Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy można wykorzystać rentę Riester do finansowania własnego mieszkania?

Napisany przez Berghofer
Cześć,
miałem zamiar użyć mojej emerytury Riester do finansowania zakupu mieszkania. Jednak ktoś mi powiedział, że w późniejszym wieku trzeba zapłacić podatek od wypłaconego kapitału, dlatego warto to jeszcze przemyśleć. Przypuszczam, że tutaj odgrywają rolę całkowicie indywidualne aspekty, których omówienie w całości wykracza poza ramy tego postu. Czy istnieją jednak punkty, takie jak np. wysokość dotychczas wpłaconej sumy, wysokość przewidywanej emerytury, życie w rodzinie lub samotnie, które bardziej przemawiają za wykorzystaniem tego kapitału, albo przeciwnie?

Napisany przez xlarge
Oczywiście, możesz użyć swojej emerytury z programu rządowego Riester do spłaty kredytu - nic temu nie przeczy.
Ile otrzymujesz emerytury Riester miesięcznie i ile z tego zostaje po opodatkowaniu?
Jednak jeśli chcesz skorzystać z programu Wohnriester, musisz mieszkać we własnościowej nieruchomości, a w momencie wykorzystania środków z programu Riester zostanie utworzone fikcyjne konto mieszkaniowe w urzędzie skarbowym, które jest oprocentowane roczną stopą 2% - ta fikcyjna wartość musi być rozłożona na 20 lat lub opodatkowana jednorazowo ze 30% rabatem przy rozpoczęciu emerytury.
Czy to się opłaca, zależy od twojej obecnej i przyszłej sytuacji finansowej oraz podatkowej - oraz od twojej sytuacji finansowej i rodzinnej.

Napisany przez Banker
Jednak przeliczyłem przykład i mam nadzieję, że niczego nie pominąłem (jeśli tak, proszę o poprawienie przez pozostałych uczestników):
Urodziłem się w 1980 roku i wiek emerytalny wynosi 67 lat.
Rozpoczęcie budowy w 2017 roku i pożyczka w wysokości 100 000 € z miesięczną ratą 500 € (oprocentowanie nominalne 2%).
Riester-Bausparvertrag z dofinansowanym saldem w wysokości 10 000 €.
Wariant 1: Natychmiastowo opodatkowany w wieku 67 lat jako jednorazowa suma (zniżka 30%) = 59 000 € podlegających opodatkowaniu jednorazowo.
Założony margines podatkowy 30% = 17 800 €.
Wariant 2: Stopniowa opłata podatkowa.
Czynność podlegająca opodatkowaniu w wysokości 4 711 € rocznie.
Przy 30% marginesie podatkowym = 1400 € rocznie.
----- To tylko przykład -----

Napisany przez Matthew Pryor
Nie muszą to być koniecznie 20 lat. Spłata konta wspierającego zakwaterowanie odbywa się na początku fazy wypłaty do ukończenia 85 lat.
Ponadto zawsze istnieje możliwość wcześniejszej całkowitej spłaty konta i tym samym uniknięcia ograniczeń wynikających z korzystania z Wohnriester.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata