Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Schufa jednego małżonka wynosi 526.

Napisany przez KoelnerFamilie
Witajcie wszyscy,
chcemy kupić Dom. Z kosztami dodatkowymi łącznie będzie wynosić 485 000 EUR. Wnosimy wkład własny w wysokości 200 000 EUR i mamy dodatkowo na koncie 40 000 EUR. Kwota kredytu powinna wynosić 285 000 EUR.
Miesięcznie dla rodziny czteroosobowej dostępne jest 4200 EUR, więc pod tym względem wszystko wydaje się być w porządku.
Jednakże mam bazowy wynik w Schufa wynoszący 526 z powodu opóźnienia w spłacie dwóch rachunków szpitalnych. Sądziłam, że zostały one uregulowane bezpośrednio przez ubezpieczyciela zdrowotnego, a my byliśmy na urlopie rodzicielskim w podróży, gdy wróciłam, zastałam dwa wezwania do zapłaty, które od razu uregulowałam. Wszystkie opłaty zostały uregulowane, nie ma żadnych zaległości. Nigdy nie miałam problemów z opóźnieniami w płatnościach czy przeterminowanymi płatnościami związanych z operacjami bankowymi ani kartą kredytową.
Mój mąż ma nieskazitelne życiorysy finansowe.
Moje pytanie brzmi, czy bank mógłby odrzucić wniosek kredytowy pomimo dużej ilości wkładu własnego i wysokich miesięcznych dochodów, tylko dlatego, że mam dwa negatywne wpisy?
Posiadamy zatem 200 000 EUR wkładu własnego i chcemy 285 000 EUR kredytu. Po tym nadal będziemy mieć ponad 40 000 EUR oszczędności na koncie. Oboje jesteśmy zatrudnieni.

Pozdrowienia z Kolonii

Napisany przez Daukind
Skala podstawowa punktów nie jest prezentowana w formie punktów, ale zawsze jako procent. Listy windykacyjne zazwyczaj nie są raportowane do Schufy. Jakie są negatywne cechy?

Napisany przez wbs
Dzień dobry,
wynik bazowy wynoszący 526 punktów nie byłby możliwy, zatem zakładam, że chodzi o 5,26%.
To są dwie bardzo negatywne cechy, z którymi prawie wszystkie banki odmówiłyby udzielenia pożyczki.
Jednak wasza sytuacja finansowa wydaje się dość dobra.
Po prostu spróbujcie i zwróćcie się do lokalnego banku, na przykład do Sparkasse Köln-Bonn albo Kölner Bank, a przede wszystkim do waszego banku.
Jeśli podejdziecie do sprawy od razu i będziecie w stanie ją uzasadnić oraz udowodnić, że rzeczywiście miało to miejsce, istnieje szansa, że bank może zgodzić się na transakcję, jeśli wasza historia kredytowa w innych aspektach jest nieskazitelna. Jednak tylko konkretny bank mógłby odpowiedzieć na to podczas rozmowy.
Uważam jednak, że będzie to trudne.
Czy próbowaliście porozmawiać z szpitalem lub firmą windykacyjną?
Może tam również znajdziecie jakieś rozwiązanie.
Pozdrowienia
Heidi

Zrobiłem tylko ten szybki wpis na Smawie. Tam pokazało się 526.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@KoelnerFamilie, najprostszym rozwiązaniem jest uzyskanie informacji o zdolności kredytowej w Schufa.
5,26% w skali bazowej nie istnieje, jeśli już, to 5,00%.
Jeśli otrzymali Państwo pismo od windykacji, w zależności od pochodzenia roszczenia może być możliwe, że firmy windykacyjne widnieją w Państwa Schufa.
W przypadku źródła roszczenia od kasy chorych nie jest to kredyt ratalny, ale możliwe jest, że firma windykacyjna figuruje w Państwa Schufa, co jest zrozumiałe.
To też nie jest takie straszne, ponieważ dysponują Państwo wystarczającą ilością kapitału własnego.
Podsumowując, bardzo istotny jest okres czasowy: Kiedy było roszczenie windykacyjne w danym czasie, i kiedy dokładnie zostało uregulowane, bądź oznaczone w Schufa jako zrealizowane?
Możecie Państwo to z łatwością zweryfikować za pomocą informacji o zdolności kredytowej w Schufa.
Chętnie pomogę dalej.

Och, teraz właśnie zrozumiałem. Mam wynik 526 w Score Compass. Smava w ogóle nie korzysta z Schufy. Być może moja historia kredytowa wcale nie jest taka zła. W takim razie powinienem zrobić samodzielne sprawdzenie informacji.

To byłby najprostszy sposób, abyś miał wcześniej informację o stanie swojej oceny kredytowej w Biurze Informacji Kredytowej :-)

Napisany przez florianmeier
Score Compass od Smava pochodzi od infoscore Consumer Data GmbH, zwanej również Avarto (Bertelsmann).

Twój wynik mieści się w przedziale od 275 do 700, więc Twój wynik nie jest tak zły.

Napisany przez NaTwoim13
@KoelnerFamilie
Czy już złożyliście oferty?

Wszystko w porządku. Sprawdziłem swoje informacje w Schufa i nie mam żadnych negatywnych wpisów, a mój wynik to niemal 97... więc martwiłem się zupełnie na darmo :-D. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi :-).

Cześć KoelnerFamilie, czyż to nie jest super i nie daje poczucia spokoju?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata