Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Metale szlachetne jako inwestycja finansowa

Napisany przez fond
Cześć eksperci finansowi,
mam zamiar zainwestować w metale szlachetne (złoto, srebro i platyna). Kiedy mam nadmiar gotówki, inwestuję ją w te metale. Co o tym sądzicie? Co za, co przeciw? Jeśli rzeczywiście zamierzam kupić metale szlachetne, chciałbym je kupić ze strony internetowej: https://gold-sparfuchs.de/produkt-kategorie/goldbarren/ Czy cena zakupu będzie rzeczywiście zależała od aktualnej ceny na giełdzie? I w jaki sposób można potem sprzedać metale szlachetne?

Re: Metale szlachetne jako inwestycja finansowa

Napisany przez Justanormalguy
Witaj rodzaju,
Być może mogę przedstawić Ci inny punkt widzenia. Spójrz na rozwój indeksu Dow Jonesa od początku 1900 roku do dzisiaj. Wyobraź sobie, że po prostu posiadasz indeks Dow Jonesa. Mam w pamięci liczbę 66 jako cenę na początku 1900 roku, a dzisiaj wynosi on 21 600. Dodatkowo otrzymałbyś dywidendy przez te 100 lat. Cena złota w tym samym okresie wzrosła, ale zdecydowanie nie tak znacząco, dlatego miałbyś mniejszy wzrost zysku. Dodatkowo nie otrzymałbyś żadnych dywidend. Przez te 100 lat firmy tworzą wartość.
Uważam, że z tych powodów inwestowanie w ETF, który pobiera niskie prowizje, jest nie tylko bardziej bezpieczne (stały dochód z dywidend), ale też finansowo korzystniejsze.
Oczywiście można zaufać managerowi inwestycyjnemu takiemu jak Warren Buffet, ale powinien on pobierać opłaty jedynie za swoją pensję CEO, działać w interesie akcjonariuszy i być wart swojej ceny, bijąc indeks (średni zysk). W przeciwnym razie gdyby osoba z pieniędzmi spotkała się z osobą z doświadczeniem w celu inwestycji, ta z doświadczeniem pozostanie z pieniędzmi, a ta z pieniędzmi z doświadczeniem.
Pozdrowienia, Jan

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata