Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Za dużo kont?

Napisany przez Stereonakis
Cześć, jestem tu nowy, więc cześć
Powód, dla którego tu jestem, to chciałbym mieć różne konta, aby przechowywać moje pieniądze na różne cele.
Potrzebuję na przykład konta na wakacje, jednego, na którym będę budować kapitał przez dłuższy czas, konta, do którego mogę mieć dostęp w każdej chwili, konta na wydatki, które mam raz lub dwa razy w roku, itp. Moim zdaniem potrzebuję 4 różnych kont oszczędnościowych na codzienne potrzeby oraz jednego konta depozytowego.
Brzmi to dość skomplikowanie. Chcę jednak mieć pieniądze w różnych miejscach (i nie w skarbonkach w moim mieszkaniu), ponieważ inaczej będą mi łatwo wyparować. Co sądzicie na ten temat? Czy można w ogóle mieć tak wiele kont oszczędnościowych? Jak byście to zrobili?
Pozdrowienia i dzięki Stereonakis

Napisany przez Daukind
Możesz mieć tyle kont oszczędnościowych, ile chcesz.

Napisany przez Birgit
Na przykład w Moneyou można utworzyć nawet do 4 podkont na koncie oszczędnościowym.
Można nadać tym podkontom nazwy (np. Wakacje, Fundusze awaryjne itp.).
Każde podkonto ma własny numer konta, dzięki czemu można dokonywać przelewów bezpośrednio z konta referencyjnego (twoje konto bieżące) na odpowiednie konto oszczędnościowe.

Napisany przez janxb
Jestem tutaj nowy i nie chcę robić reklamy, ale specjalnie zarejestrowałem się tutaj, aby dać ten wskazówkę. Jeśli chcesz szybko tworzyć i usuwać wiele kont bankowych z własnym numerem IBAN, mogę polecić holenderski bank mobilny bunq (https://www.bunq.com/de/). Wada: Obsługa często tylko w języku angielskim i brak dostępu przez internet. Możliwe jest jedynie na smartfonie.

Napisany przez Malapascua
Po prostu stwórz listę w Excelu i przypisz różnym powodom oszczędzania odpowiednie kwoty. Wtedy wystarczy, że będziesz mieć konto oszczędnościowe.

Napisany przez Doso
W ING-Diba można dość łatwo otworzyć kilka dodatkowych kont (lokata terminowa) online. Mam tam kilka kont na różne cele.

Napisany przez Sikor
Dla kont oszczędnościowych nie ma wpisu do Schufy, więc możesz otworzyć ich tyle, ile chcesz. Mogę polecić NIBC Direct, gdzie można otworzyć dowolną ilość kont oszczędnościowych (bezpośrednio za pośrednictwem bankowości pośród PostIdent). www.nibcdirect.de Możliwe są tam również płatności terminowe, a także istnieje działające API HBCI do programów finansowych.

Napisany przez KleinerFritz
Jedna przyjaciółka niedawno powiedziała mi, że ma wpis do Schufy z powodu zbyt wielu kont oszczędnościowych. Czy to możliwe? Jakie są wasze doświadczenia w tej sprawie? MoneyYou i N26 oferują, o ile mi wiadomo, pomocnicze konta, co uważam za świetne, ponieważ chciałbym oszczędzać na konkretne cele - ale mam już dwa konta oszczędnościowe w innych bankach...

Napisany przez LeonvBach
Negatywny wpis w Schufa w ścisłym sensie faktycznie się nie pojawia. Jednak wynik w Schufie faktycznie się pogarsza, jeśli ma się zbyt wiele kont w różnych bankach. Prawdopodobnie w modelu statystycznym (analiza regresji logistycznej) po prostu pokazało się, że posiadanie wielu kont zwiększa ryzyko niewypłacalności. Ja sam korzystam z N26, gdzie można założyć do dwóch podkont (tzw. Spaces) bez dodatkowych opłat i dowolnie przesuwać pieniądze między nimi w czasie rzeczywistym. Spaces można nazwać według własnego uznania. W przypadku płatnych kont możliwe jest nawet utworzenie aż 10 Spaces. N26 jest objęty niemieckim funduszem gwarancyjnym depozytów do kwoty 100 000 €. Dlatego jeśli ktoś dysponuje majątkiem do tej wysokości, jest to zdecydowanie dobra możliwość, aby dobrze zorganizować swoje pieniądze, nie narażając niechcący swojego wyniku w Schufie. Pozdrawiam, Leon

Napisany przez 2utopus
Ponieważ Schufa nie otrzymuje informacji o rachunkach oszczędnościowych/rachunkach terminowych/kontach oszczędnościowych/depozytach/kontach oszczędnościowych budowlanych/itp., nie mogą one być wykorzystane do obliczenia punktacji Schufa lub podobnych.

Napisany przez LeonvBach
Biuro informacji gospodarczej Schufa faktycznie ma informacje na temat otwarcia konta rozliczeniowego lub konta podstawowego i te informacje są ujemnie uwzględniane w ocenie, jeśli jednocześnie prowadzonych jest zbyt wiele kont: https://www.focus.de/finanzen/recht/...d_3574102.html https://www.schufa.de/de/ueber-uns/d.../daten-schufa/ Jest jednak faktem, że konta oszczędnościowe związane z kontem rozliczeniowym, konta depozytowe itp. w tej samej banku nie są traktowane jako dodatkowe konta w Schufa, dlatego rozproszenie swojego majątku na takie podkonta z reguły nie szkodzi ocenie Schufa (tak jak w przypadku N26 Spaces, patrz powyżej).

Napisany przez 2utopus
Rachunki bieżące lub podstawowe - o ile ma się przyznaną granicę debetu - a konto podstawowe raczej otwiera się tylko w przypadku już istniejących problemów finansowych, prawda? I w jednym artykule mowa o 5 kontach bieżących... to moim zdaniem sporo.

Napisany przez brainy
Otwieranie nowych kont rozliczeniowych jest krytyczne dla Schufy. Mam już swoje od dawna i nie są to małe kwoty. Nie szkodzi to punktacji.

Napisany przez Sikor
Biuro informacji kredytowej nie posiada informacji o kontach oszczędnościowych itp. Nie może to zaszkodzić wynikowi. Mam dostęp do mojego konta w Biurze Informacji Kredytowej. To prawda, że biuro informacji kredytowej dostaje informacje od banków o otwieraniu kont osobistych czy kart kredytowych. Może to zaszkodzić, jeśli ma się zbyt wiele takich kont.

Napisany przez lolania
Czy możliwe jest również korzystanie z subkont na koncie Dipa?

Napisany przez peer
lolania pisze: Czy to działa również w przypadku kont podrzędnych w Dipa?
kto lub co to jest Dipa?

Napisany przez coonie
Jeśli nie jesteś pewien, czy jest to możliwe w twoim własnym banku (może chodzić o ING DIBA?), po prostu zapytaj bezpośrednio. Tutaj nie wszyscy znają się na wszystkim! W przeciwnym razie uważam, że korzystanie z subkont jest najlepszym rozwiązaniem. Mam subkonto przy moim koncie osobistym i dla mnie to w pełni wystarczające. Dlatego nigdy nie zastanawiałem się, czy byłoby możliwe utworzenie większej liczby subkont. To zdecydowanie bardziej przejrzyste niż posiadanie różnych kont w różnych bankach!

Napisany przez Bambusa
Skorzystaj z Revoluta. Brak wpisu w Schufa. Wszystko w aplikacji. Podczas zakupów można również zaokrąglić kwotę i przelać ją na jedną z sejfów. Wygodne! Kartę dostałem za darmo, ale dostawa może być płatna.

Napisany przez CrymoSoul
W Norisbanku można to zrobić z poziomu podkont, nawet bezpośrednio przekazując tylko główne [url]konto[/url], które pojawia się w Schufa. Otwarcie konta odbywa się łatwo online, wystarczy odznaczyć kartę kredytową w przypadku podkont.

Napisany przez RobertX
Cześć,

Opłaty za prowadzenie konta, rozważana kwartalnie i jaka jest cena za zaksięgowanie?

Miłego dnia, pozdrowienia RobertX

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata