Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Oszczędzanie dla dziecka.

Napisany przez Krah
Cześć,
zastanawiam się właśnie, jak najlepiej oszczędzać dla mojego dziecka. Niestety nie mam zielonego pojęcia o rynku finansowym.
Ktoś polecił mi otworzenie konta inwestycyjnego w Maxblue, ale trochę się waham, ponieważ jak już powiedziałem, nie mam żadnego doświadczenia w tej dziedzinie. Ktoś się orientuje? Oferowane są różne fundusze, a podobno mają one dość bezpieczny czas trwania. Czy można to zrobić bez znajomości rynku finansowego, czy to zbyt ryzykowne? Czy zawsze trzeba kupować nowe fundusze, czy można po prostu pozwolić im pracować?
Czy może ktoś ma inny pomysł, jak najlepiej oszczędzać dla dziecka?
Ojej, przepraszam za głupie pytania, ale w jakiś sposób jestem naprawdę niepewny i mam nadzieję, że dostanę kilka wskazówek.
Z góry dziękuję!!

Napisany przez 2tneub
Mogę tylko podać Ci mój plan inwestycyjny dla dziecka.
Na początek, po urodzeniu dziecka, otworzyliśmy dla niego konto dziecięce w lokalnym banku.
Często oferują one nadal pewne oprocentowanie do określonej kwoty, a dziecko może później samodzielnie wpłacać pieniądze lub oszczędności.
Obecnie co miesiąc wpłacamy na to konto kwotę do oszczędzania oraz wszystkie pieniężne prezenty dla dziecka.
Dodatkowo, później otworzyliśmy konto w Comdirect.
Mają tam Junior konto, które moim zdaniem ma kilka korzyści w porównaniu z zwykłym kontem akcyjnym.
Ustaliliśmy tam comiesięczny plan oszczędzania na dwa fundusze ETF, które są pobierane bezpośrednio z konta dziecka.
Fundusze ETF mają niskie koszty w porównaniu do aktywnie zarządzanych funduszy.
Dla początkującego sensowne jest na przykład zainwestowanie w ETF na MSCI World.
Istnieje różnica między funduszami dywidendowymi a kapitalizującymi.
Ponieważ dziecko nie wykorzystuje pełnego zwolnienia podatkowego dla oszczędności, obecnie wybór funduszu dywidendowego ma sens.
Od przyszłego roku zmienia się opodatkowanie, więc różnica ta prawdopodobnie przestanie być istotna.
Poza tym istnieją różnice między funduszami swapowymi a replikacyjnymi oraz pod względem prostoty podatkowej.
Przy wyborze funduszy mogę polecić Ci Forum Inwestycyjne. Tam znajdziesz również podobne pytania od rodziców.
Ważne jest, aby najpierw się tam zorientować, wybrać odpowiedni ETF i ustalić comiesięczną kwotę do oszczędzania, a potem sprawdzić, gdzie wziąć ten fundusz tanio.
Nie każde konto pasuje do każdego funduszu
Oczywiście giełda, a co za tym idzie fundusze ETF, nie są pewniakiem. Istnieje zatem ryzyko.
Ale biorąc pod uwagę długoterminowy horyzont inwestycyjny dla dzieci (jeśli zaczniemy wcześnie), uważam to za dobry instrument inwestycyjny.
Generalnie warto zakładać horyzont inwestycyjny co najmniej 10 lat.

Napisany przez Tikonteroga
Hej,
bez znajomości rynku finansowego, powinieneś unikać produktów finansowych. Wybierając niewłaściwy produkt finansowy, można stracić dużo pieniędzy.
Możesz na początek stworzyć prosty plan oszczędzania na rachunku oszczędnościowym, przelewając określoną kwotę na konto oszczędnościowe za pomocą polecenia zapłaty stałej.
Następnie możesz zacząć zgłębiać wiedzę na temat rynku finansowego (książki, blogi, Youtube, ...) i gdy już zgromadzisz pewną sumę oraz zdobędziesz więcej wiedzy, możesz przenieść pieniądze z konta oszczędnościowego na inne odpowiednie formy lokat, o których dokładnie się dowiesz i uznałeś je za dobre.
Zwracaj uwagę, aby nie ślepo ufać wskazówkom innych, zwłaszcza obcych (włącznie ze mną), będąc niewiedzącym. Najlepiej podejmuj decyzje na podstawie własnego namysłu.
Jeśli zamierzasz kupować akcje (poszczególne spółki, fundusze, ETFy) lub surowce (złoto, srebro, ...), byłoby to sensowne, jeśli mogłbyś kupować większe ilości podczas jednej transakcji, aby udział kosztów (koszty transakcyjne, ...) był jak najniższy. W przypadku nieruchomości również wymagane są większe kwoty inwestycji.
Być może sensowne byłoby również połączenie budowania majątku dla Twojego dziecka i dla siebie. Wtedy, dokonując większych transakcji, mógłbyś uzyskać niższy udział kosztów oraz tym samym wyższe szanse na zysk, jak opisano powyżej.
Pozdrowienia

Napisany przez 2tneub

Możesz na razie stworzyć prosty plan oszczędzania w formie lokaty terminowej, gdzie regularnie przelewasz określoną kwotę na konto oszczędnościowe.

Konta dla dzieci oferują często wyższe oprocentowanie niż niemieckie konta oszczędnościowe. Na przykład w naszym przypadku Sparkasse oferuje 1% do kwoty 1000€ na koncie z możliwością bez opłat za prowadzenie konta.
Być może warto rozważyć otwarcie kont dla dzieci w różnych bankach.

Cytat od Tikonteroga
Jeśli chcesz inwestować w akcje (pojedyncze spółki, fundusze, ETF-y) lub surowce (złoto, srebro, ...), opłacalne byłoby dokonywanie większych transakcji, aby udział kosztów (opłaty transakcyjne, ...) był jak najniższy. Również w przypadku nieruchomości są wymagane większe kwoty inwestycji.
Nieruchomości i inwestycje w nieruchomości dla dzieci??? Sądzę, że ci, którzy przekazują coś takiego swoim dzieciom, mają sami pojęcie o rynkach finansowych lub korzystają z odpowiednich doradców finansowych. Dla mnie ważne jest rozproszenie. W przypadku kwot, o które chodzi w przypadku dzieci, fundusze lub ETF-y sprawdzają się całkiem dobrze. Inwestowanie w pojedyncze akcje nie zapewnia wystarczającego rozproszenia, a surowce takie jak złoto i srebro mogą zapewnić ochronę przed inflacją. Pytanie brzmi, czego chcemy osiągnąć dla dziecka w ciągu 18 lat? Zachowanie kapitału czy zysk. Być może w późniejszym okresie przeniosłabym ETF-y na bardziej bezpieczne inwestycje, gdy będą potrzebne pieniądze na studia, prawo jazdy czy samochód. Niestety brak tu informacji o wieku dziecka i skali inwestycji uniemożliwia lepszą ocenę sytuacji.

Cytat od Tikonteroga
Być może warto także rozważyć połączenie budowy majątku dla dziecka z budową majątku dla siebie. Wtedy można dokonywać większych transakcji i, jak wspomniano powyżej, ograniczyć koszty oraz zwiększyć potencjalne zyski.
Jednak może to wiązać się z pewnymi wadami podatkowymi, jeśli ulgi podatkowe dla siebie zostały już wykorzystane, a dla dziecka nie. Ponadto mogę sobie wyobrazić, że na przykład w przypadku separacji lub korzystania z zasiłku dla bezrobotnych dobro będzie znajdować się u dziecka.

Napisany przez Tikonteroga

Konta dla dzieci oferują częściowo wyższe oprocentowanie niż niemieckie konta oszczędnościowe. Na przykład nasz bank oferuje 1% od kwoty do 1000€ w formie salda bez opłat za prowadzenie konta.
W razie potrzeby można założyć konta dla dzieci w różnych bankach.

Jeśli warunki umowy nie zawierają kryteriów wyłączających, może to być alternatywa dla konta oszczędnościowego.

Cytat z tneub
Działki i nieruchomości dla dzieci??? Myślę, że ci, którzy przekazują coś takiego swoim dzieciom, mają pojęcie o rynkach finansowych lub korzystają z odpowiednich doradców finansowych.

W zasadzie chciałbym podkreślić, że dla efektywnych inwestycji powinna być dostępna pewna kwota początkowa. Podawałem akcje, nieruchomości i surowce jako przykłady. Nawiasem mówiąc, także obligacje są rozdrobnione. Chociaż nie byłoby złym pomysłem zainwestować dla dziecka w nieruchomość, jeśli istnieje wystarczająca ilość pieniędzy i odpowiednia oferta. Nie rozumiem trzech znaków zapytania. Tak dobrze można by napisać ETF dla dzieci???.

Cytat z tneub
Dla mnie ważne jest rozproszenie. W przypadku kwot, o które chodzi w przypadku dzieci, fundusze oraz ETF-y są dobre.
Dlatego nie chciałbym dawać rekomendacji odnośnie planu oszczędzania w ETF, ponieważ osobiście nie zrobiłbym tego, a już kilka razy się z tego powodu powstrzymałem.

Cytat z tneub
Zakup akcji pojedynczych spółek nie daje wystarczającego rozproszenia, a surowce złoto i srebro mogą zapewniać ochronę przed inflacją. Pytanie brzmi, co chcę osiągnąć w ciągu 18 lat dla dziecka? Zachowanie kapitału czy zysk. Być może lepiej później przenieść ETF-y na mniej ryzykowne inwestycje, gdy będą potrzebne pieniądze na studia/prawo jazdy lub samochód. Niestety brakuje tutaj wieku dziecka i skali inwestycji, aby móc lepiej to ocenić.

Tak, ale byłoby idealnie, gdybyśmy przemieszczali się między klasami aktywów, gdy jest to opłacalne, a nie dlatego, że potrzebujemy pieniędzy. Może się zdarzyć, że będziemy musieli sprzedać ETF-y po niekorzystnej cenie.

Cytat z tneub
To jednak może mieć pewne konsekwencje podatkowe, jeśli kwoty wolne od podatku u nas zostały wyczerpane, a u dziecka nie. Ponadto mogę się wyobrazić, że w przypadku np. rozstania się lub korzystania z zasiłku dla bezrobotnych dziecko byłoby lepiej chronione.
W każdym przypadku warto to wziąć pod uwagę podczas podejmowania decyzji.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata