Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: ETF funduszu mieszane

Napisany przez Eberhard1234
Cześć wszystkim,
Należę do starszego pokolenia i zastanawiam się nad tego rodzaju inwestycją
aby nie być całkowicie narażonym na zmienność giełd.
Kto ma w tym doświadczenie lub jakieś rekomendacje?
Pozdrowienia
Eberhard1234

Napisany przez Daukind
Chcę kupić samochód. Powinien mieć cztery koła. Kto tu ma doświadczenie?
Musisz powiedzieć nieco więcej, aby móc otrzymać sensowną pomoc. Horyzont inwestycyjny? Suma? Interwały inwestycyjne? Cel? Skłonność do ryzyka? Które konto papierów wartościowych? itd. itp.

Napisany przez Malapascua
Najbardziej znany fundusz mieszany inwestujący w ETF-y to Aero.
https://www.arero.de/

Napisany przez Eberhard1234
ok - ponieważ prawdopodobnie będę pracować jeszcze przez 8 lat, udział akcji w tym okresie może być stopniowo zmniejszany.
Okres inwestycji: 20 lat
Kwota 100 TDS
Po 8 latach wypłata miesięczna

Napisany przez Yoneo
Strategia Aero ma niewiele sensu, lepiej zainwestować 75% w MSCI World (TR) + 25% w Barclays euro Aggregate (TR) i cieszyć się znacznie lepszym zwrotem z inwestycji.

Napisany przez Cici

Aero ma niewiele sensu, lepiej wziąć 75% MSCI World (TR) + 25% Barclays euro Aggregate (TR) i osiągnąć znacznie lepszą stopę zwrotu.

Czy mógłbyś uzasadnić, dlaczego proponowane rozłożenie jest lepsze od Aero? Akcje i obligacje radziły sobie wyjątkowo dobrze od kryzysu finansowego. Przeniesienie tej wydajności na kolejne dziesięć lat wydaje mi się ryzykowne. Aero jest lepiej zdywersyfikowany, dlatego nie mogę zrozumieć twojego osądu.

Napisany przez brainy
Ten Arero również wcześniej przejrzałem i uznałem za bezsensowny.

Trochę wszystkiego, ale z porządną rezygnacją z zysków.

W obecnym okresie zerowych stóp procentowych trudno jest znaleźć gdzie ulokować pieniądze. Jeśli stopy procentowe wzrosną, obligacje mocno spadną. Zatem generalnie zrezygnowałbym z inwestycji w obligacje. Wolę ulokować w lokatę na 0,3%.

Inwestycja w MSCI World również nie jest jednokierunkowa. W tym indeksie było również straty na poziomie około 40%.

https://de.wikipedia.org/wiki/MSCI_World

W MSCI World znajduje się również 60% USA, a biorąc pod uwagę wagi giełdowe... To nie ma nic wspólnego z rozkładem ryzyka.

Wynik: Bez ryzyka, brak zabawy.

To Erero już kiedyś przeglądałem i uznałem za bzdurę.
Trochę wszystkiego, ale z porządną rezygnacją z zysków.

Z powodu obligacji? Tak właśnie jest, że bezpieczeństwo trzeba kupić z rezygnacją z zysków.
Jednak mam też pewne obawy co do Aero: W mojej skromnej opinii, temat obligacji europejskich nie jest obecnie idealny do wejścia.

Napisany przez Yoneo

Der Arero jest lepiej zdywersyfikowany, dlatego nie mogę zgodzić się z twoim osądem.

Arero ma tylko 75% zbliżoności do indeksu porównawczego. Z prawie 40% rynków wschodzących i dodatkowo 30% Ameryki Północnej, nie jest również tak szeroko rozłożony. Rynek wschodzący w Azji jest niestety reprezentowany tylko w 9,9%.

Arero ma tylko 75% zbliżenia do indeksu porównawczego. Z prawie 40% rynków wschodzących i dodatkowo 30% Ameryki Północnej, portfel nie jest tak dobrze zdywersyfikowany. Wschodzący rynek w Azji jest niestety reprezentowany zaledwie w 9,9%.

Jaki jest indeks porównawczy?
Arero jest zdywersyfikowany według PKB. Inni stosują kapitalizację rynkową, ale PKB też jest w porządku. Ja stosuję mieszankę obu metod.
Rynek wschodzący w Azji reprezentowany jest zaledwie w 9,9%? :-)
Przetłumacz teraz "rynek wschodzący" na język angielski i pomyśl, co obejmuje kategorię rynków wschodzących - odpowiem Ci --> praktycznie same państwa azjatyckie. Chiny, Tajwan, Korea, Tajlandia,......
Te 9,9% (6,08% portfela) to głównie kraje rozwinięte w Azji + Australia + Nowa Zelandia. Nazywa się to MSCI Pacific.
Więc całkowicie (ale naprawdę) mylisz się w swoich ocenach. Wielu inwestorów unika AERO, ponieważ jest zbyt zorientowany na Azję, a ty teraz właśnie powiedziałeś dokładnie to przeciwne....

Napisany przez Yoneo
Znowu się nauczyłem @Malapascua

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata