Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Spłacić kredyt hipoteczny przed czasem

Napisany przez DarkTranquility
Hej,
moja partnerka życiowa i ja kupiliśmy Dom w 2012 roku i sfinansowaliśmy go kredytem hipotecznym.
Finansowanie wygląda następująco:
2 umowy kredytowe połowy kwoty kredytu; Okres kredytowania 10 lat
kredyt 1:
Zwykły kredyt z ustalonymi ratami (spłata + odsetki)
kredyt 2:
Płacimy tylko odsetki i nie spłacamy kapitału. Jednocześnie płacimy do planu oszczędnościowego, który po 10 latach będzie gotowy do alokacji i zastąpi ten kredyt.
(Zrobiliśmy to po to, aby po 10 latach uzyskać już wcześniej uzgodnioną gwarantowaną stopę procentową)
Oba kredyty mają stopę procentową 3,25%. Ponieważ obecnie stawki procentowe są znacznie niższe, chcielibyśmy zrezygnować z tych umów i zmienić je na tańsze. (W Sparda zaoferowano nam 0,99%)
Przejrzałem umowy i regulaminy. Niestety nie ma tam możliwości wcześniejszej spłaty kredytu, chyba że 6500€/rok.
Jednak znalazłem coś w umowie odnośnie kredytu 2:

Wspomniana Ziffer 4 znajduje się tu:

Nasz pomysł teraz wygląda następująco:
- W plan oszczędnościowy (Wüstenrot) możemy wpłacić dowolną kwotę w dowolnym czasie.
- Pozyskujemy tani kredyt w wysokości kwoty kredytu kredytu 2
- Wpisujemy tę kwotę w jednej wpłacie do planu oszczędnościowego. Plan oszczędnościowy osiąga wtedy 100% i staje się gotowy do alokacji.
- Z 100% planem oszczędnościowym spłacamy natychmiast w całości kredyt 2.
Czy ten sposób postępowania jest możliwy czy coś przeoczyliśmy?
Czy to nawet nie powinno wiązać się z karą za wcześniejszą spłatę?
(Regulaminy dla przesłania są zbyt duże do załadowania tutaj, więc przesłałem je tutaj)

Napisany przez xlarge
W przypadku wielu umów oszczędności mieszkaniowych nie wolno wpłacać dowolnie dużej kwoty w dowolnym czasie (w moim przypadku dozwolone jest jedynie 3,6% sumy oszczędności mieszkaniowych rocznie - dodatkowo dochodzą środki na cele mieszkaniowe i pracownicze). Często jednak możliwe jest to po rozpoczęciu spłaty kredytu.
Czy warto zastanowić się czy to opłacalne po zapłaceniu odszkodowania za wcześniejszą spłatę, trzeba przeliczyć (lub można to zrobić dla siebie).

Napisany przez DarkTranquility
Mam teraz umowę oszczędnościową na budowę nie przy sobie, ale w weekend sprawdzę, czy istnieje limit dla uzupełnienia.
Nie powinno być żadnych opłat za wcześniejszą spłatę, ponieważ umowa kredytowa (zdjęcie 1) mówi, że umowa kredytowa kończy się wraz z momentem przydzielenia umowy oszczędnościowej na budowę.

Napisany przez Batman_BU
To byłby również istotny punkt, który określa kryteria gotowości do przyznania i czy samo wypełnienie umowy jest wystarczające. Podejrzewam, że nie. Zobacz, co jest napisane na temat kryteriów przydziału. Jak jest obliczona ocena punktowa?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata