Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Porównanie taryf ubezpieczenia zdrowotnego dla noworodka.

Napisany przez Wayne
Cześć wszystkim! Mam pytanie, na które potrzebuję wsparcia:
Aktualnie poszukuję ubezpieczenia zdrowotnego dla mojej córki, której urodziła się tydzień temu. Jestem ubezpieczony w Oldenburgische Krankenversicherung (AO), a moja żona w Debeka. Dlatego jedynie te ubezpieczalnie wchodzą w grę. Otrzymałem oferty od obu (Debeka około 65€, AO około 68€), jednak kompletnie nie mam pojęcia, który pakiet jest lepszy, ponieważ po dłuższej analizie ofert w gąszczu warunków ubezpieczenia gubię się i brakuje mi pewnej wiedzy, którą z nich oferuje lepsze warunki.
Czy istnieje gdzieś możliwość (portal internetowy, usługa płatna), aby porównać oba pakiety ubezpieczenia w sposób klarowny?
Wiem, że obie ubezpieczenia nie są złe, ale chciałbym mieć dokładny przegląd, którego nie dostarczy mi mój makler ani pracownik Debeki.

Napisany przez xlarge
Moją ekspertyzą jest fakt, że różnica wynosi 3€ miesięcznie -> jednakże przy 80 latach oznacza to 2880€.

Napisany przez Wayne
Bez zmiany składek i zmiany taryfy wraz z wiekiem, to prawda.

Napisany przez Peter Wolnitza
Cześć,
a) jeśli chodzi o prognozy dotyczące wzrostu składek: na początek zignorowałbym - obie są równie trudne/złe do przewidzenia
b) Różnice w świadczeniach oczywiście istnieją. Niektóre nie są od razu zauważalne dla laika, inne trudno ocenić dla laika, jak ważne są.
c) W związku z tym pozostaje tylko zapoznanie się z treścią umowy (słynne drobne druczki)
d) tak - można zdobyć takie porównanie, gdzie standardowe porównania w sieci zupełnie się nie sprawdzają. Nie chodzi tutaj o rzeczy takie jak pokoje jedno- lub dwuosobowe, czy procentowe wskaźniki refundacji leczenia stomatologicznego. Chodzi raczej o podstawowe aspekty, takie jak np. ograniczenia do stawek wynagrodzeń określonych w rozporządzeniu, czy koszty transportu... czy inne.
e) na koniec: cena jako kryterium decyzyjne jest zupełnie nieodpowiednia: jest jedyną zmieną we wszystkim - wybór w oparciu o to jest absolutnie bezsensowny.

Twój agent ubezpieczeniowy powinien - jeśli ma pojęcie o prywatnych ubezpieczeniach zdrowotnych - być w stanie dostarczyć Ci taką analizę warunków ubezpieczenia - dla zewnętrznego agenta z tyłu może to oznaczać co najmniej dwie do trzech godzin konsultacji, ponieważ zawsze wymagane jest objaśnienie i wyjaśnienie pojęć, aby móc ocenić ich znaczenie (patrz powyżej). Przykład patrz załącznik: Dwa ubezpieczyciele, czasem z zastosowaniem ograniczeń dotyczących kosztów transportu.

Napisany przez Daukind
Przy podejmowaniu życiowej decyzji, takiej jak wybór prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego, uwzględnianie takich głupot jak cashback od prowizji tylko pokazuje jedno: bezgraniczną głupotę. Na szczęście państwo w końcu ratuje każdego, zapewniając opiekę społeczną.

Napisany przez Daukind
Twoje b) jasno pokazuje, że nie wystarczy mieć trochę wiedzy na temat taryf.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata