- ndz lip 02, 2017 6:04 pm
Hej,
moja partnerka życiowa i ja kupiliśmy Dom w 2012 roku i sfinansowaliśmy go kredytem hipotecznym.
Finansowanie wygląda następująco:
2 umowy kredytowe połowy kwoty kredytu; Okres kredytowania 10 lat
kredyt 1:
Zwykły kredyt z ustalonymi ratami (spłata + odsetki)
kredyt 2:
Płacimy tylko odsetki i nie spłacamy kapitału. Jednocześnie płacimy do planu oszczędnościowego, który po 10 latach będzie gotowy do alokacji i zastąpi ten kredyt.
(Zrobiliśmy to po to, aby po 10 latach uzyskać już wcześniej uzgodnioną gwarantowaną stopę procentową)
Oba kredyty mają stopę procentową 3,25%. Ponieważ obecnie stawki procentowe są znacznie niższe, chcielibyśmy zrezygnować z tych umów i zmienić je na tańsze. (W Sparda zaoferowano nam 0,99%)
Przejrzałem umowy i regulaminy. Niestety nie ma tam możliwości wcześniejszej spłaty kredytu, chyba że 6500€/rok.
Jednak znalazłem coś w umowie odnośnie kredytu 2:
Wspomniana Ziffer 4 znajduje się tu:
Nasz pomysł teraz wygląda następująco:
- W plan oszczędnościowy (Wüstenrot) możemy wpłacić dowolną kwotę w dowolnym czasie.
- Pozyskujemy tani kredyt w wysokości kwoty kredytu kredytu 2
- Wpisujemy tę kwotę w jednej wpłacie do planu oszczędnościowego. Plan oszczędnościowy osiąga wtedy 100% i staje się gotowy do alokacji.
- Z 100% planem oszczędnościowym spłacamy natychmiast w całości kredyt 2.
Czy ten sposób postępowania jest możliwy czy coś przeoczyliśmy?
Czy to nawet nie powinno wiązać się z karą za wcześniejszą spłatę?
(Regulaminy dla przesłania są zbyt duże do załadowania tutaj, więc przesłałem je tutaj)
moja partnerka życiowa i ja kupiliśmy Dom w 2012 roku i sfinansowaliśmy go kredytem hipotecznym.
Finansowanie wygląda następująco:
2 umowy kredytowe połowy kwoty kredytu; Okres kredytowania 10 lat
kredyt 1:
Zwykły kredyt z ustalonymi ratami (spłata + odsetki)
kredyt 2:
Płacimy tylko odsetki i nie spłacamy kapitału. Jednocześnie płacimy do planu oszczędnościowego, który po 10 latach będzie gotowy do alokacji i zastąpi ten kredyt.
(Zrobiliśmy to po to, aby po 10 latach uzyskać już wcześniej uzgodnioną gwarantowaną stopę procentową)
Oba kredyty mają stopę procentową 3,25%. Ponieważ obecnie stawki procentowe są znacznie niższe, chcielibyśmy zrezygnować z tych umów i zmienić je na tańsze. (W Sparda zaoferowano nam 0,99%)
Przejrzałem umowy i regulaminy. Niestety nie ma tam możliwości wcześniejszej spłaty kredytu, chyba że 6500€/rok.
Jednak znalazłem coś w umowie odnośnie kredytu 2:
Wspomniana Ziffer 4 znajduje się tu:
Nasz pomysł teraz wygląda następująco:
- W plan oszczędnościowy (Wüstenrot) możemy wpłacić dowolną kwotę w dowolnym czasie.
- Pozyskujemy tani kredyt w wysokości kwoty kredytu kredytu 2
- Wpisujemy tę kwotę w jednej wpłacie do planu oszczędnościowego. Plan oszczędnościowy osiąga wtedy 100% i staje się gotowy do alokacji.
- Z 100% planem oszczędnościowym spłacamy natychmiast w całości kredyt 2.
Czy ten sposób postępowania jest możliwy czy coś przeoczyliśmy?
Czy to nawet nie powinno wiązać się z karą za wcześniejszą spłatę?
(Regulaminy dla przesłania są zbyt duże do załadowania tutaj, więc przesłałem je tutaj)