Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Alimenty na syna

Napisany przez Scout
Cześć,
nie jestem pewien, czy to właściwe miejsce na to pytanie, ale po prostu spróbuję. Chodzi o naszego syna, który chce rozpocząć studia magisterskie w tym jesienią i pytanie, czy jesteśmy zobowiązani do alimentowania go. Z góry: chcemy wesprzeć go w miarę naszych możliwości, chcę jednak mieć to pytanie rozstrzygnięte w zasadzie, ponieważ istnieje kilka szczególnych okoliczności i jeśli kiedykolwiek dojdzie do sytuacji „Ale jesteście zobowiązani...”
Nasz syn po maturze w 2010 roku odbył rok służby cywilnej, a następnie pracował przez rok + Work and Travel. Czyli rozpoczął studia (Zarządzanie) dopiero w 2012 roku, potrzebował 9 semestrów na uzyskanie licencjatu, chociaż wymagane punkty ECTS zdobył już po 8 semestrach, ale nie radził sobie z pracą i praktycznie semestr spędził tylko na pisaniu swojej pracy. Następnie pracował pół roku. Ma teraz 26 lat, kończy 27 lat pod koniec roku i, jak już wspomniałam, w tym jesienią rozpocznie studia magisterskie.
Chodzi mi teraz przede wszystkim o to, że nasz syn tak naprawdę wziął sobie 2 lata przerwy, po służbie cywilnej i po ukończeniu licencjatu. W związku z tym w zeszłym roku zniknęło też rodzinne świadczenie pieniężne. Czy mimo to jesteśmy zobowiązani finansować mu studia magisterskie? Przeczytałem, że tak jest tylko w przypadku, gdy magisterka jest kontynuacją licencjatu i że dzieci mogą leniuchować maksymalnie pół roku po maturze, a następnie muszą zacząć swoje wykształcenie.
Z góry dziękuję za mam nadzieję, solidne odpowiedzi!
Skaut

Napisany przez brainy
Dotychczas sąd wydał tylko kilka indywidualnych decyzji dotyczących tego problemu.

Ponieważ twój syn czerpał korzyści z alimentów przez wystarczająco długi czas i nie podejmował też zbyt skutecznie studiów magisterskich, widzę tu prawnie duże szanse na niepłacenie alimentów. Czy chcesz to zrobić wobec swojego syna?

Na pewno nie jest dobrym ekonomistą, skoro potrzebuje już 5 lat na studia licencjackie. Nie byłbym go zapraszał na rozmowę kwalifikacyjną.

Napisany przez Scout
No cóż, ja tak do końca nie patrzę na to negatywnie. Mój syn nie studiuje na wyższej uczelni zawodowej, ale na Uniwersytecie Ekonomicznym w Wiedniu, który jest jednym z najbardziej wymagających uniwersytetów ekonomicznych w Europie. Ci, którzy tam kończą w standardowym czasie studiów, są naprawdę rzadkością. A on skończył po 4 latach, wliczając w to semestr za granicą, tylko potem utknął z pracą licencjacką, która ostatecznie została oceniona jako doskonała. Tyle na ten temat. Nie wiem, jakie masz kwalifikacje, ale twoja odpowiedź wydaje mi się dość zarozumiała.
Jak wspomniałam w moim poście, chcemy wspierać naszego syna, ale z osobistych powodów obecnie nie możemy zapłacić pełnej kwoty. Chciałam się bardziej zorientować z moralnego punktu widzenia, czy jesteśmy zobowiązani czy nie.

Napisany przez brainy
Proszę założyć, że zdałem egzamin na prawo jazdy, mam doświadczenie w zarządzaniu personelem od lat i decyduję o przyjęciu aplikantów.
Najlepiej skonsultować ten problem osobiście ze swoim synem, ponieważ pieniądze nie wydają się być problemem (hasło: semestr za granicą).
Może warto byłoby się z synem dogadać w sprawie pożyczki?
Jeśli mają Państwo więcej niż jedno dziecko, zrzeczenie się spadku byłoby również możliwością.
Wyraźnie nie chcecie Państwo podjąć drogi prawnej.
W końcu dla handlowców ważne jest podejmowanie samodzielnych decyzji finansowych. Studia powinny się zwrócić. Wydaje się, że waszemu synowi nie jest to jasne.

Napisany przez baldur
Uważam, że pożyczka (oczywiście spisana na piśmie, zazwyczaj bez odsetek, jeśli rodzice pożyczają dziecku) lub częściowe zrzeczenie się spadku są najbardziej sensownym rozwiązaniem w świetle tych faktów. Nie widziałbym tego wszystkiego zbyt negatywnie - wcześniej czy później studia na pewno się opłacą.

Napisany przez florianmeier
Wątpię, czy dobrze jest finansować kształcenie trwające 25 lat.

Ehm, skąd wiesz, że to jedna z najbardziej wymagających uczelni ekonomicznych?

Napisany przez Haviculd
Musicie po prostu porozmawiać ze sobą na ten temat. Co mogą powiedzieć osoby z zewnątrz? Prawdopodobnie prawo alimentacyjne w Austrii różni się od tego w Niemczech.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata