Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: ubezpieczenie Zdrowotne u Profesjonalnych Wolnych Zawodników podczas zmiany z wolnego zawodu na sytuację urzędniczą

Napisany przez Seppo
Cześć wszystkim
Jestem freelancerem i mam prywatne ubezpieczenie zdrowotne. Wkrótce przejdę do służby policji (dział IT, służba wyższego szczebla). Przed rozpoczęciem tej służby jako przedstawiciel personelu na okres próbny, będę odbywał roczne szkolenie policyjne jako pracownik umowy zbiorowej (TVL). Moje pytanie brzmi, czy mogę/zdję powinienem przełączyć się na ubezpieczenie zdrowotne na okres umowy zbiorowej, czy też nie jest to możliwe, ponieważ jak wiadomo, jako „stawka pracowników policyjnych“ nie jestem objęty ubezpieczeniem społecznym?
Pozdrowienia
Seppo

Re: ubezpieczenie Zdrowotne u Profesjonalnych Wolnych Zawodników podczas zmiany z wolnego zawodu na sytuację urzędniczą

Napisany przez Blauber
Myślę, że pytanie rozwiązuje się samo. Jeśli w zatrudnieniu faktycznie nie jesteś objęty obowiązkowym ubezpieczeniem społecznym (nie znam się na tym), pozostajesz w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym, ponieważ powrót do publicznego ubezpieczenia zdrowotnego jest możliwy tylko wtedy, gdy ponownie zostaniesz objęty obowiązkowym ubezpieczeniem społecznym i zarobisz poniżej limitu ubezpieczenia. Obecnie wynosi on 57,600 euro rocznie. Dlatego nie sądzę, że łatwo będziesz mógł wrócić do publicznego ubezpieczenia zdrowotnego. Ponadto prawdopodobnie chcesz ponownie być objęty prywatnym ubezpieczeniem zdrowotnym, gdy zostaniesz zatrudniony po ukończeniu szkolenia?
Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata