Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Przedterminowa spłata

Napisany przez Benice
Cześć wszystkim,
wygląda na to, że niestety muszę sprzedać mój Dom.
Sytuacja wygląda następująco:
Pełna spłata pożyczki około 7 miesięcy temu.
Pozostała kwota zadłużenia: około 245 000 euro
(w tym KFW 124 + 153 po 50 000 euro)
W tym przypadku raczej trudno uniknąć opłaty za przedterminową spłatę odsetek. Przynajmniej mi się tak wydaje...
Jeśli mam jeszcze około 15-20 000 euro na wysokiego, czy powinienem je jak najszybciej wpłacić jako dodatkową spłatę?
Możliwa jest roczna dodatkowa spłata w wysokości 5%...
W tej sytuacji naprawdę nie wiem, jak najlepiej postępować, aby minimalizować szkody.
Może profesjonaliści tutaj dadzą jeszcze jakieś wskazówki, to byłoby super!

Napisany przez 6Bankkaufmann
Dodatkowa spłata zmniejsza kredyt i w efekcie także rekompensatę za wcześniejszą spłatę... przynajmniej teoretycznie.

Jednak równie istotne są też osobiste okoliczności, takie jak sytuacja po sprzedaży domu. Jeśli zabraknie pieniędzy, konieczne będzie wzięcie nowego kredytu, co wiąże się z nowymi warunkami. Czy już znaleźli Państwo nową pracę?

Możliwe jest również zastawienie nieruchomości, jeśli znaleźli Państwo nowy obiekt.

Istnieje również opcja sprzedaży nieruchomości w systemie kupuj-odbieraj w ratach. Warto też to rozważyć, co nieprawdaż?

Napisany przez 2tneub
Czy VFE nie jest obliczane uwzględniając maksymalnej nadpłaty?
Wówczas VFE po rzeczywistej nadpłacie doprowadziłoby do takiego samego wyniku jak VFE, gdyby nadpłata była uzgodniona, ale jeszcze nie została dokonana.
Przynajmniej w kalkulatorze przedterminowego rozwiązania, który kiedyś wypróbowałem w internecie, należało podać uzgodnioną nadpłatę i już wykorzystaną nadpłatę na ten rok.

Napisany przez Freeliner
Tak, mam takie samo pojęcie.
Nawet jeśli wcześniej nigdy nie dokonywano dodatkowej spłaty, wysokość opłaty za wczesne wyjście z kredytu hipotecznego jest obliczana tak, jakby pozostałe kwoty były spłacane maksymalnie w przyszłości.

Napisany przez Benice
To m.in. pytanie... Czy któryś z ekspertów wie coś dokładnie na ten temat?
Czy powinno się koniecznie ponownie sprawdzić VFE, na przykład poprzez skorzystanie z usług organizacji konsumenckiej?
Co jeszcze trzeba wziąć pod uwagę?

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Benice, czasem proste rozmowy telefoniczne z partnerem bankowym również zdziałają cuda.
Czy zadałeś swoje pytanie partnerowi bankowemu?

Napisany przez NaTwoim13
Nie tylko dodatkowe spłaty muszą zostać uznane za uregulowane w sposób fikcyjny, ale także twoje opcje zmiany stopy spłaty. Należy je ustawić tak, jakbyś od teraz płacił najwyższą stopę spłaty. Ponadto należałoby sprawdzić, czy umowy Allianz podlegają ocenie zgodności z zasadami dotyczącymi odstąpienia od umowy, drogi Benice
W przypadku wysokiego popytu na nieruchomości, ewentualna sprzedaż może być uzależniona od przejęcia twojego kredytu. Twoje warunki kredytowe odpowiadają dzisiejszym stopom procentowym.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata