Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Kupno domu za około 5 lat - jak najlepiej postępować teraz?

Napisany przez regenschein
Cześć wszystkim!
Chcę od razu przejść do rzeczy: Za około 5 lat chcę kupić mieszkanie własnościowe. Oczywiście ceny nie są jeszcze przewidywalne, ale na podstawie tego, co my partnerzy mamy na myśli, w połączeniu z lokalizacją i cenami naszej miejscowości (miasto milionowe, odpowiednio drogie), zakładam kwotę od 800.000 do 1.000.000 €. Powiedzmy, że 1.000.000 wszystko wliczone.
Zakładając wkład własny w wysokości 25%, każde z nas musiałoby zaoszczędzić 125.000€ w ciągu 5 lat. Obecnie mam około 35.000 €, które mogłyby pójść na zakup domu (oszczędności są wyższe, ale potrzebuję ich do spłaty Bafög i jako 6-miesięcznej rezerwy, ponieważ jestem freelancerem). Obecnie mogę zaoszczędzić około 1.000€ / miesiąc, ale zakładam, że będzie to jeszcze więcej (zaczęłam działalność w zeszłym roku, więc jestem na początku). To oznacza, że jeśli zakładać 5 lat po 1.000€/miesiąc, miałabym 60.000 + 35.000 = 95.000€. Mam nadzieję, że brakujące 25.000€ uda mi się zrekompensować większymi zarobkami, a jeśli nie, to po prostu potrwa to nieco dłużej niż 5 lat.
Te 35.000€ + rezerwa + spłata Bafög są obecnie na koncie oszczędnościowym.
Teraz zastanawiam się, co mam zrobić. Czy opłaca mi się rozpocząć umowę oszczędnościową budowlaną, ponieważ obecnie stopy procentowe są tak niskie? I na jaką wysokość powinnam ją ustawić? Czy powinnam otworzyć kilka umów oszczędnościowych budowlanych i jeśli tak, na jaką kwotę i dlaczego?
A może cały system umów oszczędnościowych budowlanych jest w zasadzie przestarzały?
Oczywiście już się nad tym zastanawiałam, ale bardzo chętnie pozyskam rady i oceny tutaj.

Napisany przez ADMCI4
Na Twoje konkretne pytania, myślę, że odpowiedzą inni...
Przy tej sumie kapitał własny z udziałem kredytu w wysokości 75% jest raczej drugorzędny, prawda? Pytanie brzmi raczej, ile sądzisz, że zarobicie za 5 lat? Jeśli uważasz, że będzie to około 8-10 tys. euro netto miesięcznie, to uważam, że milion za ten lokal nie stanowi problemu.
Przy obecnych stopach procentowych płacilibyście ok. 4000 euro tylko na spłatę, odsetki i koszty dodatkowe. Być może za 5 lat będzie to już 5000 euro!

Cześć Zaba,
dzięki za odpowiedź!
Jak być może już zauważyłaś, jestem zupełnie zielony w tym temacie - skąd się wzięła kwota 4.000 €? Czy bazujesz na standardowej wartości (xx lat), w ciągu których należy spłacić kredyt hipoteczny?
Czy przez "nią" rozumiesz to, ile zarabiamy miesięcznie na osobę czy wspólnie? Dochód netto na osobę w wysokości 8.000 € jest realistyczny w ciągu 5 lat, ale oczywiście nie można go dokładnie przewidzieć w przypadku samozatrudnienia. Jestem świadom/a również, że dopiero za 5 lat będziemy mogli faktycznie określić, na co nas stać, myślałam/e teraz o budżecie w granicach od 800.000 do 1.000.000 € na nasz wymarzony Dom w wymarzonej lokalizacji (stawiam sobie wysokie cele).
Oczywiście zawsze można obniżyć nasze oczekiwania, chodzi mi tylko o ustalenie dla siebie, co NAJLEPIEJ zrobić TERAZ (oprócz standardowych czynników: zarabiać jak najwięcej, wydawać jak najmniej).

Napisany przez ADMCI4
Przy 5% (spłata i odsetki) na 20 lat przy kwocie pożyczki 750 000 € masz ratę w wysokości 3200€ plus dodatkowe opłaty w wysokości 400€. Razem 3800€ miesięcznie.
A teraz najlepsze, po 20 latach regularnej spłaty raty nadal masz zaległą kwotę 340 000€.
Dlatego istnieje ewentualnie 2 opcje,
1. Twoja działalność rozwija się tak, że możesz dodać tę samą ratę i po prostu uśmiechniesz się z wyżej. Albo..
2. Nieruchomość staje się znacznie tańsza.

Napisany przez Tikonteroga

Cześć wszystkim!
Chciałbym przejść od razu do sedna sprawy: Za około 5 lat chcę kupić własność. Oczywiście ceny w tym czasie nie są jeszcze przewidywalne, ale na podstawie tego, co my partnerzy mamy na myśli w połączeniu z lokalizacją i cenami w naszym mieście (milionowe miasto, odpowiednio drogie), zakładam kwotę od 800 000 do 1 000 000 €. Powiedzmy, że 1 000 000 € za wszystko.
Jeśli zakładamy udział własny w wysokości 25%, w przyszłości każda z naszych osób musiałaby zaoszczędzić 125 000 € w ciągu 5 lat. Obecnie mam około 35 000 €, które mogłyby zostać przeznaczone na zakup domu (oszczędności są jeszcze większe, ale potrzebuję ich do spłaty pożyczki studenckiej i jako 6-miesięcznego zapasu, ponieważ jestem osobą samozatrudnioną). Aktualnie mogę oszczędzać około 1 000 € miesięcznie, ale oczekuję, że to się jeszcze bardziej zwiększy (założenie firmy miało miejsce dopiero w zeszłym roku, więc jestem na początku). Oznacza to, że gdybyśmy zakładali 5 lat po 1000 €/miesiąc, osiągnąłabym 60 000 + 35 000 = 95 000 €. Mam nadzieję, że lukę 25 000 € można będzie zrekompensować dodatkowym dochodem, a jeśli nie, to po prostu zajmie to trochę dłużej niż 5 lat.
Obecnie te 35 000 € + zapas + spłata pożyczki studenckiej znajdują się na rachunku oszczędnościowym.
Teraz zastanawiam się: Co mam zrobić? Czy warto dla mnie rozpocząć umowę oszczędnościową, ponieważ stopy procentowe są obecnie tak niskie? I jak wysoko powinienem ją ustawić? Czy powinienem otworzyć kilka umów oszczędnościowych i jeżeli tak, to na jaką wysokość i dlaczego?
Czy system umów oszczędnościowych jest w gruncie rzeczy przestarzały? Oczywiście już szukałam w internecie, ale bardzo ucieszyłabym się z porad i ocen tutaj.

Cześć,
napisałeś, że chcecie kupić nieruchomość. Jeśli nie wyklucza się budowy nowego domu, warto rozważyć najpierw finansowanie działki i kiedy to jest bez długu, można sfinansować budowę i użyć działki jako zabezpieczenia. Działka, która jest wartością rzeczową, może być może służyć jako ochrona przed inflacją. Oczywiście zależy to od rozwoju inflacji oraz cen działek. Ze względu na inflację mógłby być niezbyt korzystny fakt gromadzenia oszczędności w wysokości kilkudziesięciu tysięcy euro na osobę przez kilka lat na rachunku oszczędnościowym.
Jeśli najpierw sfinansowalibyśmy i spłacalibyśmy działkę, a następnie finansowalibyśmy i spłacali budowę, nie musielibyśmy wziąć ogromnego kredytu na kwotę np. 750 000 euro. Sam tylko wysokość kredytu jest wiążąca wobec obciążenia odsetkami.
Można by tu przeprowadzić obliczenia na różne alternatywy.
Pozdrowienia

Cześć!
Nie wykluczam budowy nowego domu, ale mój partner niestety tak, dlatego (na razie) to nie jest opcja. Ale i tak dobry pomysł!

Napisany przez NaTwoim13
Cześć regenschein, to dobre warunki. Teraz zajmujesz się tą dziedziną i możesz ćwiczyć sytuacje awaryjne przez 5 lat. Nikt nie nakazuje Ci, aby to było konieczne 25% kapitału własnego i w dzisiejszych warunkach to również nie jest obowiązkowe. Ogólnie rzecz biorąc, jest to jednak wartościowy i solidny cel oszczędzania.

Oszczędzanie na budowę może spełnić dobrą funkcję. Po pierwsze, można zabezpieczyć przyszłe odsetki, a po drugie obniżyć stopień obciążenia, ponieważ kredyt budowlany jest finansowanym kapitałem obcym. Jeśli zaoszczędzisz 25% kapitału własnego i skorzystasz z tych środków do finansowania, kredyt budowlany może sięgnąć nawet więcej niż 30 000 euro (do tej kwoty udziela się kredytu na podstawie prośby, bez wpisu hipotecznego), gdyż kasy oszczędnościowe sięgają w dług do 80% i ta suma (scoring) nie powinna być przekroczona przez kredyt oszczędnościowy. Im niższe jest obciążenie kredytu, tym niższe będą warunki pożyczki, a kredyt budowlany nie będzie wliczany do obciążenia. Warunki te są stałe i nie mają nic wspólnego z pozostałą częścią kredytu.

Na pewno oszczędzanie na budowę powinno stać się integralną częścią budowania kapitału własnego dla zakupu nieruchomości.

Napisany przez Malapascua

Czy masz na myśli was zarabiamy miesięcznie na osobę czy razem? Netto dochód na osobę w wysokości 8.000€ jest realistyczny w ciągu 5 lat.

Dlaczego możecie oszczędzać tylko 1.000€ miesięcznie przy dochodzie netto 16k€ miesięcznie? To jest ledwie skrawek... I dlaczego przy takim dochodzie macie tak niewielki kapitał na koncie? Ja mam tylko połowę netto, ale osiągam ponad 3.000 euro miesięczną oszczędność (z dwoma samochodami, dwiema podróżami zagranicznymi rocznie itp.).

w przypadku 800.000 - 1.000.000 naprawdę myślałem o naszym Dom marzeń w wymarzonej lokalizacji (wolę stawiać sobie wysoko postawione cele).

W okolicach wielkich zachodnich miast niemieckich czegoś takiego raczej standardowego jest w lokalizacji, która nie jest wymarzona.

Napisany przez NaTwoim13
Malapascua, co się stało, wypiłaś??

Napisany przez Malapascua
Uważam, że ta historia jest po prostu bardzo mało wiarygodna.
Kto ma 16 000 € miesięcznie, ten nawet przypadkowo może zaoszczędzić znacznie więcej niż 1 000 €.
Niestety, to z domami również się zgadza. Tutaj w okolicach Stuttgarta praktycznie nie da się już nic sensownego znaleźć poniżej 1 mln.

Napisany przez Jay
Nie ma informacji o aktualnej pensji, ani o jego, ani o niej. Znana jest tylko jej stopa oszczędzania, ale nie jego. Wspólna pensja 16 tys. to tylko prognoza na 5 lat. Na podstawie tych informacji nie można ocenić aktualnego zachowania oszczędnościowego...

Napisany przez NaTwoim13
Ale przede wszystkim ogólnikowe i wyniosłe stwierdzenie dotyczące cen odpowiednich nieruchomości (skąd Malapascua w ogóle zna wymagania i życzenia dotyczące odpowiedniej nieruchomości dla osoby pytającej) w okolicach niemieckich miast dużych na zachodzie!!

Nie ma informacji o aktualnych zarobkach, ani o jej, ani o jego. Znana jest tylko jej stopa oszczędności, nieznana jego. Wspólne zarobki w wysokości 16 tys. to prognoza na za 5 lat. Na podstawie tych informacji nie można ocenić obecnego zachowania oszczędnościowego...

Dziękuję bardzo!
Malapascua:
Dziwne, że wszyscy inni tutaj dotąd bardzo przyjaźnie i konstruktywnie udzielali mi wskazówek. Proszę zobaczyć komentarz Jaya - nigdzie nie podałem informacji o naszych aktualnych zarobkach, a jasno zaznaczyłem, że jestem samozatrudniony od niedawna. Dlaczego miałbym tutaj coś wymyślić, skoro nie miałbym z tego nic. Jak już wspomniałem, powyżej podane zarobki to nasza szacowana wypłata za 5 lat, a w żadnym wypadku nie to, co zarabiamy obecnie.
Uważam również, że nie jest miło, gdy moje oszczędności są nazwane śmieszną sumą... Nie minęło nawet 5 lat od mojego ukończenia studiów, mam mniej niż 30 lat i założyłem firmę dopiero w zeszłym roku, kiedy miałem zaoszczędzić 200 000 €? I tutaj również: To suma od mojej osoby i nie nasz wspólny kapitał.
Co do wymarzonego miejsca: Dla każdego jest to kwestia subiektywna, prawda? Dla niektórych oznacza to życie w centrum miasta, dla innych na dawnej farmie na wsi. Chodzi tutaj o nasze osobiste wymarzone miejsce i nasz osobisty wymarzony Dom, a nie o to, co może być ogólnie uznane za wymarzony Dom, itp.

Napisany przez Tikonteroga
Trzeba przyznać, że postawiłeś sobie bardzo wysoki cel. Wyobraź sobie, że bierzesz pożyczkę w wysokości 750 000 EUR z oprocentowaniem 1,6%, musiałbyś zapłacić w pierwszym miesiącu aż 1 000 EUR tylko odsetek. To jest kwota, którą aktualnie jesteś w stanie zaoszczędzić. W przypadku spłaty kredytu w wysokości 4 000 EUR w pierwszym miesiącu, z czego 3 000 EUR stanowiłoby spłatę, kwota odsetek w kolejnym miesiącu zmniejszyłaby się o 4 EUR do 996 EUR.

To byłoby także bardzo duże ryzyko dla was, gdybyście zadłużyli się na kwotę od 600 000 do 750 000 EUR i mieli tak wysoki zobowiązanie z tytułu rat kredytowych. Może przecież zdarzyć się, że jako samozatrudniony, będą lata, kiedy nie będzie tak dobrze albo będziemy mieć wahać się w inwestycjach. Aby zredukować ryzyko, powinniście spróbować zmniejszyć potrzebną kwotę pożyczki. W przypadku ceny zakupu nieruchomości w przedziale od 200 000 do 300 000 EUR, własny kapitał w wysokości 25% można uznać za odpowiedni, jednak w przypadku ceny zakupu sięgającej prawie 1 000 000 EUR zalecany jest większy udział kapitału własnego.

Spróbuj dostosować swoje cele, jeśli w przyszłych latach zauważysz, że nie osiągasz swojego celu oszczędnościowego.

Napisany przez Daukind
Tikonteroga,
wszyscy już zrozumieli, że boisz się dużych liczb, ponieważ po prostu nie potrafisz ich sobie wyobrazić. 25% zawsze pozostaje 25%. Bez znaczenia, czy mówimy o 1 000, 300 000, 1 000 000 czy 100 000 000 euro.

Napisany przez Freeliner
Hehe, to było dobre??
Choć nie jestem zdecydowanym zwolennikiem oszczędzania budowlanego, może być tutaj interesujący zakup dwóch F60 o wartości 100-150 tys. zł każdy.
Albo może także dwóch mniejszych ze względu na kredyty na dowód osobisty.
Lepsze niż oszczędzanie tych pieniędzy na już istniejącym rachunku oszczędnościowym.
Zastanowiłbym się nad tym i skontaktował z Noelmaxim.

Napisany przez Batman_BU
Mógłbym rozważyć wykorzystanie rezerw na przypadki braku przychodów przynajmniej częściowo. Spora część waszych wydatków dotyczy przecież stóp procentowych od kredytu. Oczywiście zależy to od tego, jak elastycznie możecie zarządzać innymi wydatkami.

Napisany przez florianmeier

Chociaż nie jestem największym zwolennikiem oszczędności budowlanych, dwie umowy F60 w wysokości 100-150k mogą być tutaj interesujące.

Produkt F60 jest z pewnością odpowiednim narzędziem do zabezpieczenia korzystnych stóp procentowych na przyszłość.
Jednak ... spłata tutaj jest również dość wysoka, jak na standardy oszczędności budowlanych.
Innymi słowy: pożyczka oszczędnościowa może zostać spłacona w ciągu około 10 lat.
Przy dużych kwotach wysoki udział oszczędności budowlanych ogranicza maksymalną kwotę finansowania.
Jeśli pośrednik ponownie wciska klientowi umowę na 100 tys. EUR, klient powinien to mieć na uwadze.
Wydaje mi się rozsądne zawarcie teraz małej umowy F60. A może nawet dwóch z możliwością uzyskania pożyczki bez zabezpieczenia?
Celem powinno być zgromadzenie około 20% kapitału własnego, najlepiej poprzez lokaty terminowe.
Ponadto należy posiadać zeznania podatkowe potwierdzające dochód, z którego można sfinansować pozostałą część kredytu.

Napisany przez ADMCI4
Uważam, że dobrze jest rozważyć zakup domu wcześnie, ale wiele rzeczy może się wydarzyć w ciągu 5 lat, zarówno jeśli chodzi o sprawy prywatne, jak i zawodowe.

Ogólnie jednak można powiedzieć (jest to moja opinia i nie musi być podzielana przez nikogo innego):

- Konsekwentne dążenie do celów zawodowych
- Prowadzenie budżetu domowego, aby mieć jasny obraz zarobków i wydatków
- Oszczędzanie, oszczędzanie i jeszcze raz oszczędzanie. Czy najlepszym rozwiązaniem jest oszczędzanie na konto budowlane, to już indywidualna decyzja każdego. Kilka lat temu moja żona założyła konto oszczędnościowe, które nadal nie zostało przydzielone, i choć teraz potrzebujemy pieniędzy, nie możemy bez strat w ciągu następnych 5 lat uzyskać dostępu do kilku tysięcy euro, ponieważ nie możemy zwiększyć kwoty regularnego oszczędzania.
- Nie rozstawać się
- Nie zajść w ciążę

Mimo że ostatnie dwa punkty są raczej niefachową poradą. Jeśli by się zdarzyły, Twoje plany (oszczędzanie 250 tys. euro w ciągu 5 lat i zakup domu za 1 mln euro) byłby nieosiągalne.

Napisany przez NaTwoim13
@Żaba
Jeśli skorzystacie z mądrego doradztwa, a można to zrobić tutaj na forum, to nie powinieneś używać argumentu przeciwko oszczędzaniu na cele mieszkaniowe. Podziel się swoją umową oszczędnościową na cele mieszkaniowe i szybko otrzymasz swoje środki.

Napisany przez Martin79HN
Witaj Regenschein,Baw się dobrze za 5 lat przy oprocentowaniu odsetek kredytowych w wysokości 3-4% i kwocie kredytu od 600 do 750 tysięcy. (moja osobista ocena!) W rezultacie płaci się cenę domu prawie podwójnie do spłaty. A kiedyś nadchodzą dzieci, a 1 dochód znika. Albo zdecydowałbyś się na inne budowanie z 1 lub 2 dziećmi. (np. dzieci na górze, a rodzice na dole, mieszkanie dla gości, itp.)Mój rad: 2 razy po 50 tys. zł oszczędności na budowę z kwotą oszczędności w wysokości 20 tys. zł i kwotą kredytu w wysokości 30 tys. zł (kredyt bez zabezpieczenia hipotecznego). Pozostałe środki na koncie oszczędnościowym.Czy obiekt wart jest naprawdę 1 milion euro czy może 2 miliony euro? (Kapitał własny przyniósłby odsetki! Do momentu pełnej spłaty kwoty kredytowej płaci się ją po raz drugi przy stopie zmiennego oprocentowania 3-4%!) Być może rozważenie wynajęcia domu za np. 1500 euro miesięcznie?I mimo wszystko nadal oszczędzać i dobrze oraz bezpiecznie lokować pieniądze.Dzięki lokacie terminowej, moim zdaniem, za 5 lat można również osiągnąć 2-4% odsetek rocznych!A za 10 lat, z większą ilością kapitału własnego, można zdecydować się na zakup domu! (bez budowy od nowa)PozdrowieniaMartin

Napisany przez Martin79HN
Cześć Regenschein,
mamy na przykład niezabudowany widok na południe!
Jednakże tylko do czasu, dopóki na przeciwległej działce (wartość około 130-140 tysięcy) nie zacznie się budowa.

Właścicielka działki jest młoda i otrzymała rekompensatę od gminy w postaci terenu budowlanego poprzez przekształcenie łąk/pol zbożowych.

Działka budowlana traktowana jest jak kapitał własny!
Osoba posiada już nieruchomość i planuje budowę dopiero za 2-3 lata.

Mamy nadzieję na wzrost stóp procentowych! :-)
Tak, żeby osoba mogła jeszcze raz się zastanowić za 2-3 lata. O ile cena działki budowlanej wynosiłaby tylko połowę, można by pomyśleć o jej zakupie ze względu na widok.

Jednakże lokalizacja na obrzeżach, ślepa uliczka, brak działek na sprzedaż w okolicy sprawiłyby, że osoba znalazłaby kupca od razu!

Napisany przez Daukind

dużo zabawy za 5 lat przy stopach procentowych od 3 do 4%

Szaleństwo. Sprzedasz mi swoją szklaną kulę? Jeśli naprawdę wiesz, gdzie będą stawki procentowe za 5 lat, to niedługo musisz być jednym z najbogatszych ludzi na świecie...

i kwoty kredytowej od 600-750t. (moja osobista ocena!)
Dzięki temu płaci się cenę domu praktycznie podwójnie do spłaty.

Całkowicie bezsensowna wypowiedź. Po pierwsze, względne obciążenie odsetkami płaci się praktycznie podwójnie do spłaty jest zupełnie niezależne od kwoty kredytu, a po drugie nie możesz wiedzieć, jak długo trwa okres spłaty (a tym samym obciążenie odsetkami).

I kiedyś pojawiają się dzieci i 1 dochód odpada.
A może z 1 lub 2 dziećmi zdecydowano by zbudować inaczej. (np. dzieci na górze, a rodzice na dole, mieszkanie dla gości itp.)

Kto to mówi?

Mój zaleg:
2 x po 50t umowy oszczędnościowe z kwotą np. 20t na koncie i 30t praw do kredytu. (kredyt bez zabezpieczenia hipotecznego)
Resztę kapitału na koncie oszczędnościowym

Jaką (istotną) rolę mają odgrywać 60 tysięcy euro przy inwestycji około 1 mln? Czy tylko ja nie widzę związku?

Czy obiekt wart 1 mln € jest naprawdę warty 2 mln? (Kapitał własny przyniósłby odsetki! Do pełnej spłaty kwoty kredytu przy stopach procentowych od 3-4% odsetki odstające!)

Bzdura. W takim razie nikt nie powinien budować przy stopach procentowych powyżej 2%. Poza tym, jak wspomniałem, nie znasz stóp procentowych przyszłości ani długości okresu spłaty.

I za 10 lat, z większym kapitałem własnym, kupić Dom! (nie nowy budynek)

Dokładnie. Na pewno nie nowa budowa. Nikt nie powinien mieć domu, który jest dokładnie zgodny z jego życzeniami, lepiej zobaczyć, co daje wyprzedaż.
Szaleństwo, co wy piszecie, tylko dlatego, że nie możecie sobie wyobrazić siedmio-cyfrowych kwot...

Napisany przez florianmeier
Kiedy stopy procentowe drastycznie wzrosną, ceny nieruchomości dostosują się i spadną, nie od razu, zwłaszcza w regionach z dużą liczbą zamożnych osób, ale stopniowo.

Ceny nieruchomości zawsze zależą - także regionalnie - od tego, na co stać potencjalnych nabywców.

Jednak bardziej oczekuję wyjścia Włoch z euro niż znaczącego wzrostu stóp procentowych. Obie możliwości nie idą w parze, gdy (jak Włochy) nie dba się o swoje banki.

Dziękuję za Wasze oceny!
Moje wnioski:
– Kontynuuj oszczędzanie i zwiększaj swoją stopę oszczędności (oczywiście możliwe tylko wtedy, gdy moje dochody również rosną), aby zdobyć jak największy kapitał własny. Wydaje się, że konto oszczędnościowe nie jest najgorszym miejscem do jego przechowywania.
– Zasadniczo wydaje się, że kontrakt oszczędnościowy na cele mieszkaniowe ma sens według większości tutaj, ale nie ma zgody co do jego wysokości. Może być bardzo konserwatywne: Jak niezależny doradca ustala, na jaką sumę powinienem zaplanować swój kontrakt oszczędnościowy na cele mieszkaniowe? Czy patrzy się na to, ile zarabiam obecnie lub ile teoretycznie mogę/chcę wpłacić, czy raczej kieruje się to tylko przypuszczalną konieczną sumą, którą będę potrzebował na końcu?

Napisany przez NaTwoim13
Na podstawie zamierzonych oszczędności i celów oraz życzeń można stworzyć różne konstrukcje przypadków. Następnie można obliczyć różne stawki na tej podstawie.

Pomysł polegający na tym, że na oszczędnościach oprocentowanych na poziomie 1% można obliczyć kwotę 30 000 euro jako potencjalną pożyczkę bez zabezpieczenia, i ten wariant można obliczyć dla każdego partnera na pewno byłby pierwszym pomysłem.

Podstawowo może już zakupione 60 000 euro pożyczki związanej z oszczędzaniem na fundusz mieszkaniowy służą jako kapitał obcy (2 razy po 30 000 euro pożyczki bez zabezpieczenia) nawet w przypadku inwestycji na poziomie około 800 000 euro mogą osiągnąć wiele. Mniejsza wartość bezpośredniego obciążenia, np. z 83% bez pożyczki związanej z oszczędzaniem na fundusz mieszkaniowy do 76% z zakupioną pożyczką związaną z oszczędzaniem, znacząco wpływa na oszczędności odsetek. Lepsza stopa procentowa na poziomie 0,1% - 0,2% ma znaczący wpływ, może także zwiększyć wybór banków dzięki kapitałowi obcemu.

Napisany przez matti85
A także to, co niektórzy ludzie tutaj piszą, jest szaleństwem. Wielu liczy na to, że stopy procentowe wzrosną i wtedy nie będzie budowane, czy jak? Dziwne, że kilka lat temu było sporo budowy. Tutaj zawsze tylko oprocentowanie jest porównywane do ceny zakupu. Ceny najmu rosną, a także wynagrodzenia, co często jest pomijane. @Noel przepraszam za pytanie na marginesie. Ile blankosów można wziąć? Zakładając, że mam 60k wolnych i robię 3xBSV po 50k. Czy to jest możliwe w SI czy tylko jedno na osobę?

Napisany przez Dandei
można już teraz szukać ofert i porównywać je np.
i kontynuować planowanie, to mój pomysł
ale 5 lat to oczywiście też długi czas

można już zebrać oferty i porównać je, planować dalej, to moje zdanie
ale 5 lat to oczywiście długi okres czasu

Ale czy nie jest dobrym pomysłem zacząć wcześnie z umową oszczędnościową? A pięć lat wcześniej to w sumie nie tak wcześnie, prawda?

Napisany przez Banker
Możecie nie korzystać z rachunku oszczędnościowego na budowę od razu w ciągu 5 lat!
Możecie go użyć do zabezpieczenia salda na swoje kredyty budowlane. Będziecie mieli zatem 5 lat przewagi!
W związku z tym okres zapadalności oprocentowania może być krótszy, co oznacza niższe oprocentowanie.
------------------------------------------
Lub możecie odpowiednio oszczędzać i użyć rachunku oszczędnościowego na budowę za 5 lat.
Możecie elastycznie dostosować.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata