszenia składek
- pierwsza jednorazowa wpłata od 2500€, każda kolejna od 500€ możliwa
- codzienna dostępność, częściowe wypłaty w dowolnym momencie możliwe
- bezpłatna opcja reinwestycji dokonanych wypłat
- opłata za ubezpieczenie 5,75% (możliwa do zapłaty w całości lub częściowo z góry)
- opłata za prowadzenie depozytu 32,50€/rok
- prowizja za zarządzanie majątkiem 0,25% plus VAT z Luksemburga
- premia lojalnościowa do (maksymalnie) 1% średniej wartości depozytu obliczonej z ostatnich lat inwestycji (=Lata premiowe: od 10 lat okresu trwania=2 lata premiowe, od 15=3, od 20=4, od 25=5)
- zarządca majątkiem przesuwa środki według sytuacji rynkowej do innych strategii
Pieniądze są inwestowane w fundusze. Strategia inwestycyjna obejmuje zakres od konserwatywnej (poziom ryzyka L) do dynamicznej (poziom ryzyka H). W przypadku strategii dynamicznej, portfel wygląda następująco:
25% H1 Flex Top Select
25% Sauren Global Growth A
10% BGF Global Allocation Fund A2
10% Flossbach Storch Multiple Opportunities R
10% Carmignac E
10% FidelityChina Consumer Fund A
10% Schroder ISF Global Smaller Companies A
Indywidualne obliczenie pod moją osobę:
- bez kapitału początkowego
- 400 €/miesiąc
- 30 lat (łączna suma wpłat wynosi 144.000€)
- przy założeniu 5% rocznego wzrostu, końcowy kapitał wynosi 327.543,52 € (premia lojalnościowa NIEuwzględniona.. byłoby to dodatkowo 14.400€)
- brak premii końcowej
Co sądzicie na ten temat?
Dzięki z góry!
otrzymałem następującą propozycję dotyczącą zabezpieczenia emerytalnego od mojego doradcy finansowego i chciałbym poznać wasze zdanie na ten temat.
Produkt pochodzi od Baumann & Partner i nazywa się Zielspar-Depotlux-Premium, o następujących parametrach:
- Okres trwania od 5 lat
- Elastyczne wpłaty, poczynając od 50€/miesiąc
- bezpłatna dynamika
- możliwość zawieszenia składek
- pierwsza jednorazowa wpłata od 2500€, każda kolejna od 500€ możliwa
- codzienna dostępność, częściowe wypłaty w dowolnym momencie możliwe
- bezpłatna opcja reinwestycji dokonanych wypłat
- opłata za ubezpieczenie 5,75% (możliwa do zapłaty w całości lub częściowo z góry)
- opłata za prowadzenie depozytu 32,50€/rok
- prowizja za zarządzanie majątkiem 0,25% plus VAT z Luksemburga
- premia lojalnościowa do (maksymalnie) 1% średniej wartości depozytu obliczonej z ostatnich lat inwestycji (=Lata premiowe: od 10 lat okresu trwania=2 lata premiowe, od 15=3, od 20=4, od 25=5)
- zarządca majątkiem przesuwa środki według sytuacji rynkowej do innych strategii
Pieniądze są inwestowane w fundusze. Strategia inwestycyjna obejmuje zakres od konserwatywnej (poziom ryzyka L) do dynamicznej (poziom ryzyka H). W przypadku strategii dynamicznej, portfel wygląda następująco:
25% H1 Flex Top Select
25% Sauren Global Growth A
10% BGF Global Allocation Fund A2
10% Flossbach Storch Multiple Opportunities R
10% Carmignac E
10% FidelityChina Consumer Fund A
10% Schroder ISF Global Smaller Companies A
Indywidualne obliczenie pod moją osobę:
- bez kapitału początkowego
- 400 €/miesiąc
- 30 lat (łączna suma wpłat wynosi 144.000€)
- przy założeniu 5% rocznego wzrostu, końcowy kapitał wynosi 327.543,52 € (premia lojalnościowa NIEuwzględniona.. byłoby to dodatkowo 14.400€)
- brak premii końcowej
Co sądzicie na ten temat?
Dzięki z góry!