Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Kto zna się na platformie oszczędnościowej Depotlux Premium Baumann und Partner?

Napisany przez fin123anz
Cześć wszystkim,
otrzymałem następującą propozycję dotyczącą zabezpieczenia emerytalnego od mojego doradcy finansowego i chciałbym poznać wasze zdanie na ten temat.
Produkt pochodzi od Baumann & Partner i nazywa się Zielspar-Depotlux-Premium, o następujących parametrach:
- Okres trwania od 5 lat
- Elastyczne wpłaty, poczynając od 50€/miesiąc
- bezpłatna dynamika
- możliwość zawieszenia składek
- pierwsza jednorazowa wpłata od 2500€, każda kolejna od 500€ możliwa
- codzienna dostępność, częściowe wypłaty w dowolnym momencie możliwe
- bezpłatna opcja reinwestycji dokonanych wypłat
- opłata za ubezpieczenie 5,75% (możliwa do zapłaty w całości lub częściowo z góry)
- opłata za prowadzenie depozytu 32,50€/rok
- prowizja za zarządzanie majątkiem 0,25% plus VAT z Luksemburga
- premia lojalnościowa do (maksymalnie) 1% średniej wartości depozytu obliczonej z ostatnich lat inwestycji (=Lata premiowe: od 10 lat okresu trwania=2 lata premiowe, od 15=3, od 20=4, od 25=5)
- zarządca majątkiem przesuwa środki według sytuacji rynkowej do innych strategii
Pieniądze są inwestowane w fundusze. Strategia inwestycyjna obejmuje zakres od konserwatywnej (poziom ryzyka L) do dynamicznej (poziom ryzyka H). W przypadku strategii dynamicznej, portfel wygląda następująco:
25% H1 Flex Top Select
25% Sauren Global Growth A
10% BGF Global Allocation Fund A2
10% Flossbach Storch Multiple Opportunities R
10% Carmignac E
10% FidelityChina Consumer Fund A
10% Schroder ISF Global Smaller Companies A
Indywidualne obliczenie pod moją osobę:
- bez kapitału początkowego
- 400 €/miesiąc
- 30 lat (łączna suma wpłat wynosi 144.000€)
- przy założeniu 5% rocznego wzrostu, końcowy kapitał wynosi 327.543,52 € (premia lojalnościowa NIEuwzględniona.. byłoby to dodatkowo 14.400€)
- brak premii końcowej
Co sądzicie na ten temat?
Dzięki z góry!

Re: Kto zna się na platformie oszczędnościowej Depotlux Premium Baumann und Partner?

Napisany przez xlarge
To będą opłaty depotowe w wysokości 975 €, opłata za uruchomienie w wysokości 8280 € w ciągu 30 lat, a następnie prowizje za zarządzanie majątkiem... Czy fundusze mają także dodatkowe opłaty?
Minimalny okres inwestycji 5 lat lub dostępność codzienna - jakoś się to jednak wyklucza, prawda?
Osobiście oszczędziłbym te około 26 € opłat miesięcznie -> wtedy tylko 374 € miesięcznie zostanie zainwestowanych.

Napisany przez fin123anz
Opłata w wysokości 26€: czy chodzi Ci o opłatę za zarządzanie majątkiem w wysokości 0,25%? Zarządca będzie dokonywał przeniesień, ja się nimi nie będę zajmować, dlatego uzasadnione, prawda?

Napisany przez brainy
Chciałbym również otrzymać prowizję.
Im więcej na tym zarobisz, tym niższy będzie zysk.
Moja opinia: Głupi sposób na inwestowanie z dodatkowymi opłatami niszczyciela majątku.
Kupuj fundusze bezpośrednio: oszczędź na niszczycielu.

Napisany przez fin123anz
Dokładnie oto pytanie: gdybym miał to kupić samodzielnie, musiałbym także zająć się ewentualną restrukturyzacją, gdy fundusze nie będą działać. A ja nie jestem ekspertem od inwestycji, raczej nowicjuszem. Czy uważasz opłatę w wysokości 0,25% za zbyt wysoką dla zarządcy, który się tym zajmuje w moim imieniu?

Napisany przez brainy
Jeśli rynek spada, wszystkie fundusze nie będą działać jednocześnie.

Nikomu nie uda się rzucić zaklęcia.

Dla funduszy prowizja wynosi 5% przy zakupie oraz dodatkowo 1,5 - 2,5% rocznie, plus koszty zakupu. Wszystko bez niszczyciela.

Co powiesz na bezpłatny plan oszczędnościowy w ETF-ach w Flatex?

W ramach tego planu wewnętrzne opłaty ETF wynoszą około 0,5% rocznie, na które Flatex zarabia.

https://www.flatex.de/handel/wertpap...el/fonds-etfs/

Ponad 250 ETF-ów można zakupić bez opłat w ramach planu oszczędnościowego.

Po prostu wybierz co Ci odpowiada:

Jeśli interesuje Cię Chiny: wpisz Chiny i ETF: tak: 5 planów oszczędnościowych do wyboru.

Na stronie morningstar.de można uzyskać więcej informacji na temat ETF-ów itp.

Trochę żywności, farmaceutyków, Europy Wschodniej, Chin, rynków wschodzących...

Oto plany oszczędnościowe z wskaźnikiem TER:

https://www.justetf.com/de/find-etf....oupField=index

Napisany przez xlarge

26€ Opłaty: czy masz na myśli opłatę za zarządzanie majątkiem w wysokości 0,25%? Zarządca zajmie się przesunięciami, więc nie będę musiał się tym martwić, czyli jest to uzasadnione, prawda?

Nie - tutaj 1/12 opłaty za prowadzenie konta i 5,75% wpłaty.
0,25% opłata za zarządzanie majątkiem to dodatkowe 62,50€ miesięcznie przy założonych 300k€ ...
w twoim przykładzie z końcowym kapitałem 327543,52 załóżmy dla uproszczenia liniowy rozwój -> czyli średnio połowa -> 34,20€ miesięcznie. (12282€ w ciągu 30 lat)
daje powyżej 21500€ kosztów w ciągu 30 lat. - Koszty pośrednie funduszy, podatek od dochodów kapitałowych itp. nie zostały jeszcze uwzględnione.
(Średnio byłoby to około 60€ każdego miesiąca, które nie są inwestowane -> 15% kwoty oszczędności jest więc odjęte -> plus prowizje za sprzedaż i bieżące koszty funduszy (musiałbyś sprawdzić prospekty wspomnianych funduszy, co jeszcze jest potrącane.))
Lux Premium oczywiście oznacza -> Premium to kosztuje. (Czy warto, każdy musi sam zdecydować.)
Ponieważ 90% funduszy nie przewyższa rynku - a tutaj nawet bierze udział 7 funduszy - a fundusze i doradca finansowy muszą być utrzymywani, rynek powinien być znacząco pokonany, aby to zrekompensować.
-> wysoki zwrot -> wysokie ryzyko -> przesunięcia zawsze kosztują pieniądze ->

Napisany przez fin123anz
Dziękuję za cierpliwe wyjaśnienia.

Mamy zatem następujące koszty przez 30 lat:
Opłaty depozytowe -970€
Opłata za skonfigurowanie -8.280€
Zarządzanie -21.500 €
Należy jeszcze uwzględnić premię lojalnościową (która nie została uwzględniona powyżej, poprawiłem to), więc +14.400€, co daje -16.350€, czyli 45€ miesięcznie, które nie są inwestowane, czyli około 11,25% od kwoty oszczędności.

Brakuje jeszcze prowizji przy zakupie i bieżących kosztów funduszy.

Czy poprawnie kontynuowałem obliczenia?

Aha, jak jest traktowana podatkowo tego rodzaju inwestycja? Czy to jest prywatny fundusz emerytalny, który można uwzględnić podatkowo?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata