Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Podstawowa wartość spadła znacząco.

Napisany przez Karolin13
Cześć drodzy użytkownicy forum,
tak jak wielu innych, jestem rozpaczliwy z powodu mojego scoringu w Schufa. Trzy miesiące temu założyłem konto online - tutaj pierwszy szok: 04.04.2017 Wynik 86,4%. Nigdy nie złamałem żadnej z zasad! W moich danych znajdują się dwie kredyty hipoteczne od 2009 roku, małe finansowanie samochodu od 2015 roku, spłacony mały kredyt oraz kredyt spłacony z wyprzedzeniem we wrześniu 2016 roku. Mam konto w Netbank z wysokim debetem, który jakimś dziwnym trafem nigdy nie został odnotowany. W październiku 2016 otworzyłem drugie konto płatnicze bez debetu i przeprowadziłem się dwa razy od 2015 roku. Pomyślałem więc, że zły wynik scoringu musi być spowodowany dodatkowym kontem i przeprowadzkami.

Następnie przyjrzałem się raportowi i znalazłem trzy! błędne adresy, przestarzałe konto w Sparkasse, nieużywane karty kredytowe Cash- i Clevercard z małych kredytów - nie zdawałem sobie nawet sprawy z ich istnienia. Dodatkowo stałe zobowiązanie wobec Klarny, chociaż nie miałem już kontaktów handlowych z Klarną.
Postanowiłem więc posprzątać w Schufie, mając nadzieję na poprawę mojego scoringu. Usunąłem stare konto, uzyskałem usunięcie informacji o Klarnie, trzy stare adresy zostały usunięte. Ponadto karty Cash- i Clevercard zostały oznaczone jako spłacone. Poprosiłem także o usunięcie karty kredytowej z konta Netbank, ponieważ nie jest mi potrzebna. Od ostatniego obliczenia nie pojawiła się żadna nowa informacja w raporcie. Spodziewałem się więc z niecierpliwością nowego obliczenia (uznałem, że mój raport Schufy jest już uporządkowany) i dziś nadeszło: Wynik 78,6!!! Jestem wstrząśnięty! Co zrobiłem źle? 10% to chyba nie możliwe! Myślałem, że powinno się usuwać nieużywane rzeczy, ale chyba to było całkowicie błędne!?

Pozdrowienia

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Karolin13, W najbliższym czasie najłatwiej będzie po prostu posprzątać w swojej historii kredytowej i poczekać na kilka kwartalnych obliczeń.

Czy masz teraz jakieś plany dotyczące finansowania budowy lub refinansowania?

Jeśli nie, po prostu poczekaj, aż sytuacja się uspokoi. Masz tylko słabą ocenę, która poprawi się, a jeśli nie podejmiesz żadnych działań, to nie poniesiesz rzeczywistej szkody, prawda?

Więc zachowaj spokój

Napisany przez Karolin13
Cześć,
dziękuję za odpowiedź! Sprawa jest nieco skomplikowana - mój mąż i ja planujemy zakup mieszkania na własność. Dlatego złożyłam wniosek o zwolnienie z długu w związku z naszymi dawnymi pożyczkami w Allianz z moim byłym mężem. Po długim namyśle, zwolnienie to zostało ostatecznie zatwierdzone. Przypuszczam, że w historii kredytowej również pojawi się informacja o uregulowaniu tej należności. Czy to oznacza, że w tym kwartale znów pojawi się aktywność i wynik spadnie jeszcze bardziej?

Już byłam gotowa odłożyć zakup mieszkania na następną wiosnę, aby wynik miał czas na poprawę po trzech aktualizacjach, ale jeśli ma dalej spadać, to chyba lepiej zrezygnować z tego pomysłu.

Pytanie brzmi, jak szybko wynik rośnie z kwartału na kwartał? Doświadczenia mówią o wzroście od 1 do 5%. A co z wynikami branżowymi, które są o wiele ważniejsze - jak szybko one się poprawiają?

Jestem naprawdę zawiedziona, że teraz, po całym zamieszaniu z zwolnieniem z długu, przegrywam z powodu wyniku w moim raporcie kredytowym, który samowolnie zrujnowałam swoim działaniem...

Pozdrawiam,
Karolin

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Karolin13, zegar nie może cofnąć się.
Pozostaje albo poczekać, aż wynik zdolności kredytowej znów osiągnie poziom pozwalający na korzystanie z różowych marzeń, albo zrezygnować z nich na rzecz nieruchomości swoich marzeń, akceptując nieco gorsze warunki.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata