Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie rolowane poufna informacja o sobie

Napisany przez Schildi1982
Cześć wszystkim,
Potrzebuję trochę pomocy. Obecnie zajmujemy się refinansowaniem i mamy dobre oferty od Allianz. Dziś byliśmy w naszym banku, który do tej pory udzielał nam kredytu. Bank Sparkasse złoży nam ofertę dopiero, gdy wypełnimy poufną informację o sobie. Twierdzą, że jest to wymóg prawny i dopóki tego nie zrobimy, nic nie mogą powiedzieć. Nasza sytuacja finansowa jest dobra, dlatego trudno mi zrozumieć, dlaczego potrzebują takich szczegółów na wstępie przed złożeniem oferty. Chcą wszystkich informacji, łącznie z wysokością ubezpieczeń, rentą, samochodem... Chcą, aby Dom był spłacony w ciągu 10 lat. Wtedy będę w połowie czterdziestki. Co bankowi do tego, ile dostaniemy renty? Czy to normalne, że trzeba podać wszystkie te informacje, zanim dostanę ofertę???

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Schildi 1982, oferuję Ci 0,2% na 10 lat. Ale uwaga, to oferta. Na końcu może być trochę drożej, ponieważ bank pożycza Ci dużo pieniędzy i musi zobaczyć, czy może to się opłacić.
No cóż, być może i tak zostaniesz jedynym, kto bierze pożyczki, więc ryzyko, że bank poniesie stratę, jest niskie.
Nie rozumiem Twoich obaw. Gdzie jest problem w pokazywaniu, kim są, co mają i co mogą dostać?

Dziękuję za szybką odpowiedź. Można wszystko rozpatrywać z różnych stron. Wiem, że bank potrzebuje zabezpieczeń. Wartość rynkowa domu wynosi 380 000 euro, a pozostała kwota kredytu to 110 000 euro. Mój mąż i ja zarabiamy netto 5000 euro miesięcznie. Mam 34 lata. Dom będzie spłacony w ciągu 10 lat. Dlaczego bank obchodzi się z moją emeryturą, ubezpieczeniem i dokładnymi sumami odsetkowymi? Zwłaszcza na etapie składania oferty!!! Nie słyszałam nawet o jakimś procencie. To mogą mi powiedzieć dopiero po wypełnieniu formularza informacyjnego. Oczywiście, potrzebują pewności. Przecież wszystko jest zarejestrowane w księdze wieczystej. Nie rozumiem tylko, dlaczego trzeba mnie dokładnie zbadać, zanim otrzymam ofertę. Nie mam problemu z udowodnieniem, kim jestem. Jesteśmy w banku od 2002 roku. Mamy tam wszystkie konta, finansowanie domu. Nigdy nie było problemów. Teraz muszę przejść kompleksowe badania przed otrzymaniem oferty. Czy to normalne??? W takim razie ja nie jestem normalna.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Schildi1982
Jeśli chcesz otrzymać ofertę od banku, jest normalne, że musisz ujawnić informacje dotyczące emerytury, ubezpieczenia itp.
Bank po prostu chce uzyskać kompletny obraz Twojej sytuacji finansowej.
Jeśli nie jesteś zadowolony z tego banku, zawsze masz możliwość zmiany banku i sprawdzenia, czy gdziekolwiek indziej oferują korzystniejsze warunki finansowania.
Jednakże, nawet w takim przypadku, nowy bank będzie musiał uzyskać od Ciebie dodatkowe informacje.
Teoretycznie mógłbyś również pominąć dodatkowe wydatki w swoim formularzu, jeśli ich nie podasz.
Twierdzenie, że dla banku nie ma znaczenia zarobki w wysokości 5000 EUR i pożyczka w wysokości 110 000 EUR, nie jest zgodne z rzeczywistością, Schildi1982.

Okay. Mamy już ofertę od jednego ubezpieczyciela. Oni nie chcieli wiedzieć wszystkiego na ostatni guzik.
Tylko mnie zastanawiało, że gdy kupowaliśmy ten Dom, nie potrzebowaliśmy tego wszystkiego. Mój mąż znał kierownictwo oddziału banku.
Dziwi mnie tylko, że trzeba się rozebrać, zanim dostanie się ofertę.

Napisany przez Freeliner
Autentycznie nie rozumiem tego także!!!
Mała suma kredytu zabezpieczona potrójną wartością domu i klient.
Zarobki również pasują.
... śmieszne
No cóż, takie banki jak Sparkasse, praktycznie nikt u nas nie finansuje tam.
Mieliśmy tam w 2010 roku zdecydowanie najgorszą ofertę, mimo że byliśmy klientem. Nękające i skomplikowane. Oferta dotarła listem tydzień później.
Poszliśmy więc do Volksbanku, zupełnie bezproblemowo i dobre warunki.
Bez konieczności przedstawiania czegokolwiek dostaliśmy ofertę od razu na ekranie komputera.
Później nie musieliśmy przedstawiać niczego więcej poza odcinkami płac i kapitałem własnym, resztę stanowiły moje ustne wyjaśnienia dotyczące wydatków.
Poprosili jedynie o informację z biura informacji gospodarczej i koniec.
Nie musiałem przedstawiać faktur do uzyskania kredytu, później wysłałem dwa razy zdjęcia mailem, czyli praktycznie swobodny dostęp.
Montaż instalacji fotowoltaicznej wtedy także bezstresowy, krótki telefon, pojechałem, podpisałem dwa dni później.
W zeszłym roku zawarliśmy umowę w sprawie błędnej informacji o prawie odstąpienia.
Szybko doszliśmy do porozumienia, także w kwestii kredytu fotowoltaicznego.
Była to sytuacja win-win, a teraz mam 1,27% oprocentowania.
Wszystko w tej samej Volksbanku, również umowa.
Również tam przedstawiłem tylko kilka odcinków płac i koniec.
Wygląda na to, że wszystko odbywa się normalnie!

Przynajmniej ktoś, kto mnie rozumie. Chciałem tylko złożyć ofertę. Lepszych klientów kredytowych niż my prawdopodobnie nie ma.
Wypełniłem co potrzebne. Chyba i tak nie będziesz w stanie nadążyć.

Przynajmniej ktoś, kto mnie rozumie. Chciałem tylko złożyć ofertę. Lepsi kredytobiorcy niż my prawdopodobnie nie istnieją.
Wypełniłem tylko ogólne informacje. Wątpię, żebyście nadążali.
Chciałem właściwie tylko wiedzieć, czy normalne jest udostępnianie takich szczegółowych informacji o sobie przed ofertą.

Napisany przez Freeliner
Tak jak napisałem powyżej, ja też czegoś takiego nie znam.
Z mojego kręgu znajomych też nie.
Ale w takiej sytuacji nie będę się długo zastanawiał i po prostu powiem cześć.
Mogę to zrozumieć w przypadku osób, które nie spełniają podstawowych wymagań lub ledwo je spełniają.
Ale w przypadku oferty.... niewiarygodne!

Napisany przez NaTwoim13
Bez względu na to, że od 21.3.2016 z nową dyrektywą dotyczącą kredytów hipotecznych nic nie jest takie jak wcześniej, nie mogę zrozumieć, dlaczego samoopis w swoim banku nie powinien zostać wypełniony. Czy chcesz mieć ofertę opartą na przyjemnościach, przybliżeniach lub warunkach, które nie są zrównoważone? Czy możesz zrozumieć, że są banki, które, w przeciwieństwie do Allianz i wielu innych dostawców, uwzględniają zdolność kredytową w obliczeniach warunków? Może nawet nie widzą sensu inwestowania czasu w ofertę, która później może okazać się nieopłacalna?

Przepraszam, ale to także konsumenci, którzy otrzymują ofertę i krzyczą, gdy po złożeniu dokumentów warunki oferowane nie były trwałe i musiały zostać poprawione. Tym bardziej, że nikt nie skorzysta z oferty, która dziś może być powierzchownie obliczona na podstawie kilku danych praktycznie przez każdego dostawcę w internecie, a mimo tej powierzchowności pasuje nawet o 0,1% - 0,2% i później jest oferowana nawet taniej, niż zaproponuje to ich własny bank przy refinansowaniu.

Ponadto, jeśli ktoś nie chce sobie zawracać głowy wypełnianiem samoopisu lub nie ma zaufania, że bank może uzyskać te informacje z góry, to nie powinien być zdziwiony, że ten bank nie poświęca czasu, wysiłku ani pracy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata